" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - № 13 (349), 2007 рік, липень Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41048129 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Укрінформ
№ 13 (349), 2007 рік, липень Надрукувати Надіслати електронною поштою
 
Червонопиському Сергій Васильовичу
Вітання


Кажуть, щоб співати дифірамби, не треба закінчувати консерваторію. Та є категорія людей, для яких "консерваторії" виспівували кулями і бухали снарядами. А тому розсипаються у компліментах такі люди дуже вибірково. І тим вагоміші їхні слова вітання і подяки на адресу конкретної людини. Особливо, коли мова йде про Сергія Червонописького - не тільки людину-легенду, але й загальновизнаного лідера ветеранів-інтернаціоналістів.
До нього не відносяться слова "не був, не належав, не брав участі", бо і відносився, і був, і належав, і участь брав, не відсторонюючись тепер від жодного рядка у своїй біографії.
Ще з дитинства, визначившись з вибором професії. Зробив ставку на справу чоловічу - справу військову, силову. А вже після цього і Мінське суворовське, і Рязанське повітряно-десантне, і 103-а Вітебська ПДД, і пост першого коменданта Кабульського аеропорту, і бойова робота у горах Гіндукуша. А потім був другий день народження - 11 листопада 1981 року і низка госпіталів, численні, операції, вироки лікарів... Та присоромив медиків і скептиків Сергій Червонописький, бо встав на ноги і пішов у прямому і переносному розумінні.
Черкаські вожді радянського періоду пам'ятають цього молодіжного лідера як одного з найактивніших перших секретарів міськкому комсомолу, бо спокою у боротьбі за молодіжні справи він їм не давав. З крайніми радянськими роками Червонописького пов'язують як депутата СРСР, котрий міг поставити на місце самого Горбачова або, скажімо, суперпопулярного, але інколи самовпевненого Сахарова. Україна ж віддає належне цій харазматичній фігурі у тому, що насамперед, завдячуючи їй "афганську" тему не заховано навіть за тезою "Україна в Афганістані не воювала". А завдячуючи беззмінно керованій ним Українській Спілці ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) не забуті й інші учасники бойових дій в за рубіжних країнах. А це вже прецедент на просторах СНД.
І навіть у нинішній колосальній авантюрі під назвою "дострокові вибори" політик Червонописький веде себе зважено і послідовно, спираючись на думку значної більшості своїх побратимів. Бо звик до командних дій, коли плече до плеча.
Тож шановний друже, брате! Прийми наші щирі й сердечні вітання з ювілеєм. Нехай наступні 50 будуть добрими, світлими і всебічно здоровими, подарують радість у справах та посилять мудрість у житті! Бажаємо, щоб якомога довше були поруч добро і краса, тепло рідних і вірних друзів!
А ще, нехай доля буде щедрою до такої потрібної нашій Україні людини, яким є ти, дорогий наш Сергію Васильовичу! А любов сім'ї, родинний затишок і наша дружба нехай додають сили й наснаги у складній повсякденній праці на благо нашого побратимства!
Правління УСВА.
 
 
Шановний Сергію Васильовичу!
Президія Чернігівського обласного відділення УСВА щиро вітає Вас з ювілеєм!
Ви були і залишаєтесь визнаним лідером афганського руху в Україні, бойовим генералом, щирим і добрим побратимом.
Цього урочистого дня бажаємо Вам здоров'я, добробуту, сімейного затишку, мудрості, успіхів у праці та нових звершень заради нашої УСВА.
О. СОКОЛОВ,
голова Чернігівського
обласного відділення УСВА.

 
 
Шановний Сергію Васильовичу!
Волинська обласна організація Української Спілки ветеранів Афганістану вітає Вас з ювілеєм! Від усієї душі бажаємо, щоб Сонце, Місяць та всі зірки завжди сяяли у мирному небі.
Людська любов і повага до Вас напрацьовані чесною працею, адже про обов'язки Ви пам'ятаєте більше, ніж про особисті привілеї. Усі Вас знають як вірного друга, готового прийти на допомогу, пожертвувати всім, щоб відвести біду від ближнього.
Сергію Васильовичу, Ви улюблений і люблячий батько, ніжний і турботливий чоловік. Ви завжди у справах, постійних турботах і тривогах, з притаманним Вам натхненням вирішуєте великі справи. За сміливість, розум і терпіння шана Вам, честь і хвала!
Нехай служба в "полтиннику" залишиться лише у спогадах, а сьогодні щиро вітаємо з життєвим "полтинником"!
З повагою -
Г. Павлович,
голова Волинської обласної організації УСВА

 
 
