" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - ВІРНІ АФГАНСЬКОМУ БРАТЕРСТВУ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41259985 Відвідувачів
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
ВІРНІ АФГАНСЬКОМУ БРАТЕРСТВУ Надрукувати Надіслати електронною поштою
ImageНа сьогодні в Звенигородському районі Черкаської області мешкає 193 воїнів-інтернаціоналістів. 124 з них – «афганці». Це, як наголосив  у своїй доповіді на звітно-виборній конференції районної організації Української Спілки ветеранів Афганістану, її голова  Олександр Антонюк, – цілком боєздатний підрозділ. Свою боєздатність  «афганці» демонструють і на мирному фронті, залишаючись вірними воєнному братерству.
Виступаючи ініціаторами багатьох добрих справ у районі, члени спілки вважають своїм першочерговим  обов'язком  вшанування пам'яті загиблих воїнів та забезпечення  допомоги їхнім сім'ям. Тож і на початку конференції її учасники хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять тих, хто не повернувся з війни, і тих, хто в мирний час пішов з життя. Це Олег Миколайович Титаренко, Валерій Олексійович Кравченко, Василь Васильович Хамко, Віктор Леонідович Коновал, які загинули в Афганістані,  Юрій Іванович Ільченко зі Звенигородки, Ігор Васильович Семенченко з Вільховця та   Василь Володимирович Бойко з Княжі, які пішли за межу вічності  тільки за останні роки.
Привітати делегатів  конференції прийшли школярі загально освітньої школи  №2
– Сім'ї загиблих військовослужбовців належать до найбільш потерпілої від війни у Афганістані категорії, – зазначив Олександр Антонюк. – Втрати, понесені ними, непоправні. Матеріальний стан більшості таких сімей, в першу чергу батьків загиблих, бажає бути кращим. Й на звернення нашої організації міська рада щороку,  затверджуючи бюджет, звільняє їх від  квартплати, плати за комунальні послуги, електроенергію та телефон. Щороку до 15 лютого їм надається допомога. А сім'ям, які проживають у сільській місцевості,  безкоштовно виділяють чи завозять дрова.
З ініціативи та при сприянні районної організації спілки  іменами загиблих земляків названо вулиці населених пунктів, на навчальних закладах, де вони вчилися, встановлено меморіальні дошки.  Пам'ятний знак загиблим воїнам-інтернаціоналістам встановлено в центрі Звенигородки, пам’ятник – біля школи імені Тараса Шевченка. Традиційними стали дні пам'яті загиблих воїнів, різного роду спортивні турніри, змагання, зокрема, турнір  з настільного тенісу, приурочений пам'яті  Валерія Кравченка, розіграш кубка пам’яті Віктора Коновала, фестивалі військово-патріотичної пісні. Силами «афганців» придбано комп'ютери в поліклініку, при сприянні районної ради відкрито палату воїнів-інтернаціоналістів в терапевтичному відділенні центральної районної лікарні. Є така палата і в обласному госпіталі. І це далеко не повний перелік  всіх заходів, здійснених районною організацією.
– Військово-патріотичного виховання молоді – одне з  завдань, що стоять перед нами, – наголосив доповідач, – тому періодично проводимо  зустрічі з учнями у навчальних закладах міста і району, у військових частинах. Берем участь в інших популярних серед молоді заходах. Вже вп'яте проведено районний фестиваль патріотичної пісні «І знову пам'ять оживає» серед учнів шкіл. В рамках проведення Всеукраїнського патріотичного фестивалю «Ветерани – Молодь – Майбутнє»  виступи перед молоддю  гурту «Контингент» Української Спілки ветеранів Афганістану.
– Справа не в статистиці, чи в перерахуванні зробленого, – сказав Олександр Васильович. – Важливо те, що  «афганці» продовжують залишатися в строю. Свідченням заслуг ветеранів війни було встановлення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Урочисте відзначення цієї дати на Звенигородщині стало доброю традицією, завдяки  підтримці міської та районної влади. Окрім надання фінансової допомоги членам оранізації, підтримано й клопотання щодо представлення  до державних нагород і нагород УСВА. Десятки воїнів-«афганців» удостоєні медалей «За звитягу», «За заслуги», «За громадянську мужність»,  відзнак Звенигородської міської ради «За заслуги перед містом». А це промовисто свідчить про визнання нашої діяльності. Тож «афганці» просто не мають права заспокоюватися досягнутим. Вважаю, що повноцінне життя людини немислиме без героїки. Як трудової, так і ратної. А що ми маємо сьогодні? Наші діти, на жаль, з відкритими ротами дивляться низькопробні голлівудські бойовики, але дуже мало знають про героїв-ветеранів, які живуть поряд. Навіть курсанти військових інститутів – наші майбутні миротворці й фахові борці з тероризмом, позбавлені елементарної інформації про унікальні бойові операції, проведені в  Афганістані. Про ту ж, скажімо, Хустську операцію «Магістраль», яка ввійшла у навчальні посібники всіх провідних армій світу, окрім української.  Слід врахувати і те, що майже 70 відсотків молодих людей, як свідчать результати опитування, воліли б знати багато більше про «афганців», як і про Афганську війну.
Своє місце у звітній доповіді знайшли й проблеми, які турбують ветеранів-інтернаціоналістів. Як і плани на майбутнє. В цілому ж, як зазначалося на конференції, забезпечуючи соціальний захист ветеранів та сімей загиблих,  районна організація зберегла єдність і помітно закріпилася на своїх позиціях.
Заслухавши  звіт правління та ревкомісії, конференція обрала новий склад керівних органів  районної організації ветеранів Афганістану. Головою організації знову обрано Олександра  Антонюка.
У роботі  конференції взяли участь заступник голови районної ради Микола Рябоконь, міський голова Звенигородки Олександр Cаєнко, військовий комісар Звенигородсько-Лисянського ОМВК Сергій Кравченко, секретар Звенигородської міської ради Валерій Маренич.    

Михайло НЕЧАЙ.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.