" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Військовою славою звеличений Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41259747 Відвідувачів
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Міністерство оборони
Урядовий портал
Боевое Братство
Військовою славою звеличений Надрукувати Надіслати електронною поштою
100_9228.jpg У селі Катеринка, що на Первомайщині на фасаді Будинку культури відкрито меморіальну дошку воїну-інтернаціоналісту Герою Радянського Союзу лейтенанту Абраму Григоровичу  Абрамовичу.
Абрам Григорович Абрамович  народився 3 січня 1910 року у селі Катеринка Первомайського району Миколаївської області в сім'ї робітника. Закінчив сім класів і працював на різних підприємствах Миколаєва.
У Червоній Армії з 1932 року. Після курсів молодшого комскладу служив механіком-водієм танка. Від 1936 року учасник громадянської війни в Іспанії. У кривавих боях під Ґвадалахарою, командуючи танковим взводом, лейтенант Абрамович неодноразово вів розвідку та добував цінні відомості про противника, вогнем зі свого танка Т-26 підтримував наступ піхоти.
9 липня  1937 року у бою під містом Брунете, розташованому на захід від Мадрида, танк Абрамовича від прямого влучення спалахнув і став плавитися. Члени екіпажу — механік-водій Олексій Никонов і командир башти Федір Ковров  — загинули відразу. Командир танку Абрамович помер від ран і опіків наступного дня.
«За мужність і героїзм, проявлені при виконанні військового та інтернаціонального обов'язку» 3 листопада 1937 року лейтенанту Абрамовичу посмертно надано звання Героя Радянського Союзу.
А. Г. Абрамович нагороджений орденами  Леніна, Червоного Прапора.
100-9232.2.jpgПодвиг червоного командира, напевно, так би і залишився лише надбанням місцевого шкільного музею, якби не наполегливість первомайських воїнів-інтернаціоналістів та безпосередньо голови цієї громадської організації Володимира Йонги. Вони виступили ініціаторами увічнення пам'яті героя і ось 10 липня, в день смерті Абрама Абрамовича, на його малій Батьківщині задумане здійснилося. З нагоди цієї зворушливої події відбувся мітинг, на якому були присутні всі, хто вважав своїм обов'язком і честю вклонитися подвигу цієї людини. Свою шану герою прийшли засвідчити воїни-інтернаціоналісти, голова єврейської общини «Хабад» Михайло Шефкін, який виступив меценатом цього заходу, і звичайно ж, представники місцевої влади — голова райдержадміністрації Борис Демченко, заступник міського голови, начальник міського управління праці та соціального захисту населення Ольга Колесніченко і Кам'яномостівський сільський голова Олександр Ляхов.
Найважливіше, що серед тих, хто прийшов на мітинг, була молодь, заради якої, власне кажучи, і проводився цей захід.
– Ми сьогодні на прикладі дідів і батьків, їхніх славних подвигах повинні виховувати у нашої молоді поняття честі, патріотизму і мужності, – сказав Володимир Йонга. – Через сімдесят шість років ім'я героя воскресло із забуття і мабуть, було так Богу завгодно, щоб саме ми знайшли можливість і сили для увічнення його пам'яті. Бо тільки той народ має майбутнє, який пам'ятає свою історію.
Велика і багата історична спадщина Первомайщини, яка стала колискою багатьох славних справ і починань, свято зберігаючи пам'ять про тих, кому ми зобов'язані мирним життям. Золотими літерами в історію рідного краю вписані імена наших славних земляків – Героїв Радянського Союзу, серед яких гідне місце займає і Абрам Абрамович. А меморіальна дошка на сільському осередку культури — яскраве наочне свідчення того. Віриться, що кожному, хто побачить цей пам'ятний знак, захочеться дізнатися детальніше про великий подвиг відважного командира і громадянина, звеличеного військовою славою.

Наталія КЛИМЕНКО.
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.