" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Гранатомет ХМ25 -«Каратель» Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41048703 Відвідувачів
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Гранатомет ХМ25 -«Каратель» Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageАмериканський ручний самозарядний гранатомет ХМ25 уже сьогодні називають зброєю нового покоління. Його застосування дає змогу з відстані у півкілометра уражати цілі зарядами, що розриваються в метрі від неї. Гранатомет є надійною зброєю в боротьбі проти супротивника, який засів у будинках, укриттях або навіть у підготовленому окопі. Для ефективної роботи снаряда він використовує... глобальне магнітне поле планети.
На сьогодні 25-мм гранатомет ХМ25 є найбільш досконалою зброєю піхотинця. Ця розумна зброя оснащена новітнім електронно-оптичним прицільним комплексом із вбудованим балістичним обчислювачем і снарядом із програмованим підривом. Це фактично перспектива розвитку озброєння піхотинця на найближчі десятки років.
Згідно з розрахунками американських військових, гранатомет ХМ25 має значно доповнити вогневі можливості піхотного відділення й позбавити солдатів необхідності викликати артилерійську або повітряну підтримку щоразу, коли вони зіткнуться із супротивником, якого не можна «дістати» прямим вогнем. Завдяки використанню комбінованої прицільної системи, що поєднує денний і нічний канали, лазерний далекомір, балістичний обчислювач, компас і зовнішні інтерфейси, ХМ25 дає змогу в 3-5 разів підвищити ефективність ураження цілей, особливо під час ведення бойових дій у межах міської забудови, порівняно з існуючими 40-мм підствольними гранатометами.
Разом із тим бойове застосування гранатомета ХМ25 в Афганістані продемонструвало як основні переваги, так і недоліки зброї нового покоління. Незважаючи на те, що армія США поки змогла розгорнути в Афганістані лише кілька таких гранатометів, їх уже назвали такими, що «змінюють»
гру, натякаючи на особливі якості зброї. Офіційної назви для першого зразка інтелектуальної зброї ще не придумали, але солдати вже дали йому прізвисько «Каратель» (Punisher).
Досвід застосування ХМ25 в Афганістані показав, що стрільба з нового гранатомета припиняє сутички з талібами за лічені хвилини. Коли солдати розпочинають стрільбу 25-мм гранатами з підривом у повітрі над ворожими вогневими позиціями, вогонь у відповідь, як правило, замовкає. Але оскільки апетит з'являється під час їжі, так і в солдатів з початком застосування гранатомета з'явилися наполегливі пропозиції щодо його вдосконалення. Зокрема вони просять збільшити дальність стрільби по точковій цілі на відстань більше 500 м, а по майданних цілях - до 1000 м. На думку фахівців це можливо, однак призведе до потреби допрацювати гранату та її сертифікації, для чого знадобиться чимало часу.

Довідка «К»
Прицільна дальність стрільби 25-мм гранатою становить до 500 м по точкових цілях (вікно будинку, кулеметне гніздо тощо) і до 700 м по майданних цілях. Основним типом боєприпасів для ХМ25 є осколково-фугасна граната з повітряним дистанційним підривом. Програмування дистанції вибуху відбувається автоматично за даними лазерного далекоміра безпосередньо перед пострілом. У разі потреби (у тому числі й тоді, коли відмовив прицільний комплекс) гранати можуть використовуватися в режимі ударного підриву (при прямому влученні в ціль). Крім осколково-фугасних гранат для ХМ25 передбачається застосовувати постріли з бойовими частинами інших типів, у тому числі: термобаричні (об'ємного вибуху), бронебійні кумулятивні (бронепробивність до 50 мм), касетні ближнього бою (споряджені стрілоподібними уражаючими елементами), несмертельної дії (зі сльозогінним газом або гумовими «кулями»).

Що стосується маси (ХМ25 важить 5,5 кг), то більшість солдатів, які використовували цю зброю, не скаржилися на неї завдяки високій ефективності гранатомета. При цьому вони не відмовлялися брати додаткову зброю для самозахисту. Також, уже традиційно, солдати хотіли б одержати більш містку батарею для прицільного комплексу, оскільки існуючу важко підзаряджати на польовому виході.
Однак головною проблемою військові називають недостатню кількість гранатометів у бойових частинах. Однак це можна пояснити: програма ХМ25 усе ще перебуває на стадії дослідних зразків, і боєприпасів, як і запчастин, просто немає. Тому, наприклад, боєприпаси до ХМ25 коштують по $1000 за штуку, і для того, щоб вийти на заплановану серійну вартість у $35, а також зробити замовлення на велику кількість гранатометів, знадобиться час і додаткові виробничі потужності. На думку американських військових, на додаткові поставки ХМ25 можна розраховувати не раніше 2013 р., коли, власне кажучи, і передбачається його серійний випуск. Разом із тим Армія США не планує замінювати гранатометом ХМ25 40-мм модульні (ручний/підствольний) гранатомети М320. Дорогий і досконалий ХМ25 планується закупляти тільки для розширення можливостей піхоти в разі потреби ураження цілей у складних умовах.
Підготував Іван ПАСІЧАНСЬКИЙ
Журнал "Камуфляж"
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.