" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "Третій Тост", №6(462), 2012 рік, березень Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40992887 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
"Третій Тост", №6(462), 2012 рік, березень Надрукувати Надіслати електронною поштою
Разом ми – сила!
«Афганці» змусили мера вибачитись і покласти квіти до пам’ятника загиблим в Афганістані

Масштабна протестна акція 14 березня в Черкасах, організована Українською Спілкою ветеранів Афганістану спільно з рядом інших громадсько-політичних організацій, змусила мера Черкас С. Одарича принести вибачення і покласти квіти до пам’ятника загиблим на Афганській війні.
Як відомо, головною причиною проведення акції протесту стали події, що розгорталися на сесії міської ради Черкас 23 лютого, і висловлювання мера міста С. Одарича під час проведення цієї сесії.
У оприлюдненій після того заяві Черкаської обласної та міської організацій Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) наголошувалось, що «23 лютого на сесії Черкаської міськради при розгляді питання про виділення коштів на реконструкцію пам'ятника і будівництво музею воїнам-інтернаціоналістам, загиблим в Афганістані, міський голова Одарич дозволив собі цинічні принизливі висловлювання на адресу багатотисячної армії воїнів-інтернаціоналістів України, заявивши, що він не вважає «афганців» захисниками Вітчизни і просить депутатів проголосувати проти виділення запланованих коштів».
За словами голови УСВА С. Червонописького, «афганці» вважають такі висловлювання неприпустимими і такими, що зачіпають честь і гідність тисяч воїнів-інтернаціоналістів України,  як живих, так і тих, хто не повернувся з тієї війни, сімей і вдів загиблих, усіх скалічених під час виконання бойових завдань. Особливо цинічно, коли подібні висловлювання собі дозволяє державний чиновник, покликаний на своїй посаді захищати інтереси громадян, зокрема ветеранів».
Учасники мітингу вимагали від мера вибачитись за свої слова, сказані на сесії міськради 23 лютого. Мітингувальники зажадали від Одарича не тільки вибачення, а й запропонували піти вклонитися разом із ними пам'яті загиблих воїнів-інтернаціоналістів до монумента неподалік  мерії.
Близько сотні «афганців», розбивши турнікети, силоміць прорвалися в будівлю мерії та увірвалися до конференц-зали, де мер збирався зустрітися з журналістами. Після тісного спілкування з «афганцями» міський голова був змушений капітулювати і вийти на площу перед мерією до мітингувальників.
Під примусом мітингувальників С. Одарич вибачився перед «афганцями» за слова, сказані 23 лютого під час сесії Черкаської міськради, про те, що «афганці» не є захисниками України. Після того мер, взятий в тісне кільце ветеранами Афганської війни, був проведений до пам'ятника загиблим в Афганістані, де він ще раз вибачився і поклав квіти до меморіалу. Наостанок С. Одарич найщирішим чином пообіцяв докласти усіх зусиль, щоб побудувати біля пам'ятника «афганцям» каплицю і музей.

Прес-служба УСВА.

Резолюція
мітингу недовіри Черкаському міському голові Одаричу С. О.
Ми, учасники мітингу, представники черкаської громади, свідомі громадяни свого міста, звинувачуємо Черкаського міського голову Одарича С. О. у неповазі до городян і зокрема воїнів-інтернаціоналістів в умисній шкоді, заподіяній економіці міста й черкащанам, і вимагаємо:
1. Публічного вибачення і добровільного зречення з посади міського голови.
2. Закликаємо депутатів Черкаської міської ради проявити патріотизм й відповідальність і вже завтра, 15 березня 2012 року, затвердити відставку Одарича С. О.
3. Прозвітувати за кожну гривню, виділену на ремонт доріг.
4. Негайно повернути тарифи і комунальні платежі на рівень 2008 року, про що є відповідні судові рішення.
5. Припинити будь-які спроби щодо спланованої приватизації «Черкаситеплокомуненерго», звільнити з керівних посад Павла Карася та всю його команду прихватизаторів і призначити на ці посади професіоналів з числа трудівників цього підприємства.
6. Якщо до 29 березня 2012 року наші вимоги не будуть задоволені, ми, воїни-інтернаціоналісти, чорнобильці та соціалісти Черкащини, продовжимо свою акцію недовіри до міського посадовця Одарича, але вона буде значно потужнішою, наші дії будуть рішучішими, і результатом її буде остаточне звільнення Черкас від групи злодіїв.
За дорученням учасників мітингу Резолюцію підписали:
С. Червонописький  –    
голова Української Спілки ветеранів
Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);

О. Рибченко –   
голова Черкаської регіональної організації
Української Спілки ветеранів Афганістану
(воїнів-інтернаціоналістів);

І. Павлов  –                            
голова Черкаської міської спілки
ветеранів Афганістану;

В. Болтенков –                        
голова Черкаської обласної
громадської організації «Союз Чорнобиль»;

О. Малиновський –    
перший секретар Черкаського
обласного комітету Соціалістичної партії України.

