" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "Третій Тост" № 7-8 (487-488) квітень, 2013 рік. Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40984225 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
"Третій Тост" № 7-8 (487-488) квітень, 2013 рік. Надрукувати Надіслати електронною поштою
Зі світлими весняними святами!
Дорогі друзі! Шановні ветерани Великої Вітчизняної війни!
Після тривалої зими прийшла до нас довгождана весна, а з нею – і травневі свята. Сердечно вітаю вас зі світлим Христовим Воскресінням! Дай Боже, щоб Великдень приніс у наші душі мир, віру і злагоду.
У День Перемоги ми вітаємо наших дорогих ветеранів і зичимо їм здоров’я ще на довгі роки щасливого життя.
Першотравень подарує весняні квіти й радісні усмішки рідних і друзів.
Весна – час відродження природи, час надії та сподівань. Нехай наші задуми втіляться в життя, а мрії неодмінно здійсняться.
Бажаю усім міцного здоров’я і добробуту, родинного благополуччя і звичайного людського щастя.
З повагою –
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА.


Засідання Правління УСВА
18 квітня відбулося чергове засідання Правління УСВА, на якому розглянуто питання:
1. Звіт керівників робочих груп про стан справ у Чернівецькій та Сумській обласних організаціях УСВА згідно з рішенням Правління УСВА від 11 грудня 2012 року.
2. Про ротацію у складі Правління УСВА.
3. Про стан справ в УСВА:  
– Інформація про засідання Оргкомітету з підготовки і відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років.
– Про хід підготовки до відзначення 25-ї річниці виведення військ з Афганістану та оголошення «Всеукраїнської Вахти пам’яті».
– Про хід підготовки до засідання Координаційної Ради Комітету у справах воїнів-інтернаціоналістів СНД.
– Інформація про участь делегації УСВА у заходах, присвячених 20-й річниці створення Білоруського Союзу ветеранів війни в Афганістані.
– Про стан фінансування Спілки у 2013 році та перспективи фінансування на 2014 рік.
4. Інформація про результати слухань у Комітеті Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів «Про стан дотримання законодавства щодо окремих питань соціального захисту ветеранів війни в Республіці Афганістан і воєнних конфліктів в інших іноземних державах, а також членів їхніх сімей» (читайте на 2-3 стор.).
5. Про створення робочої групи з відпрацювання змін до Статуту УСВА у відповідності до Закону України «Про громадські об’єднання».
6. Різне. Про порядок підготовки документів і представлення до нагородження учасників бойових дій державними нагородами.

Про стан справ у Чернівецькій  обласній та  Сумській   обласній організаціях УСВА виступили керівники робочих груп О. І. Міхнюк і В. І. Аблазов. Після обговорення прийнято рішення:
робочій групі з вивчення стану справ у Чернівецькій обласній організації УСВА  продовжити роботу за участю голови Спілки С. В. Червонописького. Голові УСВА і членам робочої групи  взяти участь у засіданні правління Чернівецької обласної організації УСВА і результати доповісти на черговому засіданні Правління УСВА. Рекомендувати правлінню Чернівецької обласної організації визначитися з датою і провести конференцію.
Голові Сумської обласної організації «СОВЕАФ» (Спілка ветеранів Афганістану)
А. І. Линнику провести розширене засідання правління організації, на яке  запросити членів правління минулого скликання.
Результати роботи доповісти членам Правління УСВА.
Звернутися до Ревізійної комісії УСВА і голів ревізійних комісій  місцевих осередків Спілки про активізацію роботи ревізійних комісій щодо оцінки виконання Статуту УСВА з організаційної діяльності.
Про ротацію у складі Правління доповів голова УСВА С. В. Червонописький.
30 серпня 2012 року відбулася  конференція Чернігівського обласного відділення УСВА. Голова організації О. В. Соколов подав заяву про складання своїх повноважень у зв’язку з участю у виборах до Верховної Ради України. Обласною конференцією одноголосно прийнято рішення про припинення повноважень голови Чернігівського обласного відділення УСВА О. В. Соколова. Головою організації до чергової звітно-виборної конференції (жовтень 2014 року) обраний заступник голови Чернігівського обласного відділення УСВА Станіслав Григорович Віхров.
23 березня відбулася VІІ звітно-виборна конференція Сумської обласної організації «СОВЕАФ» (Спілка ветеранів Афганістану). Головою організації  обраний  Анатолій Іванович Линник. Зі складу Правління  УСВА виключено С. І. Пилипенка і введено новообраного голову Сумської обласної організації «СОВЕАФ» (Спілка ветеранів Афганістану) А. І. Линника. Більшістю голосів ротацію у складі Правління затверджено.
З інформацією про засідання Оргкомітету з підготовки й відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років, про хід підготовки до відзначення 25-ї річниці виведення військ з Афганістану та оголошення «Всеукраїнської Вахти пам’яті» виступив голова УСВА С. В. Червонописький. Після обговорення цих питань прийнято  рішення:
1. Інформацію   голови УСВА С. В. Червонописького взяти до відома.
2. Головам територіальних організацій УСВА до 1 травня  розробити плани підготовки та участі обласних організацій УСВА в ювілейних заходах і узгодити їх в обласних державних адміністраціях.
3. Звернутися з листами до голів АРК,  обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій щодо включення представників територіальних організацій УСВА до складу оргкомітетів з підготовки і відзначення 70-ї річниці визволення України від фашистських загарбників і 70-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років й складу комісій з розгляду питань представлення до нагородження державними нагородами.
4. Звернутися до Президента України з пропозицєю  про призначення на посаду голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України С. В. Червонописького.
Також прийнято рішення:     
1. Інформацію   голови УСВА С. В.Червонописького взяти до відома.
2. Головам територіальних організацій УСВА до 1 червня розробити плани підготовки до ювілейної дати та узгодити  їх в обласних державних адміністраціях.
Подати свої пропозиції по проведенню святкового концерту в Києві.                     
3. У період підготовки до ювілею зустрітися з членами сімей загиблих і померлих учасників бойових дій, надати їм необхідну допомогу. Силами членів організацій  привести у належний стан місця поховань бойових побратимів.
4. На сторінках газети «Третій тост» і на сайті УСВА відкрити рубрику «Назустріч ювілею», де інформувати членів Спілки про роботу з підготовки до ювілею та проведення «Вахти пам’яті».
5. На засіданнях правлінь територіальних організацій обговорити  і представити до нагородження державними нагородами активістів з числа членів Спілки.
6. Підготувати до видання альбом пам’ятників учасникам бойових дій, встановлених у регіонах України.
7. Головам територіальних організацій обговорити і подати пропозиції та ескізи пам’ятної медалі до 25-річчя виведення військ з Афганістану.
Про хід підготовки до засідання Координаційної Ради Комітету у справах воїнів-інтернаціоналістів СНД виступили голова УСВА С. В. Червонописький і  перший заступник голови Держслужби з питань інвалідів та ветеранів України В. Г.  Сіроштан. Після обговорення прийнято рішення:
1. Інформацію  С. В. Червонописького і В. Г. Сіроштана взяти до відома.
2. Запропонувати головам територіальних організацій та делегаціям від обласних організацій УСВА взяти участь у засіданні Координаційної Ради Комітету у справах воїнів-інтернаціоналістів країн СНД.
3. Хід і підсумки засідання Координаційної Ради Комітету у справах воїнів-інтернаціоналістів оперативно висвітлювати на сторінках газети «Третій тост» і на сайті УСВА.
Про стан фінансування Спілки у 2013 році та перспективи фінансування на 2014 рік доповів заступник голови УСВА А. О. Богданов. Прийнято рішення:
1. Інформацію взяти до відома.
2. Головам територіальних організацій підтверджувати проведення запланованих заходів до 15 числа місяця проведення та надавати звіти не пізніше трьох днів після їх завершення, при фактичному фінансуванні заходів.
 З інформацією про результати слухань у Комітеті Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів «Про стан дотримання законодавства щодо окремих питань соціального захисту ветеранів війни в Республіці Афганістан і воєнних конфліктів в інших іноземних державах, а також членів їхніх сімей» виступив заступник голови Комітету, голова Кримської Республіканської організації УСВА С. В. Куніцин. Рішення з цього питання:
1. Інформацію взяти до відома.
2. Запропонувати С. В. Куніцину здійснити розробку законодавчих пропозицій в інтересах воїнів-інтернаціоналістів із залученням активу УСВА та здійснювати постійний контроль за проходженням і розглядом у Верховній Раді України законопроектів щодо соціального захисту ветеранів та інвалідів війни, учасників бойових дій, членів сімей загиблих і померлих з оперативним інформуванням членів Спілки, в тому числі,  через газету «Третій тост» і сайт УСВА. 
На засіданні Правління створено і затверджено робочу групу з відпрацювання змін до Статуту УСВА у відповідності до Закону України «Про громадські об’єднання».  Голова робочої групи – О. І. Міхнюк, члени робочої групи: О. А. Виборнов, М. М. Гончаренко, І. І. Коваль,  О. В.  Литвинов,  М. І. Приступа.
Головам територіальних організацій на засіданнях правлінь обласних організацій обговорити Закон України «Про громадські  об’єднання» та свої пропозиції направити до робочої групи до 1 жовтня 2013 року. Робочій групі узагальнити надані пропозиції та винести на розгляд Правління УСВА до 1 листопада 2013 року.
Прес-служба УСВА.


