" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - 20 років організації «Асоціація «Афганці» Чорнобиля» Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41117095 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
20 років організації «Асоціація «Афганці» Чорнобиля» Надрукувати Надіслати електронною поштою
Image     Всеукраїнська громадська організація «Асоціація «Афганці» Чорнобиля» створена у грудні 1991, а з серпня 1996 року набула статусу Всеукраїнської.
     Свій початок Всеукраїнська Асоціація "Афганці Чорнобиля" бере із Славутича - міста енергетиків Чорнобильської АЕС. У 1988 році колишні воїни-інтернаціоналісти, які будували місто і працювали на ЧАЕС, об'єдналися в клуб "Шураві".
     28 грудня 1991 року була створена Славутицька асоціація «Афганці Чорнобиля», яка в березні 1992 року була зареєстрована Славутицьким міськвиконкомом. Вона об'єднала ветеранів війни в Афганістані, учасників бойових дій та інших локальних військових конфліктів, які брали участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи, з метою захисту соціальних прав та гарантій її членів, а також об'єднання зусиль з надання допомоги постраждалим,  інвалідам,  сім'ям загиблих та померлих.
     2 серпня 1996 року за ініціативи Славутицької асоціації та пропозицій з регіонів України на установчій конференції в місті Славутичі була створена Всеукраїнська Асоціація «Афганці Чорнобиля», а 2 серпня того ж року зареєстрована Міністерством юстиції України.
     Асоціація об'єднала воїнів-інтернаціоналістів – ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС з 15 областей України.
     Одними з перших її членів були колишній чорнобильський міністр Георгій Готовчиць, який працював радником у Республіці Афганістан, а також командир спецпідрозділу «Альфа» - Герой Радянського Союзу генерал-майор Віктор Карпухін. Серед членів організації значну частину становлять представники Національних збройних формувань.
     За період свого існування Асоціація провела близько 120 різноманітних благодійних акцій за рахунок спонсорських внесків та пожертвувань різних організацій,  комерційних підприємств та фізичних осіб.
     3 1994 року Асоціація взяла шефство над сім'ями загиблого екіпажу «афганців» гелікоптера МІ-8, який потерпів аварію 2 жовтня 1986 року на Чорнобильській АЕС. За сприянням Асоціації у 1998 році сім'ям капітана В. К. Воробйова, старшого лейтенанта Л. І. Христича, старшого лейтенанта О. Юнгінда і прапорщика М. А. Ганжука Міністерством з надзвичайних ситуацій були видані посвідчення ліквідаторів.
     Асоціацією опікується Славутицький дитячий футбольний клуб «Каскад», який об'єднує близько 200 дітей.
     За участю Асоціації з 1997 року у місті Запоріжжя проводяться Всеукраїнські та Міжнародні фестивалі козацьких бойових мистецтв «Спас».
     Свою роботу Всеукраїнська громадська організація «Асоціація «Афганці» Чорнобиля» організовує у тісній співпраці з ветеранськими та чорнобильськими громадськими організаціями, серед яких Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), «Союз Чорнобиль України», іншими громадськими організаціями, які ставлять за ме'ту проведення різноманітних благодійних культурних та військово-патріотичних акцій. Асоціація постійно залучає до роботи талановитих представників творчих професій. Серед них - члени Асоціації, відомі музиканти та співаки Олександр Розенбаум і Андрій Макаревич, заслужений артист України, лауреат премії ім. Нечуй-Левицького, полковник Чигиринського полку, кобзар-лірник Василь Нечепа, ветеран «афганських» подій та учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС - народна артистка України Оксана Білозір, заслужена артистка України Ані Лорак, старший брат якої загинув в Афганістані, володар єдиної в Україні «Золотої ліри» - спеціального призу Всесвітньої конфедерації акордеоністів (1995 р.,Італія), Заслужений артист України Ігор Завадський, володар «Гран-прі» Міжнародного фестивалю «Романси Славутича» (1995 р.), відомий співак, поет та композитор Олександр Балєв, виконавці «афганських» пісень Сергій Захаров, В'ячеслав Купрієнко, Юрій Шкітун, Леонід Мухін, Заслужена артистка України Ірина Шинкарук, лауреати Всесоюзних конкурсів «афганської» та солдатської пісні в м. Вінниця (1989 р.}, м. Хмельницькому (1991 р.), переможці Першого Всеукраїнського фестивалю «афганської» пісні в м. Дубно (1997 р.) і Другого Міжнародного фестивалю в м. Біла Церква (1996 р.) - вокально-інструментальна група «Пам'ять» (м. Кузнецовськ Рівненської області, художній керівник - Петро Напримєров, голова Кузнецовського відділення Всеукраїнської Асоціації «Афганці Чорнобиля»). За період свого існування групою дано близько 400 концертів.
Image     Активно співпрацює організація також зі Спілкою художників України. За замовленнями Асоціації відомі українські майстри створили найбільшу в СНД галерею (45 робіт) на «афгансько-чорнобильську» тематику. Заслужений художник України, скульптор Микола Білик, Заслужений художник України Наталія Ніколайчук, Народні художники України Віктор Сидоренко, Андрій Чебикін та Михайло Гуйда.
     За ініціативою Асоціації з грудня 1998 року почалась Всеукраїнська благодійна акція «Україна пам'ятає», мета якої - вшанувати світлу пам'ять загиблих воїнів-«афганців» та чорнобильців, віддати шану тим, хто з честю виконує свій військовий та службовий обов'язок, привернути увагу влади та громадськості до проблем ветеранів війни та учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. За підтримки МНС України з 2001 року Асоціація 26 квітня проводить вечір пам'яті біля меморіалу «Тим, хто врятував світ» у Чорнобилі.    
     Щорічно з 1999 року Асоціація реалізує спільно з Національним педагогічним університетом імені Михайла Драгоманова мистецький проект «Чорнобиль - молодь буде пам'ятати» та з 2004 року проводить благодійну акцію «Збережіть дитячі мрії!». З 2006 року надаються щомісячні стипендії студентам-чорнобильцям Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова. З 2007 року проводиться Всеукраїнський фестиваль чорнобильської пісні у місті Дніпропетровську.
     Голова Правління Асоціації Олександр Григорович Рябека  народний депутат України, учасником бойових дій та ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, полковник запасу.
     26 листопада 2011 року відбулися урочисті заходи з нагоди 20-ї річниці створення Всеукраїнської громадської організації «Асоціація «Афганці» Чорнобиля». Від Української Спідки ветеранів Афганістану бойових друзів привітали С. В. Червонописький – голова УСВА і його заступник О. І. Міхнюк. «Пам'ять - найцінніше, що є в людей, чиї долі опалені вогнем війни та попелом Чорнобиля. Поки у нас є сили, ми будемо робити все, щоб вона жила в умах і серцях наступних поколінь, – сказав на урочистому заході О. Г. Рябека.»
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.