14 березня 2012 року, м. Черкаси.

 


В організаціях УСВА   
Співпраця дає результат

Підписавши угоду про співпрацю в грудні минулого року, Бобринецька районна державна адміністрація,  районна рада і районна організація УСВА (Кіровоградська область) вирішили не займатися масовим афішуванням цього заходу, а перейти до конкретної співпраці.
Голова Бобринецької райдержадміністрації Л. Г. Кравченко, голова районної ради І. В. Танасієнко і члени районної організації УСВА  відвідали могили і сім’ї загиблих в Афганістані. Районна держадміністрація  виділила грошову допомогу матерям загиблих і надала транспорт.  На місцях відбулася конструктивна розмова з головами сільських рад.
Актив районної організації УСВА провів зустрічі у навчальних закладах зі школярами, члени правління  відвідали інтернаціоналістів-інвалідів Бобринця.
У міському центрі дозвілля молоді за допомогою райдержадміністрації відбулося вшанування інтернаціоналістів. Воїнів-«афганців» вітали керівники району і міста, міжрайонний військовий комісар. Активістам районного осередку вручено почесні грамоти, подяки і медалі. Мамі загиблого Ігоря Чабанюка – Ганні Дмитрівні вручили квіти.
Після концерту було покладання квітів до пам’ятного знака загиблим воїнам-«афганцям» у парку ім. Кропивницького (на знімку). У Свято-Миколаївській церкві  Бобринця відбулася поминальна панахида по загиблих.
Микола ТОСІК,  
голова Бобринецької районної організації УСВА.


Спільні турботи влади і ветеранів

На Тернопільщині підписано Меморандум про взаємодію і співробітництво між Гусятинською районною державною адміністрацією та  районною організацією УСВА.
Документ підписали голова райдержадміністрації Олександр Собань і голова районної cпілки ветеранів Афганістану Михайло Храпливий в присутності голови районної ради Надії Хоптян, голови Тернопільської обласної організації УСВА Сергія Лісового, першого заступника голови обласної організації УСВА Василя Когута, воїнів-інтернаціоналістів і представників засобів  масової інформації.
Райдержадміністрація бере на себе зобов’язання внести зміни і доповнення до районної програми «Ветеран» про щомісячну матеріальну допомогу сім’ям загиблих та інвалідам війни з районного бюджету; виділення в районній лікарні палат для лікування інвалідів війни, учасників бойових дій та членів сімей загиблих, а також забезпечення їх у повному обсязі лікарськими препаратами; забезпечити умови для позачергового безоплатного медобстеження ветеранів війни та членів сімей загиблих; забезпечити ветеранів війни і членів сімей загиблих безоплатними путівками на лікування в санаторії-профілакторії  області; сприяти утриманню в належному стані могил, пам’ятників, меморіальних дошок та інших пам’ятних місць, пов’язаних з війною в Афганістані; забезпечити районну організацію УСВА приміщенням для статутної діяльності до травня 2012 року; виділити місце в районному краєзнавчому музеї та профінансувати створення експозиції про Афганську війну; забезпечити безоплатний проїзд на території району для ветеранів війни і першочергове виділення земельних ділянок для ведення садово-городнього господарства.
Районна організація УСВА зобов’язалася брати активну участь у заходах з військово-патріотичного виховання молоді, в організації і проведенні військово-спортивних змагань, присвячених вшануванню пам’яті загиблих в Афганістані.
Учасники підписання меморандуму поклали квіти до пам’ятника полеглим і хвилиною мовчання вшанували їх світлу пам'ять.
Василь КОГУТ,
перший заступник голови
Тернопільської обласної організації УСВА.


