" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Афганський хронограф Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40984647 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Афганський хронограф Надрукувати Надіслати електронною поштою
diplomatypolkovodcy.jpgТема дипломатичної історії практики багатогранна й безмежна. Бібліографія видань тільки сучасних авторів з цієї тематики нараховує кілька тисяч книг і наукових публікацій. Але, як відомо, найбільш цікаві дослідження здійснюються на межах наближених проблем і наук, що дає змогу отримати цінні, оригінальні результати.
Це перше з такої тематики узагальнене й систематизоване документально-публіцистичне видання за період незалежності України, яке можна назвати своєчасним і актуальним, пріоритетним і вагомим внеском у розвиток української науки. У своєму доробку автори подають короткий нарис історії Афганістану від виникнення першого державного утворення до подій сьогодення. Видання базується на документальних, біографічних і публіцистичних джерелах. Цінною складовою є персонали, документи та матеріали про дипломатів і вищих військових діячів СРСР, Російської Федерації та України, які служили в Афганістані та продовжують нести свою нелегку службу в цьому регіоні.
Автори рецензованої книжки використали особливий міждисциплінарний підхід, досліджуючи гарячі події Афганістану через константу трикутника та взаємодії всіх його гострих кутів - «ПОСЛИ - ВІЙСЬКОВІ АТАШЕ - ВІЙСЬКОВЕ КЕРІВНИЦТВО». Не випадково з трьох осіб склався й авторський колектив.
Аблазов В.І. з 1957 до 1991 р. - на військовій службі, учасник бойових дій в Афганістані, військовий радник (1979-1981 рр.), із 1992 до 2012 р. - на державній службі, автор понад 100 наукових робіт, винаходів, публікацій, монографій з аналізу й обробки інформації, книг з історії Афганістану (рос.): «Афганистан. Четвертая война» (2002 р.), «Над всем Афганистаном безоблачное небо» (2005 р.), «Долгий путь из Афганского плена и безвестия» (2005 р.) і кількох десятків публікацій у ЗМІ та Інтернет-сайтах.
Аблазов К.В. із 1986 до 1994 р. - на військовій службі, з 1994 р. на дипломатичній службі, автор аналітичних матеріалів і публікацій з європейської та євроатлантичної інтеграції, військово-технічного співробітництва України.
Аблазов І.В. - із 1992 р. на військовій службі, кандидат політичних наук, автор наукових робіт і публікацій із міжнародного гуманітарного права, захисту прав людини в боротьбі з тероризмом, сходознавства та політичної регіоналістики.
Кожний із співавторів є фахівцем у своїй сфері, що дало змогу професійно викласти відповідні розділи книги.
Екскурси з історії Афганістану в чотирьох перших розділах книги поступово підводять читача до трагічних подій початку XX ст. і багаторічної громадянської війни в цій східній країні, де всі ворогуючі групи користувалися іно-земною військовою допомогою. На боці офіційної влади в цій боротьбі у 1979-1989 рр. брали участь збройні формування СРСР, а радянські військові радники перебували там ще більш тривалий період. Автори запитують читача:
скільки військ повинно було бути в Афганістані і скільки їх там було? Хто воював, працював і керував у Афганістані? І дають відповіді на поставлені запитання. Історична ретроспектива завершується постановкою проблеми й авторським трактуванням окремих сучасних проблем Афганістану, пов'язаних із військовою присутністю країн НАТО та їх союзників.
У п'ятому розділі книги, що має назву «Дипломати», основний обсяг становлять біографічні матеріали глав дипломатичних представництв і військових аташе Росії та СРСР в Афганістані, послів України в цій державі, зокрема Сметаніна В.І., Касьяненка О.І., Майка В.А, Шевальова В.М., і послів Афганістану в Україні, у тому числі Мухаммада Асефа Делавара та Фазлуррахмана Фазіля, а також послів України в Ірані й Пакистані Майдана І.Г., Бутяги В.І, Пономаренка В.С., які працювали на афганському напрямі до призначення послів України в цій державі. Біографічні матеріали дипломатів доповнюються їхніми інтерв'ю й документами, яким передує лаконічне викладення деяких законодавчих положень щодо різновидів служби Батьківщині, а саме - державної служби, дипломатичної, військово-динломатичної, військової та служби в органах прокуратури, а також стислі довідки про дипломатичні відносини між Росією, СРСР, Україною й Афганістаном.
Найбільш значними за обсягом і вагомістю є матеріали книжки, присвячені вищим військовим діячам, які впливали на події в Афганістані та керували там військовими операціями. Цікаво, що події в цій країні висвітлюються через портрети і) характеристики кожного військового начальника, які складаються :і мозаїки біографічних відомостей, думок сучасників і колег, розмаїття документів, оцінок подій, дій військових і політичних соратників. Усі ці матеріали викладені в шостому розділі книжки «Полководці». Знайомство з ним дає можливість звернути увагу на те, що доля всіх головних діючих на афганській арені осіб тісно пов'язана з нашою країною. Україна Батьківщина Маршала Радянського Союзу Соколова С.Л., генералів Шкидчепка 11.1., Ткача Б.І., Єрмакова 15.Ф., Костенка П.Г., Шапошникова А.М.
