" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - На Дніпропетровській землі відкрили пам’ятник азербайджанському герою Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41153497 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
На Дніпропетровській землі відкрили пам’ятник азербайджанському герою Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНещодавно в село Рудка Царичанського району Дніпропетровської області приїхав Посол Азербайджану в Україні Эйнулла Ядулла оглу Мадатли. Візит поважного гостя був пов’язаний з відкриттям пам’ятника Герою Радянського Союзу Михайлу Алекперову (на знімку).
Звертаючись до учасників мітингу, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод зазначив: «135 тисяч росіян, білорусів, вірмен, азербайджанців та багато представників інших народів назавжди залишилися на нашій придніпровській землі. 1200 обе лісків та братських могил охороняють їх спокій. Ми свято бережемо пам'ять про воїнів-визволителів, які віддали свої життя за мир на землі. У цій братській могилі похований Герой РадянськогоСоюзу – видатний син азербайджанського народу лейтенант - розвідник Михайло (Мікаіл) Алекперов».
Про Михайла Алекперова відомо, що в ніч на 25 вересня 1943 року він одним з перших переправився через річку (р. Дніпро), розвідав оборону противника, підступи до населених пунктів на її правому березі. У ніч на 26 вересня разом з групою розвідників пробрався до села Бородаївка (правий берег р. Дніпро). З метою розкриття вогневої системи ворога група пішла в нічну атаку, в результаті протягом години були виявлені позиції мінометних та артилерійських батарей, а також вогневі точки противника. Група без втрат повернулася до розташування частини. А наступного дня в бою за черговий населений пункт Алекперов захопив у полон двох німецьких солдатів та вбив чотирьох. Після того як підрозділ закріпився на нових позиціях, М. Алекперов разом з товаришами відбив 14 контратак противника. 30 вересня М. Алекперова було тяжко поранено. Помер він у шпиталі 13 жовтня 1943 року. Звання Героя Радянського Союзу йому було присвоєно посмертно. Посмертно він був також нагороджений орденом Леніна.

Тетяна Валігурська,
Голос України, №123 (5123),
Фото надане управлінням преси
та інформації облдержадміністрації

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.