На телеэкране – «Патриот»

На Мариупольском телевидении выходит публицистическая программа «Патриот», уникальная в своей задумке и воплощении во всей Украине.
– Прообразом «Патриота» были «Комбатанты», выходившие на другом телеканале Мариуполя, – рассказал специалист первой категории отдела по взаимодействию с персоналом комбината имени Ильича, председатель общественной организации воинов-интернационалистов  «Долг» УСВА Александр Чепайкин. – Ведущим выступил тогдашний председатель Приазовской ассоциации ветеранов Афганистана Юрий Наквасин. Основное направление передачи – отчет о работе Приазовской ассоциации ветеранов Афганистана. Автором программы и журналистом также была Светлана Кузминская, ныне заместитель главного редактора региональной газеты «Ильичевец» Мариупольского металлургического комбината имени Ильича. Затем эстафету приняло МТВ.
Хочу выразить особую признательность генеральному директору ООО «Мариупольское телевидение» Георгию Лиштовному за то, что всячески поддерживает такую  необходимую для патриотического воспитания молодежи программу. К слову, выходит она без спонсорской помощи за счет средств телеканала, а в сетке вещания стоит на почетном месте: время выхода – прайм-тайм.
Начинала делать программу Алена Адарюкова, затем в 2005 году эстафету приняла Наталья Иким. Определенную сложность поначалу вызывал тот факт, что авторы программы – женщины. Знаю не понаслышке, что огромную помощь им оказывает бессменный оператор Дмитрий Кузминский. Сегодня же ни ветераны Великой Отечественной войны, ни участники боевых действий на территории других государств, ни казаки (все герои программы) не сомневаются в компетентности творческой группы. Как говорится, они «в теме». Наталья Иким сделала программу публицистической, внесла дух документалистики.
Об уникальности «Патриота» говорит и тот факт, что программа стала победителем и удостоена многочисленных  наград и дипломов фестивалей различного уровня. Интересно, что когда воины-интернационалисты бывают на уроках мужества в школах и лицеях Приазовья, обязательно спрашивают у педагогов, какую роль в воспитательном процессе те отводят программам местного телевидения. Ответы не всегда утешительны. А мы приводим в пример сельскую школу в селе Самойлово Новоазовского района Донецкой области, где работает военно-патриотический клуб «Долг». А преподаватель начальной военной подготовки и физической культуры Олег Лапенков дважды в месяц обязательно  устраивает совместный просмотр свежего выпуска программы «Патриот».
Все понимают: то, каким вырастает человек, напрямую зависит от воспитания, которое он получил. Чувство любви к Отечеству, преданность своему народу, готовность на жертвы и подвиги во имя интересов Родины традиционно питают глубинные корни каждой нации.

Пресс-служба Приазовской
ассоциации ветеранов Афганистана.


Вічна шана
Біля пам’ятника загиблим воїнам-«афганцям» у Заставні (Черні-вецька область) освячено хрест. Благочинний Заставнівського округу, митрофорний протоієрей, настоятель Свято-Миколаївської церкви отець Дмитро відслужив поминальну панахиду.
Урочистості продовжилися в актовій залі Заставнівської музичної школи. Ведуча О. Цимбалюк розповіла про Афганську війну. Із Застав-нівщини 107 воїнів виконували інтернаціональний обов’язок, 7 — заги-нули, 14 — померли від ран у мирний час.
Голова райдержадміністрації В. Копчук  побажав ветеранам поваги від людей, щастя, здоров’я, а керуючий справами райради  І. Семенюк подякував за те, що вони свято бережуть пам’ять про бойових побратимів, з якими доля звела у чужій країні. Почесні грамоти райдержадміністрації та райради отримали воїни-інтернаціоналісти В. Малітовський, В. Парасич, Д. Гуменюк, І. Місенюк, М. Проданчук.
Міський голова Я. Цуркан розповів про родину, в якій проживав під час стажування в США, як вони хвилюються за єдиного сина, який у пам’ять про загиблого товариша  вирішив служити в Афганістані. Він запевнив, що питання про надання воїнам-«афганцям» приміщення під музей на першому поверсі міськради вирішиться позитивно. Подяки мі-ської ради і грошові доповнення отримали М. Василевич, В. Голик, М. Семотюк.
За сприяння і допомогу районній, міській владі головному лікареві В. Липці, директору терцентру з обслуговування одиноких непрацездатних громадян Л. Семенюк щиро подякував голова районної організації УСВА В. Стецюк. Спільними зусиллями звели пам’ятник, на школах, де навчалися загиблі бойові побратими, встановили меморіальні дошки. У планах — створення кімнати-музею, де можуть збиратися «афганці», на екскурсії приходитимуть школярі й усі бажаючі.
Звучали композиції у виконанні С. Статуєва, О. Сливко, А. Гуменюк, авторські пісні виконали Ю. Марусяк, воїн-«афганець» М. Семотюк (на знімку). Працівники бібліотеки представили книжкову виставку-спогад «Пам’ять — гірка, шана — вічна».

В. СТЕЦЮК,
голова Заставнівської районної організації УСВА.


