" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пріоритет — збереження здоров’я військовослужбовців Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41167656 Відвідувачів
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Пріоритет — збереження здоров’я військовослужбовців Надрукувати Надіслати електронною поштою
Результати діяльності центрів медичної реабілітації та санаторного лікування, військових санаторіїв та заходи щодо вдосконалення системи санаторно-курортного лікування і медичної реабілітації військовослужбовців стали першим питанням порядку денного розширеного засідання колегії Міністерства оборони України, яке відбулося в Києві під головуванням Міністра оборони України Михайла Єжеля.
— Пріоритет нашої діяльності — у збереженні здоров’я військовослужбовців. Кожен військовослужбовець повинен мати можливість регулярно проходити повноцінний курс лікування та медичної реабілітації в санаторіях. Для цього потрібно забезпечити всі необхідні умови, — наголосив Міністр оборони України.
Потужність військових санаторіїв Міноборони становить 10,5 тисячі ліжкомісць. Сьогодні, на жаль, лише три з них приймають відпочивальників, решта — зачинені до літнього сезону. Такий стан справ, як зазначив глава військового відомства, є вкрай незадовільним і виник він насамперед через прорахунки у плануванні. Обговорюючи сучасний стан і проблеми санаторно-курортного лікування, він звернув увагу на необхідність кардинального перегляду таких підходів.
Як удосконалити систему санаторно-курортного лікування і медичної реабілітації військовослужбовців? Що необхідно зробити, аби військові санаторні заклади не були збитковими та стали привабливими для відпочивальників, щоб у них побільшало клієнтів з числа військовослужбовців? На ці та інші запитання шукали відповіді учасники колегії та висували свої пропозиції.
Так, директор Військово-медичного департаменту Міністерства оборони України Рафік Камалов запропонував збільшити кількість штатних працівників санаторіїв, оплата праці яких фінансується із загального фонду бюджету, до тридцяти відсотків. У цьому його підтримав і директор Департаменту фінансів Міністерства оборони України генерал-лейтенант Іван Марко. Адже за таких умов зросте й кількість пільгових путівок для військовослужбовців та членів їхніх родин.
Втім проблеми не тільки у фінансуванні санаторно-курортних закладів. На часі запровадження в них сучасних систем енергозбереження, що дозволить значно заощадити на оплаті комунальних послуг, покращення матеріальної бази та запровадження сучасних заходів освітнього та культурно-освітнього спрямування. Далеко не кожний військовий санаторій сьогодні може запропонувати клієнтам ті ж лижні прогулянки, тенісні зали, теплі і затишні бібліотеки з доступом до всесвітньої мережі Інтернет тощо. Роботи у цих напрямках багато, тому глава оборонного відомства поставив відповідні завдання директорам Військово-медичного департаменту, Департаменту фінансів та начальнику Головного квартирно-експлуатаційного управління Збройних Сил України.
Другим питанням порядку денного колегія Міністерства оборони України розглянула стан виконання у 2011 році Галузевої угоди між Міністерством оборони України та Центральним комітетом Всеукраїнської профспілки працівників Збройних Сил України на 2011–2013 роки. Перший заступник Міністра оборони України Володимир Можаровський у доповіді з цього питання наголосив, що співпраця між профспілковими комітетами та оборонним відомством будується за принципом соціального партнерства. Найважливішим у цьому є забезпечення трудових прав і гарантій працівників Збройних Сил України в установах та на державних підприємствах Мін-оборони.
Найактуальнішими нині є своєчасна виплата та підвищення заробітної плати. До речі, середня заробітна плата працівників Міноборони вища за загальнодержавну, бо вони отримують так звану премію за підтримання боєготовності. Заборгованість у виплатах працівникам бюджетної сфери також відсутня, чого не можна сказати про тих, хто працює на госпрозрахункових підприємствах. Як зазначив Володимир Можаровський, оборонне відомство розриватиме договори з тими керівниками підприємств, які своєчасно не виплачують працівникам зарплатню.
Голова Центрального комітету Всеукраїнської профспілки працівників Збройних Сил України Дмитро Мірошниченко своєю чергою подякував керівництву Міністерства оборони та Збройних Сил України за плідну співпрацю. Зокрема, він відзначив роботу, проведену оборонним відомством щодо поновлення практики надання житла працівникам Збройних Сил України та клопотав перед Міністром оборони України, аби всі установи Міноборони укладали з трудовими колективами колективні договори на підставі Галузевої угоди. Адже наявність колективного договору сприяє наданню працівникам пільг та компенсацій, передбачених Галузевою угодою та чинним законодавством.
Наприкінці розширеного засідання колегії Міністерства оборони України глава оборонного відомства підбив підсумки оперативно-стратегічного збору керівного складу Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України та поставив завдання командирам і начальникам усіх рівнів на 2012 рік. Він наголосив на необхідності вдосконалення методики занять і навчань, покращення технічного стану озброєння та військової техніки, підвищення соціального захисту військовослужбовців та підняття престижу військової служби, економії енергоресурсів, посилення контролю за розподілом коштів, зміцнення сержантського корпусу, підвищення ролі командирів і начальників у роботі зі зміцнення військової дисципліни та профілактики порушень статутного порядку тощо.
Також Міністр оборони України акцентував увагу на підготовці Збройних Сил України до проведення Євро-2012, зокрема щодо посилення підготовки льотного складу Повітряних Сил та удосконалення роботи Ситуаційного центру.
 
Юзеф ВЕНСКОВИЧ
«Народна армія»
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.