" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - НЕ ЕКОНОМТЕ НА ІНВАЛІДАХ ВІЙНИ! Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!
fest-logo.jpg


41277878 Відвідувачів
Міністерство оборони
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
НЕ ЕКОНОМТЕ НА ІНВАЛІДАХ ВІЙНИ! Надрукувати Надіслати електронною поштою
ivslidekonom2013.jpgУ «Голосі України» від 23 травня 2013 року моя увагу привернув заголовок матеріалу Анни Шевченко «Інвалідам війни — безкоштовні путівки до санаторію». У «пропозиції» зазначено, що готується законопроект, згідно з яким «за бажанням інваліди замість путівки до санаторію зможуть раз на два роки отримувати грошову компенсацію в таких розмірах: інваліди війни І—II груп — у розмірі середньої вартості путівки; інваліди війни III групи — 75 відсотків середньої вартості путівки».
У мене одразу виникло запитання: чому б не компенсувати повну вартість путівки людям, що пройшли суворі роки війни?! Тільки уявіть їх: поранених, покалічених, що втратили здоров'я, яким і жити залишився лічений час — роки, місяці, а може бути, і дні. Адже наймолодшим з них близько 90 років! Як зазначено в статті, таких людей живих залишилося вже дуже мало. Невже вони не заслужили, щоб один раз на рік, якщо не можуть скористатися путівкою, отримувати компенсацію в розмірі п'яти тисяч гривень?
Я вважаю, що обов'язок держави — подбати про соціальний захист ветеранів на схилі літ. Але в чому ця турбота? Адже інвалід війни не має права отримувати компенсацію щорічно, а тільки раз на два роки й то не повну вартість путівки. Сьогодні я живий, а завтра мене вже може й не бути, тож держава заощаджує на інвалідах війни.
Цей лист — крик душі інваліда Великої Вітчизняної війни І групи «А», 1925 року народження. Перше поранення я отримав 4 листопада 1943 року в боях за визволення Києва, друге — у Закарпатті в 1944 році. Після звільнення в запас мені вдалося тричі побувати в санаторіях: у 2008-2010 роках. А в 2011-му і 2012 роках я звернувся до обласного військкомату з питання компенсації. Путівка коштує тисяч п'ять і більше, а от компенсацію видають раз у два роки в розмірі 340 гривень.
Розділивши цю суму на два, одержуємо 170 гривень на оздоровлення на рік. Цікаво, чи зумів би чиновник, котрий створив і підписав цей закон, оздоровитися за таку суму?
Це не просто глузування, а знущання над старшими людьми, фронтовиками, що захистили Батьківщину.
Дмитро ЧАРКІН,
член Національної спілки журналістів України.
Голос України
Одеса. Мал. МИКОЛИ КАПУСТИ.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.