Згадали земляків

Делегація Радивилівської районної організації УСВА (Рівненська область) побувала на могилі загиблого в Афганістані бойового побратима старшого лейтенанта Стеценка Володимира Петровича, який похований у Житомирі.
Радивилівщина втратила в Афганській війні  Володимира Стеценка і Миколу Мужилка, яких завжди пам’ятають і вшановують бойові побратими,  родичі, земляки, учні шкіл, в яких вони навчалися. Їхні прізвища викарбувані на пам’ятнику в райцентрі. На фасадах шкіл села Теслугів і  міста Радивилова відкрито меморіальні дошки на їхню честь. 
Учасники бойових дій в Афганістані Віктор Вознюк, Василь Ярмусь, Микола Казмірук, Леонід Мороз, рідні загиблого в Афганістані В. П.  Стеценка  –  Руслан Кропивський, Юрій Вишніцький, Валентина Михалюк, Лілія Савчук, приватний підприємець Володимир Каючко і міський голова Радивилова Микола Карапетян відвідали могилу земляка, поклали квіти  і  вшанували світлу пам’ять Володимира.
Гостей  зустрічав і супроводжував голова Житомирської обласної  спілки ветеранів Афганської війни  Павло Ментов, за що йому особиста подяка. Побували радивільчани і біля пам’ятника «афганцям» Житомирщини, поклали квіти і вшанували хвилиною мовчання усіх загиблих. По дорозі додому делегація заїхали на кладовище у місті Новоград-Волинському, де похований Шевченко Сергій Віталійович, колишній голова Радивилівської райдержадміністрації, який трагічно загинув у автокатастрофі.
Василь ЯРМУСЬ,
учасник бойових дій в Афганістані,
член Національної спілки краєзнавців. 


Фестиваль
І знову свято творчості

У Палаці молоді і студентів відбувся міський та обласний тур Всеукраїнського конкурсу-фестивалю військово-патріотичної творчості «Оберіг», присвячений 68-й річниці визволення Херсона від фашистських загарбників.
Фестиваль проходив за підтримки Херсонської обласної організації УСВА. Відкрив свято зразковий ансамбль танцю «Барвінок» (керівник – Ж. Хотімченко) хореографічною композицією «Сонячна країна». З вітальним словом до учасників і глядачів звернулися начальник управління у справах сім`ї, молоді та спорту обласної державної адміністрації  О. Кравець, голова Херсонської обласної організації УСВА В. Столяр і генеральний директор Палацу молоді і студентів В. Яценко. У виконанні В. Яценка прозвучала пісня «Любіть  Україну», після якої розпочалася конкурсна програма.
У конкурсі брали участь більш як 100 номінантів віком від 8 до 70 років з Генічеського, Горностаївського, Голопристанського, Новотроїцького, Білозерського, Цюрупинського та інших районів області, а також із  Херсона і Нової Каховки. Конкурсні номери були представлені в номінаціях: «Пісня-ветеран», «Сучасна та бардівська пісня», «Хореографія», «Художнє читання», «Поезія». Усі учасники фестивалю отримали пам’ятні сувеніри.
За рішенням жури 30 конкурсантів отримали офіційні запрошення на фінал Х Всеукраїнського конкурсу-фестивалю військово-патріотичної творчості «Оберіг», який відбудеться у вересні–жовтні цього року і буде присвячений черговій річниці визволення України від фашистських загарбників.

Володимир СТОЛЯР,
голова Херсонської обласної організації УСВА.


В рисунках застыла война

Днепропетровское городское объединение ветеранов Афганистана совместно с городским управлением образования и науки ежегодно  проводит выставку детских рисунков и школьных стенгазет. Этот год не стал исключением, и участники боевых действий, семьи погибших смогли ознакомиться с работами во время встречи в горсовете.
Поражает то, с какой ответственностью и душой отнеслись дети к творчеству.  В их работах столько искренности, неподдельного желания согреть сердца тех, на чью долю выпала война в чужих горах и песках.
– Из огромного количества рисунков и стенгазет мы отобрали сорок лучших, которые и представлены на выставке,  – говорит методист методического центра управления образования и науки Ирина Бойко. – А уже здесь члены жюри (в его состав вошли председатель городского объединения ветеранов Афганистана Юрий Виноградов, председатель городского отделения  Союза дизайнеров Украины Анатолий Менькив, директор детской художественной школы №2 Ольга Бойченко и ее заместитель по учебной части Лариса Санченко)  определили работы, которые заслуживают особого внимания. Их авторы – Екатерина Дрозденко (СШ № 13),  Виолетта Ленченко (СШ № 132), Екатерина Куприш (СШ № 117), Екатерина Таран (СШ  №132), Максим Четверик (СШ № 39).
– Можно только приветствовать сотрудничество воинов-«афганцев» с коллективами учебных заведений, – подчеркнула заместитель городского головы Елена Лозенко. – Мы благодарны ветеранам за активную жизненную позицию,  за то, что на протяжении многих лет их можно видеть на уроках мужества в школах и вузах, на городских мероприятиях. Вместе мы делаем одно важное дело – воспитываем у детей чувство патриотизма,  стремление жить в мире и ценить его.
Юрий Виноградов поблагодарил юных художников и членов жюри, пожелал творческих успехов, мирного неба и вручил авторам лучших работ сладкие подарки и грамоты совета городского объединения ветеранов Афганистана. 
Юлия БАБЕНКО.


