" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Прикарпатські школи вшанували подвиг земляків відкриттям меморіальних дощок Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41062110 Відвідувачів
Урядовий портал
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Прикарпатські школи вшанували подвиг земляків відкриттям меморіальних дощок Надрукувати Надіслати електронною поштою
dosh4.jpgУ переддень відзначення 23-ї річниці виведення військ з Афганістану на стінах кількох прикарпатських шкіл були відкриті меморіальні дошки на честь воїнів, які навчались там і загинули при виконанні інтернаціонального обов’язку.
– Кожному з нас потрібно пам’ятати про наших героїв, які воювали в різні часи і на різних війнах, – наголосив з цього приводу міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. – Говорити про війну в Афганістані надзвичайно боляче, адже наші хлопці воювали не за свою землю і не з власної волі. Це була примха тодішнього тоталітарного режиму. Але сини і дочки України чесно виконували свій обов’язок. І було б добре, щоб такі пам’ятні дошки з’явилися на всіх школах, де вчились наші молоді герої.
Одна з відкритих сьогодні меморіальних дощок висітиме на будинку, в якому розміщена Івано-Франківська загальноосвітня школа №7. І присвячена вона молодшому сержанту Олегу Базилевичу, який загинув в Афгані, виконуючи розвідницьке завдання. До свого двадцятиріччя він не дожив лише кілька днів. Додому повернувся в цинковій труні, і як розповіла його сестра Галина, рідним та батькам навіть не дозволили відкрити труну, аби переконатись, що там їхній син.
На урочисте відкриття пам’ятного знаку прийшли не тільки рідні Олега, але й його однокласники та друзі. Вони показували сучасним учням фотографії, на яких Олег у школярському віці грає в футбол, дарує квіти дівчатам…
– Ми пам’ятаємо Олега як веселого і компанійського юнака, що любив футбол і життя, – розповіла директор школи Марія Попович. – За сприяння міської спілки ветеранів Афганістану ми кілька років тому організували в школі куток героя, а от тепер відкрили цю дошку, щоб всі, хто проходить повз нашу школу, бачили: тут вчився воїн-інтернаціоналіст.
– Відкриття таких дощок – це визначна подія, – наголосив голова Івано-Франківської міської спілки ветеранів Афганістану Віктор Омелько. – Я вдячний всім державним структурам, що пішли нам назустріч і допомогли з вирішенням усіх питань, пов’язаних із встановленням цих пам’ятних знаків.
Загалом Івано-Франківська міська спілка ветеранів Афганістану нараховує 1357 членів. З них 95 інвалідів, які потребують постійної допомоги. Загалом у тій війні брали участь майже 160 тисяч українців.
В Івано-Франківській області марафон пам'яті продовжиться 15 лютого – в День виведення радянських військ з Афганістану.

Тарас ГРЕНЬ,
 підполковник, Західний регіональний
медіа-центр Міністерства оборони України.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.