" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - БІЛЯ МОНУМЕНТУ «АФГАНЦЯМ» БУЛО ЛЮДНО… Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41272172 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
БІЛЯ МОНУМЕНТУ «АФГАНЦЯМ» БУЛО ЛЮДНО… Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНа знак пошани та пам'яті 15 лютого відбулися панахида та зустріч біля пам'ятника загиблим воїнам-«афганцям». Присутніми були учасники бойових дій, міський голова, голова райдержадміністрації, депутати міської та районної рад, підприємці, учні шкіл та всі люди, які прийшли вшанувати пам'ять.
В першу чергу, згадаймо поіменно всіх наших краян, які загинули під час бойових дій в Афганістані, так і не повернувшись до рідної домівки. їх  14 чоловік: Олег Авер'янов, Іван Голдищук, Василь Мензюк, Степан Гнатюк, Володимир Палагіцький, Микола Козьменко, Іван Комаров, Василь Ласійчук, Микола Степанюк, Михайло Мочернюк, Роман Рогович, Василь ІІІургалюк, Петро Гаврецько, Олександр Філіпов. 27 ветеранів-«афганців» вже  померли в мирний час, стали інвалідами — 71 чоловік.
Щороку члени спілки ветеранів Афганістану збираються біля меморіального комплексу загиблих краян. Так було й цього року. Розпочалося дійство хвилиною мовчання. Після відправлення панахиди покладали вінки до пам'ятника «афганцям». Присутніх було безліч. Приємно, що шану складають багато коломиян, що жорстока та сумна минувшина не байдужа суспільству.
Йосип Тодорів, голова Коломийської міськрайонної організації ветеранів Афганістану, виступаючи, зазначив: «Сьогоднішній день є річницею від дня виведення військ  із Афганістану, в червні відбудеться ще одна ювілейна дата – 20-річчніця  нашої спілки. Все далі і далі відходять в історію події Афганської війни. Проте дві дати забути неможливо — 25 грудня 1979 і 15 лютого 1989 років. Більше чверті віку минуло з того часу, як розпочалася ця війна, і 22 роки, як вона закінчилася. Проміжок між цими датами — крок немалий для людського жигтя. А тим паче для покоління, яке брало участь у бойових діях. Сьогодні ми всі зібралися біля меморіального комплексу загиблим краянам, щоб відзначити 22 річницю виводу військ з Афганістану. Зібралися, щоб вшанувати пам'ять загиблих краян, які віддали своє життя в цій жорстокій війні і які померли в мирний час. Ми час від часу збираємося, щоб поспілкуватися, допомогти один одному, підтримати у складну хвилину. Адже всі ми добре пам'ятаємо ті складні 1979-1989 роки».
ImageДо слова запросили голову Коломийської райдержадміністрації Михайла Негрича, який, зокрема, сказав, що всі учасники бойових дій є героями для нашої нації та нашою гордістю: «На даний час ми бачимо, що навить Сполучені Штати Америки не в силі впоратися із війною в тій країні. Проте у будь-якій війні немає ні переможців, ні переможених, завжди є ті, хто страждали. Тому я хочу від райдержадміністрації та голови Івано-Франківської  обласної держадміністрації  Михайла Вишиванюка побажати не тільки ветеранам — «афганцям», але й всім людям, щоб на життєвому шляху не траплялося жодних війн ніколи. Вітаємо із сьогоднішнім святом воїнів- «афганців». Обіцяємо, що ми будемо допомагати вам».
Опісля із вітальним словом виступив міський голова Ігор Слюзар: «Низький вам уклін за те, що віддано боролися. Нам всім відомо, як багато воїнів, не шкодуючи свого життя, загинуло та постраждало, як багато не повернулося додому. Кожен з вас виконав свій обов'язок. Жоден з вас не зганьбив честь нації. Ми завжди будемо вас пам'ятати, допомагати. Дякую вам».
Під час дійства ми поспілкувалися із воїнами-«афганцями».  Ледь не із сльозами на очах Олександр Будько згадував дні, коли брав участь у бойових діях в Афганістані: «Сьогодні день пам'яті, підтримка тієї дружби, що була у нас. Це свято залишиться в нашій пам'яті вічно. Я брав участь у 15 рейдових операціях. Пам'ятаю, як жив кожен день тільки на сухарях, не знаючи, чи залишити той шматок на завтра, чи з'їсти сьогодні. Були дуже важкі моменти, та все ж ми трималися завжди купи. Те життя вплинуло на наш стиль, поведінку. Кажуть, що то афганський синдром. Діяльність, мораль спонукає до певної поведінки. Варто сказати, що слово «афганець» є паролем у різних куточках країни. Коли йдеш вулицями інших міст і бачиш людей із значком «афганця», розумієш, що він готовий допомогти в будь-яку мить, не залежно, чи ми служили разом. Труднощі ми проходили щодня, щогодини. Однак і до сих пір ми часто зустрічаємося. Всі члени Коломийської міськрайонної організації Української Спілки ветеранів Афганістану знають, що в будь-який час можуть прийти до нашої спілки. Там його завжди підтримують, зрозуміють, допоможуть. Спілка об'єднує 340 чоловік у нашому регіоні. Мабуть, немає більш дієвої спілки воїнів-«афганців», аніж наша, у цілій області».
Микола Мякущак поділився своїми спогадами: «Важко говорити про ті лихі часи війни. Сльоза котиться по щоці від тих згадок минувшини. Радий, що сьогодні прийшли усі вшанувати пам'ять загиблих під час бойових дій. Приємно, що шану складають багато людей. Історію не стерти. Вона збережеться не тільки на сторінках історичних видань, а й у наших серцях та спогадах».
Варто зазначити, що наразі готується книга про воїнів-«афганців».  Як сказав Йосип Тодорів, це книга, в якій буде зібрано багато цікавих та вагомих матеріалів, живих речень та слів. Презентація книги відбудеться 25 червня 2011 року. У фінансуванні видання допомагає політична партія «Удар» Віталія Кличка.
Тож бажаємо вам успіхів у її написанні та виданні. Нехай світ побачить історію на живому тлі слів.
Наостанок було зроблено спільну фотографію всіх учасників бойових дій біля меморіального комплексу загиблих краян.
Після урочистостей біля пам'ятника всіх присутніх було запрошено до столу, де можна було почастуватися солдатською кашею.
Олена КОЗАЧЕНКО.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.