" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Карл-Германн КРОГ: "Хочу вибачитися за ту війну"... Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40984034 Відвідувачів
Орденские планки – ветеранам
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Укрінформ
Урядовий портал
Карл-Германн КРОГ: "Хочу вибачитися за ту війну"... Надрукувати Надіслати електронною поштою
Цього року Український фонд "Єднання" з Луцька відзначає двадцятиліття. У 1993-му він був одним із перших благодійних фондів, зареєстрованих на Волині. За ці роки "Єднання" стало своєрідною народною дипломатичної місією двох великих європейський держав. Про це наша розмова з директором фонду Олегом Трофимчуком.
Для цього Бог врятував йому життя
- Олеже Анатолійовичу, як народилася ідея створення фонду?

- Ми хотіли побудувати в Ковелі пам'ятник усім жертвам Другої світової війни. Журналіст Володимир Данилюк в архівах знайшов згадки, що під час війни в Ковелі був табір для радянських військовополонених, а з 1944 року там утримували полонених солдатів вермахту. Цей табір існував у Ковелі до 1947 року, а далі - аж до 1952-го - в Сибіру. До пошуків долучився журналіст Володимир Шевчук. Вони майже рік збирали матеріали про ці табори, об'їздили всю Волинь та частину Німеччини, шукали свідків, знайшли місце, де поховано сотні в'язнів, радянських і німецьких. Володимир Данилюк сьогодні - редактор "Волинської газети", а Володимир Шевчук створив Український фонд "Єднання" й очолює його правління уже 20-й рік.
- Як сприйняли в Україні цей пам'ятник?
- Давайте почнемо з іншого. Для чого був потрібен пам'ятник жертвам війни, до яких ми віднесли й німецьких полонених? Розумієте, після Першої світової війни майже всі країни прийняли Гаазькі та Женевські конвенції, де спільно затвердили "Правила ведення війни". Визначалося, що солдатів ворожої армії, які потрапили в полон, не можна було відпускати, поки йде війна, бо ці люди, за присягою, змушені будуть знову воювати. Але ж був уже 1947 рік, був уже 1952 рік - війна давно закінчилась, а німецькі полонені помирали в Ковелі, а пізніше - в Сибіру. І хто міг тоді щось зробити Радянському Союзу - переможця не судять. Він сильніший, але не завжди милостивий. Одне слово, розгорілась дискусія: попереду 50-річчя Перемоги, а тут пам'ятник примирення.
Наша довідка
Олег Трофимчук - заступник голови Волинської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану, кавалер двох орденів Червоної Зірки. У 1993 році разом із журналістом Володимиром Шевчуком створив Український фонд "Єднання". Його ж вони й очолюють: Олег Трофимчук - як директор, Володимир Шевчук - як голова правління.
Як це сприйняли? По-різному. Аж поки Володимир Шевчук разом із ветеранами Турійського району не запросив ветеранів вермахту з Німеччини на святкування 50-річчя Перемоги в Луцьку. Такого в Україні ще не було. Це запрошення схвалили тодішні голова Турійської райдержадміністрації Богдан Шиба і Луцький міський голова Антон Кривицький. А найголовніше, ідею взаємопрощення та примирення активно підтримав тодішній голова Волинської облради і голова облдержадміністрації Борис Клімчук.
Із Бад-Зальцуфлена до нас приїхав німецький партнер - голова ветеранського Союзу німецьких солдатів округу Детмольд Карл-Германн Крог. Разом із нашими ветеранами він на Меморіалі "Вічної слави" в Луцьку поклав вінок, а пізніше, на врочистому зібранні, сказав: "П'ятдесят років тому ми з вами були в різних окопах. Як колишній німецький солдат я сьогодні хочу перед вами всіма вибачитися за ту війну, в якій брав участь. Пробачте мені ті горе і біль, які тоді ми вам принесли".
- І йому вибачили?
- Принаймні всі в залі зрозуміли Крога, побачивши на його очах сльози. Ще напередодні 40-річчя Перемоги він звернувся у Міністерство закордонних справ УРСР з проханням дозволити йому та іншим німецьким ветеранам зустрітися на святі Перемоги з ветеранами Радянської Армії. Москва заборонила це робити. Розумієте, вибачитися хотів не політик, не генерал, а звичайний колишній солдат!
- Хто ж такий Карл-Германн Крог?
- У 1943 році він закінчив артилерійське училище. Був запрошений до Берліна, щоб написати з іншими молодими офіцерами рапорт про вступ до СС, і Рейхсфюрер СС Генріх Гіммлер сам вручатиме їм посвідчення. Знаючи вже тоді про діяння СС, Крог відмовився. Це був зухвалий виклик - того ж дня його послали на Східний фронт у підрозділ винищувачів танків.
