" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - І малопомітний, і потужний Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41164293 Відвідувачів
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Укрінформ
І малопомітний, і потужний Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageЯк вже повідомляла «Народна армія», Міністр оборони України Михайло Єжель нещодавно підписав наказ про прийняття на озброєння протитанкового ракетного комплексу (ПТРК) «Стугна-П». Він призначений для ураження нерухомих і рухомих сучасних броньованих цілей, що мають комбіновану, рознесену чи монолітну броню, також і з динамічним захистом, а ще малорозмірних цілей типу дот, танк в окопі, легкоброньованих об'єктів та гелікоптерів. За своїми тактико-технічними характеристиками комплекс української розробки та виробництва нічим не поступається, а за деякими показниками навіть і перевершує існуючі закордонні аналоги.
Перший поштовх до його створення був даний 1999 року, коли Міноборони України ретельно проаналізувало ситуацію, що виникла у вітчизняному війську із технічним станом деяких зразків озброєння. Більшість зразків, зокрема протитанкових ракетних комплексів, що перебували на той час на озброєнні або вже досягли граничного терміну технічної придатності, або він закінчувався найближчим часом.
— У Міноборони чітко усвідомлювали, що наявний запас запчастин для проведення ремонту наявних зразків протитанкового озброєння був практично вичерпаний, — говорить начальник відділу розробок і замовлень озброєння та військової техніки Сухопутних військ Департаменту розробок і закупівлі озброєння та військової техніки Міноборони України Віктор Михайлов. — Ситуація додатково ускладнювалася тим, що за часів незалежності чимало підприємств, аби, як то кажуть, «втриматися на плаву», були змушені перепрофільовуватися на виготовлення іншої продукції. До того ж чимало вузькопрофільних підприємств ОПК стали заводами іншої держави. Тим самим ланцюг виробництва і відновлення озброєння та військової техніки був розірваний.
Зважаючи на це в оборонному відомстві вирішили розпочати створення власних перспективних зразків протитанкового озброєння із використанням вітчизняної елементної бази. Вивчивши можливості підприємств вітчизняного ОПК, Міноборони замовило розробку та виробництво сучасного переносного протитанкового ракетного комплексу ДП «Державне Київське конструкторське бюро «Луч» (КБ «Луч»). До речі, перед цим згадане держпідприємство розробило і виготовило 100-мм високоточну протитанкову керовану ракету «Стугна», здатну ефективно вражати бронеоб'єкти з протитанкової пушки «МТ-12».
— При цьому в нас виникла ідея створити зразок, який би передбачав стрільбу по наземних цілях із закритого контейнера, — говорить Віктор Михайлович. — Це значно скорочує час, необхідний на приведення комплексу в бойове положення, суттєво покращує точність ураження і, зрештою, захищає під час експлуатації від негативних чинників зовнішнього середовища (спеки, вітру, дощу тощо). А для того, щоб максимально убезпечити військовослужбовця від ураження з боку противника вогнем у відповідь, наведення на ціль та пуск ракети може відбуватися дистанційно — із закритих позицій та укриттів.

Технічні характеристики ПТРК «Стугна-П»
Дальність стрільби, м 100-5000
Час польоту на максимальну  
дальність, с 23
Система наведення

за лазерним променем з автоматичним супроводженням цілі по телевізійному каналу

Бойова частина:  
тип

тандемна кумулятивна

бронепробиття за динамічним  
захистом, мм не менше 800
Маса, кг:  
ракета в контейнері 29,5
пускова установка 32
прилад наведення 14
пульт дистанційного керування 10
Габаритні розміри, мм:  
калібр ракети 130
довжина контейнера 1360
зовнішній діаметр контейнера 140
Температурний діапазон  
застосування, С від мінус 40 до +60


Щодо окремих характеристик прийнятого на озброєння ПТРК «Стугна-П», то його наведення здійснюється за лазерним променем із використанням телевізійного каналу. Тобто зображення цілі по телевізійному кабелю передається на монітор навідника-оператора, який за допомогою джойстика має можливість корегувати напрямок стрільби. Одночасно відбувається лазерне підсвічування цілі, завдяки чому після пуску ракети, вона летить так званим лазерним коридором, що допомагає уникнути відхилення від цілі. Відповідно, значно підвищується точність ураження.
До речі, цей комплекс розроблявся на заміну протитанковим комплексам «Штурм-С», які нині стоять на озброєнні Збройних Сил. Вони створювалися у двох варіантах: самохідний «Штурм-С» для сухопутних військ і вертолітний «Штурм-В» для армійської авіації. Так, у комплексі «Штурм-С» для стрільби використовували багатоцільову керовану ракету 9М114С з моноблочною кумулятивною бойовою частиною. Завдяки наявності твердопаливного дворежимного маршевого двигуна ракета розвивала достатньо велику швидкість — до 530 м/с. При цьому її бронепробиття становить 560-600 мм. Цей комплекс також може комплектуватися керованою ракетою 9М114Ф з фугасною, а точніше — об'ємно-детонуючою бойовою частиною, що дозволяє одночасно знищувати живу силу супротивника і руйнувати довготривалі вогняні точки та інші інженерні споруди.
У ракети, яка була створена КБ «Луч», калібр збільшений до 130 мм, що значно підвищило її бронепробивну здатність. А саме — вона здатна пробивати броню танка з динамічним захистом товщиною не менше 800 мм.
Безпосередня робота над створенням комплексу «Стугна-П» тривала протягом п'яти років. При цьому Міноборони вдалося мінімізувати витрати як на його виробництво, так і на розробку. Адже не довелося сплачувати за розробку ракети, яка була здійснена за обігові кошти КБ «Луч». До речі, це становить приблизно третину від загальних витрат на виготовлення цього ПТРК. Фахівці згаданого держпідприємства заклали у новий ПТРК такі технічні характеристики, за якими «Стугна-П» створює серйозну конкуренцію передовим світовим аналогам. Свідченням цього є низка іноземних замовлень на виготовлення ПТРК «Стугна-П».
Яку кількість цих комплексів закупить Міноборони України залежатиме від фінансування Програми розвитку озброєння та військової техніки до 2015 року, показники якої, до речі, мають бути затверджені найближчим часом. Насамперед нові комплекси надійдуть на озброєння підрозділів ОСШР.
Фото з архіву ДП «ДержККБ «Луч»
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.