" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - «Суспільство має повернутися до ветеранів обличчям» Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40982743 Відвідувачів
Міністерство оборони
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
«Суспільство має повернутися до ветеранів обличчям» Надрукувати Надіслати електронною поштою
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів України існує вже майже два роки. На неї, як на центральний орган виконавчої влади, покладені завдання реалізації державної політики у сфері соціального і правового захисту інвалідів і ветеранів, військовослужбовців, звільнених у запас або відставку, жертв нацистських переслідувань, а також — координації роботи органів виконавчої влади, громадських організацій інвалідів і ветеранів.
Про те, що робить держава для цих категорій громадян розповів голова Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України Володимир Маслаков.
— Володимире Олексійовичу, в Києві цього року відбувся II Всеукраїнський форум ветеранів. Чи виправдав він їхні надії?
— Судячи з відгуків учасників дводенного форуму і за нашими оцінками, пройшов захід на достатньо високому організаційному рівні. Участь у ньому взяли понад 400 ветеранів з усіх регіонів України, представники міністерств та відомств.
За підсумками форуму можна зазначити, що ветерани не стільки ратують за суттєве збільшення їм пенсій та іншої матеріальної підтримки від держави, скільки хочуть, що б їх не ігнорували, щоб на них зважали і радилися з важливих питань життя країни.
Зустрічаючись із ветеранами, я неодноразово чув від них сумну фразу: люди похилого віку часто вмирають не від віку і хвороб, а від самотності. Мабуть, це гірка правда. І тому суспільство має повернутися до цих людей обличчям. Адже ветерани зі своїм багатим досвідом, оптимізмом, активною життєвою позицією — гідний приклад для нашої молоді.
За результатами форуму ухвалена змістовна резолюція, яка спрямована керівництву країни і в місцеві державні органи.
Не будьте байдужими
— Як відомо, свого часу, — напередодні 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні з ініціативи громадських організацій ветеранів було засновано Благодійний фонд.
— Як ваша установа розподіляє кошти цього фонду на різні заходи?
— Кошти, що надходять від громадян та установ, акумулюються на спеціальному рахунку. До речі, тільки протягом 2010 року надійшло майже 2,5 млн гривень. Порядок їх використання затверджений відповідним наказом Міністерства соціальної політики. Головне призначення цих коштів — адресна допомога ветеранам війни, придбання необхідного обладнання, побутової техніки, предметів першої необхідності для закладів охорони здоров’я, надання матеріальної допомоги окремим найбільш нужденним ветеранам.
Користуючись нагодою, хочу звернутися до всіх громадян України з проханням не бути байдужими до вчорашніх бойових заслуг і нинішніх проблем ветеранів Великої Вітчизняної війни та зробити і свій внесок для їхньої підтримки.
У будь-якому випадку Благодійний фонд існує і активно допомагає ветеранам. На сьогодні вже витрачено понад 700 тис. грн. Залишок коштів становить близько півтора мільйона гривень. Звичайно, не є таємницею, що нагальні потреби ветеранів і інвалідів, якими опікується наша служба, сягають не одного-двох, а десятків мільйонів. І тут не може бути жодного перебільшення. Як і в тому, що навіть у цій вузькій сфері нашої діяльності є певні проблемні питання.
Зокрема, на сьогодні фактично відсутній правовий механізм передачі майна, придбаного за благодійні кошти, з балансу Державної служби з питань інвалідів та ветеранів на баланс закладів, які є комунальною власністю. З метою визначення шляхів вирішення цього питання нами проводилася нарада за участю Мінсоцполітики, Мінфіну, Мінекономіки, Держказначейства. Але, на жаль, рішення поки що не прийняте.
Таким чином, на балансі нашої установи накопичується придбане майно: автомобіль швидкої допомоги, промислові електричні плити, холодильники, телевізори тощо, призначені для поліпшення умов перебування ветеранів війни в госпіталях. У зв’язку з відсутністю механізму передачі майна у комунальну власність ми змушені передавати його на відповідальне зберігання.
За державної підтримки
— Яким чином сьогодні відбувається забезпечення ветеранів війни автомобілями?
— Кошти держбюджету повною мірою не забезпечують потреби цієї категорії громадян в автомобілях. Сьогодні більше 81 тисячі інвалідів потребують спецавтотранспорту, серед них 8 тисяч 269 інвалідів війни — учасників бойових дій Великої Вітчизняної. Для забезпечення всіх нужденних необхідно понад 5,3 млрд грн, а в держбюджеті на 2012 рік виділено лише 88 млн грн. Це становить 1,76% від потреби.
У 2013-му для безкоштовного першочергового забезпечення автомобілями інвалідів війни планується фінансування на рівні цьогорічного.
— Що можете сказати про забезпечення інвалідів України технічними засобами реабілітації?
— За останні два роки уряд суттєво збільшив фінансування державної програми забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації. Якщо в 2010 році було виділено близько 316 мільйонів гривень, то в 2011 році — 361 мільйон гривень.