ПОСТАНОВА
КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

Деякі питання виплати у 2013 році разової грошової опомоги, передбаченої Законами України “Про
статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань”
Відповідно до пункту 4 розділу “Прикінцеві положення” Закону України “Про Державний бюджет України на 2013 рік” Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Установити, що у 2013 році виплата разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” та “Про жертви нацистських переслідувань” (далі — грошова допомога), проводиться до 5 травня Міністерством соціальної політики шляхом спрямування коштів Міністерству соціальної політики Автономної Республіки Крим, структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (далі — органи соціального захисту населення) для їх перерахування через поштові відділення зв’язку або банки на особові рахунки громадян за місцем отримання пенсії (особам, які не є пенсіонерами, — за місцем їх проживання) у таких розмірах:
1) інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
інвалідам I групи — 2415 гривень;
інвалідам II групи — 2110 гривень;
інвалідам III групи — 1895 гривень;
2) учасникам бойових дій та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 745 гривень;
3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, — 2415 гривень;
4) членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 375 гривень;
5) учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, які були насильно вивезені на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 135 гривень.
2. Забезпечити подання до 20 березня 2013 р. органам соціального захисту населення переліку осіб, які мають право на одержання грошової допомоги:
Міністерством оборони, Міністерством внутрішніх справ, Міністерством доходів і зборів, Державною службою з надзвичайних ситуацій, Службою безпеки, Службою зовнішньої розвідки, Державною пенітенціарною службою, Управлінням державної охорони, Адміністрацією Державної прикордонної служби, Адміністрацією Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державною спеціальною службою транспорту — щодо осіб, які не перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду України;
Пенсійним фондом України — щодо осіб, які перебувають на обліку в його органах.
3. Міністерству фінансів і Державній казначейській службі забезпечити до 10 квітня 2013 р. перерахування коштів Міністерству соціальної політики для їх спрямування органам соціального захисту населення з метою здійснення виплати грошової допомоги.
4. Міністерству соціальної політики надавати роз’яснення щодо застосування положень цієї постанови.
5. Визнати такими, що втратили чинність:
пункт 5 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1381 “Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення” (Офіційний вісник України, 2012 р., № 2, ст. 51);
постанову Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 р. № 293 “Про внесення змін до пункту 5 постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 р. № 1381” (Офіційний вісник України, 2012 р., № 28, ст. 1053).

Прем’єр-міністр України
М. АЗАРОВ.
Київ,
13 березня 2013 року,
№ 149.

Встреча боевых побратимов

15 мая во Львове состоится заседание Координационного Совета Комитета по делам воинов-интернационалистов при Совете глав правительств государств – участников Содружества, в работе которого примут участие представители 15 стран СНГ и Балтии.

Повестка  дня заседания:
1. О работе Комитета за период с марта 2012 года и задачах ветеранских организаций по подготовке и проведению 25-летия окончания боевых действий и вывода советских войск из Афганистана.
Отчетный доклад председателя Комитета Р. С. Аушева.

2. О ходе работы Комитета по розыску без вести пропавших и продлении сроков действия Решения Совета глав правительств СНГ от 22 мая 2009 года «О продолжении розыска военнослужащих, без вести пропавших в период войны в Афганистане в 1979 – 1989 годах, поиска мест захоронений, эксгумации, идентификации останков и перезахоронении их на Родине» на период до 2018 года.
Содоклад заместителя председателя Комитета А. В. Лаврентьева.

3. О состоянии здоровья ветеранов боевых действий и членов их семей в государствах Содружества и факторах, определяющих качество их жизни.
Соодоклад заместителя председателя Комитета Г. З. Демченковой.

4. Об опыте работы Украинского Союза ветеранов Афганистана по улучшению социально-правового положения ветеранов боевых действий Украины, и работе по увековечиванию памяти погибших.
Информация председателя УСВА С. В. Червонопиского.

5.О проекте создания документального фильма, посвященного
25-летию вывода войск из Афганистана.
Информация М. Б. Лещинского.

6. Разное.

І знов – про соціальний захист ветеранів
У Комітеті Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів відбулися два слухання «Про стан дотримання законодавства  щодо окремих питань соціального захисту  ветеранів війни в Республіці Афганістан і воєнних конфліктів  в інших іноземних державах, а також членів їхніх сімей». 
Заслухавши та обговоривши доповідь заступника голови Комітету С. В. Куніцина, виступи народних депутатів, представників Міністерства соціальної політики, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства оборони України, активістів ветеранських громадських організацій, учасники слухань зазначили наступне. Станом на 1 січня 2013 року в Україні проживає 1 689 892 ветерана війни. Серед ветеранів війни: 182 896 – інваліди війни, серед яких 77 857 – інваліди військових конфліктів на території інших країн, 231 444 – учасники бойових дій (серед яких 102 870 учасників бойових дій, котрі брали участь в бойових діях у Демократичній  Республіці Афганістан і 65 990 – учасники бойових дій на території інших країн).
На жаль, щороку чисельність ветеранів війни катастрофічно  зменшується. Якщо  2009 року в Україні проживало 2,3 млн. ветеранів війни, то вже у 2012 році їх чисельність зменшилася до 1,8 млн. осіб.
Публікуємо скорочений виступ  голови УСВА С. В. Червонописького  на засіданні  Комітету ВР України:

Шановні депутати, представники міністерств і відомств, присутні ветерани!
Уже пішов 25-й рік після закінчення війни. Але Афганістан продовжує убивати воїнів-інтернаціоналістів і – сьогодні ми маємо страшні цифри: у Херсонській області 52 загинуло, померло 495, тобто майже вдесятеро більше; у Дніпропетровській області  загинуло 218, померло 1596 (більше у сім разів); у Київській області 133 загинуло, померло більше 1000; за минулий рік у Криму померло 36 учасників бойових дій, а за всю війну загинуло 154; в Узині Київської області з початку року поховали 6 ветеранів.
І це все при тому, що середній вік «афганця» ще не досяг 50 років!
Наша організація разом з усіма українцями зробила величезну святу справу з увічнення пам’яті загиблих в Афганській війні: відкрито 427 пам’ятників, у всіх обласних центрах, а в семи областях – у кожному районному центрі. Таке ставлення українського народу до пам’яті полеглих. А от щодо держави такого сказати не можна – таке враження, що в наших урядах і державних установах працюють не українці.
З 1994 року, коли було прийнято закон, ми змушені були воювати з власною державою, щоб вона його виконувала, а не нищила. Сьогодні вам, пани депутати та урядовці, соромно сказати, він фінансується тільки на 37%. Усі, без винятку, уряди намагаються його ліквідувати, скоротити, обрізати. Провівши десятки протестних акцій, ми не дозволили цього зробити. Але наші кмітливі чиновники разом з депутатами через Бюджетний і Податковий кодекси, інші хитрі рішення  фактично наплювали на Конституцію України, яка у ст.22 чітко зазначає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звужування змісту та обсягу існуючих прав і свобод. Згідно з частиною ст. 2 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» права і пільги для ветеранів війни і членів їхніх сімей не можуть бути скасовані без рівноцінної їх заміни.
У мене і сьогодні запитання: у нас зараз ділова розмова чи чергове «випускання пари», щоб ми не прийшли до вас, як 20 вересня 2011 року, і не спитали, коли ви перестанете «дуркувати» щодо кнопочок для голосування, своєї недоторканності, іншої «беліберди» й почнете займатися проблемами ветеранів, інвалідів, сімей загиблих і в цілому українського народу?
Якщо розмова ділова, то у нас є конкретні пропозиції:
1.  Вирішити, нарешті, ганебну для України проблему гідної пенсії для сімей загиблих учасників бойових дій. Такі пропозиції звучали – ми їх підтримуємо.
2. Збільшити пенсії інвалідам війни, як ми пропонували Консультативній раді при Міністерстві соціальної політики України, яка, на жаль, поки що не діє.
3. Чітко визначитися зі статусом сімей померлих учасників бойових дій. Сім’я, втративши годувальника, зазнає подвійного фінансового удару, втративши його пільги.
4. Створити чітку і зрозумілу програму забезпечення учасників бойових дій житлом, визначившись з  термінами і джерелами фінансування.
5. Законодавчо затвердити спеціальні програми з охорони здоров’я та медичного обслуговування учасників бойових дій, в першу чергу, інвалідів війни (госпіталізація, протезування, диспансеризація, санаторно-курортне лікування, засоби пересування – візки, забезпечення автотранспортом).
6. З урахуванням  скорочення Збройних Сил України та з метою збереження рівня медичного обслуговування ветеранів встановити порядок передачі відомчих медичних закладів до сфери Міністерства охорони здоров’я України і місцевих органів влади  як діючих майнових комплексів, без вилучення обладнання і збереженням штату кваліфікованих фахівців (4 000 військових лікарів хочуть викинути на вулицю!).
7. Провести інвентаризацію учасників бойових дій (крім ветеранів Великої Вітчизняної війни) з заміною посвідчень, створивши 27 спеціальних територіальних комісій та одну – при Кабінеті Міністрів України, куди повинні увійти представники семи міністерств і відомств, яким надано право видавати посвідчення учасника бойових дій, разом з представниками ветеранських організацій, які в майбутньому видаватимуть,  а зараз перевірятимуть видачу посвідчень.
До 1994 року існувало чітке розмежування – інвалідів війни  та інвалідів армії, які забезпечувалися відповідними комплексами пільг. У нас є приклади звернень громадян, які під час проходження строкової служби у Збройних Силах України отримали каліцтва через нестатутні відносини. Маючи посвідчення інваліда війни, вимагають забезпечення їх житлом на рівні з інвалідами, які пройшли пекло війни. До речі, Міністерством охорони здоров’я України торік видано більш як 6 тисяч посвідчень учасника бойових дій.
У роботі засідання та обговоренні питань взяли участь: О. І. Олійник – перший заступник міністра оборони України, Л. М. Дроздова – заступник міністра соціальної політики України, В. О. Маслаков – голова Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України. У засіданні взяв участь  П. С. Цибенко – голова Комітету Верховної Ради України  з питань соціальної політики та праці. На засідання  Комітету  прибули керівники деяких обласних, міських і районних організацій УСВА  та інших організацій ветеранів  України.
За результатами другого засідання та обговорення Комітет  вирішив:
1. Доповіді заступника голови Комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів С. В. Куніцина, співдоповіді першого заступника міністра оборони України О. М. Олійника, заступника міністра соціальної політики України Л. М.  Дроздової, голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів України В. О. Маслакова  взяти до відома.
2. З метою системного і комплексного опрацювання питань щодо посилення соціального захисту ветеранів війни в Республіці Афганістан і воєнних конфліктів в інших іноземних державах, а також членів їхніх сімей, рекомендувати:
Кабінету Міністрів України:
– розробити і затвердити єдину державну програму державної політики в сфері санаторно-курортного і медичного забезпечення ветеранів війни;
– забезпечити внесення змін до чинних, а в разі необхідності – прийняття нових нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади щодо збільшення:
розміру компенсаційних виплат на бензин, ремонт, технічне обслуговування автомобілів, які виплачуються інвалідам, у тому числі – інвалідам війни, які отримали транспортний засіб; розміру компенсаційної виплати на транспортне обслуговування, яка виплачується інвалідам, що перебувають на обліку на отримання спеціального автотранспорту; нормативу грошових витрат на обслуговування ветеранів війни в Українському державному медико-соціальному центрі ветеранів війни, госпіталях, відділеннях, палатах для ветеранів війни у лікувально-профілактичних закладах (харчування, придбання медикаментів і перев'язувальних засобів);
– опрацювати питання вдосконалення порядку забезпечення ветеранів війни житлом, вивчивши, зокрема, питання можливості надання права вибору в отриманні квартири або земельної ділянки, можливо, за рахунок земельних ділянок, що перебувають у власності Міністерства оборони України,  або коштів у розмірі вартості житла (можливо у вигляді сертифікату);
– вжити дієвих заходів щодо посилення соціального захисту членів сімей загиблих (тих, які пропали безвісті) під час захисту Батьківщини, виконання інтернаціонального обов’язку в Республіці Афганістан, в інших локальних конфліктах, зокрема, шляхом
внесення змін до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» в частині поширення на таких осіб пільг, передбачених цим законом для учасників бойових дій; забезпечення найменшої матеріальної виплати таким особам на рівні, не нижчому, ніж 5 тис. грн., а також  членам сімей загиблих (померлих) воїнів-інтернаціоналістів, які були удостоєні звання Героя Радянського Союзу,  на рівні, не нижчому, ніж передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2009 року № 1309 «Про встановлення доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною»;
– зняти обмеження щодо граничної вартості 1 кв. метра загальної площі житла по аналогії з Порядком використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення житлом інвалідів війни, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 травня 2012 р. № 503;
– посилити контроль за встановленням статусу учасника бойових дій;
– розглянути питання щодо проведення інвентаризації виданих посвідчень учасника бойових дій, долучивши до цієї роботи представників громадських організацій ветеранів;
– опрацювати питання щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1994 року № 63 в частині уточнення періоду, протягом якого велись бойові дії на території Анголи, а саме з листопада 1975 року по листопад 1992 року;
– з нагоди відзначення у 2014 році 25-річчя виведення радянських військ з Республіки Афганістан опрацювати питання щодо проголошення в Україні 2014 року – Роком ветеранів Афганістану.
Міністерству соціальної політики України, Міністерству фінансів України:
– встановити розмір грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та самостійного санаторно-курортного лікування в розмірі її  реальної вартості;
– забезпечити ведення на місцях обліку пільговиків,  які мають право на позачергове забезпечення, зокрема, автомобілями, в розрізі встановлених їм статусів, передбачених Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (інваліди війни, в тому числі інваліди Великої Вітчизняної війни, інваліди війни в Республіці Афганістан, інваліди війни інших військових конфліктів та ін.).
Міністерству оборони України:
– посилити контроль за якістю обслуговування ветеранів війни в профільних госпіталях.
Міністерству фінансів України, Міністерству соціальної політики України, Державній службі з питань інвалідів та ветеранів України:
– забезпечити виконання норм Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», забезпечивши обґрунтоване фінансування бюджетних програм щодо: щорічного забезпечення санаторно-курортним лікуванням інвалідів війни; забезпечення інвалідів війни спеціальним автотранспортом; забезпечення воїнів-інтернаціоналістів житлом; забезпечити рівномірний протягом року розподіл коштів на фінансування державної бюджетної програми «Забезпечення житлом воїнів-інтернаціоналістів».
Міністерству охорони здоров’я України:
– прийняти відповідні заходи щодо створення госпіталів для ветеранів війни в Івано-Франківській та Київській областях;
– посилити контроль за якістю обслуговування ветеранів війни в профільних госпіталях.
3. Поточний контроль за виконанням цих рекомендацій покласти на підкомітет з питань законодавчого забезпечення соціального захисту ветеранів війни та праці, інших громадян похилого віку Комітету Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.
Прес-служба УСВА.