Брали участь у боях за визволення України від фашистських загарбників у Великій Вітчизняній війні генерали Варенников B. І., Максимов Ю.П., Зайцев М.М., Майоров О.М., Сорокін М.І., Магометов C. К., Шкидченко П.І., Черемних В.П., Заплатін В.П. Командували військами Київського військового округу - генерали Салманов Г.І. та Громов Б.В., Прикарпатського військового округу - генерал Варенников В.І. Займали високі службові посади в Київському, Одеському й Прикарпатському військових округах генерали Горєлов Л.Н., Шкидченко П.І., Тухаринов Ю.В., Ткач Б.І., Генералов Л.Е., Родіонов І.Н., Дубинін В.П. та інші. Головним організатором робіт військових частин із ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС був генерал Варенников В.І., у його штабі працював генерал Бруненіекс І.Я. Стали почесними громадянами міст України: Житомира - генерал армії Сорокін М.І., Євпаторії - Маршал Радянського Союзу Соколов С.Л., Ізюма - генерал Варенников В.І.
Книга загальним обсягом 768 сторінок містить матеріали стосовно 85 осіб дипломатів і військових діячів, добре ілюстрована фотографіями з архівів учасників афганських подій і розрахована на широке коло читачів, які професійно працюють у сфері історії дипломатії та військової історії, країнознавства, сходознавства, політичної регіоналістики, а також на ветеранів дипломатичної та військової служби.
Нова книжка, з одного боку, є продовженням і складовою частиною друкованих робіт з історії афганської війни, що послідовно випускає Український Союз ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), а з іншого - окреслює напрями подальшої роботи зі створення довідкових біографічних видань про учасників афганської війни, оскільки є першою спробою систематизації й узагальнення унікальних матеріалів, які потребують свого подальшого наукового дослідження.
Книга Аблазова В.І., Аблазова І.В. й Аблазова К.В. «Афганська арена. Дипломати і полководці» - це, безперечно, цікава і дійсно талановита спроба створення подібного типу видань. Вона є першою у вітчизняній науці роботою, що дає повну й узагальнену характеристику афганської проблематики, зокрема ХХ-ХХІ століть.
Автори є безпосередніми учасниками багатьох проаналізованих подій, і саме цим пояснюється високий науковий рівень усієї роботи. Особлива цінність видання - документальна база й авторські архіви. Це плід величезної скрупульозної праці, данина об'єктивному науковому підходові авторів до багатопланового дослідження. Запропонована читачеві книжка - значне явище в новітній українській історіографії, що може вплинути на напрями подальшого розвитку теоретико-методологічних пошуків.
На погляд рецензента, видання може викликати у читача бажання подискутувати з авторами, адже той, хто вдумливо відноситься до складних і суперечливих подій минулого й сьогодення, зокрема - проблем міждержавних взаємин, знайде в книжці чимало інформації для роздумів.
Рецензована документально-публіцистична робота такого типу в Україні видано вперше. А отже, як і будь-яка значна наукова й творча праця, не позбавлена певних недоліків. Зокрема, хотілося б висловити зауваження-побажання авторам стосовно наступних її перевидань (що не викликає сумніву!), а саме - включити до змісту в більшому обсязі матеріали з історії та сучасного стану військового аташату, дипломатичної та
консульської служби Афганістану, інших держав цього регіону, що, безперечно, надасть виданню глибшої змістовності, внесе елемент компаративного аналізу.
У цілому ж, маємо у своєму розпорядженні якісну, змістовну, виважену в концептуальному, науково-теоретичному та методичному планах і видану на високому поліграфічному рівні документально-публіцистичну роботу, яка не поступається кращим європейським зразкам. Залишається лише сподіватися, що книжка найближчим часом надійде до свого читача. Сподіваюсь, що видання зацікавить слухачів Дипломатичної академії України при МЗС України, студентів Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Переконаний, що книга стане в нагоді військовослужбовцям, діючим і майбутнім дипломатам, військовим аташе, яким вона й адресована в першу чергу, а також зацікавить науковців, професійних політиків, військових дипломатів, розвідників, дипломатів, аналітиків із міжнародних питань, фахівців у сфері зовнішніх зносин, викладачів, працівників міністерств і відомств України.

Вячеслав ЦІВАТИЙ, перший проректор Дипломатичної академії України при МЗС України, кандидат історичних наук, доцент кафедри дипломатичної та консульської служби, заслужений працівник освіти України
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.