Юридична консультація

Наші права і пільги

На запитання читачів відповідають фахівці Міністерства соціальної політики України.

Кому надають статус учасника війни?

Згідно з пунктом 2 статті 9 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасниками війни визнають осіб, які під час Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років та війни 1945 року з імперіалістичною Японією працювали в тилу або, навчаючись у школах, вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, працювали в народному господарстві та на відбудові об'єктів господарського й культурного призначення.
Особам, які народилися до 31 грудня 1932 року включно та з поважних причин не мають можливості подати документи, які підтверджують факт роботи в період війни, статус учасника війни може бути встановлено за поданням відповідних комісій при органах праці та соціального захисту населення у порядку,  визначеному Кабінетом Міністрів України.
Підставою для надання статусу учасника війни можуть бути довідки, які підтверджують факт роботи під час війни, особові рахунки та відомості на видачу заробітної плати, висновки медико-соціальних експертних комісій; посвідчення, атестати, характеристики, евакуаційні листи, документи держав, з якими підписано міжнародні угоди; довідки органів внутрішніх справ, суду, органів прокуратури, дізнання та слідства; довідки партизанських загонів, підпільних груп; акти, довідки заготівельних організацій, кооперативних об'єднань, управлінь сільського господарства, відповідних місцевих та інших органів державної влади; посвідчення про урядові нагороди, нагородні листи, почесні грамоти та інші документи.
Якщо немає документів та інших доказів, факт роботи під час війни підтверджують свідченнями не менше як двох свідків. Свідками можуть бути особи, які знають заявника за спільною з ним роботою на одному підприємстві, в установі, організації (колгоспі) або в одній системі, або в одному населеному пункті та мають документи про свою роботу за час, стосовно якого вони підтверджують роботу заявника.
Свідками можуть бути також особи, котрі підтверджують факт роботи заявника й мають документи (підтвердження) про факт свого перебування на підприємстві, в установі, організації, де працювала особа, про яку вони свідчать.
Також свідками можуть бути ветерани війни, статус учасника війни яким (про факт їхньої роботи за час, про який вони свідчать) установлено свідченнями очевидців.


Я інвалід війни. Проживаю у квартирі з сім'єю. Установив лічильники на воду. Як мені буде враховано мою пільгу під час оплати житлово-комунальних послуг?

Згідно зі статтею 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» інвалідам війни та членам їхніх сімей надають 100-відсоткову знижку плати за користування комунальними послугами, зокрема за централізоване постачання холодної води, у межах норм споживання.
У разі встановлення квартирних засобів обліку води їх показання розподіляють пропорційно до кількості мешканців квартири. Пільги споживачам з оплати послуг надають на частку, отриману після такого розподілу, за фактичними витратами, але не вище за нормативи (норми) споживання, визначені в законодавстві.
Така вимога зумовлена тим, що гарячу й холодну воду на відміну від електричної енергії та газу використовує кожен мешканець переважно для особистого вжитку. Оскільки в житловому приміщенні встановлено лічильник, а кожна особа споживає приблизно однакову кількість води (норми затверджують у розрахунку на одну особу), визначають об'єм води, який використали саме пільговики. Для цього зафіксований лічильником об'єм спожитої води ділять на кількість осіб, які проживають у помешканні. Таким чином, пільгу надають на частку, отриману після розподілу за фактичними витратами, але не вище за норми споживання. Тобто пільги поширюються на ту кількість спожитої води, яка припадає на пільговиків. Решту води мають оплачувати на загальних підставах, адже використали її особи, котрі не мають права на пільги.
До пільговиків належать дружина (чоловік), їхні неповнолітні діти (до 18 років); неодружені повнолітні діти, визнані інвалідами з дитинства першої та другої груп або інвалідами першої групи; особа, яка проживає разом з інвалідом війни першої групи й доглядає за ним, якщо інвалід війни не перебуває в шлюбі; непрацездатні батьки; особа, яка перебуває під опікою або піклуванням громадянина, котрий має право на пільги, і проживає разом із ним (пункт 5 статті 51 Бюджетного кодексу України).
 

