" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - ЙОГО ПАМ’ЯТАТИМУТЬ НАЩАДКИ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41272421 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
ЙОГО ПАМ’ЯТАТИМУТЬ НАЩАДКИ Надрукувати Надіслати електронною поштою
6405_1.jpgАфганська війна тривала удвічі довше, ніж Велика Вітчизняна. З далекої азіатської країни не повернулося близько 4 тисяч українців, 6 тисяч стали інвалідами, 72 — пропали безвісти. Війна своїм чорним крилом торкнулася і Заставнівщини 7 юнаків не повернулося з нею. Їх знають, пам’ятають і вшановують.
Спогади про війну — тривожні і завжди болючі. Ми повинні пам’ятати про ті страшні події аби прийдешні покоління не повторили прикрих помилок. На подвір’ї Шубранецької загальноосвітньої школи зібралося учні, вчителі, місцеві жителі, воїни-«афганці». На фасаді цього навчального закладу урочисте відкрито меморіальну дошку, на честь Ростислава Оліовського.
Гостей вітала директор школи  М. Кукульняк, яка розповіла присутнім про війну в Афганістані і наголосила на тому, що учасників тих подій потрібно вшановувати, знати і поважати. Учні школи Ю. Гурей, О. Гурей відкрили меморіальну дошку.
Як наголосили у своїх виступах заступник голови райдержадміністрації Р. Павчак, головний спеціаліст відділу освіти І. Молдован, відкриття цієї меморіальної дошки нагадуватиме шубранчанам про їхнього земляка, який з честю виконав свій військовий обов’язок.
Факти, пов’язані з Буковиною, назвав заступник голови обласної ор-ганізації УСВА В. Остафійчук. З Чернівецької області в Афганській війні брало участь понад 2 тисячі чоловік. Від ран чимало «афганців» померли вже у мирний час. Він наголосив на тому, що керівництво районної організації УСВА, воїни-«афганці» доклали чимало зусиль, щоб на школах Заставнівщини, в яких навчалися загиблі, відкрити меморіальні дошки. Це — пам’ять, шана і повага до земляків, які не повернулися до отчого дому.
В заході брала участь сестра Ростислава Оліовського, Тетяна, яка подякувала за те, що не забувають її брата. Бойові побратими бувають на його могилі, відвідують матір, для якої знаходять найщиріші слова.
До могили Р. Оліовського покладають квіти. Пам’ять усіх загиблих на території Афганістану вшановують хвилиною мовчання.
На заході прозвучали пісні, вірші на афганську тематику. Присутні побачили зворушливі сценки, зокрема «Дорогами Афганістану», у якій були задіяні Д. Борденюк, В. Боднарюк і П. Коропчук. На очі навернулися непрохані сльози, коли звучали «Листи між матір’ю і сином» (зачитували Д. Тричук і В. Жовнірюк) та побачили як побивається «Матір» (сценка носила аналогічну назву) на могилі сина. Образ зуміла відтворити Д. Тричук.
Учні розповіли про бойовий шлях земляка. 3 серпня 1988 року відді-лення, яким командував молодший сержант Р. Оліовський, потрапило у засідку. Для Ростислава — то був останній бій. Загинув 3 серпня 1988 року, а 8 серпня цього ж року, його поховали на сільському цвинтарі. Посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.
Секретар районної організації УСВА В. Лашта щиро подякував дирекції школи, вчителям та учням  за організацію заходу. Побажав подальших успіхів у навчанні, пам’ятати і шанувати своїх земляків. Школярі   обдарували воїнів-«афганців» барвистими весняними квітами.
Після відкриття меморіальної дошки заступник голови райдержадмі-ністрації Р. Павчак, головний спеціаліст відділу освіти І. Молдован, за-ступник голови обласної організації УСВА В. Остафійчук, сільський голова О.Павлюк, воїни-«афганці — М. Тофан, В. Лашта, В. Голик, В. Ганич, М. Стасюк, І. Козак побували на могилі бойового побратима, ві-двідали матір Р. Оліовського, яка через хворобу не була на відкритті меморіальної дошки.

Микола ТОФАН,
заступник голови Заставнівської РО УСВА.
Фото Олександра ОСТАПОВИЧА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.