Уважаемый Сергей Васильевич!
От имени Крымской республиканской организации Украинского Союза ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов) и меня лично примите искренние и сердечные поздравления с 50-летним юбилеем!
Благодаря Вашим усилиям, настойчивости и целеустремленности поднята на качественно новую ступень реализация государственной политики в сфере социальной защиты ветеранов боевых действий, инвалидов и членов семей погибших при выполнении своего воинского долга. Неоценим Ваш личный вклад в развитие и укрепление ветеранского движения, и благодаря Вашей депутатской деятельности стало возможным восстановление Государственного комитета Украины по делам ветеранов.
В этот знаменательный день хочется пожелать, чтобы нелегкий жизненный опыт и мудрость никогда не изменяли Вам, а человечность и неравнодушие вернулись к Вам добрым здравием, уверенностью в будущем!
Пусть рядом с Вами всегда будут верные друзья, надежные соратники, а принципиальность и последовательность продолжают вызывать уважение не только у единомышленников, но и политических оппонентов.
Искренне желаю Вам крепкого здоровья, огромного человеческого счастья, дальнейших успехов в Вашем нелегком, но благородном труде на благо процветания Украины.
С уважением -
С. КУНИЦЫН,
председатель Крымской республиканской
организации Украинского Союза
ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов).

 
 
Нашему юбиляру
Сергею Васильевичу
Такие даты празднуют нечасто,
Но раз пришла встречать ее пора,
Желаем мы на будущее счастья,
А с ним здоровья, бодрости, добра.

От юбилеев в жизни не уйти,
Они настигнут каждого, как птицы,
Но главное - сквозь годы пронести
Тепло души, сердечности частицу!

Мы искренне Вас поздравляем
И по-одесски с юмором желаем:
"Шоб не сидели Вы в калоше,
И шоб на Вас напали гроши!"
И шоб Червонец, всем известный именинник,
Смеялся и сверкал, как новенький полтинник!

Правление Одесского областного союза ветеранов Афганистана.
 
 
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ:
"Упевнений, з УСВА ми завжди переможемо!"

Своїми спогадами, поглядами на злободенні питання ветеранського руху ділиться авторитетний політик, незмінний голова Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), народний депутат України генерал-майор Сергій Васильович ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ.


"Я з дитинства марив військовою кар'єрою"
- Сергію Васильовичу, сім'я і місце народження якось вплинули на ваш характер і долю?
- Ці дві речі найголовніші в моєму житті. Вони дали старт моїм думкам і поглядам. І хоч мені довелося все життя переїжджати з місця на місце, Черкащина завжди була зі мною. Дитячі спогади про рідне місто навіки у моєму серці. Як і спогади про батьківську Шебастівку під Монастирищем - там жили дідусь і бабуся. І хоч народився в місті, більша частина мого дитинства минула саме там. Зрозуміло, батькам доводилося багато працювати, а мене, малого, відправляли під нагляд у Шебастівку. Щоправда, від такого "заслання" я аж ніяк не страждав, бо навіть під суворим наглядом у селі дозволено більше, аніж "на волі" в місті. Тож село я добре знаю, мені близькі його краєвиди, вечірній запах свіжого молока, сільські побут і праця.
Чи вплинуло це все на мою долю? Я постійно мав перед собою живий приклад: батько Василь Єфремович - колишній військовий, стрункий, підтягнутий офіцер-міліціонер. Не міг я стати кимось іншим. Тому марення військовою кар'єрою не полишили мене і в шкільні роки і, звичайно, вплинули на мою успішність у школі.
- Коли ви зрозуміли, що ваша мрія про військову кар'єру починає здійснюватись?
- Коли отримав свідоцтво про закінчення восьмого класу. Тоді батько, давно зрозумівши, чого я хочу, відправив мене на навчання до суворовського училища. Пізніше я вступив до Рязанського повітряно-десантного училища. Власне, навчання в ньому запам'яталося більше - підготовка, тренування, перші стрибки з парашутом. Коли стрибаєш уперше, пам'ятаєш лише два моменти: коли сідаєш до літа і коли вже складаєш купол парашута. Сам стрибок і політ - то таке емоційне навантаження, такий потужний викид адреналіну, що абсолютно нічого не те що розповісти - згадати не можеш.
По закінченні училища я, молодий лейтенант-десантник, потрапив, як тоді здалося, в пекло - Афганістан.
Розмову вів
Сергій ЯКОВЕНКО.

(Із інтерв'ю, опублікованого в газеті "Третій тост" № 13 у липні 2002 року).


