" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Воєнна стратегічна операція «Анадир» (липень 1962 – листопад 1963) Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41039899 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
Воєнна стратегічна операція «Анадир» (липень 1962 – листопад 1963) Надрукувати Надіслати електронною поштою
 kuba2012.jpg    У 2012 році виповнюється 50 років проведення Воєнної стратегічної операції «Анадир».
     У жовтні 1961 року Президент США Дж. Кеннеді дав наказ Групі Об'єднаного комітету начальників штабів підготувати план вторгнення на Кубу, який отримав назву «Мангуста». Проведення операції планувалося на жовтень 1962 року. Починаючи з березня 1962 року до Збройних Сил США було призвано 200 тисяч резервістів, які почали підготовку до вторгнення на Кубу. Військово-морські сили вторгнення включали більше 200 бойових кораблів, включаючі авіаносці. На десантних кораблях США знаходилося біля 85 тисяч морських піхотинців. Військово-повітряні сили вторгнення включали біля 2000 літаків, частина яких базувалася на авіаносцях, а інша – на авіабазах південно-східних штатів.
     Коли такі дії США набули особливо загрозливого характеру, Куба звернулася до керівництва СРСР про політичну, економічну і воєнну допомогу. 24 травня 1962 року вищим керівництвом Радянського Союзу було прийняте рішення про допомогу Кубі, а в липні перші морські транспорти повезли радянських військовослужбовців до берегів Куби.
     Воєнна стратегічна операція «Анадир» не мала і не має аналогів у світовій воєнній історії. Вперше в світовій практиці за 2,5 місяці на відстань 11 тисяч кілометрів на непідготовлені позиції, приховано від усіх розвідок світу, було передислоковано з'єднання всіх видів Збройних сил Радянського Союзу, які розгорнули бойові позиції і заступили на бойове чергування.
 kuba1.jpg    Мета операції була подвійною:
     – захистити Республіку Куба від вторгнення США;
     – створити паритет між СРСР і США в ядерних озброєннях, що досягають території протилежної сторони.
     В операції приймали участь кращі з'єднання і полки Радянської Армії, дислоковані на території України: дивізія Ракетних військ стратегічного призначення, Ракетна дивізія Військ протиповітряної оборони, два полки фронтових крилатих ракет, радіотехнічний батальйон, вузол зв'язку, полк зв'язку і керування, кілька батальйонів зв'язку, бригада катерів берегової охорони, два військові шпиталі і інші. Більшість керівництва Групи військ на Кубі складалося з керівництва 43 Ракетної армії.
     Більшість транспортів з військами, що приймали участь в операції, виходили з портів України. Всього в операції приймало участь біля 43 тисяч військовослужбовців.
     При виконанні операції виникла перша в історії цивілізації ядерна криза – Карибська криза 1962 року. Карибська криза стала найдраматичнішою подією XX століття, періоду «холодної війни». В результаті ракетно-ядерного протистояння двох наддержав Союзу Радянських Соціалістичних Республік і Сполучених Штатів Америки людство було поставлене на поріг ядерної катастрофи. Причиною ядерного конфлікту стало розміщення американських і радянських ракет з ядерними головними частинами в безпосередній близькості до територій СРСР і США.
  kuba2.jpg    Група військ Радянського Союзу на Кубі в екстремальних умовах воєнного оточення острова Куба Збройними Силами США з честю виконала поставлені перед нею бойові завдання. Мета була досягнута. У трагічні дні жовтня-грудня 1962 року Збройні Сили СРСР не допустили вторгнення військ США на територію Куби. На згоду Радянського Уряду вивезти ядерні ракети з території Куби, США погодилися демонтувати свої ракети з Туреччини, Італії (всього 105 стартів) і пізніше з ФРН. Це була велика перемога, яка значно зменшила ядерний тиск на СРСР.
     Подвиг українців по захисту Республіки Куба кубинський народ не забув. Під Гаваною створено Меморіальний комплекс (на знімку), де поховані військовослужбовці загиблі під час операції. А коли в наш дім прийшла чорнобильська біда, кубинський народ відкрив програму лікування наших дітей, постраждалих від чорнобильської катастрофи. На сьогодні біля 24 тисяч дітей пройшли лікування і оздоровлення на Кубі.
     На Україні нині проживає біля 7 тисяч учасників цієї надзвичайно складної і таємної воєнної операції, які об'єдналися в громадську організацію – «Українську спілку воїнів-інтернаціоналістів – «кубинців».
     Президія Української Спілки воїнів-інтернаціоналістів – «кубинців» на відзначення високого патріотизму, стійкості, героїзму, мужності і високого професіоналізму, проявленими учасниками воєнної стратегічної операції «Анадир», планує провести в 2012
році низку науково-історичних, воєнно-патріотичних і соціально значимих заходів, серед них, 7 вересня 2012 року – міжнародну науково-практичну конференцію, на яку запросити делегатів від учасників операції з усіх областей України, Російської Федерації, Білорусії і інших держав, народних депутатів, представників партій, воєнних навчальних закладів Міністерства Оборони, Генерального Штабу.
Микола ПРИЩЕПА,
перший заступник голови
Української спілки
воїнів-інтернаціоналістів – «кубинців».
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.