" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - ЗА ПОРУШЕННЯ – ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


40983809 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
ЗА ПОРУШЕННЯ – ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ Надрукувати Надіслати електронною поштою
chernivci2012pam28.jpgУ Статуті Спілки ветеранів Афганістану задекларовано головною метою  діяльності сприяння консолідації і координації зусиль у справі ефективного використання наявних можливостей у забезпеченні своїх політичних, економічних, соціальних прав, надання оздоровчої, медичної, психологічної допомоги, у тому числі й для вирішення житлових проблем членам Спілки, насамперед, інвалідам війни і сім’ям загиблих.
У Статуті Спілки ветеранів Афганістану задекларовано головною метою  діяльності сприяння консолідації і координації зусиль у справі ефективного використання наявних можливостей у забезпеченні своїх політичних, економічних, соціальних прав, надання оздоровчої, медичної, психологічної допомоги, у тому числі й для вирішення житлових проблем членам Спілки, насамперед, інвалідам війни і сім’ям загиблих.
Щоб успішно вирішувати такі життєво потрібні завдання, мати взаєморозуміння і можливість громадського контролю місцевих інститутів влади, Спілка та її члени мають постійно дбати про чесне ім’я й авторитет організації.
У цьому році завдяки Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Українською  Спілкою ветеранів Афганістану, згідно зі списками для забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів, сформованими на підставі пропозицій обласних державних адміністрацій, планується придбати 309 квартир. Станом на 10 жовтня, за інформацією держадміністрацій, придбано 22 квартири, на стадії оформлення договору купівлі-продажу перебуває 99 квартир, на стадії визначення у виборі пропозицій – 142 квартири (матеріал про забезпечення житлом ветеранів-«афганців» у регіонах було розміщено в останньому числі газети «Третій тост»).
Це мало. Адже без житла в Україні, як відомо, ще залишається більше 10 тисяч «афганців». І, напевно, вже недостатньо часу, щоб освоїти кошти у кінці фінансового року. Тому кожну можливість потрібно максимально реалізовувати, пам’ятаючи, що за цим стоять люди, їх добробут і благополуччя.
На жаль, є проблеми, які в ущерб авторитету Спілки доводиться розглядати сьогодні. Негативним прикладом протиправних дій, людської аморальності та порушення принципів честі можна назвати дії голови Чернівецької обласної організації УСВА С. В. Козака, який, зловживаючи своїм становищем керівника, маніпулював із законодавчими нормами, використовуючи свій статус на отримання державного житла. Так, відповідно до рішення виконкому Хотинської міської ради у грудні 1990 року  Козаку на пільгових умовах виділено чотирикімнатну квартиру на чотирьох членів сім’ї по вул. Л. Українки, 37 у  Хотині. У липні 1992 року цю квартиру Козаку передано в особисту власність. Він є власником зазначеного житла і на даний час. У 2008 році Козак отримав у Хотині на себе і дружину ще одну двокімнатну квартиру по вулиці І. Франка, 9/4. У подальшому подружжя приватизувало це приміщення.
Раніше, у листопаді 2006 року,  Козак знімається з реєстраційного обліку в Хотині й реєструє своє місце проживання за новою адресою вже у  Чернівцях по вул. Московській, 41,  де заздалегідь стає на квартирний облік.
Упродовж двох років, до отримання нової квартири, Козак із сім’єю змінює ще дві адреси реєстрації місць свого проживання. Однак його «поневіряння» по обласному центру цим не закінчуються. У грудні 2011 року Козаку рішенням Чернівецької міської ради як інваліду першої групи, учаснику бойових дій в Афганістані, видається черговий ордер на ще одну двокімнатну квартиру по вул. Шептицького, 8/2  у  Чернівцях на трьох членів сім’ї та знімають його з сім’єю з квартирного обліку.   
Якщо зважати на те, що згідно з Постановою Ради Міністрів УРСР «Про затвердження правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов і надання їм житлових приміщень в Українській РСР», які є чинними ще й сьогодні, передбачено, що квартирний облік здійснюється, як правило, за місцем проживання громадян у виконавчому комітеті районної, міської, районної в місті, селищної, сільської Ради народних депутатів. Пунктом 11 Правил зазначено, що кожна сім’я може перебувати на квартирному обліку за місцем роботи одного з членів сім’ї (за вибором) та у Виконавчому комітеті Ради народних депутатів за місцем проживання. Ці порушення не залишилися непоміченими людьми, які чекають і мають законне право на отримання житла.
 До прокурора звернувся учасник бойових дій в Афганістані Г. М. Спіжавка щодо порушення його житлових прав прийнятим виконкомом рішенням Чернівецької міської ради про видачу ордера Козаку на житлове приміщення по вул. Шептицького, 8/2 у Чернівцях.    Прокуратура міста запропонувала йому за справедливістю звернутися до суду. Можливо, що суд прийме справедливе рішення, а, можливо, й ні. Але є ще й суд вищий, який має судити по-справедливості. Заради цієї справедливості й зібралися люди, які назвалися Спілкою ветеранів Афганістану. Заради цього живуть ветерани і підтримують один одного, осуджуючи будь-який прояв порушення Закону й етики, бойового побратимства. Подібні факти порушення цих принципів неприродні для Спілки воїнів-«афганців» і завжди викорінюватмуться з  її життя. 
Рік тому, коли чернівецький обласний голова УСВА отримав чергову двокімнатну квартиру, на забезпечення житлом «афганцям» області було виділено два мільйони гривень. Але ці кошти не було освоєно. Не проявивши належних старань і зусиль, вочевидь, не побачивши в цьому особистого зиску, Козак не забезпечив ефективного контролю за діями місцевих органів виконавчої влади з виконання бюджетної «Програми із забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів», у результаті 1,5 млн. грн. на чотири квартири довелося повернути назад до державного бюджету.
 На 2012 рік Чернівецькій області також виділено державні кошти на чотири  квартири  інвалідам-«афганцям», але, зважаючи на те, що Козак знову прагне будь-яким шляхом залишитись керівником обласної організації УСВА, небезпека повторення минулорічної ситуації залишається.

Олександр ДЕДЕЛА,
учасник афганського руху в України з 1983 року, голова Чернівецької обласної організації УСВА (2000–2002 рр.), представник Державного комітету України у справах ветеранів у Чернівецької області (1999–2002 рр.), учасник бойових дій в Афганістані (1981–1983 рр.).


Засідання Ревкомісії УСВА

    19 листопада пройшло засідання Ревкомісії УСВА на якому було розглянуто питання діяльності Спілки, у тому числі діяльність Чернівецької обласної організації УСВА.
    Ревкомісія УСВА рекомендувала голові УСВА С. В. Червонопиському за грубі порушення Статуту УСВА відсторонити від виконання обов’язків голову Чернівецької обласної організації УСВА С. В. Козака до рішення конференції Чернівецької обласної конференції УСВА, яку необхідно провести у відповідності до вимог Статуту УСВА та запропонувала членам Ревкомісії УСВА взяти участь в підготовці та проведенні конференції Чернівецької обласної організації УСВА.
Ревкомісія УСВА.


 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.