Так начиналась война
- После окончания Рязанского воздушно-десантного училища я служил в Белоруссии. О том, что готовится ввод советских войск в Афганистан, мы, разумеется, не знали, но предчувствие чего-то серьезного было. Скажем, мы находились тогда на казарменном положении в учебном центре. Лейтенанты в основной своей массе - народ холостой, так что тайком от начальства вырывались в город. Как-то возвращаемся под утро, а тут - машина начальника штаба. Вместо выговора майор приглашает в машину. И уж совсем странные вещи начали происходить. Обычно молодые солдаты проходят в карантине полный курс молодого бойца. А тут ни один норматив не выполнен, а их приводят к Присяге и направляют в подразделения. Ясно ведь: что-то происходит.
Числа 10-11 декабря - тревога. Всю нашу Витебскую дивизию погрузили в эшелоны. Вагоны промерзшие, спасает лишь десантное обмундирование. Затем - аэродром, погрузка техники в самолеты. Укладывает парашюты ночью, при свете автомобильных фар. Мороз, сильный ветер. Думаю, случись нам прыгать тогда, при такой укладке ничего хорошего нас не ждало...
Сели мы в Ташкентском аэропорту. Никто ничего не объясняет. Затем перебросили в Энгельс. Слухи разные, но сошлись на том, что нас отправляют в Иран. И мы был крайне удивлены, когда узнали, что летим в Афганистан. Срок отправки переносили несколько раз. Поднимут по тревоге, завели моторы - отбой. Но, так или иначе, решение было принято, и мы взлетели. Уже в Афганистане увидел из пилотской кабины зарево. Решил, что идет бой. А это, оказывается, горел один из наших самолетов...
У меня в "Антее" было семь боевых машин, да еще ящики с боеприпасами. А задача - разгрузить самолет за три минуты. При этом людей всего ничего - семь механиков-водителей и четыре прапорщика. Большего аврала я в жизни не видел. По инструкции выгрузка техники производится после остановки двигателей, но - время! Хорошо, экипаж помог.
Наш самолет третьим приземлился. А в небе невообразимое творится. Один за другим заходят на посадку "Илы" и "Аны". Мгновенная выгрузка - и на взлет. Два полка нашей Витебской дивизии перебросили в Баграм. Туда же - 345-й отдельный Ферганский полк. Сколько людей, техники!
У каждой роты - своя задача. Пятая рота нашего полка блокировала полк афганских "коммандос", третий батальон штурмовал Генштаб, нам выпало блокировать афганскую пехотную дивизию. Силами одной роты... Честно говоря, не знаю, что было бы, поднимись эта дивизия, но обошлось без кровопролития.
Так начиналась война, с которой командир десантной роты Сергей Червонопиский возвратился в Союз с двумя боевыми орденами и тяжелейшим ранением. Но это - уже другая история.
("Третій тост") № 23-24, грудень 2006 року).


Афганский излом

- Афганцы - хорошие воины?
- Никакие. Ударить из засады, навалиться числом - тут они смелые. Но меня вывезли из Афгана в 1981-м, а потом туда пришли наемники: опытные, жестокие, умелые. На моем личном счету только один такой "черный аист" - пакистанский инструктор, и это уже признак полевого мастерства и доблести. А вначале там велась странная война. Но люди гибли не понарошку. И парней мы потеряли много. Что касается моей роты, то могу с гордостью сказать: раненые были, но первые ребята погибли, подорвавшись вместе со мной. А до того сберег всех. Правда, друзей-офицеров терял и раньше. Вообще, весь ужас войны и состоит в обыденности смерти. Нет никаких границ жизни и небытия. Солнышко светит, птички поют, но бьет пуля или взрывается фугас - и человека нет. Привыкнуть невозможно...
- Вы тогда задумывались о смысле афганской войны?
- Нас больше выводил из себя непрофессионализм в ее ведении. С чисто воинских позиций. Ведь если была бы задача победить, это произошло бы очень быстро. А вся тягомотина с набором и обучением афганской армии была нам ни к чему и в боевом отношении ничего нам не прибавляла. Что же касается самой миссии, в ней никаких сомнений не было, и крамолы на этот счет я не припомню. И не верьте никому, если о ней вам будут говорить. Это война, и там "цветоделение" очень четкое.
- И как она для вас закончилась?
- Взрывом итальянской противотанковой мины. Командира взвода контузило, наводчик-оператор и механик-водитель погибли, мне подрыв принес высокую ампутацию ног - практически непротезируемую. Чего я в Афгане остерегался, так это мин, как чувствовал...
- Но вот вы вернулись, осмотрелись. Вам приходилось слышать в дальнейшем: "Я вас туда не посылал!"
- Лично - нет. Но когда бюро Черкасского горкома партии давало мне разрешение на получение трехкомнатной квартиры, военком был против. И уже после рождения сына и дочери я сказал секретарю, что доверие оправдал и выделенную жилплощадь занимаю законно. Был такой нюанс.
- Так вы вернулись с войны холостяком?
- Да. Наташа ждала меня и на оставила после ранения. Ездила целый год из Черкасс в Киев по выходным, пока я лечился. Молодая девчонка и по тем временам "крутая" невеста - дочь директора городского Дома торговли. Но не отступилась.
- А общественная деятельность как вас нашла?
- Жизнь всему научит. Когда меня впервые несли на носилках на протезирование, санитар у мамы потребовал "троячку". Тога и мелькнула мысль о том, что бы было с этим вымогателем, если бы здесь оказались ребята из моей роты. Так пришла мысль о создании организации. После госпиталя меня пригласили завотделом Черкасского горкома комсомола. А когда увидели мои возможности, двинули дальше - вплоть до первого секретаря. Хотя, опять же, обком был против: им был нужен "карманный вожак", а я за дело мог их и послать куда подальше, случалось, что и посылал.
В тот период было сделано много полезных для города дел. И когда в 1989 году началось выдвижение в народные депутаты страны, ребята из черкасского "Азота" без моего ведома и вопреки существующей разнарядке провели мою кандидатуру, а на пленуме ЦК ВЛКСМ тайным рейтинговым голосованием из 75 человек я прошел третьим.
Александр САКВА.
(Із інтерв'ю, опублікованого в газеті "Третій тост" № 3 у лютому 2006 року).