В братских организациях СНГ
На повестке дня – укрепление сплоченности и  единства


Председателю Союза ветеранов  войны
  в Афганистане Республики Молдова
 М. М. Мокану

Делегатам V отчетно-выборного  съезда
Союза ветеранов войны в Афганистане Республики Молдова


Уважаемый Михаил Михайлович!
Дорогие боевые друзья!

Правление Украинского Союза ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов) сердечно приветствует всех  делегатов   и гостей съезда  с началом работы.
 Именно те, кто прошел через горнило испытаний войной, способны по-настоящему оценить все  ее ужасы и беды, но они больше всех могут оценить мир, согласие и покой на нашей  хрупкой планете.
Мы верим, что делегаты съезда  примут взвешенные решения,  направленные на усиление социальной защиты ветеранов боевых действий Республики Молдова,  сохранение мира  и укрепление единства наших рядов, патриотическое воспитание молодежи.
Сегодня нельзя допустить, чтобы из памяти подрастающего поколения были вычеркнуты подвиги отцов и дедов. В Украине и  Молдове  нет такой семьи,  которую Великая Отечественная война, Афганистан и другие «горячие точки» обошли  бы стороной. Наши дети и внуки должны знать правду, пусть иногда горькую, о жизненных подвигах своих  дедов и отцов.
Еще раз желаем   всем участникам съезда   творческой  плодотворной  работы.
 
С уважением –
С. ЧЕРВОНОПИСКИЙ,
председатель  УСВА, Герой Украины.


В Кишиневе состоялся V съезд Союза ветеранов войны в Афганистане Республики Молдова.  Председатель Союза, депутат Парламента  Михаил Мокан огласил приветственные послания братских ветеранских организаций СНГ, в том числе и УСВА, и выступил с докладом о работе Союза, его проблемах.
Особо была отмечена жизненная необходимость сохранения единства Союза, укрепления сплоченности рядов ветеранов-«афганцев» Молдовы.
– Я призываю вас, моих боевых товарищей,  тех,  с кем делили хлеб, пот, кровь и патроны, тех, кто понял цену дружбе и был готов отдать жизнь за своего товарища в  том далеком,  чужом, но родном Афгане, быть мужественными. Нельзя поддаваться панике и отчаянию! Надо чувствовать плечо Союза и подставлять по возможности свое плечо, надо найти в себе мужество и простить друг другу мелкие обиды, уйти от иждивенческих настроений и шараханий из стороны в сторону, примыкая к тем, кто больше пообещает дать. Неужели вы не поняли, что никто ничего так просто нам не даст, все надо отвоевывать самим. А если обещают многое, то это обман и желание заманить в ловушку раскола,  – подчеркнул Михаил Мокан, обращаясь к делегатам съезда.
Советник Премьер-министра РМ по вопросам ветеранов дивизионный генерал в резерве И. С. Коропчан убедительно обосновал необходимость сплочения ветеранов-«афганцев» перед лицом кризисных явлений в экономической и социальной сфере.
– Нам нечего делить, – сказал он, – у  нас общее прошлое, общие командиры, общие боевые операции, нас объединяет память о погибших товарищах, поэтому только в единстве рядов мы можем выработать те подходы и решения, которые станут основой социального благополучия каждого ветерана-«афганца».
В прениях по отчетному докладу были отмечены достижения Союза: укрепление его авторитета в обществе, систематизация работы по увековечиванию памяти погибших, социальная защита ветеранов. Шла речь и о вызовах времени, требующих новых подходов в работе.
Руководитель Сорокского союза ветеранов войны в Афганистане Игорь Фокша выступил с предложением по формированию Совета Союза и избранию заместителей председателя. Председатель Сынжерейского районного союза «афганцев» Дмитрий Скоропат призвал собравшихся не застревать в отживших формах и методах работы.
– В своей повседневной работе мы должны быть революционерами, но не разрушителями, а созидателями, – заявил Дмитрий Скоропат. Он также особо отметил необходимость создания при Союзе комитета по этике, что позволит систематизировать работу по разоблачению самозванцев, присваивающих незаслуженные награды и порочащих имя ветерана-«афганца».
Генерал в резерве Н. С. Зафтон напомнил делегатам о том, что нет ничего более ценного в работе, чем доверие:
– Там, в Афгане, – сказал он, – мы все были равны перед пулей. Мы доверяли друг другу. И важно сохранить этот климат доверия. Мы все вместе выбираем в руководство Союза тех людей, кому доверяем. А уже  их задача – оправдать это доверие.
Полковник в резерве Константин Боештян подчеркнул,  что только единство и сплочение были и остаются залогом того, что Союз и дальше будет авторитетной организацией, с которой станет считаться любая власть.
Руководитель Оргеевской районной организации ветеранов-«афганцев» Анатолий Цыбуляк поддержал концепцию работы, предложенную съезду председателем:
– Конечно, можно эту концепцию  и критиковать, и возражать, но надо учесть, что в этом случае никакого движения вперед не будет, – уверен он. – Пора осознать, что разговоры не заменят конкретных дел. Поэтому в руководстве Союза должны быть люди, доказавшие свою приверженность конкретным делам.
В ходе работы съезда были рассмотрены вопросы жизни Союза и  его деятельности в непростых условиях политического и экономического кризиса в Молдове.
С большим вниманием делегаты восприняли предложения по внесению изменений и дополнений в Устав Союза. Его проект обсуждался во всех «афганских» организациях. В новой редакции  Устав определяет положение о миссии Союза. Это прежде всего социальная защита ветеранов-«афганцев» и членов их семей, увековечивание памяти погибших товарищей, повышение авторитета Союза во всех сферах жизни общества. Больше внимания в новой редакции уделяется систематической работе по внесению изменений в законодательные акты о дальнейшей защите социальных и гражданских прав ветеранов.
Все критические замечания и предложения, поступившие в ходе прений и обсуждений, нашли отражение в итоговых документах съезда.
Единогласно была принята обновленная Программа деятельности Союза, в которой, в частности, говорится о том, что «главная цель  Союза ветеранов войны в Афганистане РМ – обеспечение широкого участия ветеранов-«афганцев» в общественной жизни страны и укрепление их влияния  на реализацию государственной политики по отношению к ним, которая должна соответствовать Конституции  РМ,  и направлена на создание условий, обеспечивающих достойную жизнь, гарантии социальной защиты и соответствующего пенсионного обеспечения. СВВА РМ берет на себя ответственность в деле инициирования широкого и конструктивного обсуждения социального и правового положения ветеранов в обществе. Союз намерен требовать всемерного выполнения государством  своих обязательств, социальных гарантий и   решения этих вопросов на законодательном и экономическом уровнях».
Съезд избрал Совет Союза из числа председателей районных, муниципальных и городских организаций ветеранов войны в Афганистане, а также Президиум Совета Союза, в который вошли наиболее авторитетные ветераны-«афганцы». На пост секретаря Совета Союза переизбран Эдуард Гуменюк.
В ходе голосования по кандидатуре председателя все делегаты единодушно отдали свои голоса действующему главе. Было выражено доверие и поддержка линии, которую настойчиво и плодотворно проводит Михаил Мокан. Новый пятилетний период работы председатель намерен посвятить дальнейшему укреплению сплоченности и единства «афганского» братства Молдовы.

