" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Безпілотники порозумнішають Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41108369 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Урядовий портал
Міністерство оборони
Безпілотники порозумнішають Надрукувати Надіслати електронною поштою
 У величезному списку останніх контрактів ВПС США не дуже помітні невеликі підряди з малим бізнесом, які можуть змінити суть сучасної безпілотної авіації.
Пентагон хоче отримати роботів, які зможуть передбачати дії пілотів-людей. Теоретично це цілком можливо - шахові програми вже легко обіграють гросмейстерів, прораховуючи всі можливі ходи. Аналогічним чином безпілотний літак може передбачити ту чи іншу реакцію людини на свої дії.
Поки запит ВПС виглядає досить безневинно: військові хочуть отримати програмне забезпечення, яке дозволить БПЛА самостійно уникати зіткнень в жвавих аеропортах і на завантажених повітряних трасах. У даний час безпілотні літаки не здатні швидко змінювати курс на підставі даних авіадиспетчера, як це роблять пілотовані літаки. Військові також не хочуть створювати диспетчерські служби для управління автономними безпілотниками і бачать рішення у розробці алгоритму, який буде "передбачати" ту чи іншу реакцію пілота-людини на занадто близький проліт БПЛА.
Американська компанія Soar Technology отримала контракт, згідно з яким передбачається створити систему під назвою "Інтерпретація, схеми і прогнозування для встановлення намірів у зоні аеродромів" (ESPRIT).У систему увійде програмний "движок", який використовує "управління пам'яттю, зіставлення зі зразком і цілеспрямовані міркування" для того, щоб зробити висновок про наміри знаходяться поблизу літаків. Оскільки не кожен політ проходить за планом, програма буде містити "когнітивний механізм інтерпретації", який допоможе безпілотник зрозуміти, що льотчик втратив контроль над літаком.
Подібний контракт з військовими підписала і компанія Stottler Henke Associates.Вона розробляє експериментальну інтелектуальну систему аналізу намірів, яка зможе моделювати й інтерпретувати наміри пілотів на основі "природних" алгоритмів мислення, якими користуються льотчики. На думку представників компанії, їх алгоритми можуть знайти застосування для виявлення терористів і контрабандистів. Правда неясно, чи є зважаючи на створення автономного безпілотного "мисливця", здатного самостійно виявляти підозрілі транспортні засоби.
Третя компанія, Barron Associates, хоче використовувати датчики та програмні алгоритми для ухилення БПЛА від зіткнення з іншими літальними апаратами.
Інші подробиці цього проекту Пентагону поки невідомі, проте розробка систем типу ESPRIT, можливо, означає не тільки намір підвищити безпеку польотів і запобігти зіткнення БПЛА з пілотованими літаками. "Передбачення" дій бойового льотчика означає можливість здійснити контратаку і в цілому ефективно вести повітряний бій. Як відомо, бойові можливості нинішніх безпілотників обмежені нанесенням ударів по наземних цілях та розвідкою. Військові бачать великий потенціал у створенні безпілотних апаратів, призначених для знищення повітряних цілей і єдина перешкода для реалізації цих планів - відсутність прийнятних алгоритмів штучного інтелекту.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.