" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Все життя разом Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41042136 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
Все життя разом Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНещодавно познайомилася з родиною Самойлових. Євдокія Петрівна доглядає чоловіка – Олександра Леонідовича інваліда Афганської війни першої групи. Він має  поранненя, переніс три інсульти, говорити йому важко. Тому і довелось спілкуватися саме з його дружиною.
Олександр Леонідович  народився 5 січня 1938 року в селянській родині в селі Черемошне Тиврівського району на  Вінниччині.  Родина була велика – шестеро дітей. Батько помер  1947 року.  Старший брат працював заступником директора цукрового заводу. Менший – помер під час служби в армії. Про долю  інших нічого не знають.
ImageОлександр закінчив десятирічку, почав  працювати з 14 років. Потім  залізничне училище, три  рокі  прослужив в армії, повернувся сержантом. На Півночі працював кочегаром. Поступив у Львівський політехнічний інститут, перевівся у Вінницю, де здобув спеціальность інженера-енергетика. Працював на молочному заводі,  виконував обов’язки і механіка і майстра, а потім і начальника електроцеху, пізніше був головним енергетиком.
– Багато довелося  нам разом пережити, – розповідає Євдокія Петрівна. – За направленням  партійних органів у 1983 році   був відряджений до Афганістану , де пробув   до лютого 84 року.  Під час перебування в Афганістані стався перший інфаркт. Поки був на чужині, сім’ї  допомагала місцева влада.
– Коли приїхав додому, на  нього було страшно дивитися – худий такий, як паля. Я йому кажу: пиши рапорт, нехай тебе звільнять. Лише два місяці був у відпустці…
Він  мусив повернутися в Афганістан. Працював у Кабульському  госпіталі,  був начальником  з електрогосподарства. Бачив багато горя, страждань...
– Через це, мабуть, і був  ще  інсульт. Три тижні пролежав у Ташкенті й  повернувся у частину, – продовжує  Євдокія Петрівна і  просить чоловіка заспокоїтись. – Він сам себе тепер не обслужить, сам не поїсть…
Недавно Олександр Леонідович  потрапив до лікарні – знову інсульт. Держава виплачує  пенсію у розмірі 1800 гривень. Поряд – старший син Олег і менший Вадим, приходять онуки. А головне –  завжди поряд вірна дружина і справжній друг. Євдокія Петрівна, найнадійніша підтримка і опора.
Koли матеріал готувався до друку, Олександра Лонідовича не стало…Світла йому па’мять.

Ольга ЧАТТОПАДХАЙ.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.