Я пенсіонерка, отримувала пільги як член сім’ї загиблого учасника бойових дій (загинув батько). Чи матиму право на ці пільги, якщо зареєструю шлюб?

Згідно з пунктом 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» чинність цього закону поширюється на сім'ї військовослужбовців, партизанів, підпільників, учасників бойових дій на території інших держав, прирівняних до них осіб, зазначених у статтях 6 і 7 цього закону, котрі загинули (пропали безвісти) або померли внаслідок поранення, контузії або каліцтва, яких вони зазнали під час захисту Батьківщини чи виконання інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), а також унаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на фронті або відбуванням військової служби, або під час воєнних дій і конфліктів на території інших держав.
До членів сімей загиблих (пропалих безвісти) військовослужбовців, партизанів та інших осіб, зазначених у цій статті, належать, зокрема, діти, які не мають (і не мали) своїх сімей.
У разі зміни складу сім'ї (одруження) пільговик втрачає право на отримання пільг і відповідний статус.

 Я інвалід з дитинства першої  групи. Маю автомобіль, отриманий від держави. Чи маю я право на компенсацію на бензин?

Згідно з Порядком виплати та розмірів грошових компенсацій на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та на транспортне обслуговування, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року № 228, розмір компенсації на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля на рік становить 142 грн.
Компенсацію виплачують рівними частинами двічі на рік: у березні за перше та у вересні за друге півріччя поточного року з дня її призначення.
Компенсацію на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобіля призначають на підставі заяви, до якої додаються технічний паспорт про реєстрацію автомобіля на ім'я ін-валіда та копія посвідчення водія.


Я інвалід війни другої групи. На які пільги з абонементної плати за користування квартирним телефоном я маю право?

Відповідно до рішення Національної комісії з питань регулювання зв'язку України «Про затвердження Граничних тарифів на загальнодоступні телекомунікаційні послуги» від 8 квітня 2011 року № 157 пільги з оплати телекомунікаційних послуг фіксованого місцевого телефонного зв'язку надають згідно із законодавством. Зокрема, інвалідам війни та прирівняним до них особам надають пільги на позачергове безплатне встановлення квартирних телефонів і позачергове користування всіма послугами зв'язку.
Абонементну плату за користування квартирним телефоном встановлено в розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів, а для інвалідів Великої Вітчизняної війни та війни з Японією — зі 100-відсотковою знижкою від затверджених тарифів (пункт 10 статті 13 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»).

Мій дідусь — інвалід першої групи, отримав автомобіль за сім відсотків його вартості. Чи матиму я право на користування цим автомобілем після смерті дідуся?

Згідно зі статтею 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» після смерті інваліда автомобіль, виданий безоплатно чи на пільгових умовах, за бажанням членів його сім'ї може бути переданий в їх власність безоплатно у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.
Відповідно до пункту 16 Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 липня 2006 року № 999, після смерті інваліда автомобіль, яким його забезпечив орган соціального захисту населення, строк експлуатації якого більше ніж 10 років, залишається безоплатно члену сім'ї, який на час смерті інваліда проживав і був зареєстрований за місцем постійного проживання і реєстрації інваліда.
Автомобіль, строк експлуатації якого від п'яти до десяти років, залишається безоплатно члену сім'ї, який на час смерті інваліда проживав і був зареєстрований за місцем постій-ного проживання та реєстрації інваліда і середньомісячний сукупний дохід сім'ї якого за шість місяців, що передують дню смерті інваліда, не перевищує прожиткового мінімуму для сім'ї. Після смерті інваліда автомобіль, яким його забезпечило головне управління праці та соціального захисту населення, строк експлуатації якого менше ніж 10 років, залишається у користуванні його сім’і, якщо в ній є інвалід, який: має підстави для забезпечення автомобілем згідно з пунктом 3 зазначеного Порядку; проживав і був зареєстрований на час смерті інваліда за місцем його проживання і реєстрації; не має іншого автомобіля, зокрема отриманого через головне управління праці та соціального захисту населення.
Іншому члену сім'ї померлого інваліда, який проживає та зареєстрований за місцем проживання і реєстрації інваліда, автомобіль, строк експлуатації якого менше ніж 10 років, залишається у разі сплати ним у спеціальний фонд державного бюджету на рахунки, відкриті в органах державного казначейства, вартості одержаного автомобіля з урахуванням ступеня його зношення та суми, яку сплатив за нього інвалід.
Ступінь зношення автомобіля, яку визначає головне управління праці та соціального захисту населення, становить 0,84% на місяць і 10% на рік.
В іншому разі автомобіль повертається в головне, районне управління праці та соціального захисту населення у повному комплекті.
Якщо померлий інвалід був забезпечений автомобілем на пільгових умовах (за 7% вартості), його спадкоємцю за заявою повертається сума, яку інвалід сплатив за автомобіль, згідно з оціночною вартістю автомобіля на день подання заяви, визначеною за рахунок коштів спадкоємця.
Згідно із законодавством власниками автотранспорту є органи праці та соціального захисту населення, інваліди їх отримують для користування як засіб реабілітації. Гарантовану державою пільгу щодо забезпечення спецавтотранспортом надають конкретному інваліду, а не членам його родини.


