" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - І пам'ять оживає вогнем пекучих ран Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41051605 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
І пам'ять оживає вогнем пекучих ран Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageЗвичайний хлопець у військовій польовій формі  із задумливим  і наповненим  якимось прихованим болем поглядом зустрічає мешканців та гостей Межової на вході у центральний районний парк імені Ватутіна. Це зображення на обеліску, що днями з’явився тут, поруч з меморіалом воїнам, загиблим у Великій Вітчизняній війні.
Над воїном летять бойові вертольоти, на задньому плані  гірською ущелиною йдуть бойові машини. І цифри – 1979 – 1989. Кожному, хто не байдужий до своєї історії одразу стає зрозуміло, що це пам’ятник воїнам-«афганцям», які віддали свій інтернаціональний обов’язок на далекій землі Афганістану. На іншій стороні обеліску викарбувані імена, відомі майже кожному жителю Межівщини: від школярів до ветеранів. Імена наших земляків, загиблих під час Афганської війни: Володимир Ярмош, Михайло Яровий, Віктор Шевченко, Світлана Дорош.
Відкриття пам’ятника стало, без перебільшення знаковою подією для нашого району і відбулося 16 вересня в день святкування дня селища Межова та 68-ї річниці визволення його від фашистських загарбників. Бажаючих стати свідками урочистої миті зібралося чимало,  аби особисто віддати шану честі, доблесті та відвазі воїнів-«афганців».    Надзвичайно приємно, що розділити з межівчанами цю урочисту мить прибуло і багато почесних гостей: народний депутат України, генерал-лейтенант, учасник бойових дій Ю. П. Самойленко, голова Дніпропетровського обласного об'єднання Української Спілки ветеранів Афганістану В. М. Волошин, воїни-«афганці»,  гості із інших районів:  Покровського, Петропавлівського, міст Добропілля і Красноармійська.
Право відкрити пам’ятник надано голові Межівської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану М. І. Скочко і мамі загиблого воїна-«афганця» Марії Захарівні Ярмош.
Привітали воїнів-інтернаціоналістів та всіх мешканців району із цією урочистою подією перший заступник голови райдержадміністрації П. В. Скляренко, голова районної ради П. О. Халимендик, Межівський селищний голова В. М. Василенко. Звертаючись до присутніх народний депутат Ю. П. Самойленко відзначив, що знаменним є той факт, що пам’ятник відкривається в річницю визволення Межівщини від фашистських загарбників.
– Тут сьогодні присутні  представники підростаючого покоління. На прикладі вашого життя, шановні ветерани Афганської війни,  вашого історичного подвигу їм потрібно так само навчитися любити свій рідний край, свою землю, щоб у потрібний час, як і ви, стати на її захист, – наголосив Юрій Павлович
Голова Межівської районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану М. І. Скочко  щиро подякував усім, хто не залишився байдужим і допоміг у спорудженні цього пам’ятника.
Треба сказати, що, його відкриття стало можливим завдяки наполегливості і цілеспрямованості районної організації ветеранів Афганістану, яка доклала максимум зусиль для досягнення позитивного результату.  Але разом з тим треба відзначити, що навколо цієї благородної справи об’єдналася мало не вся громада району. Це керівники району, депутатський корпус районної ради, керівники сільгосппідприємств, приватні підприємці,  школи, дитячі садки, жителі Межівщини.
– Сьогодні на нас дивляться з фотографій молоді, гарні, люди, впевнені, що вони будь-що виконають свій інтернаціональний обов’язок, – почав свій виступ голова Дніпропетровського обласного об'єднання УСВА  В. М. Волошин. – На жаль із тієї війни повернулися ми не всі. Але воїн живий до тих пір, доки жива пам'ять про нього. Цей пам’ятник ще одне свідчення того, що пам'ять тих, хто назавжди залишився на афганській землі – жива і буде завжди жити у наших серцях.    
Освячення пам’ятника провів настоятель Свято-Успенського храму в Межовій – протоієрей, отець Віталій.
Хвилиною мовчання присутні вшанували тих, хто віддав своє життя у кровопролитній Афганській війні, навіки увійшовши у безсмертя. До підніжжя пам’ятника лягли букети живих квітів від  жителів та гостей району. Пролунали залпи військового салюту.
Євген  ХРИПУН.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.