" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Дорогами 40-ї армії Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41090733 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Міністерство оборони
Дорогами 40-ї армії Надрукувати Надіслати електронною поштою
dorogamy40armii.jpgВідкриття 1967 року в 91-й столичній спеціалізованій школі кутка бойової слави воїнів Великої Вітчизняної війни стало справжньою подією. Він одразу перетворився на осередок вивчення історії, в якому зберігалися експонати, присвячені цій тематиці. Завдяки наполегливій праці вчителів та учнів, уже за 10 років куток бойової слави став справжнім музеєм, де можна багато чого дізнатися про буремні воєнні роки.
Ще одна сторінка нашої історії дала поштовх відкрити тут окрему експозицію, присвячену війні в Афганістані у 1979–1989 роках. А назву шкільному музею дали на честь бойової слави 40-ї армії. На його базі діє військово-патріотичний гурток, який займається вивченням воєнної історії.
Учні детально вивчають усі події та бойовий шлях легендарної армії, збирають експонати. Нещодавно в музеї відкрилася мистецька галерея «Пам’ять без кордонів». Основним сюжетом картин відомих українських художників стали події саме афганської війни. На одному з полотен зображено запеклий бій воїнів-десантників з душманами, на іншому — солдати на привалі. А у кутку біля православної ікони та свічки пам’яті зображено відому українську співачку Ані
Лорак, яка сумує за загиблим у тій війні братом.
Директор школи № 91 Тамара Крик розповіла, що ідея створити таку експозицію виникла вже давно, а втілилася в життя вона завдяки підтримці ветеранів Афганістану. Зокрема, Міжнародна громадська організація «Пам’ять без кордонів» підтримала ініціативу школярів — за її сприяння ця виставка стала частиною експозиції шкільного музею. Очільник організації генерал-лейтенант запасу Лев Гнатенко також був присутній на відкритті галереї. Звертаючись до школярів, він розповів, що сам пройшов крізь цю війну, він був із нею зв’язаний сім років і дуже добре пам’ятає події тих часів. Лев Гнатенко переконаний, що героїзм наших воїнів не може бути забутий нащадками.
Він пояснив школярам, що ця пам’ять потрібна для того, щоб зупинити тих, хто думає що війна — це джерело багатства і ресурсів.
Воїни-афганці найбільше хочуть, щоб ніколи не було війн, і переконують своїх нащадків, що для щасливого майбутнього їм потрібно цього досягти.
Також школа вже тривалий час співпрацює в питаннях військово-патріотичного виховання з Військовим інститутом Київського національного університету імені Тараса Шевченка (ВІКНУ).
Офіцери та курсанти вишу — часті гості школярів. Начальник ВІКНУ генерал-майор Віктор Балабін, до речі, також учасник бойових дій в Афганістані. З приводу відкриття галереї зазначив, що цей захід спрямований на реалізацію важливого державного завдання — військово-патріотичного виховання молоді. Він висловив своє задоволення з приводу того, що курсанти військового вишу сьогодні можуть відвідувати міські школи, а школярі — приходити на екскурсії до них. І дуже важливо, що це завдання виконується спільними зусиллями.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.