Пресс-служба  Совета Союза
ветеранов войны в Афганистане РМ.


В організаціях УСВА
Решение «афганцев» Сумщины
Состоялась VII отчетно-выборная конференция Сумской областной организации СОВЕАФ (Союза ветеранов Афганистана).
В  работе конференции приняли участие: председатель Украинского Союза ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов) Сергей Червонопиский, его заместитель Павел Покутный, председатель Днепропетровской областной организации УСВА Виктор Волошин, председатель Киевской областной организации УСВА Иван Коваль, председатель Луганской городской организации УСВА, член Ревкомиссии УСВА Сергей Шонин, председатель Сумского областного совета Организации ветеранов Украины Геннадий Михайленко, заместитель председателя Сумской областной государственной администрации Тамара Ищенко, руководители ветеранских организаций области.
На конференцию было избрано 84 делегата, приняли участие 76 представителей от 19 организаций области. Делегаты заслушали и обсудили отчеты  правления и ревизионной комиссии  областной организации.  Работу правления и председателя областной организации за отчетный период с 2008 по 2013 год признали неудовлетворительной. Единогласно новым председателем Сумской областной организации СОВЕАФ избран Анатолий Линник.
Анатолий Иванович Линник родился 30 марта 1965 года в селе Чернеча Слобода Бурынского  района Сумской области. Участник боевых действий в Афганистане (1983 – 1985 г.г.), старшина. Образование высшее, инженер-механик. Депутат, начальник управления имущества Сумского областного совета.  Награжден орденом «За заслуги» третьей степени, медалями.
Состоялось собрание областной организации Партии ветеранов Афганистана, на котором председателем областной партийной  организации избран ветеран войны в Афганистане, подполковник запаса, кавалер трех медалей «За боевые заслуги» Вадим Быковец.
Пресс-служба УСВА.

Обговорили план дій
Відбулася звітно-виборна конференція П’ятихатської районної організації УСВА (Дніпропетровська область).
Зі звітною доповіддю виступив голова організації Віктор Євдокимов. Він детально проаналізував свою роботу і діяльність правління за період з квітня 2008 року. Зі звітом про проведену перевірку статутної та фінансово-господарської діяльності за звітний період виступив заступник голови ревізійної комісії Микола Кобзистий. В обговоренні звітів взяли участь всі, хто хотів висловитися. Роботу голови і правління визнано задовільною.
У конференції взяли участь голова районної ради А. І. Супрунов, перший заступник голови райдержадміністрації Л. Г. Тахмазова, голова обласної організації УСВА В. М. Волошин, голова районного осередку Партії ветеранів Афганістану О. В. Полівчук, керівники районних органів виконавчої влади, заступник районного військового комісара, делегати від усіх сільських, селищних рад, де проживають учасники бойових дій в Афганістані.
Головою П’ятихатської районної організації УСВА делегати конференції обрали Олександра Васильовича Двірника, головою ревізійної комісії – Петра Степановича Тимошенка, обрано правління і ревізійну комісію. В. Л. Євдокимов зняв свою кандидатуру з голосування на посаду голови організації, посилаючись на особисті обставини, але делегати обрали його до нового складу правління.
На конференції обговорено план дій на найближчу перспективу та дії організації з підготовки до проведення 25-ї річниці виведення  радянських військ з Афганістану.
Олександр ДВІРНИК,
голова П’ятихатської РО УСВА.

Обговорили план дій
Відбулася звітно-виборна конференція П’ятихатської районної організації УСВА (Дніпропетровська область).
Зі звітною доповіддю виступив голова організації Віктор Євдокимов. Він детально проаналізував свою роботу і діяльність правління за період з квітня 2008 року. Зі звітом про проведену перевірку статутної та фінансово-господарської діяльності за звітний період виступив заступник голови ревізійної комісії Микола Кобзистий. В обговоренні звітів взяли участь всі, хто хотів висловитися. Роботу голови і правління визнано задовільною.
У конференції взяли участь голова районної ради А. І. Супрунов, перший заступник голови райдержадміністрації Л. Г. Тахмазова, голова обласної організації УСВА В. М. Волошин, голова районного осередку Партії ветеранів Афганістану О. В. Полівчук, керівники районних органів виконавчої влади, заступник районного військового комісара, делегати від усіх сільських, селищних рад, де проживають учасники бойових дій в Афганістані.
Головою П’ятихатської районної організації УСВА делегати конференції обрали Олександра Васильовича Двірника, головою ревізійної комісії – Петра Степановича Тимошенка, обрано правління і ревізійну комісію. В. Л. Євдокимов зняв свою кандидатуру з голосування на посаду голови організації, посилаючись на особисті обставини, але делегати обрали його до нового складу правління.
На конференції обговорено план дій на найближчу перспективу та дії організації з підготовки до проведення 25-ї річниці виведення  радянських військ з Афганістану.
Олександр ДВІРНИК,
голова П’ятихатської РО УСВА.

Героям-визволителям

На Вінниччині 99 днів і ночей гриміли запеклі бої, проливалася кров мужніх воїнів, які звільняли рідну землю від фашистських загарбників.
У день визволення Вінниці на Меморіалі Слави вшанували пам’ять героїв-визволителів. Спільно з керівництвом області та міста, воїнами місцевого гарнізону, представниками політичних партій і релігійних конфесій члени громадських організацій ветеранів війни в Афганістані поклали вінки і квіти до Вічного вогню.
Петро КИРИЛІШИН,
голова Вінницької обласної
спілки ветеранів війни в Афганістані.


Рассказали о героизме и мужестве
Делегация Херсонской областной организации УСВА посетила край чудесной красоты, где живут удивительные, добрые и талантливые люди – поселок Горностаевку.
Районный Дом детского творчества радушно принял гостей. Директор Наталья Карпиченко сумела создать коллектив, который воплощает в жизнь самые лучшие идеи воспитания и образования. Руководители кружков Галина Баюк, Елена Кордон, Светлана Савченко, Инна Туний учат школьников наследовать лучшие традиции народных промыслов, создавать картины и поделки декоративно-прикладного искусства, развивают вокально-хореографические таланты. Их старания отмечены победами на конкурсах областного и всеукраинского уровня.
Этот дружный коллектив организовал для ребят встречу с героями Афганской войны. Затаив дыхание, дети слушали рассказ подполковников  Виктора Киреева и Алексея Маломужа. Эстафета поколений все ярче прослеживается с каждым годом. Героизм участников Великой Отечественной войны переняли побратимы наших земляков: высоким званием Героя Советского Союза посмертно отмечен подвиг Валерия  Арсенова – побратима Алексея Маломужа.
Песнями поведал ребятам о службе в далекой стране поэт-пограничник Михаил Процик, стихотворениями «Только усну…», «Афганистан», памяти погибшего комбата «7 мая», «Мы мечены войной». Поэт, режиссер-кинодокументалист Александр Елагин, фильмы которого демонстрировались во Франции, России, Беларуси, проникновенно читал свои стихи «У нас в День Победы каштаны цветут…», «Ночь на Саланге», «Зачем пишу я о войне…». Проза жизни, ставшая поэзией, способна служить примером мужества и героизма, воспитывать самые высокие чувства в душах подростков. В современных условиях развития нашего общества это очень важно.
Глава районной организации УСВА поселка Большая Лепетиха, лауреат всеукраинских конкурсов военно-патриотической песни Захар Костров своим талантом продолжает чтить память нашего земляка Николая Вишняка, так рано покинувшего этот мир. В исполнении Захара Михайловича звучали  «Наливник», «Джелалабад», «Руки матери».
Наталья Станиславовна Карпиченко за активную позицию в воспитании молодых патриотов награждена Почетной грамотой УСВА и Почетной грамотой Херсонской областной организации УСВА. 
Надежда ЛЕБЕДЕВА.


