" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Українські миротворці для Кот-д'Івуару Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41149449 Відвідувачів
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Українські миротворці для Кот-д'Івуару Надрукувати Надіслати електронною поштою
 Україна посилює свою присутність у складі миротворців ООН в Кот-д'Івуарі. До тієї країни з сусідньої Ліберії надішлють близько шістдесяти українців. Пояснюючи свою ініціативу, президент Янукович говорив про економічну присутність України в Африці та її національні інтереси в тому регіоні. Опозиція розкритикувала це рішення, назвавши "квитком на війну".
Охорона миру чи "квиток на війну"
Парламент підтримав ініціативу президента Януковича про направлення до тієї африканської країни трьох гелікоптерів Мі-24 та майже шістдесяти людей, що нині служать у миротворчій місії в Ліберії. Вони приєднаються до кількох десятків українців, яких перевели туди ще восени. Верховна Рада проголосувала "за", попри Клацнути критику профільного парламентського комітету. Його голова Анатолій Гриценко називає нинішню місію українців "бойовою", апелюючи до політичної ситуації в Кот-д'Івуарі. "Це перше таке рішення, яке приймає ВР, бо мова йде про війну. За словами Генсека ООН, там є загроза громадянської війни. Так само говорить наше головне управління розвідки. Це перший бойовий підрозділ, не миротворчий. Це ударні вертольоти, які мають ракетне і стрілецьке озброєння, вони будуть стріляти. Це пряма загроза нашим солдатам".

Українці серед 11 тисяч
Рішення надіслати до Кот-д'Івуару ще дві тисячі миротворців, до яких увійшли і українці, Рада безпеки ООН ухвалила у січні. Разом з ними кількість миротворців ООН там сягне одинадцяти тисяч. Ситуація в тій країні загострилася після президентських виборів минулої осені.
На них, за попередніми даними виборчої комісії переміг опозиціонер Алассан Уаттара, але Конституційна рада оголосила ці дані незаконними, а чинний президент Лоран Гбагбо відмовився йти з посади. Його підтримують місцеві сили безпеки, тоді як пана Уаттару - міжнародна спільнота. До мирної передачі влади закликає генсек ООН Бан Кі Мун:
"Фундаментальний принцип демократії - це держава. Пан Гбагбо має повністю виконати волю народу Кот-д'Івауру. Він має передати свої повноваження своєму наступнику, щоби пан Уаттара міг сформувати уряд національної єдності".
Низка західних оглядачів не виключають, що в Кот-д'Івуарі може повторитися сценарій 2002-го року - тоді розпочалася тривала громадянська війна. Утім, міністр оборони Михайло Єжель розповідає про посилені заходи безпеки для українських миротворців у тій країні:
"Ми погодили всі питання бойового… вірніше не бойового, а взагалі застосування вертольотів - це 57 пунктів. Кінцеве рішення буде приймати командир 56-го окремого вертольотного загону. В обов'язковому порядку вертольоти будуть застосовуватися парами, щоб страхувати один одного".

Кого охороняє ООН
Нині саме сили ООН охороняють готель у Абіджані, найбільшому місті Кот-д'Івуару, де перебуває Алассан Уаттара. Повідомляють також про напади прихильників Лорана Гбагбо на сили ООН. В його таборі ООН розглядають як сторону конфлікту, а не як посередника чи миротворця.У січні міністр закордонних справ в його уряді назвав миротворців "співучасниками повстання". Серед прихильників пана Гбагбо - збройна організація "Молоді патріоти". Її активісти співають патріотичних пісень і, перебуваючи у центрі набору добровольців, розповідають про цілі об"єднання. Розповідають, не криючись під оплески інших активістів організації "Молоді патріоти". "Ми підемо вбивати миротворців. І ті дві додаткові тисячі миротворців, як тільки вони доберуться сюди, ми вб'ємо їх". Про можливість силового сценарію говорять і в ЕКОВАС - Економічній спільноті західно-африканських країн, яка об'єднує п'ятнадцять держав і має колективні збройні сили. Її представник не виключив, що можуть застосувати те, що вони назвали "законною силою", щоби усунути Лорана Гбагбо. Зараз в Кот-д'Івуарі працюють експертна група іншої регіональної організації - Африканського союзу. Вони підготують доповідь, яку подадуть президентам Мавританії, Чаду, Південно-Африканської республіки, Танзанії та Буркіна-Фасо, які зберуться наприкінці лютого. В Африканському союзі кажуть, що ухвалені ними рішення будуть обов'язковим для всіх учасників конфлікту в Кот-д'Івуарі.
Дар'я Тарадай

Бі-Бі-Сі
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.