" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41093453 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Урядовий портал
Міністерство оборони
Надрукувати Надіслати електронною поштою
Засідання Правління УСВА 11 грудня 2012 року
pravlinnya2012_12_3.jpg pravlinnya2012_12_2.jpg      11 грудня відбулося чергове і останнє в цьому році засідання Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) з порядком денним:
     1. Про ротацію у складі Правління УСВА.
     2.  Підсумки роботи Правління УСВА в 2012 році та завдання Спілки на 2013 рік.
     3. Звернення Севастопольської міської організації УСВА по визнанню 2014 року – Роком воїнів-інтернаціоналістів.
     4. Про результати фінансово-господарської діяльності УСВА в 2012 році та перспективи фінансування Спілки у 2013 році.
     5. Різне.
     Перед початком роботи голова УСВА Сергій Червонописький від імені Правління привітав голову Кримської Республіканської організації УСВА Сергія Володимировича Куніцина з обранням народним депутатом України і побажав плідної роботи у парламенту на користь ветеранського руху.
     По першому питанню до складу Правління УСВА затверджено голови територіальних організацій УСВА, які знову були обрані на звітно-виборних конференціях в жовтні-грудні цього року, це  П. В. Ментов, П. А. Кирилішин,  Ю. П. Купчій, а також 10 листопада обраний  головою Полтавського обласного відділення УСВА  Юрій Муратович Цомартов, який введен до складу Правління. Виключено зі складу Правління УСВА Валерія Олександровича Корчукова, але він рішенням звітно-виборної конференції обраний почесним головою обласної організації. Голова УСВА С. В. Червонописький поінформувал про проведення звітно-виборної конференції 10 листопада 2012 року у Чернівецькій обласній організації УСВА, яка рішенням Ревізійної комісії УСВА від 19 листопада 2012 року визнана такою що не відбулась. Про стан справ в Сумської обласній організації СОВЕАФ (Спілки ветеранів Афганістану). Про наказ Голови УСВА щодо усунення від займаної посади голови організації С.І. Пилипенко та призначення виконуючим обов'язки голови А. І. Линника – члена правління, першого заступника голови обласної організації. Правління ухвалило рішення:
     1.Створити робочі групи зі складу членів Правління
УСВА для надання допомоги з підготовки та проведення
в березні 2013 року конференцій в Чернівецькій та
Сумській обласних організаціях УСВА. Чернівецька область: Міхнюк О. І. – керівник групи, члени групи: Приступа М. І., Купчий Ю. П. Сумська область: Аблазов В. І. – керівник групи, члени групи: Наметченко О. В., Цомартов Ю. М., Горбатенко С. В.
     2.Звернутись до Голови Ревізійної комісії УСВА Виноградова Ю. В. щодо направлення представників для участи в робочих групах.
     3.Звернутись до Правління Сумської обласної організації СОВЕАФ (Спілки ветеранів Афганістану) розглянути питання щодо перенесення терміну проведення конференції.
     4. Керівникам робочих груп до 10 березня 2013 року проінформувати Правління УСВА про результати своєї роботи.
     Про  підсумки роботи Правління УСВА в 2012 році та завдання Спілки на 2013 рік доповів голова УСВА Сергій Васильович Червонописький.

Діяльність УСВА по відстоюванню прав і інтересів членів Спілки:

