" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Увічнили пам'ять усіх загиблих земляків Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41262037 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Увічнили пам'ять усіх загиблих земляків Надрукувати Надіслати електронною поштою
img_2059.jpg
У Краснополі на Житомирщині за ініціативи членів Чуднівської районної спілки ветеранів Афганістану відкрито пам’ятник загиблому в Афганській війні Олександру Хмілевському.
У 1984 році Олександр був призваний до лав Збройних Сил. Після навчання у місті Мар’їна Горка з березня 1985 року виконував інтернаціональний обов’язок в Афганістані у 334-му окремому загоні спеціального призначення. Бойові операції його підрозділ виконував біля кордону з Пакистаном, де проходили основні шляхи постачання зброї для моджахедів. У  бою 3 квітня 1986 року сержант Хмілевський зазнав тяжке поранення і 9 квітня помер у госпіталі. Посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.
Урочистості проходили біля місцевої школи. Пам’ятник встановили в дуже красивому місці, серед туй, які ростуть вздовж алей. У заході взяли участь воїни-інтернаціоналісти, родини загиблих, місцеві жителі, голова Житомирської обласної спілки ветеранів Афганської війни Павло Ментов, голова районної ради Валерій Копчик, голова Краснопільської сільської ради Олександр Бистрицький, голова Чуднівської районної спілки ветеранів Афганської війни Володимир Сусол, «афганець», настоятель Тригірського монастиря архімандрит отець Галактіон, директор Краснопільської школи Сергій Шулима.
– Так трапилось, що на долю покоління 60-х років випала війна в Афганістані, – сказав на мітингу Валерій Копчик. – Добре пам’ятаю той час, коли привозили загиблих додому, бо працював у райкомі комсомолу. Дуже важко було говорити батькам, що їхні сини полегли смертю героя в тій неоголошеній війні. Але наші хлопці з честю виконали свій обов’язок, бо були виховані на славних традиціях батьків і дідів. Я вдячний районній спілці воїнів-«афганців», яку очолює депутат райради Володимир Сусол, за пам’ять, яку вони свято бережуть.
img_2009.jpg

Павло Ментов зазначив, що минуло понад 24 роки після закінчення Афганської війни. На жаль, повернулися не всі, і в тому числі краснопільська родина Хмілевських не дочекалася свого сина Олександра. Цей пам’ятник повинен стати не лише символом честі, доблесті й хоробрості наших воїнів, а й помилок влади, невиправданих людських амбіцій. Павло Валентинович подякував усім, хто брав участь у створенні пам'ятника, і вручив нагороди активістам «афганського» руху.
Відкрив пам'ятник брат загиблого – Володимир. Присутні поклали квіти і хвилиною мовчання вшанували пам'ять земляка.
Учні місцевої школи, в якій навчався Олександр Хмілевський, підготували вірші та розповідь про загиблого героя.
– Наступного року виповнюється 25 років відтоді як остання колона радянських військ була виведена з Афганістану. З нашого району у тій війні загинуло восьмеро хлопців. Для увічнення їх пам’яті в Чуднові відкрито пам’ятник загиблим воїнам-«афганцям», – сказав Володимир Сусол. – Велику допомогу надав наш народний депутат Віктор Развадовський. Саме завдяки Віктору Йосиповичу «афганці» району збираються біля цього пам’ятника. На одній із таких зустрічей ми вирішили встановити пам’ятні знаки кожному, хто не повернувся з Афганської війни. Перший такий знак спорудили в Іванополі, потім – у Бурківцях, Малих Коровинцях, Будичанах, Городищах і, нарешті, в Краснополі. Наш район, мабуть, єдиний в Україні, де є пам’ятники всім загиблим землякам-«афганцям». Ми вдячні всім, хто допомагав їх встановити, насамперед нашому побратиму Карену Арутюняну, який став головним спонсором у Краснополі і в Бурківцях. Велике спасибі всім.
Володимир СУСОЛ,
голова Чуднівської районної спілки ветеранів Афганської війни.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.