Память в бронзе, металле и камне
На честь загиблих випускників
У  Старокостянтинові Хмельницької області на фасаді будівлі професійного ліцею  відкрито меморіальну дошку на честь випускника – Олега Станіславовича Маковецького (фото вгорі), який загинув при виконанні інтернаціонального обов’язку  в  Афганістані. 
Проведено також турнір з міні-футболу, присвячений пам’яті героя-«афганця». Перед початком змагань у спортивному залі ліцею відбулась урочиста лінійка, під час якої виступили директор цього навчального закладу С. С. Кучерук, голова районної організації воїнів-інтернаціоналістів В. М. Перепічка, голова міської організації ветеранів Афганістану О.  П. Чорноуз.  Говорили про важливість збереження пам’яті полеглих земляків, виховання в підростаючого покоління почуття патріотизму й мужності. Хвилиною мовчання  вшанували пам’ять загиблих. 
До ліцеїстів  завітали члени ради організації А. Ф. Парук,  М. В. Максимов,  С.  Ф. Пазюк. Цього пам’ятного дня люди щиро бажали воїнам-інтернаціоналістам міста  і краю, їхнім рідним та близьким міцного здоров’я і добра, тепла і взаєморозуміння, дякували за громадську роботу. Адже актив  Старокостянтинівської громади – воїни-«афганці» вболівають за рідне місто, рідний край, соціальний захист його мешканців, патріотичне виховання підростаючого покоління.
В. ПЕРЕПІЧКА,
голова Старокостянтинівської районної
організації воїнів-інтернаціоналістів.


На честь Ярослава Пеншина
У селі Центральне Снігурівського району Миколаївської області на будівлі  загальноосвітньої школи відкрито меморіальну дошку на честь загиблого в Афганістані Ярослава Олександровича Пеншина. Він був учнем цієї школи, тут закінчив вісім класів, після чого продовжив навчання у Снігурівському СПТУ-34.
Відбувся мітинг за участю заступника голови районної державної адміністрації А. В. Козленка, сільського голови А. І. П'яник, колективу школи. Делегацію районної спілки воїнів-інтернаціоналістів очолив її голова С. М. Федора, який виступив з промовою.
Здійснили благородну справу за активної підтримки місцевих фермерів, які стали спонсорами. Голова фермерського господарства «Акорди» Валентина Олійник, директор фермерського господарства «Акорди» Віктор Вавілін, воїн-інтернаціоналіст Віктор Чих нагороджені грамотами обласної спілки ветеранів Афганістану.
Земляки поклали квіти до могили Ярослава Пеншина на цвинтарі села Центральне.

 С. ФЕДОРА,
 голова  Снігурівської районної
організації воїнів-інтернаціоналістів.

Із редакційної пошти
Батьківська подяка
Завдяки згуртованим і активним діям воїнів-«афганців» – членів  Звенигородської районної організації УСВА Черкаської області, яку очолює Олександр Антонюк, проводяться різнопланові заходи, спрямовані на підтримку ветеранів війни, родин загиблих, присвячені вшануванню пам’яті полеглих бойових побратимів,  військово-патріотичному вихованню молоді. 
Не дозволяють  воїни-інтернаціоналісти забути землякам наших загиблих синочків – Олега Титаренка,  Васю Хамка, Валеру Кравченка, Вітю Коновала. Допомагають нам, батькам, у вирішенні побутових проблем.  Ми щиро, по-батьківськи вдячні їм усім.    
А ще ми дуже дякуємо Валентину Ничипоренку – генеральному директору Жашківського кінного заводу, лідеру Громадської ініціативи «Люди мають жити краще!», котрий духовно і матеріально  підтримує сім’ї загиблих у Афганістані. Цього року він подарував нам по кольоровому телевізору.  Для нас, людей похилого віку, згорьованих і  зболених, це – вагомий подарунок. А ще важливі – увага  і розуміння. Це для нас, як світла пам'ять про наших вічно молодих синочків.
Низький уклін Вам, Валентине!  Хай Бог дає Вам здоров’я і сильного духу!