     Головним напрямом у 2012 році було і залишається в даний час – захист соціальних прав ветеранів.
У відповідь на загрози соціальним правам ветеранів були проведені попереджувальні акції, підсумком яких стало підписання Меморандуму про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та УСВА.
     30 вересня 2011 року був підписаний Меморандум «Про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Українською Спілкою ветеранів Афганістану». Меморандум діє, його положення виконуються, наша основна задача – постійний контроль на місцях за його не уклінним виконанням та доведення його положень та результатів до всіх членів Спілки.
     Виконання положень Меморандуму дозволило:
     – збільшити видатки на пенсійне забезпечення громадян, у тому числі:
 а) підвищення основного розміру пенсій для інвалідів війни на 20 %  (465,5 млн. гривень) у порівнянні з 2011 роком;
     б) підвищення доплат до пенсій або щомісячного довічного утримання членам сімей загиблих на 30 % (63,7 млн. гривень) у порівнянні з 2011 роком;
     в) підвищення доплат до пенсій або щомісячного довічного утримання членам сімей померлих учасників бойових дій на 30 % (66,2 млн. гривень).
     Для забезпечення виплати підвищення пенсій для інвалідів війни, підвищення доплати до пенсії або щомісячного довічного утримання членам сімей загиблих осіб у державному бюджеті додатково були передбачено збільшення  видатків на 21,2 % ( 49 млн. гривень), що складає 8, 6 млрд. гривень.
     – вирівняні розміри разової грошової допомоги до 5 травня для ветеранів Великої Вітчизняної  війни та ветеранів миротворчих воєн (ветеранів-«афганців»);
     – збільшені розміри разової грошової допомоги до 5 травня на 20 % у порівнянні з 2011 роком. А саме:
                                                2012 рік              2011 рік
   інваліди   І групи            - 2200 грн.             730 грн.
   інваліди   ІІ групи           - 1920 грн.             620 грн.
   інваліди   ІІІ групи          - 1720 грн.             510 грн.
   УБД                                   -  675 грн.              460 грн.
   члени сімей загиблих   - 340 грн.               245 грн.
     – збільшено асигнування на санаторно-курортне лікування інвалідів та виплату компенсацій за невикористане санаторно-курортне лікування на 8,3 млн. гривень.  (360 гривень за два роки невикористання, а у 2011 році – 100 гривень).  
     В рамках Меморандуму створено Консультативну раду з питань поліпшення соціального захисту ветеранів війни, до складу якої включено С. В. Червонописького і О. І. Міхнюка.
     На 2013 рік УСВА ініціювала збільшення розміру пенсій для інвалідів війни у 2 рази, а членам сімей загиблих до розміру прожиткового мінімуму. Але у прийнятому Державному бюджеті на 2013 рік наші пропозиції не враховані.
     Відбулося засідання Консультативної ради (15 серпня), на якому розглядалися питання виконання регіональних меморандумів, стан пенсійного забезпечення ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих), механізм врегулювання питання щодо встановлення статусу учасника бойових дій, про доцільність здійснення перереєстрації посвідчень учасників бойових дій.
     У 2012 році Кабінетом Міністрів України були виділені кошти з державного бюджету для придбання житла для інвалідів війни з числа воїнів-інтернаціоналістів. Але робота по проведенню тендерів на закупівлю квартир для учасників бойових дій в областях проводиться дуже повільно та не ефективно, кошти не реалізуються за призначенням, житло не купується .
     Продовжується добра практика співпраці з Державною службою з питань інвалідів та ветеранів України, завдяки чому, більшість наших ініціатив та пропозицій втілюється у проектах та програмах.
     Нажаль, виконання меморандумів на місцях проводиться не у всіх регіонах України.  У зв’язку з невиконанням положень підписаної угоди керівництво Севастопольської міської організації УСВА у травні 2012 року було вимушено піти на розірвання меморандуму про співпрацю з Севастопольською міською державною адміністрацією.
