" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Заради зцілення — фізичного й духовного Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41090492 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Міністерство оборони
Заради зцілення — фізичного й духовного Надрукувати Надіслати електронною поштою
Про результати діяльності центрів медичної реабілітації та військових санаторіїв і заходи щодо вдосконалення цієї системи оздоровлення військовослужбовців нещодавно доповідав на розширеному засіданні колегії Міністерства оборони України директор Військово-медичного департаменту МО України Рафік Камалов.
Згодом Рафік Ханафійович погодився відповісти на запитання та докладно розповів про сучасний стан і перспективи військової медицини на цьому напрямку діяльності.
— Скільки санаторно-курортних закладів нині підпорядковано вашому департаменту?
— Після розвалу Радянського Союзу три санаторно-курортні заклади Збройних Сил були розформовані, а 14 передані в управління іншим відомствам. Нині ж маємо в своєму розпорядженні одне санаторне відділення у Військово-медичному клінічному центрі у Вінниці й 6 Центрів медичної реабілітації та санаторного лікування: «Алупкінський», «Крим», «Пуща-Водиця», «Судак», «Трускавецький», «Феодосійський», 2 санаторії: «Хмільник», Євпаторійський дитячий та Державне підприємство Міністерства оборони України «Сакський центральний військовий клінічний санаторій ім. М. І. Пирогова», які розраховані на 5550 ліжкомісць.
До речі, згідно з чинним законодавством та за результатами диспансеризації право на щорічне санаторно-курортне лікування мають майже 39 тисяч військовослужбовців, понад 500 тисяч ветеранів військової служби, членів їхніх сімей та працівників ЗС України.
— Про що свідчать підсумки діяльності санаторіїв в 2010–2011 роках?
— Торік санаторно-курортне лікування пройшли 15118 осіб (загалом це на 1380 менше, ніж 2010 року), серед них 2989 військовослужбовців, 3314 ветеранів військової служби, 4196 членів їхніх сімей, 523 працівники Збройних Сил та 4096 ветеранів і інвалідів війни.
У 2011 році фактично пролікувалося на 101 військовослужбовця більше, ніж 2010 року. Цей добрий почин, думається, стане тенденцією, попри недофінансування наших потреб.
— У чому полягають ці потреби?
— Не менше 400 млн грн на рік. Судіть самі. За стовідсоткової завантаженості 5550 ліжкомісць щорічно можна було б оздоровити 87215 осіб. За середньої вартості путівки 5 тисяч потрібно 436 млн грн. Для порівняння: торік на санаторно-курортне лікування та реабілітацію було спрямовано лише 49,5 млн грн. А цього року на це заплановано 69,2 млн грн.
Та навіть у цих умовах наші найкращі санаторії — «Саки», «Євпаторія», «Трускавець» і «Крим» — впроваджують новітні методи діагностики й лікування, нарощують матеріально-технічну базу й створюють комфортні побутові умови для пацієнтів.
На жаль, протягом останніх років у діяльності санаторно-курортних закладів посилюються кризові явища: низька завантаженість у міжсезонний період (менше 25%), внаслідок чого взимку вони не працюють; заборгованість за харчування, комунальні послуги та із заробітної плати викликає незадоволення обслуговуючого персоналу, який утримується на самоокупності за штатним розписом; зростає невдоволення і відпочивальників як високою ціною путівок, так і низькою якістю послуг.
— Що стало причиною такого становища?
— На перше місце я б поставив зниження рівня державного замовлення на санаторно-курортне лікування пільгових категорій. Так, за роки незалежності України фінансування лікування пільговиків за рахунок загального фонду зменшилося з 71,7% 1992 року до 17,2% 2011 року. Одночасно зросло значення спеціального фонду, який не завжди вдається наповнити. Відтак це призвело до зниження рівня використання ліжкового фонду та послаблення фінансової стабільності наших закладів.
За цей же період зменшилась і кількість посад медичного персоналу, який утримується за рахунок загального фонду, зі 100% у 1992 році до 12,2% у 2011-му. Відповідно збільшилась кількість посад, що утримуються за рахунок спецфонду. А це спонукає до заробляння коштів на їхнє утримання, тобто продажу путівок цивільним особам — не військовослужбовцям.
Через хронічне недофінансування відстає від сучасних вимог і матеріально-технічна база. Зокрема, значна частина лікувальних і спальних корпусів «Хмільника», «Алупки», «Феодосії» потребують капітального ремонту й заміни меблів та санітарно-технічного обладнання. Адже без цього сьогодні про високі прибутки годі й думати. Не сприяє покращанню лікування й те, що через недофінансування більша частина зароблених санаторіями коштів йде на зарплату персоналу та оплату комунальних послуг і енергоносіїв. Наприклад, торік на це було спрямовано, відповідно, понад 77,5 та 30,9 млн грн із 190,9 мільйонів, отриманих від реалізації путівок та надання платних послуг.
На придбання ж лікарських засобів та медичного обладнання використано тільки трохи більше 2 млн та майже 3,5 млн грн відповідно.
На жаль, і кількість працівників санаторіїв, що утримуються за штатним розписом, не завжди вчасно приводиться у відповідність до фактичної чисельності пацієнтів, особливо в осінньо-зимовий період. Наприклад, у «Хмільнику» наприкінці 2010 року утримували понад 400 осіб обслуговуючого персоналу тоді, коли там лікувалося 50 пацієнтів.
Для усунення та недопущення таких недоліків змінено керівництво в «Хмільнику», «Феодосійському» та «Алупкінському» санаторіях.
— Які ще заходи вживаються для виведення санаторно-курортних закладів з кризового стану?
— Торік спеціальна група нашого департаменту із залученням фахівців Науково-дослідного інституту проблем військової медицини Збройних Сил України, вивчивши діяльність усіх санаторіїв, розробила Концепцію розвитку санаторно-курортного забезпечення ЗС України на 2012–2017 роки, яку 12 січня цього року схвалила Вчена медична рада Міністерства оборони України.
У ній, зокрема, пропонується: збільшити державне замовлення на санаторно-курортне лікування військовослужбовців, ветеранів військової служби, членів їхніх сімей та працівників ЗС України в санаторіях Міноборони до 30% їхньої ліжкової місткості; довести до 30% чисельність працівників санаторіїв, які утримуються за рахунок загального фонду; активізувати роботу державного підприємства «Укрвійськкурорт» щодо реалізації путівок стороннім юридичним і фізичним особам протягом року в обсязі не менше 30% їх загальної кількості; завершити будівництво спальних корпусів у санаторіях «Трускавецький», «Судак» та «Феодосійський»; розглянути доцільність створення на базі санаторно-курортних закладів державних підприємств.
Словом, будемо робити все для фізичного й духовного зцілення військовослужбовців і всіх причетних до Збройних Сил України.
Розмову вів Володимир КАМЕНЕЦЬКИЙ,
«Народна армія»
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.