" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Пенсійне вирівнювання Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41048926 Відвідувачів
Міністерство оборони
Укрінформ
Боевое Братство
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Пенсійне вирівнювання Надрукувати Надіслати електронною поштою
     З початком наступного місяця, як повідомляла наша газета, військові пенсіонери отримуватимуть підвищені виплати. Яким чином і на підставі чого буде здійснюватися перерахунок пенсій? Чи треба ветеранам займати черги у військкоматах та інших установах для оформлення відповідних документів? На ці та інші питання поетапного підвищення пенсій ми попросили відповісти директора Департаменту фінансів Міністерства оборони України генерал-лейтенанта Івана Марка.
     — Створене за 20 років незалежності України законодавство щодо соціального захисту військовослужбовців визначає всі аспекти цього питання, — зазначив Іван Юрійович. — Зокрема, норми пенсійного забезпечення колишніх військовослужбовців Збройних Сил України є взірцем для наслідування в інших країнах СНД. Але, на жаль, фактичні розміри військових пенсій є нижчими, ніж у країнах європейських сусідів через обмежений ресурсний потенціал нашої держави.
     Протягом останніх років виникла диспропорція в розмірах пенсій залежно від часу звільнення військовослужбовців з військової служби. Зокрема, два колишні військовослужбовці з однаковими посадою, вислугою та військовим званням, які звільнені в різний час, одержують пенсії в різних розмірах.
     Причиною цього стало те, що, по-перше, пенсії обчислюються з урахуванням додаткових видів грошового забезпечення за 24 місяці перед звільненням. По-друге, у державному бюджеті не передбачалися кошти на збільшення військових пенсій, а це не дозволяє підвищити оклади за військове звання, посадові оклади та перерахувати раніше призначені пенсії. По-третє, підвищення розміру грошового забезпечення військовослужбовцям Збройних Сил України протягом останніх двох років здійснювалося на підставі рішень Міністра оборони, прийнятих  відповідно до наданих йому   бюджетним законодавством повноважень, які, на жаль, не вплинули на розмір раніше призначених пенсій.
     Для осучаснення військових пенсій Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 23 квітня 2012 р. №355 «Про збільшення розмірів пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», якою передбачено перерахувати пенсії колишнім військовослужбовцям з урахуванням підвищення на 11 відсотків (з 01.07.2012), до 23 відсотків (з 01.09.2012), до 35 відсотків (з 01.01.2013).
     При цьому розміри пенсій, обчислені відповідно до Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», з урахуванням запровадженого підвищення, не можуть перевищувати розміри пенсій, обчислені з огляду на грошове забезпечення, встановлене постановою Кабінету Міністрів України від 7 листопада 2007 р. №1294 «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» за відповідними посадами військовослужбовців станом на 1 квітня 2012 року. Тобто пенсій, що призначаються військовослужбовцям, які звільняються з військової служби у поточному році.
     Наприклад, командир батальйону, підполковник з вислугою 25 років, який звільнений 1995 року, отримує пенсію в розмірі 1858 грн (з 1 січня 2008 року). Тоді як звільнений у 2012 році колишній військовослужбовець з такими самими посадою, званням та вислугою років одержує 2430 грн.
     Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2012 р. №355, пенсія першого буде підвищена з 1 липня 2012 року на 11 відсотків — до 2062 грн (+204 грн), з 1 вересня 2012 року до 23 відсотків — до 2285 грн (+427 грн порівняно з пенсією на цей час), з 1 січня 2013 року — до 2430 грн, тобто до розміру пенсії звільненого у 2012 році (+572 грн порівняно з пенсією на цей час).
     Таким чином, з 1 січня 2013 року розміри пенсій колишніх військовослужбовців, звільнених у різний час за однакових умов, будуть урівняні.
     На виконання цієї постанови військовими комісаріатами проведено роботу зі складання та подання органам Пенсійного фонду України довідок про грошове забезпечення для здійснення перерахунку пенсій.
     Хочу звернути увагу, шо військовим пенсіонерам не треба власноруч оформлювати будь-які документи і звертатися до будь-яких установ — пенсії перераховуватимуться без їхньої участі.
Записав Юзеф ВЕНСКОВИЧ
«Народна армія»
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.