"Ми виконали свій обов'язок!"

- Сергію Васильовичу, часто згадуєте Афганістан?
- Я цим живу. З цим пов'язані мої щоденні турботи.
- Вже скільки років 15 лютого ми покладаємо квіти до обелісків загиблим, вшановуємо цього дня пам'ять про них. А лише рік тому ця дата набула державного значення. Наскільки це важливо для "афганців"?
- Це данина всім і кожному, хто пройшов ту війну. І я гордий тим, що саме нам вдалося ініціювати прийняття Указу Президента про встановлення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав. У жодній країні СНД цей день не набрав статусу державного свята. Хоча це треба зробити скрізь.
- Вам вдалося створити організацію, маю на увазі Українську Спілку ветеранів Афганістану, яка вважається провідною серед подібних в усьому СНД. До Вас приїздять переймати досвід з Росії, Білорусі, Молдови... З чого все починалося?
- Там, на війні, все було зрозуміло: є задача, яку треба виконати, є командир, який знає, як це зробити, ясно - хто ворог, а хто свій. Повернувшись додому, хлопці опинилися в ситуації, коли сам собі і солдат, і командир. Проблем у цивільному житті виявилося більше, ніж у військовому. Самотужки вирішити їх було дуже важко. Тож десь на початку 80-х почали стихійно утворюватися об'єднання воїнів, які повернулися з Афганістану, військово-спортивні, патріотичні клуби. Стало зрозуміло, що існувати розрізнено неможливо, потрібно створити координуючий орган. Так виникли міські, обласні, районні громадські організації "афганців". Потім, 1988 року, відбувся І Всеукраїнський зліт рад воїнів запасу та керівника військово-патріотичних об'єднань. Через рік - нове зібрання, на якому і було прийнято рішення про створення Української Спілки ветеранів Афганістану.
- Які проблеми постали перед Спілкою з самого початку і які не дають спокою сьогодні?
- Тоді, у 89-му, з Афгану повернулися хлопці, які раділи тому, що живі, що війна скінчилася. Молодість брала своє... Потім закохалися, одружилися, з'явилися діточки. Як отримати житло, куди піти навчатися, де знайти роботу? Питань було більше, ніж відповідей. Як ви розумієте, найболючішою в цьому переліку була проблема житла, яку не вирішено і досі. Хоча справа не стоїть на місці.
Допомагаємо нашим хлопцям і в працевлаштуванні, щоб вони не просто сиділи вдома і отримували гроші, а включались в суспільне життя. Причому - активно, набираючись досвіду, професійних якостей! І тут важливою є підтримка одне одного.
З гордістю можу сказати, що багато моїх побратимів досягли неабияких висот: 511 ветеранів афганської війни стали депутатами рад різних рівнів, четверо - міськими головами, двоє очолили селищні ради, двадцятеро - сільські. Звичайно, є серед нас такі, хто не в змозі виходити з дому. Але і їм ми не даємо сидіти без діла. Доручаємо, скажімо, складання графіку та контроль за тим, хто і коли поїде на лікування в санаторій чи госпіталь.
Але розв'язали одну проблему - виникають інші. Зараз колишні офіцери-"афганці" йдуть на пенсію, більшість із них з тривогою дивляться на майбутнє життя "без погонів" і чекають від нас поради й допомоги. Дається взнаки і відлуння війни: вже є області, де число померлих після війни "афганців" перевищило кількість загиблих на війні. Стреси, хвороби не пройшли осторонь... Ось вам і сьогоднішні турботи.
- До них, мабуть, слід додати і турботу про долю дітей, чиї батьки загинули на тій війні. Зараз багато з них шкільну парту змінює на студентську лаву...
- Це особливе для нас питання. Афганська війна осиротила понад сімсот дітей. Але доля кожного з них нам відома, бо слідкуємо за ними. Допомагаємо при вступі до вуху, навіть оплачуємо їхнє навчання. Але не лише ці діти під нашою опікою. Створені "афганцями" військово-патріотичні клуби діють і сьогодні, переживши масове закриття інших позашкільних. Ми створили Всеукраїнське дитяче патріотичне об'єднання "Майбутнє України", до якого входять десять тисяч вихованців спортивних та військово-патріотичних клубів. Щороку проводимо до трьохсот заходів.
- Хотілося б згадати і матерів. У яких Афганістан навіки відібрав синів.
- Таких жінок, кого ми називаємо нашими матерями, близько трьох тисяч. Більшість з них сьогодні досягли пенсійного віку, і ви самі розумієте, наскільки гостро стоїть питання їхнього матеріального достатку. Вони втратили своїх годувальників і захисників, отже їхніми синами маємо бути ми. Спілка ветеранів Афганістану ініціювала свого часу залучення місцевих бюджетів для покращання матеріального забезпечення цієї категорії, повністю звільнивши її від сплати комунальних послуг. У деяких областях і районах ми домоглися виплатити додаткової допомоги.
Проте багато питань ще потребують вирішення. Ось лише одне із них. Згідно із Законом України "Про підвищення розмірів надбавок, що виплачуються у зв'язку з втратою годувальника", рідні загиблих офіцерів повинні обрати пенсію трудову чи по втраті годувальника. Виходить, що держава економить на тих, хто виконав обов'язок перед Батьківщиною. Адже пенсія - це те, що ми заробляємо протягом трудової діяльності, а виплата по втраті годувальника - це компенсація збитків, нанесених державою. І таких питань безліч.
- Сергію Васильовичу, мабуть, не помилюсь, якщо скажу: такі ж турботи у всіх "афганців" колишнього Радянського Союзу. Як ви співпрацюєте, допомагаєте один одному?
- З 1992 року УСВА бере активну участь у роботі Комітету у справах воїнів-інтернаціоналістів при Раді голів урядів держав - учасниць СНД, який очолює Герой Радянського Союзу генерал-лейтенант Руслан Аушев. Основні програми, які реалізує Комітет: охорона здоров'я і реабілітація воїнів-інтернаціоналістів та членів їхніх сімей, а також програма розшуку і повернення тих, хто зник безвісті та потрапив у полон в період війни в Афганістані. До речі, спільними зусиллями нам вдалося розшукати і вивести з полону 22 військовослужбовців.
Галина КОВАЛЕНКО.
(Із інтерв'ю, опублікованого в газеті "Третій тост" № 4 у лютому 2005 року).



