" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Незгасна пам’ять побратимів Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41190748 Відвідувачів
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Міністерство оборони
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Незгасна пам’ять побратимів Надрукувати Надіслати електронною поштою
 Цієї події не один рік чекали казанківці. Нарешті настав час, коли з радістю можна сказати: в Казанці є пам'ятний знак воїнам-інтернаціоналістам.
Вулицею Миру з червоними прапорами крокують воїни-інтернаціоналісти. В руках – портрети побратимів, які загинули або пішли з життя, повернувшись з війни. У колоні чимало молоді. Далеко  чути відомий багатьом «Марш слов'янки». На місці, де відбуватиметься захід, багато людей. Тут зібралися працівники установ і підприємств райцентру, аграрії, депутати районної ради, голови територіальних громад, чимало гостей селища. Але найпочеснішими сьогодні є саме воїни-інтернаціоналісти.
Цього дня казанківці зібралися, щоб вшанувати пам'ять полеглих на афганській землі. Скільки гарних, здорових юнаків скалічила війна! Скільком коштувала життя! І це в найкращу пору – час великих планів і надій, першого кохання… Три тисячі бійців з Миколаївської області пройшли випробування цією війною. 64 воїни-«афганці» не повернулися на  рідну Миколаївщину, а з ними і наші земляки-казанківці Сергій Алхімов і Сергій Діденко.
На знак пам’яті про воїнів, які полягли на Афганській війні, і тих, хто не дожив до сьогодення, за ініціативи районної спілки воїнів-інтернаціоналістів і запасу встановлено пам'ятний знак.
Лунає Державний Гімн України. Право відкрити пам'ятний знак надається начальнику управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації  М. В. Жуку, голові Миколаївської обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів та запасу  О. М. Токарєву і голові районної організації  А. М. Коптєву.
– Для казанківців це дійсно історичний момент. Саме за ініціативи керівників району, воїнів-інтернаціоналістів, членів районної організації Партії регіонів встановлено  пам'ятний знак, – сказав М. В. Жук.  – Майже щомісяця у різних населених пунктах Миколаївщини відкриваються меморіали нашим воїнам, які побували в багатьох «гарячих точках» світу.
  Почесною грамотою обласної ради за вагомий особистий внесок у спорудження пам'ятного знака воїнам-інтернаціоналістам,  патріотичне виховання молоді, активну життєву позицію нагороджено  голову районної спілки воїнів-інтернаціоналістів і запасу, депутата районної ради А. М. Коптєва.
 – Значимість сьогоднішнього заходу оцінять сучасники і наші нащадки. Ми відкриваємо пам'ятник воїнам-«афганцям»,  учасникам бойових дій на території інших держав на знак пам'яті, шани і поваги до наших земляків, які чесно виконали свій військовий обов'язок, залишилися вірними військовій присязі, – наголосив  голова райдержадміністрації В. В. Скрипник. – Ідея спорудити пам'ятник виникла ще в 2008 році, після створення  районної спілки воїнів-інтернаціоналістів і запасу. Втілити її в життя ми змогли  цього року. Хочу  висловити особливу подяку А. М. Коптєву і його бойовим побратимам за те, що вони доклали максимум  зусиль, щоб вшанувати пам'ять бойових товаришів.
Голова районної ради В. І. Кузін  висловив вдячність  воїнам-інтернаціоналістам за патріотичну роботу, яку вони проводять в районі. Так склалося, що старше покоління, люди, котрі пройшли Велику Вітчизняну війну, відходять у вічність. Залишилося у районі  42 ветерана, які за станом здоров'я  здебільшого не можуть зустрічатися з молоддю. Цю естафету підхопили саме воїни-інтернаціоналісти.
В. В. Скрипник і В. І. Кузін вручили пам'ятні грамоти  безпосереднім  учасникам спорудження  пам'ятного знака – О. О. Бевзі, С. І. Середі, В. В. Гуцулу, В. О. Іщенку, О. М. Баранюку, козакам Казанківського куреня Миколаївської паланки С. С. Євдокімову і О. В. Козловському.
О. М. Токарєв наголосив на тому, що на відкриття пам'ятного знака прийшло багато людей,  що воїни-інтернаціоналісти присвятили частину свого життя, свого серця служінню Вітчизні,  чесно виконали свій військовий обов'язок. Він зазначив, що з приходом до влади Партії регіонів на Миколаївщині відбуваються позитивні події, які залишають слід у житті та пам'яті людей. Олександр Миколайович  висловив подяку всім, хто допомагав у створенні  пам'ятного знака, подякував  за те, що пам'ятають подвиг земляків, шанують їх. Від імені  спілки воїнів-інтернаціоналістів та запасу медалі «За звитягу» вручено воїну-«афганцю» М.  В.  Бєдову і козаку І.  М. Караченцеву.
 За мужність і військову доблесть, виявлені при виконанні інтернаціонального обов'язку, за  активну роботу в Миколаївському обласному центрі воїнів-інтернаціоналістів, великий особистий внесок у справу афганського руху в Україні, вірність законам воїнського братерства грамотами обласної спілки воїнів-інтернаціоналістів і запасу  нагороджені депутат облради, директор СТОВ «Відродження» І. І. Чіпак, воїни-інтернаціоналісти О. М. Козлов, І. О. Панчук, О. С. Турчак.
А. М. Коптєв зазначив, що за часів незалежності України казанківці брали участь у миротворчих операціях на території інших держав. А тому хочеться, щоб пам'ятний знак став символом і їхньої  доблесті, честі, мужності. Він подякував усім, хто прийшов на  відкриття, а також колективу Казанківської селищної ради, депутатам облради В. Г.  Дорошенку й  І. І. Чіпаку за фінансову підтримку. За особистий внесок у спорудження пам'ятного знака воїнам-інтернаціоналістам  грамоти вручено  О. П. Москалику,  О. В. Заріцькому,  А. В. Давидюку, а також начальнику  Казанківської ВК №93  майору  О. Ю. Савенку, який завжди всіляко сприяє вчасному забезпеченню якісними матеріалами робіт для благоустрою району, начальнику  розпилювальної дільниці підприємства ВК №93 М. В. Сальникову  за  участь у створенні пам'ятного знака.
Хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам'ять тих, хто загинув на Афганській війні. До підніжжя монумента гості, керівники району, жителі селища покладають живі квіти.  Благочинний Казанківського району ієрей Сергій освятив пам'ятний знак.
Валентина ПОГОРІЛА.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.