" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Уроки мужності з героями Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40983534 Відвідувачів
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Міністерство оборони
Уроки мужності з героями Надрукувати Надіслати електронною поштою
 Напередодні Дня захисника Вітчизни, в рамках реалізації загальнодержавної програми патріотичного виховання молоді, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України спільно з Всеукраїнським громадським об’єднанням «Об’єднання ветеранів розвідки України» у підшефних гімназіях № 19 «Межигірська» та № 107 «Введенська» проведено «Уроки мужності» для учнів старших класі
У вестибюлі гімназії по-урочистому тихо. Гомінкі й непосидючі у позаурочний час учні, вишикувані в ідеально рівний живий коридор, схвильовано вдивляються у скло вхідних дверей. Ось-ось на порозі з’являться гості, яких гімназисти на своєму життєвому шляху ще не зустрічали. Це, якщо вірити вчителям, — живі легенди, справжні герої.
І герої прийшли. На вигляд — звичайні чоловіки, хоча один уже в поважному віці, а другий пересувається за допомогою ціпка...
Виявляється, дідусь, який так упевнено тримається, — це ветеран Великої Вітчизняної війни, почесний розвідник України, колишній начальник розвідки трьох військових округів генерал-майор у відставці Володимир Кузовенко, а чоловік із ціпком — учасник війни в Афганістані, Герой Радянського Союзу полковник у відставці Валерій Гринчак. З тієї жахливої війни він повернувся без обох ніг.
Солдати різних воєн і поколінь завдяки мінливостям своїх непростих доль навчилися з однаковою силою любити і цінувати людське життя. Про це вони і розказували дітям. А ще — про те, як майже хлопчиськами потрапили на реальні, безжальні війни, про біль втрат і радість перемог, про те, як вижили, не зважаючи ні на що. Володимир Кузовенко розповів про те, як взяв у полон фашистського генерала, а Валерій Гринчак — як у 28 років став Героєм Радянського Союзу.
І сучасні підлітки, яких завдяки Інтернету та телебаченню вже важко чимось здивувати, слухали, в буквальному сенсі слова, затамувавши подих.
«На танку з яким калібром гармати ви воювали?», «Як ви ставитесь до особистості Сталіна?», «Чи ставало коли-небудь перед вами питання: стріляти чи не стріляти?», «Чи було у воєнних подіях, які ви пережили, щось хороше?». Ветерани невтомно давали відповіді.
Охочих поставити запитання було так багато, що ведучий не встигав підносити мікрофон, а артисти вокального ансамблю «Оберіг» ГУР МО України, які підготували святкову концертну програму, стомились у чеканні на свій виступ за кулісами. І все одно по закінченні заходу діти й вчителі оточили гостей щільним колом. Серед слів подяки, прохань разом сфотографуватися і моря квітів продовжували лунати квапливі запитання, які назріли вже під час концерту.
Урочистим моментом зустрічі стало вручення грамот від начальника Головного управління розвідки Міністерства оборони України та голови Всеукраїнського громадського об’єднання «Об’єднання ветеранів розвідки України» найкращим учням підшефних гімназій.
Олеся БОЛІНСЬКА
Київ
Народна Армія

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.