     Як відомо, у Перемоги сто батьків, лише поразка – сирота.
     Тому деякі керівники обласних організацій всі ці досягнення приписують як особисту заслугу, а все інше – керівництву Спілки.
     Підкреслюю, що всі наші досягненням це колективні досягнення УСВА в цілому.
     Новий рік, з його Державним бюджетом - 2013, не дозволяє розслаблятися. Рівень зростання пенсій закладено в розмірі 6 %, рівень зростання заробітної плати – 5 %, а прогнозований рівень інфляції – 6 %, не передбачено підвищення розміру виплат до 5 травня. Тобто всі ці виплати залишаються на рівні 2012 року. На противагу, народні депутати збільшили видатки на апарат Верховної Ради більше ніж 11 мільонів гривень, Генпрокуратути на 21 % та іншим силовим структурам в тих же пропорціях.
     Ми розуміємо труднощі держави, але вважаємо інтереси ветеранів пріоритетними і тому направили свої пропозиції по бюджету на 2013 рік до Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України.
     Увічнення пам’яті загиблих і померлих. Надання допомоги сім’ям загиблих.
     За ініціативи Спілки в рамках реалізації функціонує Народний проект «Повернені імена», який має за мету інформування родичів про уточнені місця захоронення та персоніфікацію безіменних могил учасників Великої Вітчизняної війни, які загинули на території зарубіжних країн.
     До данного проекту залучені всі територіальні організації нашої Спілки. Завдяки наполегливій роботі було уточнено і вручено  більше сімдесяти Сертифікатів Пам’яті родинам загиблих. Краще ця робота здійснювалася у Вінницькій, Одеській, Хмельницькій та Київській обласних організаціях.
     Продовжується робота по розшуку і врученню нагород учасникам бойових дій за мужність під час виконання інтернаціонального обов’язку.
     Завершується робота по збору матеріалів ДНК членів родин зниклих безвісти в Афганістані.
Проводилася робота по увіковіченню пам’яті загиблих, відкриття пам’ятників, меморіальних дощок, видання Книг Пам’яті.
     До відзначення Міжнародного дня інвалідів була організована та проведена в Українському домі виставка робіт інвалідів, в якій взяли участь члени нашої Спілки з багатьох областей України.
     Проводилася робота згідно планів територіальних та місцевих організації УСВА. Всі ваші запити на надання фінансової підтримки по проведенню заходів виконані у повному обсязі.
     Одним з важливих питань забезпечення лікування учасників бойових дій є відпрацьована та узгоджена з Міністерством охорони здоров’я України  система розподілу путівок до госпіталю «Лісова поляна» через територіальні організації Спілки. Але нагальним питанням, на протязі багатьох років, залишається питання відбору та перебування на лікуванні учасників бойових дій з областей.
     Зусиллями Правління УСВА вирішено питання відкриття та функціонування чотирьох палат кардіологічного профілю у терапевтичному відділенні госпіталю.
     Членами Правління УСВА здійснювався контроль за використання цільових бюджетних коштів, направлених у 2012 році на поточний ремонт об’єктів госпіталю (6 млн. гривень).
     Не вирішеним на даний час є питання виділення певної кількості путівок для учасників бойових дій через громадські організації ветеранів до Національного госпіталю інвалідів війни (с.Циблі).
     Як приклад системного підходу по відбору та направленню на лікування до госпіталю є Донецька обласна організація УСВА.
     Головам територіальних організацій необхідно посилити роботу з хворими по дотриманню режиму лікування та поведінки під час знаходження у нашому госпіталі.
     Завдяки наполегливій роботі на місцях в цьому році збільшилась підписка на газету «Третій тост» серед членів нашої Спілки. Необхідно продовжувати цю важливу роботу і добитися, щоб кожен член УСВА підписався на наш друкований орган, який оперативно відображає на своїх сторінках всю важливу інформацію для ветеранів.
     Нажаль, 2012 рік приніс нам сумну звістку.
     20 липня 2012 року після важкої хвороби померла голова Київської спілки сімей загиблих в Афганістані Шипова Алла Василівна.

