" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Маршрут пам’яті Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41253342 Відвідувачів
Міністерство оборони
Урядовий портал
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Боевое Братство
Маршрут пам’яті Надрукувати Надіслати електронною поштою
img_3149.jpg    Вже 67 рік український народ зустрічає мирну весну.
    Війна, що прийшла на нашу землю у 1941 році, відібрала мільйони молодих життів, зруйнувала тисячі міст та сіл, увірвалася вихором в долі людей. Така ціна Великої Перемоги над окупантами.
    Травневими днями вся Україна вшановує пам’ять воїнів – визволителів. Їх подвиги – це приклад для наслідування. Нерідко ціною власного життя звільняли вони рідну землю від загарбників – служили Батьківщині, миру, свободі. Їх подвиг не підвладний часу і пам’ять про них має жити у  віках.
    І хоч війна давно вже стала історією, спогади про неї житимуть. Все менше і менше залишається живих свідків тих років. Колись наші дідусі водили нас пам’ятними місцями, розповідали про подвиги солдатів. Пізніше їх спогади передавалися внукам, правнукам.
Сьогодні ті, кому довелося пройти війну у 80-х роках, воїни-«афганці» підхопили естафету своїх дідів і прадідів.
Стало традицією у Знам’янському міському спортивно-технічному клубі Товариства сприяння обороні України проведення військово-патріотичних походів для молоді, присвячених Дню Перемоги у Великій Вітчизняній війні. За підтримки Кіровоградського обласного комітету Товариства сприяння обороні України, Української Спілки ветеранів Афганістану, Всеукраїнського дитячого патріотичного об’єднання «Майбутнє України»  щороку організовується та проводиться автопробіг місцями бойової слави.
    Започаткував цю традицію директор Знам’янського МСТК ТСО України, воїн-інтернаціоналіст, учасник бойових дій в Афганістані Володимир Олександрович Колебіденко. У 1996 році він провів перший похід партизанськими стежками Знам’янщини. Наступного року вихованці Володимира Олександровича вже побували і в сусідньому Олександрійському районі, відвідали пам’янті місця та поспілкувалися з ветеранами.
    Цього року з 4 по 6 травня учасники автопробігу – вихованці військово-патріотичних клубів і ветерани війни в Афганістані з міст Знам’янки, Олександрії, Світловодська, Кременчука, Жовтих Вод, Олександрівки подолали 540 км дорогами не тільки Кіровоградщини, а й Дніпропетровської та Полтавської областей.
    Це був маршрут пам’яті. Колона з легковиків, автобусів та вантажівок під прапорами ТСО України, УСВА, ВДПО «Майбутнє України» проїздила місцями, де в роки Великої Вітчизняної війни точилися запеклі бої за визволення рідної землі від фашистських загарбників. В кожному місті, райцентрі чи селі, де зупинялися учасники автопробігу,  їх чекали і зустрічали представники місцевої влади, громадських організацій, школярі, місцеві жителі.
    Прикладом активної співпраці громадських організацій з владними структурами є Знам’янка, смт. Новгородка, смт. Онуфріївка, смт. Павлиш, м. Світловодськ, м. Жовті Води, с. Водяне Петрівського р-ну. Тут учасників пробігу вітали особисто голови міських та селищних рад.
    Діти спілкувалися з ветеранами, фотографувалися, слухали розповіді про подвиги героїв, вшановували пам’ять загиблих покладанням квітів до обелісків, братських могил, меморіалів.
    Як підсумок автопробігу було проведено військово-спортивні змагання для молоді, де юнаки та дівчата показали свої вміння із розбору та збору автомата, а також перевірили свої фізичні здібності в естафетах.
    Хочеться, щоб ще багато років підтримувалася традиція проведення таких походів. Тоді не забудуть майбутні покоління сторінки історії, будуть шанувати минуле заради світлого вільного майбутнього.
    Проведення такого автопробігу, чітка його організація та планування вимагає великої багатомісячної підготовчої роботи. Хочеться  висловити слова щирої подяки людям, які душею вболівають за свою справу, виховання майбутніх поколінь директору Знам’янського МСТК ТСО України  Володимиру Олександровичу Колебіденку і голові Онуфріївської Спілки ветеранів війни в Афганістані Віктору Миколайовичу Остащуку. Саме вони координували всі дії учасників та організаторів походу, проводили переговори зі спонсорами, керівниками обласних військово-патріотичних організацій та закладів освіти, відповідали за порядок та дисципліну у військово-польовому таборі.
    А також подякувати за активну громадську позицію в патріотичному вихованні молоді та фінансову  і організаційну підтримку заходу Українську Спілку ветеранів  Афганістану, Знам’янський МСТК ТСО України, Світловодський ТСО України.

І. ІВАНЕНКО,
заступник директора Знам’янського МСТК ТСО України.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.