" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - У Сумах відкрили пам’ятник улюбленому генералу десантників Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41146164 Відвідувачів
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
У Сумах відкрили пам’ятник улюбленому генералу десантників Надрукувати Надіслати електронною поштою
Image3 вересня 2011 року в Сумах урочисто відкрито пам'ятник Василю Маргелову. Це вже п'ятий в Україні пам'ятник цій людині. В 2000-му році в Дніпропетровську, на батьківщині генерала армії Маргелова, йому було поставлено пам'ятник. З нагоди 100-річчя від дня народження генерала в Херсоні 26 грудня 2008 року зведена стела. Всі вони споруджені за рахунок благодійних внесків. Хто ж він такий – Василь Маргелов? Досить широку і об'єктивну інформацію про нього одержали всі, хто був присутнім на церемонії відкриття пам'ятника в Сумах.
Народився він в сім'ї робітника 27 грудня 1908 року в Катеринославі (нині Дніпропетровськ), помер 4 березня 1990 року. Після закінчення Мінського військового училища майбутній генерал служив на керівних посадах. Під час Великої Вітчизняної війни дослужився до командира гвардійської стрілецької дивізії. За форсування Дніпра та визволення міста Херсона був удостоєний звання Героя Радянського Союзу.
В післявоєнні роки Василь Маргелов зробив значний внесок у розвиток вітчизняних повітрянодесантних сил. Тривалий час командував цим родом військ, зробивши їх кращими в Радянському Союзі. Військові у блакитних беретах донині бережуть та шанують пам'ять видатного воєначальника.
Про все це з великою повагою і патріотизмом розповідали почесні гості зібрання. «Мій батько був безстрашним командиром у роки Великої Вітчизняної війни, першим командуючим повітрянодесантних військ Радянського Союзу, вмілим вихователем військових», – говорив полковник, Герой Росії Олександр Маргелов, який, до речі, теж має чимало героїчних вчинків – наприклад, першим у світі десантувався в бойовій машині.
З вітальним словом до присутніх звернувся голова обласної ради Геннадій Михайленко. «Наша Сумщина, як і вся Україна, показала масовий героїзм у роки Великої Вітчизняної, – говорив Геннадій Володимирович. – На весь світ відомі імена славних земляків двічі Героїв Радянського Союзу Маршала бронетанкових військ Рибалки, льотчика Супруна, партизанського командира Ковпака. А хто не знає Івана Микитовича Кожедуба, тричі Героя Радянського Союзу? Саме вчора, в день 68-ї річниці визволення нашого обласного центру, в свій перший рейс до Москви відправився із Сум фірмовий потяг з почесним ім'ям «Іван Кожедуб». Переконаний, що і цей потяг з трьома Золотими зірками на кожному з 12-и вагонів, і пам'ятник Василю Пилиповичу Маргелову послужать патріотичному вихованню нашої молоді. Від імені депутатського корпусу Сумщини я щиро дякую всім, хто допоміг реалізувати ідею увіковічення пам'яті легендарного командуючого повітрянодесантних військ Радянського Союзу, хто пам'ятає і шанує нашу історію. Особливі слова вдячності синові Василя Пилиповича Герою Росії Олександру Маргелову, його побратимам та всім, хто й понині носить сині берети».
Розповідь про життєві сторінки славного воєначальника продовжили, доповнили цікавими фактами представники великої сім'ї ПДВ, які прибули до Сум з Курська, Санкт-Петербурга, Вороніжа, Естонії, іншого зарубіжжя та різних куточків України.
Найактивніші десантники, учасники спорудження пам'ятника відзначені нагородами.
Повз щойно відкритий пам'ятник урочистим маршем пройшли сумські ліцеїсти, віддаючи честь легендарному воєначальникові воєнної та мирної пори.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.