"Нас встречала плевком в лицо потерявшая совесть Родина..."

- Хотите вы того, Сергей Васильевич, или нет, но имя руководителя афганского движения в Украине и по сей день ассоциируется у многих с известным выступлением на съезде народных депутатов СССР. Московская пресса довольно долго не могла вам его простить...
- А потом замолчала... Жизнь подтвердила, что я был прав, когда утверждал, что Андрей Дмитриевич Сахаров вольно или невольно дезинформирует депутатов. Если помните, академик Сахаров доказывал, что по приказу в Афганистане наши вертолетчики расстреливали своих же, оказавшихся в окружении. Сколько лет прошло, все рассекречено, но подтвердить это абсурдное утверждение так и не смогли. И не смогут, потому что ничего подобного в Афганистане не было. Об этом я и сказал тогда на съезде.
- Ваше нынешнее отношение к академику Сахарову?
- Я уважал тогда и уважаю сегодня его бойцовские качества. И выступал я не против Сахарова, а за честь "афганцев". Даже ему, человеку с мировым именем, я не мог позволить чернить "афганцев".
Да, бывали случаи, когда наши солдаты попадали под свой огонь. И со мной случалось подобное. Война есть война. Но никто и никогда, повторяю, не отдавал приказы расстреливать своих. Наоборот, мы любой ценой спасали окруженных, даже убитых вытаскивали по огнем, теряя при этом людей. А почему Андрей Дмитриевич поверил канадской газете, с чьей подачи и пошла гулять по свету ложь о расстрелянных советских солдатах, до сих пор не знаю.
- Несколько известно, проблем во взаимоотношениях с центральными органами власти у "афганцев" хватает...
- Зачастую камнем преткновения становится наша всеобщая бедность. В помощи нуждаются не только ветераны Афганистана. Но подход к проблемам "афганцев", безусловно, должен быть иным. Мы ведь, как правило, предлагаем пути решения наших проблем не за счет государства, а с помощью государства. Мы на себя взвалили то, что обязано делать государство.
Дети, семьи погибших военнослужащих - самая большая боль. До принятия Закона "О статусе ветеранов войны, гарантиях их социальной защиты" практически помощи от государства эти люди не получали. Считаем, что дети погибших и сегодня лишены многого. Да, в тяжелое положение попали многие семьи, но о семьях погибших - разговор особый.
- В свое время говорилось о том, что в Украине принят лучший в СНГ Закон "О статусе ветеранов войны, гарантиях их социальной защиты". А нареканий, судя по всему, меньше не стало. В чем проблема?
- Закон принятый в Украине, действительно лучше того, что бы принят во время Союза. Беда в одном: этот Закон не работает. Причина все та же - экономическая ситуация в стране. Но меня очень тревожит и другое: появились тенденции к сворачиванию даже тех законодательных актов. Которые приняты ранее. На мой взгляд, более честно прямо сказать: этой льготой, ребята, вы не будете пользоваться, этой тоже, а вот это вам обязаны дать. Сколько можно морочить голову людям?
- Не раз приходилось слышать, что афганское движение в Украине выгодно отличаться от ветеранских организаций в других странах СНГ. Если да, то чем именно?
- Скорей всего, речь идет о единстве "афганцев". У нас действительно крепкая, сплоченная организация. Знаю, что в одной Москве существуют три десятка совершенно самостоятельных организаций ветеранов Афганистана. В Украине такого нет. Возникают порой какие-то недоразумения и у нас, но мы решаем все в рамках одной организации. Полагаю, такого подхода на пользу делу.
- Говорят, все участники боев на чужой земле чувствуют себя обманутыми. Лично вам знакомо такое чувство?
- Знаете, когда говорят об Афганистане, почему-то не вспоминают Америку. Ради своих государственных интересов эта страна готова послать войска в любую точку мира. Примеров предостаточно. Свои интересы пытался отстаивать и Советский Союз, что тоже вполне объяснимо. Другой вопрос, что делалось это бездарно. Но солдаты и офицеры делали свое дело честно, и упрекнуть их не в чем.
А кем мы обмануты? Родиной. Есть в одной из песен наших афганцев такие слова: "Нас встречала плевком в лицо потерявшая совесть Родина..."
Интервью провел
Виталий ВЕЖНИН.
(Із інтерв'ю, опублікованого в газеті "Третій тост" № 19 у жовтні 1996 року).