У пошуках і турботах
Активній позиції членів Шепетівської спілки ветеранів Афганістану можуть по-доброму позаздрити їхні побратими з інших регіонів.
Це згуртований колектив однодумців, товаришів. Значний внесок у роботу спілки на чолі з головою В. Окорським роблять В. Пипич, О. Гурінович, С. Кирилюк, В. Малошик, В. Лук’янчук, О. Клімчук та інші. Ветерани зустрічаються з учнівською молоддю міста і району, розповідають юнакам і дівчатам про Афганську війну. Учасник бойових дій в Афганістані протоієрей Анатолій Вересюк, настоятель храму мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, окрім пастирського служіння, організовує роботи з будівництва храму, залучає своїх бойових побратимів. У Шепетівці парафіяни називають цю церкву «афганською». Ветерани подарували на молитовну пам’ять чудовий образ архангела Михаїла і блаженної преподобної Ксенії Петербурзької — покровительки багатьох воїнів — членів спілки. Отець Анатолій разом з «афганцями» проводить мітинги-реквієми, молебні й панахиди у пам'ять про загиблих, заздравні Богослужіння — за живих.
Дієву спонсорську допомогу з організації дитячого харчування у Ленковецькій школі надає голова сільськогосподарської спілки «Ленковецьке» І. Вичавка — член «афганської» спілки.
Одним словом, Шепетівська спілка ветеранів Афганістану постійно у пошуках і турботах. На стадії завершення обладнання «афганського» музею. На жаль, не всі ветерани тих подій надали свої фотографії для експозиції. Музей створюється власними коштами воїнів і за спонсорської допомоги народного депутата України від нашого краю С. Буряка. Завдяки його сприянню спілка має новий ноутбук.
Юлія СОКОВІКОВА.

На фотографіях – Афганістан

За ініціативи голови районної громадської організації ветеранів Афганістану Михайла Вітовського в Галицькій загальноосвітній школі №1 відкрито фотовиставку «Афганістан – наша пам’ять і біль».
Експозицію створено з особистих фотографій воїнів-інтернаціоналістів. Вона відтворює воєнні будні в Афганістані, обличчя бойових побратимів, знайомить з побутом і звичаями місцевих жителів.
Заступник керівника апарату – начальник організаційного відділу апарату райдержадміністрації Богдан Олійник подякував учасникам бойових дій в Афганістані за їх внесок у патріотичне виховання молоді.
Школярі виступили з тематичною літературно-музичною композицією, розповіли про воїнів-інтернаціоналістів  нашого краю. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих  героїв Афганістану.
Голова Івано-Франківської обласної організації УСВА Юрій Купчій, відкриваючи виставку, наголосив, що молоде покоління,  яке  найближчим часом керуватиме державою, не повинно більше допустити війни. Він подарував книги про події в Афганістані й подякував керівництву школи за сприяння в організації виставки.
Свої пісні дарували присутнім ветерани Афганської війни Ігор Семчук і Анатолій Нейла.

Михайло БІГУН,
заступник голови Галицької районної громадської
організації  ветеранів Афганістану.



Були і будемо в одній команді

Воїни-«афганці» Старосинявщини, що на Хмельниччині, висловлюють вдячність  народному депутату України  Віктору Бондарю і розповідають про нього.
Війна виразно визначає, на кого можна покластися. Мирні часи ставлять перед людьми проблеми і питання простіші, проте складніше зрозуміти, чи можна покластися на певну людину. Воїни-інтернаціоналісти якщо вже приймають вас у своє коло, то це назавжди. Прискіпливо і уважно «афганці» Старосинявщини влітку минулого року спілкувалися зі своїм майбутнім народним депутатом Віктором Бондарем. Сьогодні вони говорять так: «Ми з першої зустрічі зрозуміли, що це та людина, яка дійсно переймається нашими справами. За нього – ми  куди завгодно. Хто ще може нас розуміти, якщо не він». Вибори відбулися, а допомога триває.
– Ми були в одній команді й будемо, – говорить Олексій Колбасін, заступник голови Старосинявської районної організації ветеранів Афганістану. – Віктор Бондар стільки вже зробив для нашого району, стільки слів вдячності накопичилось у людей. Я розповім лише про те, що він зробив для «афганців». Багато років поспіль ми  мріяли про пам'ятник нашим загиблим побратимам. Завдяки Віктору Васильовичу мрії збулися, і до 25-річчя «афганського» руху в Старій Синяві було довгоочікуване свято – відкриття пам’ятника (на знімку). Хотілося б відзначити ще одну людину – Миколу Свінтковського з Полонного, за його допомогою пам'ятник виготовили дуже швидко, всього за чотири доби.
Мене питають, як ми спілкуємося зараз, чи є у нас зв'язок з народним депутатом,  – продовжує розповідь Олексій Колбасін. – Зазвичай після виборів усе забувається і закінчується. З нашим депутатом інакше. Ми зустрічаємося з Віктором Бондарем.  У Старій Синяві відбувся щорічний турнір з волейболу пам'яті земляка, воїна-інтернаціоналіста Євгена Шапка, і ми отримали у подарунок від Віктора Васильовича спортивне знаряддя. Коли цього року завдяки місцевій владі нарешті було вирішено питання з приміщенням для нашої організації, депутат подарував нам комп'ютер. А нещодавно завдяки його підтримці  воїнам-«афганцям» району вручено пам'ятні медалі  «За вірність обов’язку і присязі» та «Воїнська доблесть».
Ветерани Афганістану впевнені, що завжди матимуть від свого депутата і розуміння, і дружню пораду, і необхідну підтримку. І надалі разом працюватимуть на благо рідного Поділля.

Ірина ТЮПА-ГРИШИНА.

Память – наш общий долг

Перед Пасхой необходимо навести порядок в доме и во дворе, на кладбищах. Члены Дзержинского районного отделения Харьковского городского союза ветеранов Афганистана традиционно приходят на 9 городское кладбище, где похоронено большинство воинов-интернационалистов района.
Ветераны вместе с членами семей проведывают могилы погибших и тех, кто ушел от нас уже после войны. Мы обратили внимание на то, что есть  могилы, за которыми уже никто не ухаживает.
В нашем районе 29 средних учебных заведений. В лицее № 89 учится более 300 детей. К сожалению, не так часто, как хотелось бы, нам  предлагают помощь, но это не относится к этому учебному заведению.  Заместитель директора по воспитательной работе Татьяна Григорьевна Демидова выступила с инициативой о сотрудничестве  лицея с ветеранами района. Во время встречи председателя правления ДРО ХГСВА Михаила Быкова с директором лицея Светланой Владимировной Кириченко обсуждались конкретные вопросы совместной работы, в том числе – о  наведении порядка на местах захоронения воинов-интернационалистов.
На днях на городское кладбище пришли Михаил Быков, мама погибшего воина-интернационалиста Александра Криуленко – Светлана Семеновна, педагог-организатор Виктория Игоревна Коновалова с участниками волонтерского движения клуба «Патриот» лицея № 89 Евгением Цветковым, Александром Бидыло, Ангелиной Редченко, Володей Колесником. Михаил Быков показал места, где похоронены воины-интернационалисты, рассказал о войне в Афганистане, о героизме боевых побратимов, которые уходили из жизни, до конца исполнив свой воинский долг. После этого Женя и Саша красили оградку могилы погибшего в Кандагаре  Александра Криуленко, Ангелина с Володей убрали могилу погибшего в Джелалабаде Алексея Быкова, за которой уже некому ухаживать. Ребята вместе с педагогом выгребли сухую траву и листья, привели в порядок  памятник и надгробье. После окончания работы Михаил Леонидович и Светлана Семеновна поблагодарили ребят за помощь и вручили сладкие подарки, а Виктория Игоревна заверила, что такая помощь будет традиционной.
На многих кладбищах страны есть могилы воинов-интернационалистов, за которыми, к сожалению, по разным причинам некому ухаживать. Наш долг – взять на себя ответственность по уходу за местами захоронения наших боевых товарищей.
Михаил БЫКОВ,
председатель правления ДРО ХГСВА.

Музей
Історія нашої прокуратури

Про створення і роботу музею науково-дослідного центру Академії прокуратури України розповідає його незмінний завідувач, старший науковий співробітник, кандидат юридичних наук В. Г. Клочков (на знімку – третій ліворуч). Володимир Григорович – фахівець з великим досвідом, має чин старшого радника юстиції, капітан запасу. Автор 215 наукових праць, зокрема монографії з історії прокуратури України.
Музейна експозиція працює в приміщенні Генеральної прокуратури України з грудня 2000 року. У липні 2005 року розпорядженням Генерального прокурора України з метою збереження історичної спадщини органів прокуратури, активізації виховної роботи серед прокурорсько-слідчих працівників наказано утворити на базі експозиції у приміщенні Академії прокуратури України музей історії прокуратури. Було наказано оновити експозицію музею, проводити методичну роботу, пошук і збір документів, експонатів та інших матеріалів, які стосуються діяльності прокуратури і мають історичну цінність. Відповідальність за цю роботу було покладено на старшого наукового співробітника центру наукових досліджень Академії прокуратури України В. Г. Клочкова.
1 вересня 2005 року музей історії прокуратури України було відкрито. Тут можна побачити стенди, присвячені прокуратурі УРСР у довоєнний період, на початку Великої Вітчизняної війни, в умовах воєнного часу, в повоєнний період; військовим прокуратурам; сучасним міжнародним зв’язкам; вченим-юристам, діяльність яких пов’язана з прокуратурою; участі працівників прокуратури в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, працівникам, які виконували інтернаціональний обов’язок в Афганістані; колишнім прокурорам УРСР та Генеральним прокурорам України. Чимало матеріалів розкривають історію становлення інституту прокуратури у світі, зокрема в Російській імперії.
Серед багатьох матеріалів, які зберігаються в музеї, є такі історичні цінності як робочий стіл, за яким працював прокурор УРСР Р. Л. Руденко. Представлено нагороди, якими було відзначено діяльність керівників прокуратури. Є чимало фотодокументів, які стосуються діяльності прокуратури, зокрема фотографія з Нюрнберзького процесу над головними нацистськими воєнними злочинцями, де головним обвинувачем від СРСР виступав Р. Л. Руденко. Представлено фотодокументи прокурорсько-слідчих працівників, історичні та біографічні довідки, оригінали і копії нормативних актів, накази Генеральних прокурорів СРСР і України, матеріали кримінальних справ, зразки форменого одягу і відзнак, книги, медалі, ордени, посвідчення, дипломи, почесні грамоти тощо.
Музейні експонати і колекції є надбанням національної історико-культурної спадщини і важливою інформацією про історію прокуратури.
Володимир КЛОЧКОВ.

