" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Нове видання Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41042086 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
Нове видання Надрукувати Надіслати електронною поштою
Вийшов перший номер інформаційного журналу ЦК Товариства Сприяння Оборони України «Вісник ТСО України», випуск якого розпочинає Центральний Будинок ТСОУ. На сторінках журналу висвітлюється діяльність Оборонного Товариства України.
Пропонуємо відвідувачам нашого сайту інтерв’ю  голови Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) С. В. Червонописького яке він дав кореспонденту журналу.
Прес-служба УСВА.
І полеглих пам'ятають, і про живих дбають
ImageСеред багатьох громадських організацій, що діють в нашій країні, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) посідає особливе місце: вона активно відстоює права тих співвітчизників, яким довелося воювати як в Афганістані, так і в інших «гарячих точках» світу, членів родин полеглих, докладає титанічних зусиль для вшанування пам'яті загиблих.
Нещодавно я зустрівся з головою УСВА, радником Прем'єр-міністра України генерал-майором Сергієм Червонопиським і попросив його розповісти про її діяльність, здобутки та проблеми, які доводиться вирішувати.
- Витоки нашої спілки сягають ще 80-х років минулого століття, коли почали стихійно утворюватись об'єднання воїнів, що повернулися з Афганістану, - говорить Сергій Васильович. - Влада не дуже вітала це, але й особливих перешкод нам не чинила. У 1985-му - з початком так званої перебудови - «афганці» вже гуртувалися у міські, районні, обласні громадські організації воїнів запасу. А в червні 1990 року утворилася Українська Спілка ветеранів Афганістану.
- Як вам вдалося вижити і після розпаду держави, яка відправила вас на війну? Адже багато громадських організацій, які виникли в ті часи, припинили своє існування ще на початку 90-х років...
- Створення первинних осередків, про які я говорив, не було даниною тодішній моді об'єднуватись у різні неформальні структури, а необхідністю, то була жорстока вимога часу. Адже багато моїх побратимів, повернувшись з війни на Батьківщину, зіткнулися з реаліями, про які і не здогадувались, проливаючи кров у горах Афганістану.
«Ми вас туди не посилали» - так або приблизно так відповідали чиновники, коли зверталися до них по допомогу у розв'язанні тих чи інших проблем. Більш того, ми зіткнулися і з відвертою неповагою, нахабством окремих можновладців, які всіляко ігнорували наші інтереси.
- Може, у ваших товаришів непомірні запроси були?
- Про що ви кажете! Хлопці просили допомогти у вшануванні пам'яті полеглих товаришів, надати медичну допомогу бойовим побратимам. Тому і вирішили об'єднуватись, бо, як відомо, гуртом і батька легше бити (сміється).
- Розкажіть, будь ласка, про сьогоднішню діяльність Спілки.
- Насамперед хочу нагадати, що учасниками афганської війни були понад 160 тисяч вихідців з України, з яких 3 360 склали свої молоді голови, а 72 пропали безвісти або потрапили в полон, 505 молодих жінок стали вдовами, а сиротами - 711 дітей. Понад 8 тисяч військовослужбовців дістали на тій війні важкі поранення, а 3 560 стали інвалідами. З виведенням у лютому 1989 року 40-ї армії з Афганістану життя українців, які там воювали, безхмарним не стало: від ран та захворювань у мирний час померло в 5 разів більше людей, ніж загинуло, а кількість інвалідів зросла втричі. Та, незважаючи на таку сумну статистику, ми все ж не загубилися в сьогоднішньому досить непростому житті: наша Спілка є однією з небагатьох громадських організацій, якій вдалося об'єднати в своїх лавах практично усіх тих, хто пройшов через горнило афганської війни, а також учасників бойових дій на теренах інших країн.
Ми, хто повернувся живим з тієї страшної війни, робимо все можливе для вшанування пам'яті бойових побратимів, які навічно залишилися молодими. Зокрема, сьогодні діє Храм-пам'ятник жертвам Афганської війни - церква Воскресіння Христового у Києві, ми створили Центральний державний музей воїнів-інтернаціоналістів, в усіх регіонах України відкрили сотні пам'ятників загиблим, функціонують десятки музеїв-експозицій, видано Книги пам'яті. На Печерських пагорбах – неподалік Києво-Печерської лаври - відкрито пам'ятник-меморіал, на гранітних плитах якого викарбувані імена усіх загиблих, побачив світ перший випуск афганського мартирологу України «Чорний тюльпан», щороку проводяться заходи, присвячені виведенню радянських військ з ДРА.