"Отношение к ветеранам - это отношение к будущему страны"

- 15 февраля исполнилось 18 лет с того дня, когда последний советский солдат покинул территорию Афганистана. С того февральского дня прошло 18 лет. Чем отличаются задачи, которые ставила перед собой общественная организация ветеранов Афганистана тогда, в конце 80-х годов, от сегодняшних?
- Безусловно, время вносит свои коррективы. Однако, в целом, приоритеты в работе нашей организации остаются прежними. В первую очередь, это решение социальных проблем "афганцев", сохранение памяти о наших погибших товарищах, участие ветеранов боевых действий в политической жизни страны, патриотическом воспитании молодежи, донесение правды о той войне, о ее героях. За прошедшие годы по каждому из этих направлений сделано немало, однако - тут надо быть объективным - не так много, как нам бы хотелось.
- И все же какие-то вопросы решались более успешно, какие-то менее. В какой степени, к примеру, удалось обеспечить социальную защиту участников боевых действий при принятии Государственного бюджета на 2007 год?
- Я бы покривил душой, назвав принятый бюджет хорошим. Он, увы, далек от совершенства, но все же, это лучший вариант из всех тех, которые могли быть.
Принятый Верховной Радой бюджет - это попытка дать толчок развитию экономики, заработать больше средств на социальную сферу.
Несмотря на всю сложность прошлогоднего бюджетного процесса, нам удалось отстоять целый ряд позиций и предусмотреть в государственной казне необходимые средства на обеспечение социальных гарантий ветеранов войны, членов семей погибших. Серьезную поддержку в этой работе оказали наши депутаты из фракции СПУ парламента.
- Периодически звучат предложения заменить льготы денежной компенсацией. Как вы относитесь к такой идее?
- В советские временя льготы составляли 3-5% семейного бюджета. Сегодня же это треть, а то и половина доходов семьи. Отсутствие этих поступлений может вызвать обнищание большого числа людей, привести к жизненным катастрофам. Поэтому если и переходить на денежные эквиваленты, то такие, которые будут адекватными реальным затратам на те или иные виды услуг.
- В свое время УСВА инициировал активизацию работы по обеспечению инвалидов колясками, протезами. Как обстоит ситуация с этим вопросом?
- В 2007 году на финансирование новых видов протезно-ортопедических изделий госбюджетом предусмотрено около 84,6 млн. грн., в минувшем - 8,9 млн. грн. Согласитесь, что это ощутимый рост. Правда, и здесь есть свои нюансы.
- А как решаются вопросы строительства жилья для ветеранов Афганистана?
- Здесь многое зависит от местных властей. Скажем, в Днепропетровске, где мэром Иван Иванович Куличенко, руководство города сумело эффективно использовать деньги, которые выделялись из госбюджета. В результате в некоторые месяцы удавалось сдавать по 20-30 квартир для "афганцев". Или, к примеру, мэр Чернигова Александр Соколов. Он сумел организовать работу так, что в позапрошлом году ветераны Афганистана получили 115 квартир.
Этого, увы, не скажешь о Киеве. Здесь как выделяли по четыре квартиры в год, так и сегодня все остается на том же уровне. А ведь. По большому счету, отношение к ветеранам - это отношение к будущему страны. Молодые люди прекрасно видят, как государство относится к своим защитникам, и делают соответствующие выводы. Жаль, что не все государственные мужи это понимают.
- Судя по информации из регионов, УСВА активно продолжает работу по увековечиванию памяти воинов, погибших в Афганистане...
- На сегодняшний день памятники им установлены во всех областных центрах Украины. А в Полтавской и Житомирской областях они, например, есть во всех районных центрах. Активно ведется такая работа на Черкащине.
Беседовал
Сергей БАБАКОВ.
(Із інтерв'ю, опублікованого в газеті "Третій тост" № 3 у лютому 2007 року).

