" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - 22 вересня -- День партизанської слави Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41039341 Відвідувачів
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Міністерство оборони
22 вересня -- День партизанської слави Надрукувати Надіслати електронною поштою
radyanskiy.jpgРадянський Денис Давидов
     Напередодтні Дня Партизанської слави про невідомі епізоди життя легендарного командира партизанського загону «Визволителі» Дмитра Медведєва розповів його син Віктор
     Батько помер 1954-го, було йому всього 55, я народився 1947-го. Звісно, я був зовсім хлопчиком, але дитячі роки, постійне спілкування з батьком запам'яталися. Тато тоді вже був у відставці, працював удома, друкував на машинці, а я вчився в школі, за два кроки від будинку, і багато часу ми проводили разом. І мама, від якої тато не мав секретів, часто про нього розповідала, — згадує Віктор Медведєв.
     Про чекістську роботу
     Майбутній партизанський командир почав свій бойовий шлях в органах ЧК ще в роки Громадянської війни. Особисто брав участь у ліквідації численних антибільшовицьких загонів, його було нагороджено золотим годинником та іменною зброєю. Але у часи тотальних репресій 30-х сам потрапив під колеса системи.
     Віктор Медведєв: «У батька було три брати, усі вони працювали в НКВС, і всіх їх у минулому репресовано. Старшого, Олександра, більшовика ще з дореволюційним стажем, було репресовано як нібито учасника «робітничої опозиції». Загинув у таборах. Не повернувся з таборів Михайло — наймолодший. Другий брат, Олексій, старший за тата на рік, сидів, але вижив, повернувся. А батько якимсь дивом постраждав найменше, попри те, що був справедливою людиною, тієї мерзоти, що коїлася в НКВС, не терпів. Спочатку його витурили з органів «за приховування зв'язку зі старшим братом, арештованим як ворог народу» і навіть виключили з партії. Та через якийсь час повернули. А наприкінці 1939 року його вдруге звільнили з НКВС «за необгрунтоване припинення кримінальних справ».
     Про історичні аналогії
     Згадали про колишнього чекіста, уже коли почалася Велика Вітчизняна.
Віктор Медведєв: «Батько приїхав із Томиліна, де поселився, у Москву, і пробився на прийом до наркома внутрішніх справ Лаврентія Берії. Розповідав про Дениса Давидова... Він із перших днів війни зрозумів, до чого воно йдеться, чим може закінчитися. Партизанський рух, що діяв у тилу противника, бойові загони можна було створювати за прикладом тих, які очолював Давидов. І чого б нам не зробити те саме? Я про цього героя почув дуже рано. Ще коли мама давала мені читати батьківський щоденник, який батько, повернувшись на службу в червні 1941-го, сумлінно вів, хоча таке й не заохочували. Записи збереглись. Я сам читав батьківське: «був на прийомі в ЛП», «розмовляв із ЛП». Запитую, це вже потім, у 1960-ті, 1970-ті навіть: що за ЛП? Пояснили: Лаврентій Павлович Берія. Бував мій батько в ЛП, він пробивав цей задум: створення партизанських загонів, закидання в тил ворога. Уважають, що це ідея улюбленця Берії, генерала Павла Судоплатова, керівника Особливої групи НКВС. Однак батько просто через Судоплатова намагався достукатися до Берії. У нього з Павлом Анатолійовичем були нормальні стосунки. Судоплатов приходив до нас 14 грудня, того дня, коли помер батько. Коли мама була жива, у нашій квартирі збиралися друзі, котрі залишилися, партизани, чекісти, також і Судоплатов».
     Про післявоєнну діяльність
     Після війни ставлення влади до ідеолога партизанського руху було неоднозначним. 1944 року — звання Героя Радянського Союзу, 1946-го — четвертий орден Леніна, і одразу ж відставка.
     Віктор Медведєв: «Залиційвся батько полковником, генерала, як іншим відомим партизанським діячам, не дали. Був я малий, але пам'ятаю, як тато переживав. Звісно, не через чини. Він багато працював, виступав зі спогадами. І помітили його.
гарно, «може, що-небудь напишете?». Так батько став письменником.
     Загалом про цей період маю спогади дитячі, але яскраві. Мені шість років, у школу ще не пішов. Наша квартира протягом якогось часу перетворилась на гуртожиток.
     Я вставав рано й буквально переступав через людей, що спали повсюди. Це почалися у Вінниці гоніння на членів вінницького підпілля. Часи ж суворі, 1953 рік, і в Москві ті, що приїхали з України, просто фізично виживали. Тут їх із допомогою батька захищали від переслідувань і цькування.
     Були якісь незрозумілі для мене тертя поміж українськими чекістами й московськими. А люди, що ризикували у війну в підпіллі, приїжджали рятуватися в
Москву. Зрозуміло, приходили до батька. Багато проблем, як мені запам'яталося, виникло після війни у Вінниці. Багато з тих, хто ніколи не був причетний до партизанського руху, раптово виявилися патріотами. І влаштували гоніння на тих, про подвиги яких батько з такою шаною писав у книжці «На берегах Южного Буга». Це була ціла війна. А в нашу велику квартиру люди приїжджали й жили, бо у Вінниці та Києві їх кидали в катівні.
     Можливо, саме через це заступництво батька так і не прийняли в члени Спілки письменників, як інших, котрі писали про партизанів, підпілля. Але ж він був професіональним літератором, автором популярних романів і п'єс. Його книжки читають і сьогодні».
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.