" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Флотські спецпризначенці Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41090911 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Міністерство оборони
Флотські спецпризначенці Надрукувати Надіслати електронною поштою
Вони атакують стрімко і непомітно, володіють усіма зразками вітчизняної зброї і підготовлені до бою під водою та на суходолі, можуть попередити пошкодження корабля чи важливого гідротехнічного об’єкта... Вони — це військовослужбовці окремого загону ВМС ЗС України з боротьби з підводно-диверсійними силами та засобами противника (ПДСЗ).
Серед головних завдань загону спеціального призначення — недопущення входу та виходу з бази малотоннажних диверсійних суден, захист від диверсій важливих кораблів та гідротехнічних споруд, підтримання встановленого режиму використання акваторій та навколишнього підводного простору. Сьогодні військова частина, яка виконує ці завдання, на 100 відсотків укомплектована військовослужбовцями контрактної служби. А по-іншому і бути не може.
— Щоб підготувати професійного спецназівця, відповідно до завдань, що виконує частина, потрібно мінімум 2–3 роки. Основним видом фахової підготовки є водолазна справа, а в цій спеціальності потрібні знання і часті тренування, — пояснив командир загону з боротьби з ПДСЗ капітан 2 рангу Максим Кравченко.
Пошук і знешкодження вибухонебезпечних предметів на підводній частині корпусу корабля та на інших об’єктах — також завдання військовослужбовців загону. Тому особовий склад може професійно поводитися не лише зі зброєю, а й з вибухівкою.
Офіцери, мічмани і матроси цього підрозділу постійно залучаються до міжнародних навчань. Окремі військовослужбовці проходили службу в миротворчих місіях ООН. Група військовослужбовців загону залучалася також до миротворчої місії з евакуації громадян України на борту ВДК «Костянтин Ольшанський» з Лівії.
— Гордістю і основою нашого колективу я вважаю старших мічманів Олександра Петренка, В’ячеслава Яковенка, Олексія Вельчева та Віталія Голубєва. Вони мають великий професійний досвід і передають його молодому поповненню, — відзначив капітан 2 рангу Максим Кравченко.
За словами командира загону з боротьби з ПДСЗ, у підрозділі, на жаль, спостерігається плинність кадрів. Отримавши певний рівень, зокрема, водолазної підготовки, дехто звільняється після завершення контракту й успішно працевлаштовується в різних комерційних структурах з більш високим заробітком. Зазначу, що служба у цьому підрозділі не передбачає особливих переваг у соціальному забезпеченні. Пільгове обчислення має лише вислуга років військовослужбовців на посадах водолазної спеціалізації.
Літній період поточного року для спецзагону був насичений заходами бойової підготовки. У ході українсько-російських навчань «Фарватер миру» бойова група загону на швидкохідних катерах успішно виконала низку завдань. Зокрема, спецпризначенці прикривали роботу спеціалістів Центру навігації та гідрографії ВМС ЗС України, які визначали на узбережжі місця для висадки бойової техніки з морською піхотою. Під час виходу БТРів з ВДК «Костянтин Ольшанський» на плав швидкохідні катери захищали техніку від вогневого ураження противника на узбережжі.
Кожного року військовики загону ПДСЗ залучаються до традиційних українсько-американських навчань «Сі Бриз». Так було і цьогоріч. Бойова тактична група, яку очолював заступник командира загону капітан 3 рангу Володимир Жук, відпрацьовувала завдання і вдень і вночі. Десантування з швидкохідного катера та з вертольота — важливий елемент підготовки особового складу, а тому він завжди відпрацьовується під час навчань. Як правило, висадку проводять на відстані двох миль від узбережжя. Потім військовослужбовці плавом здійснюють марш морем. Також проводяться тренування із захоплення судна, яке умовно перебуває під контролем терористів. Плавзасіб атакують спочатку непомітно для противника з-під води, а потім — стрімко на швидкохідному катері.
— Протягом останнього міжнародного навчання наша група взаємодіяла з групою швидкого реагування Державної прикордонної служби України та з підрозділом розвідки морської піхоти ВМС США. Темою тренувань було проведення оглядових операцій на підозрілому судні, в умовах силової протидії екіпажу. Крім того, ми навчалися десантуватися з двометрового борту прикордонного катера, на швидкості 26 вузлів. На «Сі Бризі» військовослужбовці загону з боротьби з ПДСЗ провели під водою 280 годин, з них 40 — у нічних умовах, — додав капітан 3 рангу Володимир Жук.
Про фахівців загону з боротьби з ПДСЗ мало говорять у пресі, їх не побачиш у парадному строю, вони непомітно для інших день за днем відшліфовують свою бойову майстерність, але у разі виникнення небезпечної ситуації саме вони готові першими стати на захист інтересів держави і громадян. За це і поважають спецназ на флоті.
Олексій ХРАМОВ
Севастополь

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.