Спорт
Київська весна лучників

У приміщенні столичної загальноосвітньої школи №175 проведено традиційний відкритий турнір зі стрільби із лука «Київська весна», присвячений Дню вшанування учасників бойових дій на території інших держав.
Змагання проводилися третій рік поспіль. Організатором турніру виступила адміністрація ДЮСШ №24 за підтримки спілки ветеранів Афганістану Святошинського району міста Києва,  Київської міської спілки ветеранів Афганістану.    
На урочистому відкритті були присутні голова правління Київської міської спілки ветеранів Афганістану М. М. Гончаренко, член правління Святошинської спілки ветеранів Афганістану в місті Києві О. А. Сотніченко,  воїни-інтернаціоналісти. З вітальним словом до учасників і гостей звернувся Микола Гончаренко. Він розпочав з хвилини мовчання по загиблих у військових конфліктах на території інших держав, побажав лучникам спортивних успіхів.
У турнірі взяли участь спортсмени з Києва, Черкаської, Одеської, Донецької, Чернігівської та інших областей. Рівень учасників високий, змагалися майстри і кандидати в майстри спорту, а також зовсім юні лучники, яким було на кого рівнятися.             
Турнір тривав три дні, і весь цей час точилася безкомпромісна запекла боротьба в усіх вікових категоріях. Були і сльози відчаю, і радість перемоги, панував командний дух, коли старші спортсмени допомагали і гаряче підтримували своїх молодших товаришів. Найуспішніше виступили кияни, які завоювали більшість призових місць. Особливо можна відзначити учня ДЮСШ № 24 кандидата в майстри спорту Олександра Коливушка, який отримав чотири найвищі нагороди у своїй віковій категорії, встановивши рекорд змагань.
Переможці та призери нагороджені грамотами, медалями, кубками, цінними призами. Нагороди вручали ветерани війни в Афганістані.
Головний суддя змагань, заслужений майстер спорту Ігор Леонідович Пархоменко подякував за допомогу в проведенні турніру всім небайдужим до дитячого і юнацького спорту, висловив надію на подальшу співпрацю.
Олександр СОТНІЧЕНКО.




Волинь – область спортивна
У Луцьку відбувся традиційний Всеукраїнський турнір з дзюдо, присвячений пам’яті загиблих на Афганській війні волинян.
У змаганнях взяли  участь 150 борців – команди з областей України, з  Білорусі та Росії. Призери нагороджені кубками і медалями  від Волинської обласної організації УСВА.
 На Волині відбулися й інші змагання, присвячені 23-й  річниці  виведення військ з Афганістану і увічненню пам’яті загиблих: відкрита першість області з волейболу серед дівчат у  Любешеві, першість Рожищенського району з баскетболу серед школярів пам’яті Юрія  Троцюка, відкрита першість області з волейболу серед школярів  пам’яті Олега Денисюка у  Ківерцях, першість області з волейболу серед чоловіків у Любомлі, традиційні змагання серед чоловіків з волейболу пам’яті  Валерія Шиманського і Віктора Ткачука у Підгайцях Луцького району, першість області з греко-римської  боротьби у Володимир-Волинському.
Прес-служба Волинської обласної організації УСВА.


На футбольному полі – школярі
У селі Шабо на  Одещині з ініціативи й за сприяння голови Білгород-Дністровської районної державної адміністрації В. П. Чорнолуцького і голови місцевої спілки ветеранів Афганістану А. Л. Кротова відбувся XVIII  Міжнародний турнір з міні-футболу серед юнацьких команд.
Змагання ці присвячені пам’яті загиблих  інтернаціоналістів. У пам’яті людській зберігається велика шана до воїнів, які проявили мужність, стійкість, відвагу і героїзм при виконанні солдатського обов’язку. Свою боєздатність «афганці» демонструють і на мирному фронті, залишаючиcь вірними військовому братерству.
Військово-патріотичне виховання молоді – одне з найважливіших завдань  Овідіопольської районної організації УСВА, яка допомогла взяти участь у змаганнях з міні-футболу учням Кароліно-Бугазької загальноосвітньої школи.

Г.  ХОПЕРІЯ,
голова Кароліно-Бугазької первинної
організації воїнів-інтернаціоналістів.


 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.