- «Афганці» - принаймні переважна більшість з них - не можуть похвалитись ні своїми статками, ні здоров'ям. Чи спроможні ви допомогти їм у розв'язанні соціальних проблем?
- Держава не відвернулася від проблем «афганців»: чинне законодавство гарантує нам певні соціальні пільги. Разом з тим, їх, цих проблем, все ж вистачає. Причина банальна - відсутність у держави коштів на його виконання. Але ми не звикли ховатись від труднощів. Тому робимо все можливе, щоб хоч якось сприяти у розв'язанні проблем «афганців», особливо тих, хто є найменш соціально захищеним у цьому житті. Наприклад, ми не цураємось політичної діяльності: у радах усіх рівнів, в тому числі і Верховній Раді України, маємо своїх представників, які, по мірі можливості, відстоюють інтереси не лише «афганців», а й учасників бойових дій на теренах інших країн світу. Наприклад, Сергій Куніцин, який проходив строкову службу у складі обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані, тривалий час очолював Раду міністрів Криму. Незважаючи на те, що обіймав досить високу посаду, він завжди був відкритий для людей і всіляко сприяв розв'язанню їхніх соціальних проблем. На жаль, в силу відомих причин нам не вдалося втілити в життя чимало планів.
Image
Найбільше моїм побратимам дошкуляють проблеми, пов'язані зі станом здоров'я: рани, отримані в боях, хвороби, перенесені під час служби, з віком все частіше нагадують про себе. А лікування сьогодні є надто дорогою справою, оскільки, як я вже казав, ті зобов'язання, які держава взяла на себе щодо соціального захисту, не завжди виконуються. На щастя, свого часу був створений Український госпіталь для воїнів-інтернаціоналістів «Лісова поляна», який розміщений у одному з наймальовничіших куточків Київщини. Ми всіляко допомагаємо його адміністрації у вирішенні проблем, оскільки фінансування цього закладу бажає кращого. Наприклад, за сприяння нашої Спілки відремонтовано чимало палат, поліпшено умови перебування хворих. Судячи з відгуків пацієнтів госпіталю, вони задоволені умовами перебування в ньому. Ми не маємо спонсорів з числа олігархів чи впливових політиків, і тому наші фінансові можливості є дуже обмеженими. Але, незважаючи на це, намагаємось допомагати не лише «афганцям», а й їхнім родичам. Насамперед з числа тих, чиї рідні загинули. Наприклад, Раїса Калабухова та Світлана Шевчук, сини яких не повернулися до рідних домівок, звернулися до голови Мелітопольського осередку Української Спілки ветеранів Афганістану Віктора Коваленка з проханням посприяти у лікуванні. І Віктор Анатолійович відгукнувся на їхні прохання: Раїса Андріївна і Світлана Яківна про
йшли у «Лісовій галявині» курс лікування й залишилися дуже задоволеними якістю медичних послуг. Подібних випадків я міг би навести багато.
- Я знаю, що однією з найбільш гострих проблем сьогодення, які дошкуляють «афганцям», є житлова...
- Так, вона існує і сьогодні, хоча з того дня, як останній солдат перетнув міст через Амудар'ю, минуло понад два десятиліття: в чергах на отримання житла перебувають десятки тисяч чоловік, а чимало людей так і не дочекались власного даху над головою...
Наша спілка докладає всіх зусиль для того, щоб ці люди, нарешті, отримали власні помешкання. Але ж ви бачите яка ситуація в державі...
- І насамкінець, Сергію Васильовичу, поділіться своїми планами на майбутнє.
- Головна мета діяльності Української Спілки ветеранів Афганістану, як я вже казав, вшанування пам'яті полеглих товаришів, соціальний захист живих «афганців», членів родин, які втратили синів, батьків. В цих напрямках і працюватимемо: вони для нас є стратегічними і від них ми не відхилимось. В жодному разі.
Інтерв'ю провів Сергій Зятьєв
«Вісник ТСО України»
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.