" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Замість розстрілу... орден Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41095823 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
Міністерство оборони
Замість розстрілу... орден Надрукувати Надіслати електронною поштою
Image«...Фотокореспондента Тьоміна розстріляти. Жуков.» Таку радіограму отримав екіпаж маршальського літака, «угонщиком» якого став фотокор газети «Правда» майор Віктор Тьомін, бо поспішав доставити перший знімок червоного прапора, встановленого на даху рейхстагу.
Фотокореспондент «Правди» і «Червоної зірки» Віктор Тьомін був вельми колоритною фігурою в журналістському середовищі. У пошуках найцікавіших об’єктів для знімків він об’їздив тисячі кілометрів, встигав побувати всюди, причому швидше за всіх. Ніхто достеменно не знав пункти перельоту за «сталінським маршрутом», а Тьомін зустрічав чкалівський екіпаж на острові Удд. Він «клацав» своєю «лейкою» біля озера Хасан і в районі річки Халхін-Гол, у дні конфлікту з фінами його зустрічали на Карельському перешийку, а потім бачили на всіх фронтах Великої Вітчизняної.
Фотокореспондент, щоб добути матеріал, йшов на все, міг будь-яке начальство обвести вкруг пальця. А напередодні взяття Берліна трапилася з ним незвичайна історія. Тоді цей папараці, як сьогодні називають успішних фотокорів, мало не потрапив під трибунал, розсердивши самого маршала Жукова.
Кореспондент «Правди» Тьомін прибув під Берлін напередодні його штурму. А перед відрядженням йому вдалося отримати підписану особисто Верховним головнокомандувачем перепустку, що дозволяла безперешкодно бувати на всіх фронтах. «Загубиш — повішу!» — пообіцяв генерал-полковник Лев Мехліс, вручаючи фотокору всесильний документ. Швидко зорієнтувавшись у столиці третього рейху, Тьомін вирішив: негоже йому з «лейкою» і блокнотом на своїх двох, і вибив собі... танк. На ньому з першими екіпажами фотокор «утюжив» вулиці столиці гітлерівської Німеччини.
Уранці 30 квітня розпочалися бої за рейхстаг. Майор Тьомін пильно стежив за ними, з нетерпінням чекаючи кульмінаційного моменту — появи прапора на його куполі. Але бої були запеклими. І лише у другій половині дня наші окремі штурмові групи увірвались до будівлі, де точилася боротьба за кожну кімнату, сходовий проліт...
Тьомін увесь день не відривав очей від купола, чекаючи, коли бійці 756-го стрілецького полку укріплять на будівлі червоний прапор. І не дочекався. Знамено встановили тільки в ніч на перше травня, тож його було неможливо сфотографувати. Коли розвиднілося, Тьомін побачив, що над рейхстагом майорить прапор. Почав розмірковувати, як підібратися до нього ближче. Ще рвуться снаряди, гітлерівці стріляють з верхніх поверхів. Сизий дим вкрив вулиці суцільною пеленою... І тоді фотокореспондент помчав на польовий аеродром, розташований на північ від Берліна. Знайшов Івана Вештака, пояснив льотчику ситуацію.
«Тоді був сильний туман, — розповідав пілот. — Переконую Тьоміна, що погоди немає, а він мені: знайдеш! Довелося летіти дуже низько. Орієнтувалися за великомасштабною картою. Туман змішувався з димом пожеж, з усіх боків били зенітки — їх наставили навіть на дахах багатоповерхових будинків. У повітрі розривалися снаряди...
Вдалося тільки один раз пролетіти поблизу рейхстагу, на куполі якого майорів червоний прапор.
Отак був зроблений цей єдиний і досить вдалий знімок! Льотчику Вештаку оголосили подяку. А що ж Тьомін? Він кинувся до найближчого аеродрому, аби швидше передати знімок у Москву. А там стояв тільки один літак — персональний «дуглас» командувача 1-го Білоруського фронту маршала Жукова. Тьомін розшукав екіпаж і оголосив командирові: «Товариш маршал наказав мені летіти до Москви зі спецзавданням. Терміновий пакет Верховному головнокомандувачу». Це було сказано так категорично, що йому повірили, тож літак піднявся в небо. Як на біду, незабаром «дуглас» знадобився й Георгію Костянтиновичу. І тут йому доповіли: «За вашим наказом літак відправлено до столиці». «Як?.. — здивувався маршал. — Я не давав жодних наказів».
Жукову пояснили виниклу ситуацію. Маршал розлютився і наказав терміново відправити екіпажу радіограму: «Літак повернути, Тьоміна розстріляти». А літак уже наближався до Москви. Тьоміну нічого не залишалося, як упросити льотчиків: «Хлопці, ви завжди виправдаєтеся, — звалите все на погоду, а інакше мені — «вишка»!» Умовив. Приземлилися на Центральному аеродромі, звідки до редакції «Правди» — рукою подати. Свіжий номер газети вийшов зі знімком майора Тьоміна і наказом Головнокомандувача про взяття першої смуги оборони Берліна.
Завантаживши маршальський літак свіжими газетами, фотокореспондент прилетів до Німеччини і... відразу був заарештований. Друзі-журналісти заходилися клопотати про помилування, хтось дійшов до самого Жукова, показав йому «гарячий» номер «Правди» з фотографією Тьоміна. Зрештою командувач фронту змінив гнів на милість. Він викликав до себе кореспондента: «Те, що ви зробили, є подвигом і гідне великої нагороди. Але за недисциплінованість... — Жуков трохи помовчав і, махнувши рукою, закінчив: — отримаєте орден Червоної Зірки».
Віктор Тьомін був присутній при підписанні акта капітуляції Японії на американському лінкорі «Міссурі», що стояв у Токійській затоці. Зафіксувати цю подію бажало близько двохсот кореспондентів з різних країн світу. Американцям, природно, виділили місця біля столу, радянських же журналістів поставили від нього на відстані сімдесяти(!) метрів. Тьомін нервував — у нього не було відповідного телеоб’єктива, тож зйомка була приречена на провал. Але він знав, що є такі ключики, які відкривають будь-які двері. Підійшовши до охоронця, простягнув йому... банку чорної ікри. У такий спосіб подолав другий і третій кордон. Приєднався до американських кореспондентів і кінооператорів, для яких на борту лінкора влаштували спеціальний майданчик.
Заокеанські колеги спочатку зустріли Тьоміна недоброзичливо, але той показав їм пляшку «Московської» горілки, банку ікри і пообіцяв: «Після зйомки вип’ємо за перемогу».
Пропозиція сподобалася, але два офіцери попросили Тьоміна повернутися на місце, пояснивши, що місце біля столу, де підписуватиметься акт капітуляції, ...продане за 10 тисяч доларів. І тут Тьоміну допоміг генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко, очільник нашої делегації. Він сказав, що це його особистий фотокореспондент і навіть познайомив Тьоміна з головою американської делегації Дугласом Макартуром.
Ось так фотокору, єдиному з усіх наших фотожурналістів, вдалося зняти підписання акта капітуляції Японії. Це був останній знімок Другої світової...
Леонід ЮДІН
Київ
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.