Попрацювали  із  завзяттям
У рамках акції «За чисте довкілля» члени Бобринецької районної організації УСВА (Кіровоградська область) вирішили впорядкувати територію парку імені Воїнів-інтернаціоналістів.
У вересні минулого року за численними клопотаннями районної організації УСВА депутати Бобринецької міської ради прийняли рішення про присвоєння одному з парків міста імені Воїнів-інтернаціоналістів. Центральну алею парку названо іменем бобринчанина Ігоря Чабанюка, який загинув у Афганістані.
Попрацювати у парку довелося чимало. Воїни-«афганці» вигрібали листя, спилювали сухі дерева, збирали й вивозили  сміття. Задіяно два трактори з причепом, які надав член районної організації УСВА Василь Молодчук.  Своєю працею члени організації довели, що  вони можуть не тільки гідно відзначати свята, а й відмінно працювати на благо територіальної громади.
Микола ТОСІК,
голова Бобринецької районної організації УСВА.

Юридична консультація
Наші права і пільги

На запитання читачів відповідають фахівці Міністерства соціальної політики і Пенсійного фонду України

Я інвалід війни, маю у своєму користуванні автомобіль, який придбано як гуманітарну допомогу. Чи зможуть після моєї смерті користуватися цим автомобілем мої діти, які не є інвалідами?

Згідно із чинним законодавством автомобіль, термін експлуатації якого менше 10 років, залишаєть¬ся членові сім'ї померлого інваліда, який проживає та зареєстрований за місцем проживання і реєстрації інва¬ліда, якщо він сплатив у спеціальний фонд державного бюджету на рахун¬ки, відкриті в органах Державного казначейства, вартість одержаного автомобіля з урахуванням ступеня його зношення та суми, яку інвалід за нього сплатив. Ступінь зношення автомобіля визначає головне упра¬вління праці та соціального захисту населення. В іншому разі автомобіль повертають (вилучають) головному чи районному управлінню праці та соціального захисту населення в пов¬ному комплекті.

Чи має право дочка померлого інваліда Ве¬ликої Вітчизняної війни на статус члена ро¬дини інваліда війни, якщо вона сама інвалід третьої групи, не була заміжня, своєї родини не має? Якщо так, то куди слід звернутися?
– Відповідно до статті 10 Закону України «Про статус ве¬теранів війни, гарантії їх соціального захисту», чин¬ність цього закону поширюється на сім'ї військо-вослужбовців, партизанів, підпільників, учасників бойових дій на території інших держав, прирівняних до них осіб, зазначених у статтях 6 і 7 закону, які за¬гинули (пропали безвісті) або померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час захисту Батьківщини або виконання інших обов'язків військової служби (службових обов'язків), а та¬кож унаслідок захворювання, пов'язаного з пере¬буванням на фронті або одержаного в період про¬ходження військової служби чи на території інших держав під час воєнних дій та конфліктів, – пояснює директор Департаменту соціальних послуг Мінсоцполітики Ірина ТАРАБУКІНА.
До членів сімей загиблих (тих, які пропали без¬вісті) військовослужбовців, партизанів та інших осіб належать:
– утриманці загиблого або того, хто пропав без¬вісті, яким у зв'язку з цим виплачується пенсія;
– діти, які не мають (і не мали) своїх сімей;
– діти, які мають свої сім'ї, але стали інваліда¬ми до досягнення повноліття;
– діти, обоє з батьків яких загинули або пропа¬ли безвісті;
– діти померлих учасників бойових дій, які нав¬чаються за денною формою навчання у вищих навчальних закладах І—IV рівнів акредитації, про¬фесійно-технічних навчальних закладах, до закін¬чення цих закладів, але не довше, ніж до досяг¬нення ними 23 років.
Відповідно до пункту 7 Положення про порядок видачі посвідчень і нагрудних знаків ветеранів вій¬ни, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 12.05.1994 р. №302, посвідчення інваліда вій¬ни, посвідчення учасника війни і відповідні на¬грудні знаки, посвідчення члена сім'ї загиблого видають органи праці та соціального захисту на¬селення за місцем реєстрації громадянина.
Вітчизняне законодавство дозволяє пенсіо¬нерам, які продовжують працювати, раз у два роки здійснювати перерахунок їхніх виплат. Щороку за перерахунком пенсій до органів Пенсійного фонду звертається понад 600 тис. працюючих пенсіонерів. Сьогодні реалізувати це право можна лише за умови особистого звернення в органи Пенсій¬ного фонду. Аби позбавити людей зайвого клопоту, наприкінці минулого року Кабінет Міністрів ініціював зміни до базового Закону «Про загальнообов 'язкове державне пенсійне страхування».
 – Затверджений Кабінетом Міністрів і поданий до Верховної Ради законопроект «Про внесення змін до статті 42 Закону України «Про загальнообо¬в'язкове державне пенсійне страхування» перед¬бачає автоматичний перерахунок пенсій працюю¬чим пенсіонерам через кожні два роки роботи без додаткового звернення до органів Пенсійного фон¬ду, – розповів директор Департаменту пенсійного забезпечення Міністерства соціальної політики Ук¬раїни Микола ШАМБІР.
Чинне законодавство надає можливість працю¬ючим пенсіонерам раз у два роки здійснювати пе¬рерахунок пенсійних виплат лише за умови їх осо¬бистого звернення до органів Пенсійного фонду. Однак після запровадження щомісячного пер¬соніфікованого обліку платників єдиного соціально¬го внеску, яким охоплений кожен легально працю¬ючий громадянин, потреба у збиранні безлічі дові¬док і папірців відпадає.
  – Для перерахунку пенсій враховуються дані пер¬соніфікованого обліку, тому додаткові документи надавати немає необхідності. Запровадження автоматизованого перерахун¬ку дасть можливість щороку, станом на 1 березня, проводити перерахунок всім, хто набув право на перерахунок, без звернення особи, – пояснив М. Шамбір.
При цьому додав, що під час автоматичного перерахунку «буде вибиратися, тобто братися за основу, найвигідніший для людини варіант заро¬бітку та страхового стажу. Водночас, при набутті права на перерахунок піс¬ля 1 березня, пенсіонер зможе самостійно зверну¬тися за проведенням такого перерахунку».
Нагадаємо чинні на сьогодні правила перера¬хунку пенсій застрахованим особам, які продовжу¬вали працювати після її призначення.
Перерахунок пенсії проводиться з ураху¬ванням не менше 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.
За бажанням пенсіонера, перерахунок пенсії може бути проведено з урахуванням зарплати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій ст. 40 цього закону, із застосуванням по¬казника середньої зарплати (доходу), що врахо¬вувався під час призначення (попереднього пере¬рахунку) пенсії.
Якщо ж застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менше 24 місяців страхо¬вого стажу, то перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попе¬реднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перера¬хунку) та заробітної плати, з якої призначено (попе¬редньо перераховано) пенсію.
Якщо пенсіонер, який продовжував працювати, набув стажу, достатнього для обчислення пенсії відповідно до частини першої ст. 28 цього закону (жінка - 30 років, чоловік - 35 років), за його заявою проводиться відповідний перерахунок пенсії неза¬лежно від того, скільки часу минуло після призна¬чення (попереднього перерахунку) пенсії, з ураху¬ванням заробітної плати, з якої призначено (попе-редньо перераховано) пенсію.
Вказані механізми перерахунку не поширюють¬ся на пенсіонерів, яким призначено пенсію за вис¬лугу років на умовах, передбачених Законом України «Про пенсійне забезпечення», та які не досягли віку, встановленого ст. 26 цього закону.
Описаний порядок перерахунку пенсії прово¬диться працюючим пенсіонерам, яким пенсію призначено за нормами Закону України «Про загальнообо¬в'язкове державне пенсійне страхування».
Аналогічний механізм перерахунку передбаче¬ний також і Законом України «Про наукову і науково-техніч¬ну діяльність», - сказав на завершення М. Шамбір.

Я вдова военнослужащего, участника боевых действий, который был признан инвалидом вследствие заболевания, полученного во время военной службы. В соответствии с Зако¬ном «О статусе ветеранов войны, гарантиях их социальной защиты» он имел удостоверение инвалида войны. Прошу сообщить, в каком раз-мере мне будет назначена пенсия по случаю потери кормильца.

Согласно п. «а» ст. 36 Закона Украины «О пенсионном обеспечении лиц, уволенных с военной службы, и некоторых других лиц», пенсии по случаю потери кормильца, в частности, членам семей военнослужащих, лиц, имевших право на пенсию по этому закону и умерших вследствие ранения, контузии или увечья, которые они получили при защите Родины, или вследствие заболевания, связанного с пребыванием на фронте, в партизанских отрядах, соединениях, признанных таковыми законодательсгвом Украины, — назначаются в размере 40% от заработка кормильца на каждого нетрудоспособного члена семьи. В таких же размерах независимо от причины смерти кормильца начисляются пенсии членам семей умерших инвалидов войны.
Поскольку Ваш муж имел статус инвалида войны, то пенсия по случаю потери кормильца Вам будет назначе¬на в размере 40% от денежного обеспечения умершего мужа, но не ниже размера прожиточного минимума для лиц, потерявших трудоспособность.

Я инвалид войны. Прошел медицинскую комиссию на право управле¬ния автомобилем. Имею медицинские показания для обеспечения транспортным средством, но мне противопоказано управлять им. Как я могу получить антомобиль?

