Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40972187 Відвідувачів
Боевое Братство
Урядовий портал
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
Була війна. Партизанська Надрукувати Надіслати електронною поштою
gaysinskiy2013_03.jpg Мій земляк Дмитро Антонович Коваль у свої 89 років добре пам'ятає, як почалася війна. У неділю, 22 червня 1941 року він, 17-річний житель села Зятківці, разом зі своїми ровесниками готувався до випускних екзаменів. Саме тоді по радіо передали страшну новину про віроломний напад гітлерівської Німеччини на Радянський Союз.
Батько враз спохмурнів, мати не переставала плакати, стиха й перелякано примовляючи: «Що ж воно буде?». Завмерли, принишкли Зятківці в очікуванні чогось лихого. І воно невдовзі настало: ночами почали повертатися у село з ворожого оточення й полону солдати-земляки. Усе ближче був фронт.
А в липні у Зятківці увійшли німці. І відразу встановили свої окупаційні порядки, запровадили комендантський час. Почали розправлятися з комуністами і комсомольцями, радянсько-господарським активом. На базі колишнього колгоспу німці створили свою сільськогосподарську артіль. Дмитро, аби щось мати на прожиття, працював там їздовим. Возив снопи з поля, корми на ферму. Родина Ковалів відчувала постійний, прихований нагляд поліцаїв. Бо старша донька Марія до війни працювала секретарем сільської ради. Та першим постраждав від нової влади Дмитро, коли підібрав у яру (щоб зробити відро) два цинкові ящики від патронів, які залишили червоноармійці під час відступу. Поліцаї забрали хлопця до жандармерії і побили. Протримали три доби. Тоді звільнитися допоміг керівник сільгоспартілі, за умови, що Дмитро ожениться (красень був, на все село) на його доньці. Коваль два роки потому таки прожив у шлюбі.
А сестру Дмитра не вберегли. За зв'язки з партизанами і підпіллям її разом із чоловіком німці розстріляли, а хату спалили. Батьки не витримали й, шукаючи порятунку, втекли у ліс до партизанів, Дмитро подався слідом.
Подив брав від побаченого, ніби марилося, коли потрапив у другу партизанську бригаду, в полк імені Леніна, який базувався у Шабелянському лісі Поділля. Справжнє партизанське містечко постало перед здивованим Ковалем: різноманітна зброя, лісовий госпіталь, майстерні по ремонту підвід, одягу... Навіть лазня була. І аеродром з відповідними розмітками, куди зрідка прилітав літак з боєприпасами та медикаментами. На зворотному шляху він забирав тяжкопоранених.
Коваля одразу визнали за свого. Бо, до всього, оцінили його знання німецької мови. У школі він був відмінником. Тому, коли потрібно було дізнаватися про ситуацію в тому чи іншому населеному пункті чи стратегічному об'єкті, командування викликало Дмитра.
Різні непередбачувані обставини виникали. Відтак отримав тяжкі поранення у груди і голову. Осколки від них витягли лише після приходу наших військ. За партизанські звитяги і подвиги Д. Коваль отримав медаль «За відвагу», ордени «Вітчизняної війни», «За мужність», численні ювілейні медалі. З часом до них додалися і мирні відзнаки — за самовідданість на трудовому фронті...
Юрій КОВЧ.
Зятківці Гайсинського району
Вінницької області.
Фото автора.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.


Украинская Баннерная Сеть
Защитники родины - Сайт о русских солдатах. Сервис авто регистрации в
каталогах, статьи про раскрутку сайтов, web дизайн, flash,
photoshop, хостинг, рассылки; форум, баннерная сеть, каталог
сайтов, услуги продвижения и рекламы сайтов