     Міжнародна діяльність

     УСВА продовжує міжнародну діяльність.
     У період з 18 по 19 січня 2012 року у рамках міжнародної діяльності Міжнародного Союзу «Бойове братерство» відбувся візит делегації  до штаб-квартири Постійної комісії Федерації у європейських справах ВФВ м. Париж (Франція). З 22 по 28 січня 2012 року делегація МС «Бойове братерство» відвідала м. Вашингтон (США) де відбулися зустрічі з керівництвом ветеранської організації США «Ветерани зарубіжних війн», Міністерством оборони, Міністерством у справах ветеранів, членами Конгресу США.
     У період з 30 жовтня по 5 листопада 2012 року з ініціативи Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України, в рамках урядової програми відвідування військових поховань і військових пам’ятників та з увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років делегація ветеранів Великої Вітчизняної війни та воїнів-інтернаціоналістів відвідала Республіку Молдову. Склад делегації  найбільшу частину складали воїни-інтернаціоналісти («афганці», «кубинці», «ангольці», «сірійці»).
     Територіальні організації УСВА  на протязі року, згідно планів робіт своїх організацій, проводили заходи, відповідно до двосторонніх договорів про співпрацю з  територіальними ветеранськими організаціями Російської Федерації та Білорусії.

     Організаційна діяльність

     У 2012 році відбулося сім засідань Правління УСВА на яких обговорювалися та приймалися рішення по відстоюванню соціальних гарантій ветеранів війни, членів сімей загиблих та виконання статутних завдань Спілки.
     У 2012 році проведені планові звітно-виборні конференції у Вінницькій, Житомирській, Дніпропетровській, Івано-Франківській, Київській (обласній), Львівській, Полтавській, Севастопольській  територіальних організаціях.
     Члени Правління УСВА взяли участь у роботі ІІ Форуму ветеранів України, який проводився з ініціативи Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України.

Партія

     Для більш ефективної роботи по відстоюванню інтересів гарантій ветеранів та участі у суспільному житті держави, з великими зусиллями, нам вдалося відновити Партію ветеранів Афганістану. Були проведені з’їзд та засідання Політради, проводяться організаційні заходи по відновленню структурних підрозділів Партії на місцях.
     Члени Партії – члени Спілки приймали участь у виборчому процесі та балотувалися до Верховної Ради України.
     Незважаючи на всі труднощі та виклики сьогодення, наша Спілка продовжує виконувати свої статутні завдання, стоїть на варті захисту інтересів інвалідів та ветеранів війни, членів сімей загиблих.

     Після обговорення членами Правління доповіді голові УСВА було прийнято відповідну постанову:
1.    Інформацію Голови УСВА С. В. Червонописького  про  проведену  роботу у 2012 році та завдання УСВА на 2013 рік взяти до відома.
2. На засіданнях правлінь територіальних організацій УСВА у грудні-січні провести детальний аналіз своєї діяльності, обговорити  стан справ і намітити шляхи вирішення. Рішення правлінь з критичними зауваженнями на   адресу Правління УСВА направити Голові УСВА для вжиття оперативних заходів.
Від. Голови територіальних організацій.
3.    Питання, що вимагають колективного рішення, своєчасно та рішуче виносити на обговорення Правління (Президії) УСВА без використання методів, які розхитують єдність Спілки.
До кінця січня 2013 року всім головам територіальних організацій УСВА подати пропозиції з питань, що вимагають розгляду на  засіданнях Правління (Президії) УСВА.
                                                     Від. Голови територіальних організацій.
4.    Звернутися до Голови Ревізійної комісії УСВА  з проханням організувати, спільно з членами ревізійних комісій територіальних організацій, перевірки стану виконання організаціями (територіальними та місцевими) статутних вимог. Підсумки роботи довести до членів організацій на засіданнях правлінь, або зборах членів організацій.
     Узагальнені результати роботи обговорити на засіданні Правління УСВА в листопаді 2013 року.
Від.  Голова Ревізійної комісії УСВА.

     Про Звернення Севастопольської міської організації УСВА по визнанню 2014 року – Роком воїнів-інтернаціоналістів з інформацією виступив  голова УСВА  С. В. Червонописький. Після виступів голів обласних організацій УСВА О. В. Наметченко, Ю. П. Купчія, В. П. Столяра, Г. Г. Павловича, О. В. Рибченка і інших було прийнято постанову:
     1. Підтримати звернення   Севастопольської міської організації УСВА.
     2.Текст звернення  відкоригувати,  доручити голові Правління УСВА довести його до Уряду  і Президента України.

     З інформацією про результати фінансово-господарської діяльності УСВА в 2012 році та перспективи фінансування Спілки у 2013 році виступив заступник голови УСВА  А. О. Богданов. Члени Правління підтримали  фінансування заходів проведених УСВА в 2012 році – одноголосно.

Прес-служба УСВА.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.