" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - КУБОК ПАМ'ЯТІ ОЛЕКСАНДРА ЗАХАРЕВСЬКОГО Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41066504 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Міністерство оборони
КУБОК ПАМ'ЯТІ ОЛЕКСАНДРА ЗАХАРЕВСЬКОГО Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageУ жовтні, уже двадцять один рік, водне плесо Осташівського ставу прийняло учасників кубку з веслування на байдарках та каное пам'яті нашого земляка, учасника війни в Афганістані, кавалера ордена Червоної Зірки Олександра Захаревського. Проведений він уперше у 1990-му році з ініціативи тренера Олександра, директора дитячо-юнацької спортивної школи Владислава Грязнова та організаційної підтримки воїнів-інтернаціоналістів Уманщини й міськвідділу з питань фізкультури і спорту. Поступово змагання із місцевих набули всеукраїнського значення. З кожним роком інтерес до кубку зростає, залучаючи все нові й нові команди з різних куточків нашої держави. Ось і цьогорічний, турнір, пройшов за участі кращих веслувальників з Умані, Києва, Вінниці та інших міст України.
Впродовж двох десятків років змінювався формат проведення кубку, кількість учасників, та незмінною залишається його ідея — вшанування світлої пам'яті нашого земляка Олександра Захаревського та всіх тих, кого забрали піски далекого Афганістану. Бо ж відомо — людина живе доти, доки живе пам'ять про неї. Кожного року відкриття й закриття кубку проходять за участю воїнів-«афганців». Схиливши голови, вже немолоді чоловіки замирають у хвилині мовчання, діляться спогадами, спілкуються з молоддю. Завершуються змагання концертом патріотичної пісні, що вже традиційно виконує гурт „Рикошет" під керівництвом Георгія Апьонкіна.
У цьому році, окрім медалей та грошових винагород, юні спортсмени і їхні тренери отримали у подарунок примірники Книги пам'яті «Відлуння афганських гір». Участь у церемонії нагородження взяли очільник Ради воїнів-інтернаціоналістів Уманщини Олег Зайченко, начальник відділу з питань фізкультури і спорту Ольга Ремез, директор ДЮСШ Владислав Грязнов, дружина Олександра Захаревського Людмила та Олександр Попов, представник підприємства «Агропромресурси», за підтримки якого другий рік проводяться змагання.
Image— Вже двадцять перший рік спільними зусиллями організації воїнів-інтернаціоналістів, міської влади, дитячо-юнацької спортивної школи та спонсорів відбувся кубок з веслування на байдарках та каное пам'яті Олександра Захаревського, — відзначив Владислав Грязнов. — Ці змагання, окрім загартування тіла, сприяють донесенню до юнаків і дівчат інформації про минуле нашого краю, про людей, які жили на цій землі, захищали її, примножували її славу. Щоб мати майбутнє, треба пам'ятати і шанувати своє минуле, яким би славетним чи болючим воно не було. З цієї ж метою в Умані влітку проводяться також змагання із веслування пам'яті уродженця Уманщини, Героя Радянського Союзу, одного з найвидатніших полководців Великої Вітчизняної війни Івана Черняховського та легкоатлетичний турнір на кубок Євгена Тищика — танкіста, який брав участь у визволенні Умані від фашистських загарбників.
— Кубок Олександра Захаревського має дві нерозривно пов'язані складові: спортивну й патріотичну, — наголосив Олег Зайченко. — Ми ставимо за мету привернути увагу підростаючого покоління до спорту, до необхідності вести здоровий спосіб життя. Юні веслувальники отримують чудову нагоду у спортивній боротьбі проявити себе, набути необхідний досвід, подружитися, Також ці змагання — вияв пам'яті уманської громади про бойового товариша лейтенанта Олександра Захаревського. Він навчався в Умані, захоплювався греблею. Потім була служба в армії. Олександр сповна виконав свій патріотичний обов'язок, та, на жаль, йому не судилось повернутися додому. Але він назавжди залишиться з нами. І завдання нашої організації — робити усе, щоб пам'ять і про Олександра Захаревського, і про інших офіцерів та солдат, яких забрала Афганська війна, не згасла.
Воїни-«афганці», напевно як ніхто інший, знає ціну життя, дружби, єдності, братерства. І сьогодні у мирному житті вони не втрачають уміння дружити, допомагати, співчувати, любити, чесно виконувати свій громадянський обов'язок. А ще — не залишається осторонь справи виховання підростаючого покоління, у чому знаходять підтримку багатьох небайдужих людей. У цьому, мабуть, і полягає спадкоємність поколінь, коли власним досвідом навчають, радять, застерігають, аби гірке минуле ніколи не повторилося.
Є.ПИЛИПЕНКО.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.