" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Довгоочікуваний автомобіль для інваліда-«афганця» Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41091105 Відвідувачів
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Міністерство оборони
Довгоочікуваний автомобіль для інваліда-«афганця» Надрукувати Надіслати електронною поштою
avtoinvalidu.jpg    Тепер Олександр Кулібаба їздить на новенькому ВАЗ-21093, який отримав за сприяння голови облдержадміністрації Сергія Тулуба
Для інваліда, учасника бойових дій в Афганістані автомобіль – велика радість. Старенька «Таврія» за сімнадцять років уже зовсім зносилася, що й кошти, яких і так не вистачає, шкода було на неї витрачати. А тепер от – справжній подарунок, бо без машини – ніяк. Адже ще юнаком Олександр залишився без руки й ноги...
     – Потрапив до Афганістану в грудні 1983 року, – розповідає 46-річний Олександр Кулібаба. – Служив у 70-й окремій мотострілецькій бригаді в Кандагарі, був кулеметником на БТР-60. Що сталося зі мною 28 травня, через півроку служби, пам'ятаю все, як сьогодні, адже це друге моє народження. Його й відзначаю разом із прикордонниками, бо це їхній день. Тоді з напарником у засідці ми ліквідували афганських розвідників, але за ними пішла банда. Артвогнем наші їх відбили, але згодом душмани зайшли з іншого боку. Біля мене розірвалося дві гранати, окрім того, улучило 5 куль у руку й одна в груди. Добре, що був бронежилет, то шоста куля лише вибила ребро.
     Олександр Петрович розповів, що самі ж солдати грамотно надали першу допомогу. Нога нижче коліна висіла лише на сухожиллі. Тож капітан медичної служби її просто відрізав. У госпіталі в Кандагарі вже ампутували ногу вище коліна й праву руку.
     – Відійшов від наркозу: згадує воїн-інтернаціоналіст. – Міркую: оце приїде додому «подарунок». Хоча тоді не виникало думок, як ходитиму й, узагалі, як жити далі. Потім літаком мене перевезли в Ташкент, де пробув 12 діб. І аж тоді повернувся в Україну. Більше трьох місяців лікувався у Львові, там і протезування зробили. Протез руки, правда, недієвий, то відмовився від нього.
     Олександр Кулібаба повернувшись у рідну Бабанку (Уманський район), поступово навчився ходити на протезі й повернувся до звичного, якщо можна так сказати, життя. Спочатку одружився. Мав невгамовного друга, який не залишав ні дня Сашка на самоті, возив на мотоциклі в сусідні села, у клуби, на танці. Тож в Оксаниній і знайшов свою долю – Ніну. Молода сім'я отримала в Умані двокімнатну квартиру, згодом у них народилися син і донька. Олександр закінчив економічний факультет Уманського сільськогосподарського інституту, працював на завсщі «Еталон», а з 1994 року – на пенсії по інвалідності, хоча й займається громадського діяльністю, зокрема є членом правління об'єднаної ради воїнів-інтернаціоналістів Уманщини.
     – Уже за місяць дві тисячі кілометрів наїздив. Автомобіль – мої ноги, інакше не скажеш, бо це для мене не розкіш, а необхідність. Дуже дякую голові Черкаської облдержадміністрації Сергієві Тулубу, який допоміг мені з машиною, – підкреслює Олександр Петрович. – Якби не Сергій Борисович, то не було б у мене цього автомобіля – це точно, і вдячний керівникові нашої ради воїнів-інтернаціоналістів Олегові Зайченкові, котрий поклопотався за мене.  І вже через місяць питання було вирішено.
     – Ми дуже вдячні, що по-людськи віднеслися до інваліда, який дійсно заслуговує поваги й так потребував автомобіля, – прокоментував Олег Володимирович. – Олександр Кулібаба – кавалер ордена Червона Зірка, а  у 1999 році від Президента України Л. Кучми отримав орден «За мужність» третього ступеня. Дві третини коштів, необхідних для придбання легковика, надали з місцевого бюджету, решту допомогли зібрати підприємці, трудові колективи й небайдужі люди, яких у нас, на щастя, багато.

Надія БІЛОУС.
Фото з архіву О. КУЛІБАБИ.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.