" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пенсійна реформа - непроста дилема для влади Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41068746 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Урядовий портал
Укрінформ
Міністерство оборони
Пенсійна реформа - непроста дилема для влади Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageБільшість українців цікавлять майбутні зміни в пенсійному законодавстві. В суспільстві й експертному середовищі щодня відбуваються дискусії щодо пенсійної реформи. Віце-прем'єр Сергій Тігіпко вже припустив, що майбутній розгляд законопроекту Верховній Раді України буде непростим, однак висловив упевненість в успішному завершенні цього процесу до кінця поточної сесії парламенту.
Нагадаємо, 31 травня Верховна Рада на прохання уряду повернула Кабінету Міністрів на доопрацювання законопроект про пенсійну реформу. Минулого тижня в парламент було внесено дороблений проект пенсійної реформи, в якому передбачено можливість для жінок виходити на пенсію в 55 років протягом перехідного періоду, доплати за пізніший вихід на пенсію та урізання надвисоких пенсій. Найближчим часом документ мають поставити до порядку денного, а потім — на голосування.
За словами віце-прем'єр-міністра—міністра соцполітики Сергія Тігіпка, під час підготовки нового документа уряд пішов на серйозні поступки, до закону було внесено одинадцять принципових змін, починаючи від запровадження одноразової виплати при виході на пенсію лікарям, учителям, працівникам культури й соціальної сфери та закінчуючи спрощенням механізму перерахунку пенсії.
Нинішній варіант реформи, на думку експертів, м'якший за попередній. Більше того, фахівці стверджують, що це «найм’якша в Європі пенсійна реформа». Однак демографічна й економічна ситуації в країні об'єктивно не дозволяють відмовитися від деяких рішень. Так, за розрахунками уряду, зокрема, підвищення віку виходу на пенсію для жінок до 60 років протягом 10 років і чоловіків-держслужбовців до 62 за 4 роки дасть змогу уникнути колапсу пенсійної системи і збалансувати Пенсійний фонд. Тільки після цього можна буде запроваджувати накопичувальне пенсійне страхування з особистим рахунком для кожного працюючого, що дасть реальну можливість громадянам України в перспективі отримувати високі пенсії, які гарантують європейський рівень життя. Разом з тим Кабмін підготував компромісний варіант переходу до більш високого порога працездатності: для жінок передбачена можливість виходити на пенсію у 55 років протягом перехідного періоду, а також доплати для тих, хто працюватиме довше.
Підвищення пенсійного віку безальтернативне, вважає Вікторія Близнюк, завідувач відділу соціально-економічних проблем праці Інституту економіки і прогнозування НАН України. «Потрібен цілий комплекс заходів, починаючи з підвищення віку і закінчуючи виведенням з тіні доходів, потрібне економічне зростання, потрібне підвищення реальної зарплати тощо. Ці питання взаємозалежні, і треба їх вирішувати. Дуже важливо, щоб влада не зупинилася на першому етапі пенсійної реформи, щоб були затверджені й реалізовані наступні кроки, включаючи запуск багаторівневої пенсійної системи», — вважає експерт.
При цьому, на думку аналітиків, суспільство повинне позитивно сприйняти іншу пропозицію. А саме — обмеження максимального розміру пенсій як для майбутніх, так і для нинішніх пенсіонерів на рівні 10 прожиткових мінімумів для непрацездатних і введення пенсії високопоставлених чиновників у залежність від максимальної суми, з якої сплачується єдиний соцвнесок.
«Максимальна пенсія по Україні після проведення реформи не перевищуватиме 7640 грн. Більше того, уряд пропонує поширити цю норму й на тих пенсіонерів, яким високі пенсії вже призначені», — пояснює Сергій Тігіпко.
«Такі обмеження будуть сприйняті як більш справедливі порівняно з поточною ситуацією. Адже існує великий розрив між доходами держслужбовців вищих категорій і працівниками інших галузей. А запропоновані заходи так чи інакше прирівняють або хоча б наблизять можновладців до простих громадян, що сприятиме більш позитивному сприйняттю реформи українцями», — коментує слова Тігіпка професор Київської школи економіки, старший науковий співробітник Київського економічного інституту Ганна Вахітова.
Однак, на думку глави Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимира Фесенка, не всі так звані VІР-чиновники готові підтримати таку пропозицію. «Нагадаю, що спроби обмежити величезні пенсії вже були, але Конституційний Суд (а члени КС одержують дуже великі пенсії, набагато більші від депутатських) сказав «ні». Пояснив, що таке обмеження порушує їхні конституційні права, статтю Конституції, що не дозволяє знижувати соціальні стандарти. Отакий егоїстичний підхід, — зазначив Володимир Фесенко. — Це просто абсурд і волаючий прояв соціальної несправедливості. І в цьому плані я позицію уряду цілком підтримую».
Яна СТАДІЛЬНА.
Мал. Вадима СИМИНОГИ.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.