 
 

 


"Істинні речі - те, що стосується вічних справ"

22 червня в Українському Домі відбулася установча конференція Всеукраїнської громадської організації "Закінчимо війну", в якій взяв участь Голова Верховної Ради України Олександр Мороз.
На думку Олександра Мороза, такі організації "потрібні для виховання всього суспільства, для ствердження правди про війну". Наголосивши на непростій політичній ситуації в країні, він висловив переконання у необхідності використання історії як "одного з джерел єднання України". За його словами, такі громадські організації повинні бути позапартійними
Під час конференції прийнято документи, обрано голову правління, ревізійну комісію. Головою Всеукраїнської громадської організації "Закінчимо війну" обраний Юрій Григорович Зубко.
У роботі конференції взяли участь голова парламентського Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Петро Цибенко, радник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерій Аблазов, голови обласних організацій УСВА, представники пошукових загонів, патріотичних клубів, ветерани війни.


Із виступу Голови Верховної Ради України О. О. МОРОЗА
Є істинні речі - життя і смерть, Батьківщина та її втрата. Тут ми не можемо розходитися за якимись політичними ознаками. Це те, що вище політики. Істинні речі - те, що стосується вічних справ.
Нині ми багато говоримо про виховання підростаючого покоління, але важливо, щоб насамперед молодь розуміла, що є вічні речі. Активісти новоствореної громадської організації можуть цьому сприяти. Таким небайдужим громадянам нашого суспільства треба давати зелене світло.

Із виступу народного депутата України Ю. Г. ЗУБКА

22 червня виповнилося 66 років відтоді, коли небо над нашою Батьківщиною затьмарилося ворожими літаками, а ранок прийшов із вибухами авіабомб і артилерійських снарядів. Розпочалася Велика Вітчизняна війна.
Такого цинічного і брутального, масового й системного порушення основоположних і наріжних прав людини людство ще не знало. Життя і здоров'я солдата і цивільної людини, дитини і людини похилого віку аніскільки не цінувалось і нічого не вартувало. Яким тільки ідеям не приносилося воно в жертву!
Але жертва радянського народу і радянського солдата, принесена заради збереження миру і життя, заради знищення коричневої чуми на землі, неоціненна. Мільйони життів, мільйони людських доль покладені на жертовник Перемоги.
Існують дві головні проблеми: забезпечення гідного рівня життя ветеранів війни і увічнення пам'яті загиблих. Всім відома і давня аксіома: війна не закінчується до того часу, доки не похований останній загиблий солдат.
Сумна статистика з цього приводу. На території України понад 25 тисяч військових поховань, в яких поховано більш як 3 мільйона воїнів. Майже третина з них - близько 800 тисяч осіб - невідомі. Ці поховання, створені у роки тяжких оборонних боїв 1941-1942 років, це й поховання 1943-1944 років, де лежать учасники боїв за визволення України. Місця боїв на території України також залишаються недослідженими. Останки багатьох наших бійців і досі не знайшли свого упокоєння, нащадки й донині не знають, де і як загинули їхні батьки.
Давайте замислимось, чи належно ми ставимось до пам'яті тих мільйонів українців, які загинули під час визволення інших країн і знайшли там вічний спокій. Загалом у 32 країнах за межами СРСР поховано близько 2 мільйонів 300 тисяч радянських воїнів, серед них помітно відомо лише 300 тисяч.
У країні діє Державна міжвідомча комісія у справах увічнення пам'яті жертв війни і політичних репресій, діють тисячі музеїв, існує низка пошукових організацій та об'єднань. Але чи є завершеність цієї роботи? Зважаючи на наведену статистику - немає. Не похований Україною останній загиблий солдат.
Передбачене створення Книги пошани України, куди планувалося за значний внесок у захист і визволення записати громадян України та військові частини, одна роту цю теж не завершено.
Нерозв'язаних проблем багато. З метою їх узагальнення, привернення до них уваги держави і суспільства, розробки виважених пропозицій, активізації роботи з увічнення пам'яті і слави воїнів, координації її в масштабах України, конструктивної співпраці з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування створюється Всеукраїнська громадська патріотична організація нащадків бойової слави України "Закінчимо війну" з такими головними задачами:
1. Увічнення пам'яті загиблих і померлих ветеранів війни - учасників бойових дій:
- розшук (архівний, польовий і підводний) невідомих поховань, встановлення імені і перепоховання воїнів, загиблих під час Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, Другої світової війни, інших локальних воєн і збройних конфліктів;
- участь у створенні місцевих громадських пошукових організацій і загонів, координації і забезпечення їх діяльності;
- участь у розробці та проведенні меморіальних заходів;
- участь у створенні й утриманні меморіальних комплексів, спеціалізованих цвинтарів, ділянок сучасних кладовищ ветеранів війни;
- участь у розробці й створенні музеїв пам'ятників воїнам - захисникам Вітчизни, учасникам бойових дій в інших країнах, їх утриманні та упорядкуванні;
- організація відвідувань меморіалів і місць поховання загиблих воїнів їхніми рідними, ветеранами та молоддю;
- розробка пропозицій до нормативно-правових актів щодо гідного поховання ветеранів війни, учасників бойових дій, інвалідів війни, їхніх батьків і вдів;
- участь у виданні Книг Пам'яті і Книг Скорботи.

