" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Символ української звитяги, хоробрості і мужності Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41119813 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Боевое Братство
Міністерство оборони
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Символ української звитяги, хоробрості і мужності Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageАфганістан і досі навіює багато смутку навіть тим, які були далекими від тих страшних подій. Там за якусь мить життя безвусі юнаки стали дорослими.
Цими вихідними у Заставні Чернівецької області  урочисто відкрили пам’ятник воїнам-«афганцям», про який мовилося не раз на шпальтах газети, де оприлюднювалися рахунки, куди не байдужі земляки, перера-ховували посильні суми. У тій жорстокій, нікому не потрібній борні із нашого району загинуло сім хлопців, про яких знають і завжди пам’ятатимуть. Їхні прізвища, фотографії увіковічилися на пам’ятнику, до якого, за будь-якої погоди, пори року зможуть прийти матері, родичі, друзі і знайомі.
Ведуча О. Петрюк оголошує про відкриття мітингу. Звучить Гімн Укра-їни.
Священнослужителі, отці Дмитро, Ярослав відслужили поминальні па-нахиди, освятили місце і у своїх коротеньких виступах наголосили на тому, що завдяки владі і мешканців міста спорудили пам’ятник, який буде символом української звитяги, хоробрості і мужності.
Вічна слава загиблим! Вічний спокій і Царство Небесне! Амінь!
До пам’ятника гірлянду слави покладають допризовники Заставніської гімназії, заставнівчани — вінки, квіти, а пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання. У цей час лунає військовий салют.
Голови облдержадміністрації, райдержадміністрації М. Папієв, М. Бой-чук матерям, родичам загиблих вручили пам’ятні ікони. До присутніх звернувся М. Папієв, який наголосив на тому, що воїнами-«афганцями» потрібно пишатися. У найскрутніші хвилини вони з честю виконали свій військовий обов’язок. Слава вам і шана! Почесними грамотами об-лдержадміністрації нагороджено міського голову Я. Цуркана.
Ведуча до  слова запросила голову райдержадміністрації М. Бойчука.  Свій виступ розпочав з того, що після свого призначення на посаду ке-рівника району, на одній із зустрічей з «афганцями» сказав про те, що до кінця жовтня у райцентрі буде пам’ятник загиблим заставнівчанам.  На нього довго чекали матері, родичі. Якщо дав слово — то його потрі-бно дотримуватися.
Кошти, які збирали на спорудження, залишилися на рахунку і їх «афга-нці»  зможуть розподілити на свій розсуд. А ті суми, які затратили, ви-користали з резервного фонду райдержадміністрації. Подякував усім, хто долучився до цієї справи. Почесні грамоти райдержадміністрації отримали голова районної організації УСВА В. Стецюк, приватні підп-риємці О. Остапович, С. Любчик.
До присутніх звернувся міський голова Я. Цуркан, який наголосив на значимості вищезгаданої події для Заставни і усього району. Спільними зусиллями вдалося зробити пам’ятник, який нагадуватиме про загиблих у тій страшній і нікому не потрібній війні. Усім побажав здоров’я, жит-тєвих гараздів, злагоди і достатку.
Подяки від міської ради отримали директор МКП «Заставнівський місь-кий ринок» В. Стасюк, гості із Київщини, які займалися пам’ятником, приватні підприємці — А. Деркач, В. Окрушко, С. Мірошниченко.
На мітингу виступили уповноважений Державного комітету України у справах ветеранів Чернівецької області, голова обласної організації ве-теранів В. Юрійчук, голова обласної організації УСВА С. Козак. Вони сказали про те, що пам’ятник — це згадка про краян, які загинули у тій війні, у чужій країні. До нього приходитимуть батьки, родичі, молоді люди, щоб низько схилити голови перед земляками, яким не судилося повернутися до батьківського дому. Голова райдержадміністрації М. Бойчук, голова міської ради Я. Цуркан (від обласної організації УСВА) отримали пам’ятний знак, а від імені Президії Української Спілки вете-ранів Афганістану активісті організації — медалі. Зокрема, медалями «За заслуги» ІІ ступеня нагороджено голову районної організації УСВА В. Стецюка, а «20 років виведення військ з Афганістану» — В. Спіжав-ко, М. Сематюка.
Голова районної організації УСВА  В. Стецюк щиро дякував усім, хто прийшов на це святе місце, щоб вшанувати пам’ять загиблих. Окремі, теплі, заслужені слова адресував головам райдержадміністрації М. Бой-чуку, міському голові Я. Цуркана, які доклали максимум зусиль, щоб у Заставні спорудити пам’ятник загиблим землякам-«афганцям».
Хочеться завершити свій репортаж такими віршованими рядками:
Афганістан — твоя війна і сльози,
Братів, сестер і ледь живих батьків,
Жахлива спека і страшні морози,
Навіки в пам’яті відважних юнаків.
Пройшли роки — війну ж ту не забути,
Бо кожен воїн, що вернувсь живим,
Згадає тих, кого не повернути,
Бо й вірний друг там згинув молодим...
У перервах між виступами звучали музичні композиції, більшість з яких була на військову тематику і про Афганістан.
 
Редакція Заставнівського
районного радіомовлення.


 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.