Для реалізації соціальних ініціатив Президента України до кінця 2012 року планується забезпечити всіх інвалідів, які цього потребують, протезами й інвалідними візками. Отже, у Держбюджеті-2012 фінансування відповідної бюджетної програми збільшено на 70% проти минулого року і становить 614 мільйонів гривень (75,9% від потреби).
На обліку для забезпечення інвалідними візками налічувалося понад 32 тис. осіб. На цей час більше 23 тис. вже забезпечені цими засобами пересування.
Ще одним позитивним моментом у цьому напрямі стало введення нового механізму забезпечення інвалідів технічними та іншими засобами реабілітації. В його основу покладена можливість інваліда самостійно обирати підприємство, на якому буде виготовлено технічний засіб реабілітації відповідно до його індивідуальної потреби та медичних висновків. Це дозволило «відійти» від тендерів, протидіяти корупції і здійснювати адресну закупівлю.
— Володимире Олексійовичу, чи забезпечуються сьогодні ветерани війни санаторними путівками?
— Інваліди війни — позачергово щороку (із січня по грудень). Учасники бойових дій — щороку (також із січня по грудень). Учасники війни, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», — один раз на два роки. Оздоровлення цих категорій громадян переважно здійснюється в санаторіях Міністерства соціальної політики (у сфері управління відомства на сьогодні 6 санаторіїв).
Якщо інвалід війни не має медичних показань на санаторне лікування або протягом двох років, перебуваючи на черзі, не був забезпечений путівкою, він має право отримати замість неї грошову компенсацію. Середню вартість санаторної путівки щорічно встановлює Міністерство соціальної політики на підставі розрахунків Фонду соціального захисту інвалідів, погоджених з Мінфіном. Розмір грошової компенсації на 2012 рік становить 320 гривень.
— А що реально державна служба з питань інвалідів та ветеранів робить сьогодні для забезпечення ветеранів війни житлом?
— Для забезпечення інвалідів війни житлом кошти надаються Мінрегіоном. У 2011 році для інвалідів Великої Вітчизняної війни 1 групи було придбано 110 квартир у 51 населеному пункті. Загалом за час роботи програми (2010–2011 роки) Мінрегіоном було покращено житлові умови 600 інвалідам Великої Вітчизняної війни.
Для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів (учасників бойових дій, також і інвалідів війни) кошти виділяються Державній службі з питань інвалідів та ветеранів. На ці цілі в 2012 році передбачено 91 млн гривень, тож планується придбання 300 квартир для воїнів-інтернаціоналістів у всіх регіонах України (у 2011 році придбали 39 квартир). І хоча кошти виділяються центральним органам виконавчої влади, придбання квартир відбувається на місцях тими органами місцевого самоврядування, де пільговик перебуває на обліку. На жаль, чимало труднощів і проблем виникає вже на цьому рівні.
Назустріч ювілеям
— І насамкінець, розкажіть, проведення яких заходів заплановано в межах підготовки до святкування 70-ї річниці визволення України і Перемоги у Великій Вітчизняній війні?
— У жовтні цього року Президент України Віктор Янукович підписав Указ «Про заходи у зв’язку з святкуванням 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років». На виконання цього Указу Службою намічено низку заходів. Так, на грудень 2012 року запланована поїздка групи ветеранів до міст Милове, Краснодон та інших населених пунктів Луганської області, звідки почалося визволення України від фашистських загарбників.
Йдеться фактично про дуже відповідальний напрям діяльності нашої Служби до 70-річчя визволення українських міст, інших населених пунктів. Ми якраз забезпечуємо координацію виконання центральними та регіональними органами державної влади всіх заходів щодо увічнення пам’яті про події Великої Вітчизняної війни відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України. Служба також бере безпосередню участь у реалізації Угоди про увічнення пам’яті про мужність і героїзм у Великій Вітчизняній війні народів держав-учасниць Співдружності Незалежних держав.
Кажуть, війну не можна вважати закінченою, поки не похований останній загиблий солдат. Тому ми забезпечуємо взаємодію органів державної влади, об’єднань громадян, підприємств з питань пошуку, ведення обліку, благоустрою та збереження військових поховань на території України та інших держав.
Зараз у стадії громадського обговорення перебуває підготовлений нашою службою проект Закону України «Про військово-меморіальну роботу в Україні», який визначить основні напрями державної політики у сфері військово-меморіальної роботи.
Тільки протягом цього року Державною службою з питань інвалідів та ветеранів разом з ветеранами організовано міжнародні морські походи і автопробіги, проведено кінофестиваль «Люди і кораблі», створено кілька аматорських документальних стрічок про війну, видано твори мемуарної, наукової та художньої літератури. Ця робота триватиме і в наступні роки.
Розмову він Михайло КАМІНСЬКИЙ,
Київ
 Народна армія
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.