З боями відступав від Бобруйська до Берліна. Добре зрозумів, що таке війна, втрата друзів. А один випадок перевернув його життя. Наприкінці війни, захищаючи Берлін, він мусив доставити донесення у штаб для генерала. У штабі в цей час судили двох дезертирів: молодого хлопця з гітлерюгенду відпустили, а старшого солдата генерал наказав Крогу розстріляти. Солдат плакав, згадував про малих дітей. Крог відвів дезертира за бункер, вистрілив у повітря і наказав йому тікати. Повернувся, щоб доповісти про виконання наказу, і не знайшов ні штабу, ні генерала - бомба зрівняла із землею все.
Тоді він і замислився: якщо Бог врятував йому життя, він повинен чимось відповісти. Тому й хотів вибачитися перед нами за ту війну. У серпні 1995 року ми за підтримки Бориса Клімчука більш як на тиждень повезли наших ветеранів до Німеччини. Вони жили в сім'ях німецьких ветеранів, а наступної весни самі приймали колишніх ворогів у Луцьку, Ковелі, Турійську.
Окопи по різні береги Турії
- У Турійську німецький ветеран Віллі Бревіт розмовляв з волинським ветераном Олексієм Генсировським. У 1944 році два тижні їхні частини стояли навпроти одна одної на Волині, на річці Турії. І Генсировського знали німці, бо його кулемет не змовкав, а Бревіту доводилося хоронити жертв українського кулеметника, який за ті важкі бої на Турії отримав орден Слави ІІІ ступеня. І за святковим столом вони малювали на серветках берег річки і розповідали, де хто був у той час.
Потім Віллі Бревіт сказав: "Ми вели один проти одного запеклі бої. А сьогодні зустрілись тут. Подивіться, в мене скалічена ліва рука. І в Олексія Генсировського теж на лівій руці немає майже всіх пальців. І я подумав: Бог дав нам цей день, а наші праві руки залишив цілими, щоб ми їх потисли один одному. Двері мого дому в Херфорді завжди для нього відкриті". І руки один одному тисли, і навіть цілувалися колишні вороги. А потім ще не раз їздили в гості один до одного.
- Пам'ятник відкрили у вересні 1996 року. Пізніше з'ясувалося, що він такий єдиний в Європі.
- Це дослідили німецькі журналісти. Україна тоді вибудовувала свою незалежність. Україну в Німеччині асоціювали з Чорнобилем. Нам везли гуманітарну допомогу. І раптом - пам'ятник. Як символ взаємного прощення, як знак християнського милосердя молодої європейської держави. Звичайно, це велика гордість, що саме ми, українці, поставили такий пам'ятник перші в Європі. Це наша пам'ять про співвітчизників, які полягли на тій війні. А німці... Мільйони їх теж постраждали у Другій світовій. А пам'ятник у Ковелі - наше їм прощення і заклик до того, щоб жити в мирі та дружбі.
Тоді нам дуже допомогла Народна спілка з догляду за німецькими військовими похованнями з Касселя. Бо коштів на будівництво наш уряд виділити не міг. Тому з ініціативи Володимира Шевчука в Німеччині було організовано понад шістдесят концертів ансамблю пісні і танцю Прикарпатського військового округу під керівництвом полковника Віталія Халавчука. Зали були переповнені - німці такого ще не бачили. І на тих концертах збирали гроші на будівництво пам'ятника.
- Тобто ви мали помічників.
- Хто думав так, як ми, й були наші помічники. Найважливішою підтримкою була принципова позиція місцевої влади - зокрема, керівника облдержадміністрації Бориса Клімчука. Нагадаю: йшов 1995 рік. І у Верховній Раді, і в облраді було багато депутатів, які казали виборцям: "Ви, ветерани, виграли війну, а тут хочуть німцям пам'ятник будувати. Голосуйте за нас...". Борис Клімчук цей "прес" витримав. Інша важлива підтримка йшла від посольства Німеччини в Києві.
У посольстві Німеччині працювала тоді другим секретарем Анка Фельдгузен. Вона так пройнялася ідеєю цього пам'ятника, що і приїздила до нас, і з ветеранами зустрічалася, і на святкуванні ювілею Перемоги у 1995 році була в Луцьку, сприяла взаємним візитам наших та німецьких ветеранів. Коли закінчилась її дипломатична каденція тут, вона працювала в МЗС Німеччини, а пізніше приїхала знову до України. Нині вона постійний заступник Надзвичайного і Повноважного Посла. Фактично після посла друга особа, що представляє Німеччину в нас.