Право на льготное обеспечение спецавтотранспортом инвалидов вой¬ны определено ст. 13 Закона Украины «О статусе ветеранов войны, гарантиях их социальной защиты».
Механизм обеспечения спецавтотранспортом регламентируется По¬рядком обеспечения инвалидов автомобилями, утвержденным постановлением Кабинета Министров Украины от 19 июля 2006 года № 999. Пунктом 30 Порядка определено, что при наличии медицинских показаний для обеспечения автомобилем с ручным управленнем и противопоказаний к управлению им инвалиды войны обеспечиваются автомобилями на льготных условиях с оплатой 7% от их стоимости и передачей права управлення члену семьи, который проживает и зарегистриро¬ван по месту проживання и регистрации инвалида.
У Вас определены медицинские показання для обеспечения автомоби¬лем, но противопоказано управлять им. В таком случае инвалид может быть обеспечен автомобилем при наличии члена семьи, который про¬живает и зарегистрирован по месту проживания и регистрации инвалида и который осуществлял бы управление автомобилем.
Согласно п. З Порядка к членам семьи инвалида относятся лица, которые проживают вместе с ним, связаны общим бьггом, имеют взаимные права и обязанности на основании брака, кровного родства, усыновления, опеки или попечительства над несовер-шеннолетними детьми.
Пунктом 36 Порядка предусмотрено взятие на учет указанной категории инвалидов в случае изменений в со¬ставе семьи, в связи с чем у инвалида появился член семьи, которому соглас¬но действующим нормам можно пере¬дать право управлення автомобилем. В зтом случае инвалида берут на учет со дня обращения в главное управление социальной защиты с заявлением и документами, подтверждающими указанные изменения.

Через годы, через расстоянья…

ХIХ Международный фестиваль «афганской» песни «Перевал-2013» состоялся в Орджоникидзе. В этом году уникальный по своей сути солдатский творческий форум, на который съехались авторы-исполнители, участники боевых действий Украины, Латвии, России, Молдовы, Беларуси, Армении, был посвящен легендарным датам -- 70-летию Сталинградской битвы и форсирования Днепра.
Небольшой уютный горняцкий город на юге Днепропетровщины по праву считают родиной солдатских фестивалей. С 1994 года позывной «Орджоникидзе. Весна. Перевал» ни разу не менялся. Со своими песенными исповедями на сцену выходят те, кто знает цену чести, настоящей мужской дружбе, для кого по-прежнему остаются святыми такие понятия, как воинский долг, боевое братство, память. И таким людям, как традиционно открывая фестиваль, подчеркнул городской голова Иван Цупров, орджоникидзевцы рады всегда.
За годы существования «Перевал» значительно расширил свою географию, стал популярным и престижным. Поучаствовать в нем считается честью, а места в зале заняты задолго до начала. Послушать проникновенные авторские песни боевых побратимов приезжают «афганцы» со всей Украины. Днепропетровскую делегацию, как всегда, возглавил председатель областного объединения ветеранов Афганистана Виктор Волошин. Объединение уже не первый год поддерживает фестиваль, оказывает посильную финансовую помощь. В творческом плане  Днепропетровск  представлял Сергей Бабенко. Он стоял у истоков фестивального движения, участвует в «Перевале» все девятнадцать лет. В этот раз исполнил песню «Мой герой»,  которую написал вместе с известным орджоникидзевским поэтом, ветераном вооруженных сил Леонидом Казариным. В знак благодарности нашим дорогим фронтовикам за их  солдатский подвиг, за мирное небо. Дед Сергея -- Тихон Васильевич Бабенко, несмотря на ранения и контузии, прошел всю войну, награжден двумя медалями «За отвагу», медалью «За боевые заслуги», орденами Славы и Красной Звезды. Из жизни отважный танкист ушел через девять лет после Великой Победы…
Когда  участники российской группы «Южный ветер» (на снимке в центре) узнали, что фестиваль посвящен победе в Сталинградской битве, они отменили даже концерты и приехали с поклоном от героической волгоградской земли. Коллективом руководит кавалер ордена Красной Звезды Евгений Баранов, воевавший в Кандагаре. Знают о войне не понаслышке и остальные участники группы. Поэтому и песни в их исполнении такие проникновенные…
Песенную эстафету продолжил дуэт из Твери. Боевой офицер, подполковник Станислав Назимов как автор-исполнитель выступил на фестивале два года назад. За это время с побратимом Владимиром Шамбуровым он организовал группу «НаШа» и уже выпустил альбом.
Тепло зрители встречали молдавский творческий коллектив «Эхо Афгана & Батя» во главе с Иваном Цуркану, который служил в самом начале войны в Кундузе, в 149-м гвардейском полку. Война до сих пор приходит в его сны и песни, а средства от благотворительных концертов идут на помощь инвалидам, матерям. Недавно помогли сделать операцию на сердце сыну боевого товарища.
– Нам близок этот город по духу, – делится впечатлениями Иван Цуркану. – Здесь особая атмосфера, особенные люди. Очень важно, что все годы оргкомитет фестиваля возглавляет городской голова, держит его душу в своих заботливых руках. Поэтому неудивительно, что все здесь пропитано добротой, чувством долга, памятью. Низкий поклон за это! В сегодняшнем мире доброта, сострадание, соучастие в большом дефиците. «Перевал» обогащает духовно, наполняет сердца именно такими чувствами. Нет ценнее в нашей жизни добрых дел и поступков. Это то, что всегда хранит память, что вспоминается с благодарностью. «Перевал» дарит неповторимые минуты общения, вызывает невероятные эмоции, заставляет биться в унисон сердца. 
Латвийская группа «Русские» для участия в фестивале уже второй раз преодолела более полторы тысячи километров. В прошлом году рижане покорили публику с первой минуты выступления. Ехали к нам с отличным подарком. Специально для «Перевала» написали песню, которую можно смело назвать гимном. Зал слушал стоя. Каждое слово, каждый аккорд бередил сердце. Потому что у «каждого в жизни есть свой перевал…»
– Написать песню, посвященную орджоникидзевскому фестивалю, мы твердо решили после того, как впервые побывали на нем, – говорит руководитель группы Дмитрий Шейнкман. – Здесь такая патриотическая аура и отношение  к ветеранам, традициям, что непричастным к этому быть невозможно. Память у нас одна на всех. Ей не страшны границы, годы, расстояния. Мы всегда будем преклоняться перед подвигом фронтовиков, благодарить их за мирное небо. Нам  всем есть чем гордиться. К примеру, дед Сергея Оболевича, имея не одно ранение, дошел до Берлина, награжден медалью «За отвагу», орденом Красной Звезды, двумя орденами Славы. Эстафету мужества отважного солдата  в восьмидесятых принял внук. О воинской доблести Сергея свидетельствует медаль «За боевые заслуги».
Об Афганской войне Сергей Оболевич рассказал в своем сольном альбоме «А сердце памятью болит». Его песни основаны исключительно на тех фактах, которые самому пришлось пережить. Средства от продажи диска пойдут на строительство в Риге памятника погибшим землякам, который планируют возвести к 25-й годовщине вывода войск. Сергей учредил фонд памяти павших в Афганистане, и сейчас очень активно занимается общественной работой.
Уже невозможно представить «Перевал» без  народного коллектива «Память» под руководством заслуженного работника культуры Павла Кравчука, первого солиста  знаменитой группы «Каскад». За 26 лет творческой жизни крымчане стали лауреатами множества фестивалей и конкурсов солдатской песни, провели сотни  концертов в разных уголках страны. На нынешний (восемнадцатый для них) орджоникидзевский фестиваль они привезли свой первый сольный альбом «Вспомним, ребята…». За выступлениями, благотворительностью и активной общественной работой до собственного альбома вот только сейчас руки дошли.  Песни в исполнении Павла звучат с невероятными интонациями. Слушаешь – и мурашки по коже от искренности и честности.
Благодарные зрители долго не отпускали со сцены и участников, которых давно считают родными. Киевский бард, капитан спецназа, кавалер двух орденов Красной Звезды Вячеслав Куприенко всегда привозит новые песни. В его творческом  арсенале – шесть сольных альбомов.
Скрипач криворожанин Владимир Стецкий  специально к фестивалю подготовил и новые мелодии, и свои новые стихи. Как всегда, заставил всплакнуть и посмеяться  известный запорожский бард, автор гимна  воинов-«афганцев» «Виват!» Юрий Шкитун. Любимец публики, в котором уживаются отвага и юмор, честь и озорство, также представил на зрительский суд свои новые работы.
Не жалели орджоникидзевцы  аплодисментов и для одного из инициаторов проведения первого «Перевала» Сергея Костецкого, заместителя председателя городской ветеранской организации Александра Гринера, который выходил на сцену еще и в роли ведущего. Тепло встречали белорусского автора-исполнителя Александра Чалого, армянина Армена Ованесяна, киевлянина  Николая Грабовского, криворожанина Сергея Ефимцева, лучших исполнителей «Молодежного фестиваля», который проводится в городе уже пять лет. Песню «Помолимся за родителей» в исполнении ребят невозможно было слушать без слез. Низкий поклон матерям за подвиг сыновей. Наш общий долг – подставлять им надежное плечо. В Орджоникидзе, как сказал председатель городской организации ветеранов Афганистана Станислав Воловик, это делают постоянно, независимо от памятных дат и решений правительства.
В этом году из Москвы на фестиваль снова приехала мама орджоникидзевца Валерия Радчикова – Антонина Антоновна. Ее сына, человека с трагической судьбой, знают «афганцы» всего Советского Союза, а подвигом гордится весь город. На предыдущем фестивале заместитель городского головы, режиссер и вдохновитель праздника Татьяна Ходосовская посвятила нашему героическому земляку отдельный блок программы. Сейчас уделила особое внимание криворожанину, кавалеру многих боевых орденов и медалей, инвалиду первой группы Виктору Боброву. Он принимал участие в нескольких первых фестивалях, потом из-за болезни был большой перерыв, а теперь приехал в качестве почетного гостя.  Так случилось, что родные получили на него похоронку. Пока за его жизнь в госпитале боролись врачи, по чудовищной ошибке на родине у него появилась собственная могила… На войне всякое случалось.
Четыре фестивальных часа – как одно мгновение! Традиционная финальная песня,  специальные награды и сувениры городского головы участникам и спонсорам. Много лет «Перевал» поддерживает председатель Всеукраинской организации «Афганцы Чернобыля» Александр Рябека. В этом году плечо организаторам подставил народный депутат Украины Андрей Шипко. Да и в самом городе немало людей с высоким чувством долга, тех, кто конкретными действиями помогает в проведении уникального песенного праздника. А это значит, что через год Орджоникидзе снова будет встречать  дорогих гостей на юбилейном фестивале.
 Юлия БАБЕНКО.

