" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Військові почесті — оборонцям Одеси Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41136926 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Боевое Братство
Урядовий портал
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Військові почесті — оборонцям Одеси Надрукувати Надіслати електронною поштою
 З церемонії покладання квітів до пам’ятника Невідомому матросу в Південній Пальмірі розпочалися заходи з нагоди 70-х роковин початку героїчної оборони міста-героя Одеси.
Аби вшанувати пам’ять тих, хто мужньо відстоював свободу і незалежність нашої Вітчизни, того дня на Алею Слави прийшли військовослужбовці місцевого гарнізону, командний склад Південного оперативного командування, керівництво обласної і міської гілок виконавчої влади, представники духовенства та громадських організацій, а також посадові особи дипломатичного корпусу РФ в Одесі, школярі та мешканці міста-героя.
Після виконання всіх ритуалів у супроводі оркестру Південного територіального центру військово-музичного мистецтва військові почесті полеглим героям віддали військовослужбовці роти почесної варти Південного ОК.
Того ж дня така церемонія відбулась і в іншому пам’ятному для кожного одесита місці — на Меморіальному комплексі 411-ї батареї. Загалом упродовж подальших 73 днів — саме стільки тривала оборона міста-героя — в Одесі заплановано провести низку різноманітних та пізнавальних у військово-патріотичному аспекті заходів із залученням широкого загалу. Зокрема, відбудуться творчі «години мужності», науково-практичні конференції, школярі відвідають військово-історичні музеї, а ветерани Великої Вітчизняної війни та безпосередні учасники тих подій зустрінуться з воїнами Одеського гарнізону, студентською та учнівською молоддю.
Варто зазначити, що відразу після початку Великої Вітчизняної війни близько 55 тисяч одеситів вступили до народного ополчення та винищувальних батальйонів, а героїчна оборона Одеси тривала з 5 серпня по 16 жовтня 1941 року. Протягом 73 днів радянські війська та населення міста мужньо стримували наступ німецько-фашистських та румунських військ. Виявляючи мужність, захисники Південної Пальміри завдали значних втрат противнику та знищили 160 тисяч його солдатів, близько 200 літаків та 100 танків, чим ускладнили просування правого крила німецько-фашистської групи «Південь» на Схід.
Лише за рішенням Ставки Верховного Головнокомандування з 1 по 16 жовтня війська й засоби були евакуйовані морським шляхом для оборони Кримського півострова, і фашисти захопили Одесу. Але на цьому боротьба з окупантами в місті не припинялася. До 10 квітня 1944 року — дня визволення Одеси — в місті діяли 6 партизанських загонів та 45 підпільних груп, які переважно базувалися в катакомбах — непереможній фортеці під землею.
На відзначення подвигу, який здійснили воїни регулярних частин, партизани, підпільники та звичайні мешканці під час оборони Одеси 22 грудня 1942 року була заснована медаль «За оборону Одеси», якою нагороджено понад 130 тисяч її учасників. А 1 травня 1945 року в наказі Верховного Головнокомандувача Одеса однією серед перших була названа містом-героєм.
В’ячеслав ДІОРДІЄВ
Одеса

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.