" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пентагон стурбований пенсіями Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41079764 Відвідувачів
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Пентагон стурбований пенсіями Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНині у Міноборони США немає жодних конкретних пропозицій щодо зміни порядку виходу військовослужбовців у відставку і зміни системи їх пенсійного забезпечення. Таку заяву зробила перший заступник заступника міністра оборони з особового складу і бойової готовності Джо Енн Руні на нещодавніх слуханнях у підкомітеті з особового складу комітету ЗС Палати представників американського Конгресу.
Але вона зазначила, що президент США Барак Обама віддав розпорядження про створення спеціальної комісії, яка повинна розгляну ці питання та розробити відповідні рекомендації.
Чинна нині система звільнення з лав ЗС США була створена задовго до того, як Пентагон перейшов на повністю контрактну армію. І система пенсійних виплат і пільг відставників була заснована на вислузі років.
Сучасна система звільнення військовослужбовців з армії досить прозора. Вона допомагає командуванню видів ЗС з року в рік зберігати ту кількість професійно підготовлених військовослужбовців, яка необхідна для виконання завдань, що стоять перед військами.
Проте сьогодні на адресу цієї системи висловлюється чимало нарікань. Деякі її критики стверджують, що отримання військовими належних їм пенсійних компенсацій відкладається на вкрай тривалий термін, і пропонують включати ці суми в ті пільги, які щомісяця виплачуються діючим військовослужбовцям у формі заробітної плати та надбавок до неї.
Однак сьогодні, коли система пенсійного забезпечення Пентагону залишається практично незмінною з моменту її утворення, практика нарахування пенсій і компенсацій службовцям федерального сектору і приватних фірм зазнала суттєвих змін, їх пенсійне забезпечення зросло. До утворення контрактної армії більшість цивільного населення США протягом всього життя працювало за однією спеціальністю. Однак демографічні зміни зажадали від молоді та середнього покоління американців опанування другої спеціальності або навіть кількох. У зв'язку з цим приватні підприємці змінили свої підходи до нарахування пенсій і певною мірою відійшли від жорсткого правила тимчасової прив'язки їх розмірів, оскільки їм потрібно не тільки зберігати або скорочувати чисельність своїх працівників, а й залучати до виробництва нові, більш кваліфіковані кадри.
Міноборони теж певною мірою гнучко підходило до цього питання. Але воно змушене забезпечувати підвищення рівня професійної підготовки військових і службовців, виходячи з кількості наявних кадрів. У середньому на підготовку наступного покоління командирів батальйонів у сухопутних військах і командирів підводних човнів у ЗС США йде від 15 до 20 років. Тому Міноборони, як зазначила Джо Руні, має створити таку систему компенсацій, порядок просування службою та взаємодії з особовим складом, які утримуватимуть підлеглих на службі протягом більш триваліших термінів.
Як заявила Руні, до того як запропонувати якісь нововведення в пенсійну систему або провести зміни якоїсь частини пільг, що надаються військовослужбовцям, Пентагон має упевнитися, що його підлеглі не зневіряться у військовій службі, і чітко розуміти, як вплинуть ці зміни на якість і боєготовність контрактної армії США.
Нині Міноборони США приділяє дуже велику увагу пенсійному забезпеченню військовослужбовців, розцінює його як найважливішу соціальну гарантію людям у погонах, оскільки цей фактор безпосередньо впливає на бажання американців служиш в збройних силах і сприяє збереженню в них висококваліфікованих фахівців.
Право на звільнення і пенсійне забезпечення американські військовослужбовці отримують після 20 років служби у ЗС. Пішовши у відставку, військовий довічно отримує щомісячну пенсію одразу ж після звільнення з лав ЗС. Тим військовим, які змушені піти у відставку за медичними показаннями або у зв'язку з пораненням, яке призвело до втрати не менше ніж 30% працездатності або тимчасової втрати можливості професійно працювати, пенсія нараховується одразу після отримання відповідних документів.
Незалежно від виду ЗС і роду військ, пенсія будь-якої категорії військових визначається тільки сумою базового грошового утримання на момент звільнення і вислугою років, без урахування посадової категорії і належних надбавок.
Для кожного виду розрахунків пенсії використовується коефіцієнт 2,5%, на який множиться термін служби. Так визначається основний обсяг виплати, яку повинен щомісяця отримувати кожен відставник. Але в цілому всі категорії військовослужбовців, що звільняються в запас після 20 років служби, отримують пенсію в розмірі 50% базового грошового забезпечення. З вислугою 30 років ця цифра збільшується на 25%. Після 40 років служби військові пенсіонери мають право на отримання вже 100% свого базового окладу. А якщо їм раптом вдається прослужити більше цього терміну, теоретично вони могли б отримувати 102,5% свого грошового утримання. Правда, слід зазначити, що федеральним законодавством США введені обмеження на цю суму. Військові пенсіонери отримують свою пенсію тільки за часовий інтервал, який не перевищує 30 років.
Нині середній розмір щомісячної пенсії рядових усіх видів і родів військ ЗС США, що прослужили в армії 20 років і більше та залежно від звання, становить від 664 до 1052 доларів. За 30 років служби вони вже отримують від 1048 до 1663 доларів. Сержантам і старшинам за такі ж терміни служби виплачується 1336-2323 і 2121—4068 доларів Уорент-офіціцерам платять 1999-2668 і 336З-5791 доларів. Пенсії офіцерів і генералів у межах від 1585-6408 до 2588-12505 доларів США.
Американські військові експерти не беруться точно стверджувати, в якому напрямку відбудеться розвиток пенсійної реформи. Проте практично всі аналітики впевнені, що попри активну реалізацію плану президента Обами щодо скорочення в найближчі 10 років військових витрат, керівництво Міноборони не піде на погіршення матеріального становища своїх підопічних.
Нині В США проживають понад 1,4 млн військових пенсіонерів. П'ятій частині з них виповнилося 65 років. Трохи більше ніж третина військових пенсіонерів досягли віку 50 років. Число сорокарічних ветеранів військової служби становить приблизно одну четверту частину їх загальної кількості.
Окрім пенсій, ветерани військової служби набувають право на цілу низку пільг. При звільненні у запас, окрім вихідної допомоги, їм та членам їхніх сімей оплачується проїзд до будь-якого міста США. За військовим пенсіонером і його родиною зберігається право на безкоштовне медичне забезпечення. Протягом двох років після звільнення вони можуть паралельно отримувати допомогу з безробіття. Армійські пенсіонери мають право безкоштовно проживати з членами родини у державних будинках. Протягом решти життя їм надається право на придбання зі знижкою товарів і продуктів у військових магазинах і на заправку власних автомобілів на військових автозаправних станціях, де теж діє система знижок, розмір яких може досягати 50%. Пенсіонерам надається також і ціла низка інших пільг, зокрема пільга зі сплати федеральних податків.
Після звільнення військові пенсіонери Америки мають право працювати в цивільному секторі економіки без обмеження заробітку. При наявності права на отримання пенсії від інших відомств колишній військовослужбовець може вибрати її на свій розсуд
«НВО»
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.