«Оберіг» собирает таланты
В Херсоне состоялся отборочный тур Всеукраинского фестиваля военно-патриотической песни и поэзии «Оберіг». Во Дворце молодежи  показывали свое мастерство поэты, хореографические коллективы, вокалисты и авторы-исполнители.
Концертная программа была доступна всем желающим, поэтому праздник получился для всех. Зрителей покорили своим вокальным искусством Иванна Собач, Владислав Ходаков и Лилия Кравец из Новой Каховки, Андрей Черненко (Херсон), Иван Знахаренко из Приозерного, вокальный ансамбль «Журавка» (Херсон), Оксана Петрусь (Новая Каховка) и Василий Белоусов из Скадовска. Игорь Корчагин из Берислава и Станислав Ковальчук из Каховки посвятили свои песни погибшим в Афганистане.
Ансамбль танца «Сюрприз» из Голой Пристани порадовал веселым танцем. Запомнились выступления херсонских данс-клуба «Актив» и ансамбля танца «Візерунок».
Звучали стихи известных и начинающих авторов, очень тронули строки в исполнении поэтессы Анастасии Лужинецкой «Афганистан. Погибшим посвящается…». Удивительный интернациональный проект представила на суд зрителей херсонская поэтесса, обладатель награды «Серебряное перо Руси», литературной премии имени А. Грибоедова и специальной награды имени А. Твардовского Людмила Крыжановская. Ее новое стихотворение «Подвиг» написано по мотивам книги Светланы Савицкой «Распутай время» о подвиге «крылатой пехоты» в бою 1941 года под Химками, который не смогла повторить ни одна армия мира!
На церемонии награждения всем участникам вручили памятные сувениры. Официальные приглашения участвовать в финале Всеукраинского конкурса-фестиваля «Оберіг» получили 30 конкурсантов. Пожелаем же удачи А. В. Кашициной, Л. В. Друзякиной, В. Ф. Столяру в их самоотверженном труде и благородной миссии. Ждем с нетерпением финал фестиваля «Оберіг» в октябре. Добро пожаловать на него, талантливые участники из других областей Украины!
Надежда ЛЕБЕДЕВА.

Память в бронзе, металле и камне
Вогонь  не  згасає
У селі Стара Рудня  Щорського  району Чернігівської області  на стіні місцевої школи відкрито меморіальну дошку Василю Михайловичу Михальченку, який  загинув у Афганістані.
 Народився він у Старій Рудні 25 грудня 1962 року в робітничій сім’ї.
– Роки  дитинства  для  Василька були  щасливими,  радісними,  – згадує його перший вчитель  П. О.  Алексієнко.  –  Ріс  у  хорошій,  дружній,  працьовитій  родині. Батьки  з  любов’ю ставилися  до дитини.
У березні  1981 року хлопець отримав  повістку з військкомату. Йому випав  Афганістан. 21 серпня 1982 року  рядовий  Михальченко  у  складі  свого  підрозділу   супроводжував колону,  коли  несподівано  бойова  машина  піхоти, яка йшла попереду і в якій їхав командир роти старший  лейтенант  Нометов,  підірвалася на міні. Не вагаючись ні секунди,  поранений Василь побіг до палаючої машини. Спочатку виніс на собі водія-механіка, потім кинувся рятувати командира.  Пролунав вибух. Вибухнуло пальне, здетонували боєприпаси... 
За мужність і героїзм  Василя  Михальченка нагородили посмертно  орденом  Леніна. Його іменем названо вулиці в місті Щорс  і в рідному селі.
 Після смерті сина  батько прожив лише десять років,  так і не змирившись  з втратою. А мама, Марія Кирилівна,  і в сніг, і в дощ, і в спеку йде до сина, несе квіти.
На  відкритті  меморіальної дошки розповідь Марії  Кирилівни (на знімку – друга ліворуч) про сина нікого не залишила  байдужим. Сьози  витирали навіть чоловіки. Адже   присутніми  були  друзі,  однокласники, воїни-«афганці», мешканці села.  Пам’ять про героя-земляка житиме вічно.

Раїса СОТНІКОВА,
науковий  співробітник Щорського історичного музею.

Спорт
Київська весна лучників
У міжрегіональному вищому професійному училищі автомобільного транспорту та будівельної механізації (директор – учасник бойових дій в Афганістані В. М. Коваленко) відбувся традиційний відкритий турнір зі стрільби із лука «Київська весна».
Змагання проводилися четвертий рік поспіль. Організатором виступила адміністрація ДЮСШ №24 за підтримки Спілки ветеранів Афганістану Святошинського району міста Києва, Київської міської спілки ветеранів Афганістану.
На урочистому відкритті були присутні голова правління Київської міської спілки ветеранів Афганістану М. М. Гончаренко, члени правління Святошинської спілки ветеранів Афганістану О. А. Сотніченко,  С. О. Ізмаіграїв, воїни-інтернаціоналісти. З вітальним словом до учасників і гостей звернувся  Микола Гончаренко. Він розпочав з хвилини мовчання по загиблих у військових конфліктах на території інших держав і побажав спортсменам успіхів.
Три дні на спортивному майданчику училища точилася безкомпромісна боротьба в усіх вікових категоріях. Кияни вибороли найбільшу кількість нагород, добрі результати показали лучники з Черкащини та Одеси. Переможці та призери нагороджені грамотами, медалями, кубками. Нагороди вручали ветерани війни в Афганістані.
Головний суддя змагань, заслужений майстер спорту Ігор Леонідович Пархоменко подякував за допомогу всім небайдужим до дитячого та юнацького спорту й висловив надію на подальшу співпрацю.
Олександр СОТНІЧЕНКО,
учасник бойових дій в Афганістані.

На скелях – спортсмени-туристи
На базі Великорішнівської загальноосвітньої школи відбулися змагання Шепетівського району зі спортивного туризму в закритих приміщеннях  на Кубок  пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.
А передували змаганням переобладнання і підготовка спортивно-тренувального комплексу туристично-оздоровчого клубу «Горизонт» Великорішнівської школи. За фінансової підтримки районного управління освіти, молоді та спорту, дирекції школи, сільського голови. учнів, батьків, а також вчителя і тренера В. В. Швець, керівника гуртків туристично-оздоровчого клубу «Меридіан» В. М. Яворського у стислі терміни спортивну залу було підготовлено.
Змагалися 10 команд (9 дитячих і доросла — поза конкурсом), спортсмени з різних населених пунктів Шепетівщини. У перший день команди та окремі учасники долали смугу перешкод, яка складалася з п’яти етапів. Не менш напруженим був другий день змагань. На старт «Зв'язки чоловічі» та «Зв'язки змішані» вийшло 14 пар. Боротьба на складних етапах (крутопохила навісна переправа, скельний підйом, спуск по вертикальних перилах траверс-схилу, скельний траверс) виявила найвправніших.
У загальнокомандному заліку перше і третє місця посіли колективи Городищенської ЗОШ І-ІІІ ступенів (тренер – В. М. Яворський), другими були господарі — команда «Горизонт–І» (тренер – В. В. Швець). Команда-переможець і призери нагороджені кубками, медалями і грамотами.
Велику допомогу в підготовці й проведенні змагань надали районне управління освіти, молоді та спорту (начальник управління – П. Ф. Дзяворук, методист – О. А. Кривінчук), адміністрація та колектив Великорішнівської ЗОШ І-ІІ ступенів (директор – Н. А. Космина), депутат районної ради І. П. Черняхівський, Великорішнівський сільський голова В. П. Космина, туристично-оздоровчі клуби «Меридіан» і «Горизонт».
В. ВАРАВА,
президент туристично-оздоровчого
клубу «Меридіан».

Из поэтического блокнота

        Ты вышел из боя!


Ты вышел из боя, на камень присел
И в сторону дома печально смотрел.
Стоит  пред глазами сегодняшний бой.
«Охотничьи»* держишь дрожащей рукой.

Дымок сигареты дурманит, пьянит.
Неладно в груди – что-то сильно болит.
И видишь ты лица погибших ребят.
Горячий «Калашник» в ладони зажат.

«Калаш» не подвёл, он с тобою в строю.
Да, духам досталось и в этом бою.
«Хэбэ» всё пропитано солью войны.
Мы выполняли приказы страны!

А сердце болит – хоть кричи благим матом!
Накрыт неподвижный Серёга бушлатом.
Учились мы вместе. Что маме сказать?
За чью же нам правду пришлось умирать?

Сестрёнка Сергея – невеста твоя,
И, как же ты рвёшься в родные края!
Мы были в Афгане, друзей там теряли…
Мы жизни такой никому не желали!

Херсонщины дети, мы словно братишки.
Домой возвратились, но в цинке, мальчишки.
Так жить вы хотели, любили девчат.
Дождались вас мамы, но в  чёрном стоят.

Мне б им поклониться до самой земли.
К солдатским ногам вы цветы принесли.
Тяжёлый был бой – ты его не забыл
И выжил в аду том, но в бронзе застыл!

Александр ЕЛАГИН,
участник боевых действий в Афганистане.

 
«Охотничьи»* – название сигарет.

Пісня без кордонів
З 17 по 19 травня в Івано-Франківську в рамках «Вахти Пам’яті» відбудеться I Міжнародний фестиваль військово-патріотичної пісні «Пісня без кордонів».
У програмі фестивалю, присвяченого 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, виступи провідних ансамблів і виконавців – воїнів-інтернаціоналістів з України, Росії, Білорусі, Молдови і Литви.
Прес-служба УСВА.



 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.