- Напевно, не обійшлося і без меркантильних попутників?
- На жаль, до нашого проекту хотіли долучитися деякі люди, щоб ми відкрили візу, а вони приїдуть до Німеччини, щось там куплять-перепродадуть і зароблять на цьому. Та були й інші, вони переймалися нашим бажанням побудувати цей пам'ятник. Ще 1994 року ми організували поїздку з кількома концертами до Бад-Зальцуфлена співака, тепер народного артиста України, Василя Чепелюка та тріо бандуристок. Це були перші концерти, які нам разом із Крогом вдалося там провести, щоб курортний Бад-Зальцуфлен, де колись виступав Лучано Паваротті, почув і волинських артистів.
- Завдяки кому ця поїздка й концерти відбулися?
- Посприяли два випускники історичного факультету Волинського університету імені Лесі Українки - Ігор Палиця та Олександр Лазорко. Їхнє україно-латвійське СП "Мавекс-Л" тоді придбало перший у Луцьку мікроавтобус "Форд-транзит". Олександр сам вів машину майже півтори тисячі кілометрів. Сьогодні Ігор Палиця - народний депутат України, а Олександр Лазорко - голова правління ВАТ "Укртранснафта". Виходить, із самого початку нашу ідею підтримували люди із сильними характерами, багато хто з яких пізніше реалізував себе як лідери національного масштабу.
Здобутки народної дипломатії
- Пізніше було організовано в Німеччині багато концертів художніх колективів України. На стажування стали їздити лікарі, працівники банків, учителі. Були з візитами і представники влади, силових структур. Ось уже двадцять літ щороку їдуть стажуватися до Німеччини 15-20 волинських студентів - германістів, економістів, технічних спеціальностей. Живуть у німецьких сім'ях, а двомісячну практику проходять в різних установах. Цю програму дуже вітає Посольство України в Німеччині.
22 червня минулого року Надзвичайним і Повноважним Послом України в Німеччині став Павло Клімкін. Одним із перших громадських діячів, хто до нього приїхав у Берлін, був Карл-Германн Крог.
У Бад-Зальцуфлені Павла Клімкіна вразили здобутки в розвитку україно-німецьких стосунків, які з'явились завдяки роботі Карла-Германна Крога та нашій співпраці з ним.
Звісно, все це заслуга не лише нашого фонду. Треба згадати Віру Павлівну Миханько-Хейдемейєр, завдяки якій ще у 1990-х роках півтора десятка студентів тоді ще Індустріального інституту (нині Луцького національного технічного університету) пройшли навчання у Вищій технічній школі Ліппе, ректора цього університету професора Віктора Божидарніка, який ще 1992 року перший на Волині уклав угоду про кооперацію з іноземним вишем, його колег-професорів Івана Олексеюка та Ігоря Коцана (колишнього і нинішнього ректорів Східноєвропейського національного університету імені Л. Українки), які з ініціативи Віри Павлівни у 2000 році долучилися до такої співпраці, що дало змогу організувати стажування та практику в Німеччині уже сотням студентів.
Не можу не згадати нашого давнього друга і партнера Олександра Міщука. Цей хлопець із поліського волинського села ще в радянські часи став справжнім германістом, успішно закінчив Лейпцігський університет. Долучившись до нашої діяльності спершу як перекладач та митний брокер, він згодом став ведучим концертів, співорганізатором культурно-мистецьких заходів, студентсько-вчительсько-школярсько-наукового обміну, а нині є координатором проектів спілки "Мости в Україну" на Волині.
- А що це за історія з демонтажем англійських та бельгійських гарнізонів?
- У 1996 році в Німеччині почалося виведення британських та бельгійських окупаційних військ, що стояли там після Другої світової. Усі приміщення в цих гарнізонах уряд дозволив розбирати і всі матеріали, придатні для вжитку, вивозити в Україну. Володимир Шевчук формував будівельні бригади, віз їх до Північної Рейн-Вестфалії, разом із Крогом визначав об'єм робіт, розробляв план завантаження та перевезень. Я вантажі приймав, розмитнював і за погодженням з облдержадміністрацією контролював їхнє одержання тими, хто потребував. Це були перші в Україні пластикові вікна, двері, радіатори опалення, дахові покриття, котельні, кухонне обладнання, меблі, сантехніка та інше. Усі предмети мали гарний практичний вигляд, ними користувалися ще багато років. Разом із відповідною комісією облдержадміністрації ми визначали пріоритетні потреби, аналізували, що можемо привезти з англійських гарнізонів і надавали узгоджений план розподілу Кабінетові Міністрів. Після його затвердження вантаж привозився, розмитнювався і розподілявся серед лікарень, навчальних закладів, релігійних громад. Ми допомагали Свято-Богоявленському Кременецькому жіночому монастирю.