2. Патріотичне виховання населення, передусім, молоді України, на героїчних прикладах і бойових традиціях ветеранів війни:
- участь в об'єктивному вивченні, дослідженні й висвітленні історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років, локальних воєн і воєнних конфліктів, миротворчих і антитерористичних операцій;
- участь у виданні мемуарної, воєнно-наукової, історичної і художньої літератури, віршів, музичних творів патріотичної спрямованості;
- організація і проведення наукових конференцій, круглих столів, фестивалів творчості, спортивних змагань, інших заходив за активною участю ветеранів і молоді;
- участь в організації діяльності громадських організацій, загонів, таборів з метою патріотичного виховання молоді на героїчних прикладах і бойових традиціях ветеранів війни, забезпечення їх участі у суспільно-корисній діяльності, навчання поводженню у сучасному суспільстві.

Із виступу радника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини В. І. АБЛАЗОВА
Принципова позиція омбудсмана України завжди полягала в тому, що право на гідне поховання, вшанування пам'яті загиблих воїнів, повага до місць поховання осіб, які загинули або померли внаслідок воєнних дій, належать до фундаментальних прав людини.
Робота нової організації "Закінчимо війну" починається не на голому місці. В Україні і в світі добре відома багаторічна копітка діяльність громадських пошукових організацій і особистостей. Це Георгій Євтихінович Ясев з подвижниками архівного пошуку і видавничої діяльності, дійсний польовий командир Володимир Дорофеєв, пошукові загони Криму, Київської, Харківської, Житомирської та інших областей; Державна міжвідомча комісія у справах увічнення жертв війни і політичних репресій (Дмитро Табачник, Віталій Казакевич, Ігор Мальцев); Держкомітет у справах ветеранів УСВА Сергій Червонописький, Юрій Зубко, Павло Ментов) та інші; приклад Комітету під керівництвом Руслана Аушева у створенні бази ДНК рідних, у яких діти пропали без вісті в Афганістані.
За даними Міждержавного координаційного центру з увічнення пам'яті захисників Вітчизни у 32 країнах за межами СРСР поховані більш як 2 мільйона 300 тисяч загиблих військовослужбовців і тільки 300 тисяч з них відомі, решта - невідомі солдати. Серед них, за оціночними даними, не менш півмільйона наших співвітчизників. Тільки у Польщі поховано близько 1 мільйона 200 тисяч осіб, у Німеччині - 800 тисяч, на далекій Кубі знайшли вічний спокій 63 наших солдат.
А серед загиблих і похованих в Україні радянських солдат до 75% народилися на території інших країн СНД. Крім того, багато відомих і невідомих поховань військовослужбовців армій загарбників.
Тому робота із завершення війни, пошуку і перепоховання є міжнародною і повинна відповідати нормам міжнародного гуманітарного права, насамперед, Женевьким конвенціям 1949 року і додатковим Протоколам до них.
Цей важливий напрям діяльності потребує подальшого нормативно-правового забезпечення. Угоди про взаємне збереження і догляд поховань підписано лише з 4 країнами: це Польща, Німеччина, Угорщина та Італія.
Необхідний перехід на новий рівень діяльності організації на основі узагальнення національного і світового досвіду. Це спричинено такими факторами:
- нове політичне і економічне структурування у світі;
- в демократичному суспільстві зросла роль неурядових організацій у вирішенні задач державної ваги;
- нові можливості відкриває нова інформаційна і технологічна база, потребує сучасного переобладнання матеріальна база пошукової діяльності, включаючи застосування ідентифікації останків, ДНК-технологій. 

 

 
 
Війна не закінчена, поки не похований останній загиблий солдат

21 червня у Баришівському районі Київської області відбулося перепоховання останків 37 радянських солдат, які загинули під час Великої Вітчизняної війни. Усі вони - безіменні.
Було також урочисто відкрито меморіальні плити 95 загиблим героям, яких перепоховали в 2006 році. На перепохованні були присутні Голова Верховної Ради України Олександр Мороз, народні депутати Ярослав Мендусь, Юрій Зубко, Василь Сільченко, ветерани війни, представники громадських ветеранських організацій та Баришівської адміністрації, члени пошукових загонів України, патріотичних клубів, місцеві мешканці.
Сьогодні в Україні налічується 140 офіційно зареєстрованих пошукових загонів. До 1989 року вважалися загиблими у Великій Вітчизняній війні 4,2 мільйона українців. Зараз, за уточненими даними, їх 6,1 мільйона. Але імена тільки 650000 героїв відомі, занесені до електронного реєстру та "Книги Пам'яті".
Пошук масових поховань героїв Великої Вітчизняної війни постійно ведуть пошукові загони в Луганській, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Кіровоградській, Житомирській, Тернопільській, Львівській областях і Автономній Републіці Крим.
Інф. "ТТ".
 
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.