" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пам’ять, увічнена в граніті Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40989452 Відвідувачів
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Пам’ять, увічнена в граніті Надрукувати Надіслати електронною поштою
100_0438.jpg     У районному центрі Підволочиськ Тернопільської області 6 лютого відкрито меморіальний комплекс «Учасникам бойових дій в Афганістані 1979 – 1989 років Підволочиського району» .
     В урочистих заходах прийняли участь керівництво області і району, представники громадськості, школярі, військовослужбовці Тернопільського гарнізону, ветерани Афганської війни і родини загиблих з районів області. Голова Тернопільської облдержадміністрації Валентин Антонович Хоптян у своєму виступі підкреслив, що відкриття пам’ятника в Підволочиську є даниною пам’яті мужності солдатів і офіцерів – тих, які не повернулися зі свого останнього бою, та тих, хто свято береже пам’ять про них. Голова районної організації УСВА Ігор Матвійович Шуфляк щиро подякував усім землякам, хто знайшов можливість підтримати спорудження пам’ятника, а особливу подяку висловив власнику приватного підприємства «Художні ковалі Тернопілля» Ігору Володимировичу Хамуляку за виготовлення елементів меморіального комплексу. Священики освятили пам’ятник. В пам’ять про полеглих на Афганській війні і померлих вже у мирний час було дано військовий салют.
    Загинув у жорстокому бою 8 вересня 1984 року уродженець села Токи Підволочиського району Марчук Євген Васильович, нагороджений медаллю «За бойові заслуги» і посмертно орденом Червоної Зірки, шестеро учасників бойових дій в Афганістані, мешканців району померли вже після війни.    
    Понад 10 років виношував ідею спорудження меморіального комплексу в пам’ять про Афганську війну І. М. Шуфляк, який є учасником бойових дій в Афганістані і  нагороджений медаллю «За бойові заслуги». Йому довелося пройти через кабінети чиновників різних рангів, поки втілив свою ідею в життя. Наполегливого керівника ветеранської організації підтримала заступник голови  райради Галина Йосипівна Книшова, яка взяла на себе відповідальність за збір коштів для будівництва меморіального комплексу. Всі жителі району, в тому числі освітяни, медики, працівники культури, ветерани 100_0469.jpgАфганської війни  зібрали чималу суму грошей, але для завершення будівництва не вистачало 15 тисяч гривень, і тоді Ігор Матвійович порадившись з родиною, вклав свої особисті кошти. При теперішній економічній скруті це дійсно мужній вчинок. Сам ветеран-«афганець» і є автором проекту. В центрі меморіального комплексу встановлено з чорного необробленого граніту «чорний тюльпан» – відомий символ Афганської війни, по периметру з чотирьох сторін розміщені чотири батьківські руки-обереги, символи збереження молодих юнаків від загибелі, перед монументом – дві стилізовані ковані свічки з надписами на них дат початку і закінчення Афганської війни. Цей меморіальний комплекс є застереженням для влади та нагадуванням усім, щоб українці більше не зазнавали жорстоких потрясінь війни.
     По завершенні відкриття меморіального комплексу в районному будинку культури відбулися урочисті заходи з нагоди 23-ї річниці виведення військ з Афганістану. Голова районної ради Володимир Андрійович Городницький привітав усіх з відкриттям меморіального комплексу та нагородив І. М. Шуфляка почесною грамотою. Голова обласної організації УСВА Сергій Євгенович Лісовий від імені Президії УСВА нагородив активістів організації почесними відзнаками і грамотами УСВА. Відомий тернопільський бард Олександр Ліщенко і народний аматорський ансамбль «афганської» пісні гурт «Долг», під керівництвом заслуженого працівника культури України Віктора Маришева подарували учасникам урочистого зібрання незабутній  святковий концерт.
    Правління Тернопільської обласної організації УСВА виносить щиру подяку голові Підволочиської районної організації ветеранів Афганістану І. М.  Шуфляку за вагомий особистий внесок по військово-патріотичному вихованню молоді, наполегливість у вирішенні проблем учасників бойових дій та відданість ветеранському руху. Пам’ятаймо про загиблих, не забуваймо про живих!

Василь КОГУТ,
перший заступник голови
Тернопільської обласної організації УСВА.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.