Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40971573 Відвідувачів
Боевое Братство
Урядовий портал
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Два гарячих роки Надрукувати Надіслати електронною поштою
П’ятнадцяте лютого військовий комісар Харківського обласного військкомату полковник Олексій Середа традиційно розпочне із вшанування пам’яті бойових товаришів біля меморіальної стели «Афганський біль». Як і всі минулі роки, він мовчки постоїть і згадає те, що так марно намагається забути чи сховати в закутках своєї пам’яті.
...Тій війні Олексій Порфирович віддав два роки своєї молодості. Його, ще «зеленого» лейтенанта, через півроку після випуску з Донецького вищого військово-політичного училища направили в «гарячу точку» на п’ятнадцятий день після офіційного оголошення в засобах масової інформації про участь нашої армії у встановленні миру на території Демократичної Республіки Афганістан.
— Мені було 22 роки. Я тоді щойно одружився, тож весь медовий місяць пройшов у зборах до далекого відрядження. Про війну я тоді знав лише з кінофільмів та книжок. Тому страшно не було, а лише — зухвале бажання пізнати щось нове. Пам’ятаю, як пишався тим фактом, що саме мене та кількох моїх товаришів по службі у військовій частині направили до Середньої Азії, — згадує він.
Лейтенанта Середу призначили до окремої бригади матеріального забезпечення 40-ї загальновійськової армії. До кола його обов’язків входило спорядження та супровід колон із вантажем, що підвозили до військових частин і підрозділів боєприпаси, пальне, харчі тощо. Та попри, здавалося б, суто тиловий характер роботи, на спокійну службу сподіватися зовсім не доводилося. Адже, як відомо, автомобільні колони з військовим майном вабили бойовиків як легка здобич через відсутність у перші місяці війни озброєної охорони під час перевезення вантажів.
— Бувало, що тільки за одну поїздку недораховували по 30-40 машин. Хтось підривався на мінах, на когось нападали бандити. Іноді колони просто потрапляли під гірські завали. Приміром, за перший рік мого перебування там із приблизно 3-х тисяч автомобілів, що були на озброєнні нашої бригади, на бойові втрати ми списали понад 1200. У кожний рейс друзі проводжали нас, як в останню путь, а зустрічали — ніби декілька років не бачили. Саме там я зрозумів, що таке справжня чоловіча дружба, — розповідає офіцер.
Автівками бригади Олексій Порфирович сколесив майже всю далеку ісламську країну, куди направляли старші командири та де дислокувалися підрозділи.
Відносна тиша від мінометних обстрілів у Афгані тривала лише під час збору врожаю, коли моджахедам просто не було часу брати до рук зброї. А потім з осінніми холодами в горах знову лунала свинцева «музика», яка тривала до наступного короткого сезону польових робіт.
Сьогодні полковник Олексій Середа про свої дворічні бойові дії згадує неохоче. Навіть у розмовах з двома вже дорослими синами, торкаючись наболілого, відразу ж намагається перевести бесіду на іншу, суто цивільну, тему. Проте зі сміхом любить пригадувати свою адаптацію до спокійного життя після повернення з тієї війни на Батьківщину в 1982 році:
— Перші тижні вночі я підхоплювався на ліжку чи шукав під подушкою пістолет тільки через те, що дружина переверталася з боку на бік. А якось, прогулюючись вулицею вихідного дня, я почув якийсь ляскіт. І спрацював інстинкт. Отямився в придорожньому кюветі, гарячково шукаючи на поясі кобуру. Пересічні перехожі аж заклякли від подиву. Виявилося, що це просто вітром зірвало стенд з оголошенням. Нічого не вдієш, від цієї звички довелося ще довго відвикати, а страшні сни (зітхає) напевно вже ніколи не закінчаться...
Правду кажуть, що будь-яка війна залишає в душі людини певний слід.
— Людина до всього звикає: і до доброго, і до поганого, — пояснює офіцер. — У нас були хлопці, які по два чи навіть три рази побували в Афганістані. Здебільшого це були неодружені офіцери чи прапорщики, яким у СРСР бракувало людської теплоти чи відчуття ліктя вірного товариша. Дружба в Афгані була найміцнішою, бо перевірялася екстремальними умовами. Справжній воїн-афганець ніколи не хизуватиметься подвигами чи кількістю вбитих ним противників. Про себе ж завжди кажу, що просто виконував наказ і намагався служити по совісті. Тому свої бойові нагороди ношу дуже рідко. Друзям та рідним відомо про мою участь у тій війні, а решті це знати не обов’язково, — скромно зазначив він і додав: — Не дай Бог нинішнім поколінням пізнати те, що побачив я.
Фото автора
Дмитро ГОРБУНОВ,
Харків
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.


Украинская Баннерная Сеть
Защитники родины - Сайт о русских солдатах. Сервис авто регистрации в
каталогах, статьи про раскрутку сайтов, web дизайн, flash,
photoshop, хостинг, рассылки; форум, баннерная сеть, каталог
сайтов, услуги продвижения и рекламы сайтов