У 1997 році біда прийшла в село Мильці Старовижівського району. Дах Миколаївського чоловічого монастиря повністю понівечила страшна буря. Ми передали туди понад 2000 квадратних метрів алюмінієвого дахового листа, і монастир перекрили. Так дах з англійського гарнізону в німецькому Херфорді знадобився православному монастиреві в Мильцях. Пізніше ми привозили лікарняні ліжка, медичне та кухонне обладнання, навіть нову керамічну німецьку черепицю. До речі, кілька разів за погодження з Кабміном возили вантажі навіть до Інституту Амосова в Київ. За останніх 15 років нам вдалося привезти до України близько ста п'ятдесяти 20-тонних автомашин вантажів.
Почесний громадянин Волині живе в Німеччині
- І як відзначили вашу таку подвижницьку працю?

- Розумію вашу іронію. Але якби не наш партнер Карл-Германн Крог, нічого не було б. За всім цим стоїть одна людина - Карл-Германн Крог. Й нагороджувати треба було його, а не нас. Володимир Шевчук лише був його однодумцем і допомагав йому.
Удома у Крога був шокований фотографіями в його скромному кабінеті. Ось він із канцлером Гельмутом Колем, ось із президентом Німеччини Вайцзеккером. Ще на одній світлині він із своїм давнім другом професором Райнером Кьорфером, який вперше в Європі зробив пересадку серця і проводив у своїй клініці в Бад Оєнгаузені близько 4000 операцій на рік на відкритому серці... Крог привозив цього славетного хірурга до Луцька, і не раз. Головний лікар Волинської обласної лікарні Іван Сидор вважає його своїм другом.

На знімку: почесні громадяни Волині - отець Петро Влодек з Луцька і професор Карл-Герман Крог з Німеччини.

Запросивши у 2005 році групу вчителів гімназії №4 на двотижневе стажування, пан Крог організував інтенсивну співпрацю зі школами Херфорда, а пізніше була підписана перша на Волині угода про партнерство з гімназією в Німеччині. Знайшли своє продовження і акції стажування вчителів німецької мови. Спочатку для педагогів Луцька, а останніми роками під егідою Волинського інституту післядипломної освіти вчителів для вчителів німецької мови всієї області, до того ж перевага надається сільським вчителям із віддалених районів.
Не забуває пан Крог і про культурні зв'язки. З 2001 року стали традиційними передріздвяні концерти митців Волині у Східній Вестфалії-Ліппе. За посередництва спілки та самого пана Крога волинські творчі колективи регулярно беруть участь у культурних акціях та фестивалях. Учасниками культурного обміну були кафедральний камерний хор "Оранта", церковний хор "Волинські дзвони", ансамбль танцю "Волинянка", квартет "Акорд", капела і тріо бандуристок "Дивоструни", ансамбль "Джерела", гурт "Терлич", квартет "Нота Нео", тріо "Лелія" та інші.
- І все-таки громадянський подвиг Карла-Германна Крога не залишився непоміченим.
- У 2010 році перед засіданням Волинської облради тодішній її голова Анатолій Грицюк вручив Відзнаку Почесного громадянина Волині Доктору богослов'я, почесному ректору Волинської духовної семінарії Української Православної Церкви Петру Влодеку та почесному професору Волинського національного університету імені Лесі Українки, Луцького національного технічного університету та Волинського інституту економіки і менеджменту, голові німецького громадського об'єднання "Мости в Україну" Карлу-Германну Крогу, єдиному іноземцю, хто сьогодні удостоєний такого високого звання.
Тоді нагороджували двох ветеранів - Петра Влодека, який брав Берлін у травні 45-го, та обер-лейтенанта Карла-Германна Крога, який у тому самому травні захищав Берлін, який двічі тікав із радянського та американського полону, який усе життя хотів вибачитися перед тими, з ким воював.  
- Україна стала моєю другою Батьківщиною, а українці - рідними. Відчуваю, що Бог залишив мене живим на війні, щоб дочекався цього дня і до цього розуміння дійшов. Але попереду найголовніше - я житиму заради вас усіх, - каже професор Карл-Германн Крог.
На знімку: Зустрічі німців із «Мостів в Україну» зі своїми українськими друзями вже стали традиційні.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.