Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40972440 Відвідувачів
Боевое Братство
Урядовий портал
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Орденские планки – ветеранам
Укрінформ
Міністерство оборони
4 серпня - День повітряних сил ЗС України Надрукувати Надіслати електронною поштою
denpsu.jpg«... Повітряні кордони держави захищені надійно»
Бойові розрахунки авіаційних, зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів Повітряних Сил ЗС України гарантують недоторканність понад 7 тисяч кілометрів повітряного кордону України. На них також покладено контроль за перельотами повітряних суден через державний кордон з дев'ятьма країнами світу. До бойового чергування щоденно залучаються понад 2200 чоловік особового складу та близько 400 одиниць озброєння і військової техніки. Щодня чергові сили здійснюють супроводження майже півтори тисячі повітряних цілей. Так, лише з початку 2013 року вони виявили і супроводили понад 221 тис. цілей.
Першої неділі серпня в Україні святкують День Повітряних Сил Збройних Сил України. Напередодні професійного свята про сьогодення вартових неба розповів командувач Повітряних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Юрій БАЙДАК.
— Юрію Аврамовичу, Повітряні Сили — єдиний вид Українського війська, який за мирного часу несе бойове чергування і виконує завдання з охорони державного кордону України у повітряному просторі. Чи можна стверджувати про достатню безпеку повітряних кордонів нашої держави?
— Стан командних пунктів, бойова готовність, рівень підготовки особового складу забезпечують виконання завдань бойового чергування з протиповітряної оборони. Бойові розрахунки авіаційних, зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів гарантують недоторканність понад 7 тисяч кілометрів повітряного кордону України. На них також покладено контроль за перельотами повітряних суден через державний кордон з дев'ятьма країнами світу. До бойового чергування щоденно залучаються понад 2200 чоловік особового складу та близько 400 одиниць озброєння і військової техніки. Щодня чергові сили здійснюють супроводження майже півтори тисячі повітряних цілей. Так, лише з початку 2013 року вони виявили і супроводили понад 221 тис. цілей. Крім того, їх неодноразово перевіряли польотами контрольних цілей. За результатами перевірок визначено, що чергові сили з ППО «Впоралися з виконанням бойового завдання». Отже, можна стверджувати, що повітряні кордони держави захищені надійно.
baidakyuriy2013.jpg— Щодо льотного вишколу... Як проходить сьогодні підготовка військових авіаторів?
— Інтенсивність польотів у нас висока. Щодня на п'яти, шести військових аеродромах  Повітряних  Сил  проходять  планові практичні  польоти з  виконанням різних вправ льотного вишколу як вдень так і вночі, у простих та складних метеоумовах. Лише з початку 2013 навчального року було проведено понад 270 льотних змін.
Нині льотні екіпажі вже здійснюють польоти з позначенням бойового застосування (фотострільби, фотобомбометання) не по уявному противнику, а маючи реальні мішені. Під час польотів основна увага приділяється льотному вишколу екіпажів, визначених для набуття бойових спроможностей.
— Юрію Аврамовичу, як свідчить досвід останніх воєнних конфліктів, військова авіація є одним із основних носіїв бойового потенціалу будь-якого війська. Чи відповідає вимогам сьогодення авіаційна техніка та техніка військ протиповітряної оборони, що стоїть на озброєнні у підпорядкованих вам військових частинах?
— Сьогодні на озброєнні авіації Повітряних Сил Збройних Сил України перебувають досить сучасні бойові літаки Су-27, МіГ-29, Су-24М, Су-24МР, Су-25, транспортні та спеціальні літаки ІЛ-76МД, Ан-24, Ан-26, Ан-30, навчальні літаки Л-39, Ан-26Ш, транспортно-десантні та спеціальні вертольоти Мі-8, різних модифікацій, навчальні вертольоти Мі-2, а також безпілотні комплекси «Рейс» та «Стриж». Ці літальні апарати, як і зенітні ракетні системи, належать до військової техніки, що були виготовлені переважно наприкінці 80-х — початку 90-х років. Але й нині це доволі потужна військова техніка, яка визнана міжнародними фахівцями однією з кращих у світі за своїми характеристиками. Авіаційні частини, підрозділи зенітних ракетних та радіотехнічних військ Повітряних Сил укомплектовані військовою технікою відповідно до штатної потреби. Щорічно відповідно до виділених коштів проводиться їх плановий капітальний ремонт та модернізація.
— До речі, щодо модернізації'. Як відомо, останнім часом на озброєння авіаційних частин виду надійшло чимало відремонтованої та удосконаленої авіаційної техніки. Чи продовжується ця робота?
— Основними напрямами оновлення наявного парку озброєння та військової техніки українських Повітряних Сил є відновлення справності та продовження ресурсу, модернізація існуючого парку озброєння та військової техніки. Тобто переведення їх на експлуатацію за технічним станом, індивідуальне продовження строків служби, а також закупівля нових зразків озброєння.
Здійснюється модернізація та ремонт основного складу існуючого парку літаків МіГ-29, Су-25, Су-27, Л-39, вертольотів транспортної групи. Триває модернізація та ремонт зенітних ракетних комплексів.
Тільки минулого року було відремонтовано та введено в стрій 95 літаків, із них 65 відновлено силами військових частин та ЗО отримано з підприємств авіаційно-ремонтної галузі. З початку 2013 року з авіаційних ремонтних заводів отримано два літаки Су-27 після проведення середнього ремонту та два двигуни РД-33 для літака МіГ-29 після проведення капітального ремонту. Ця робота продовжується.
Виконані заходи з модернізації дозволяють суттєво підвищити бойові можливості літальних апаратів до рівня сучасних вимог, підняти якість розв'язання навігаційних завдань, точність застосування озброєння, забезпечити мінімально необхідний рівень взаємосумісності зі стандартами НАТО і таке інше.
— Юрію Аврамовичу, планується, що восени відбудеться останній призов до лав Збройних Сил України. Скажіть, будь ласка, як триває укомплектування військових частин виду військовослужбовцями військової служби за контрактом?
- У Повітряних Силах продовжується проведення цілеспрямованих заходів щодо нарощування чисельності військовослужбовців військової служби за контрактом. Сьогодні ми маємо військові частини, де укомплектованість зазначеної категорії військовослужбовців є стовідсотковою. Водночас це питання залишається проблемним у військових частинах, які дислокуються у великих обласних центрах, де на ринках праці існують більш привабливі пропозиції, ніж військова служба за контрактом. Це, зокрема, Київ, Донецьк, Дніпропетровськ, Харків. Розв'язання цієї проблеми залежить переважно від соціальної складової. Сьогодні керівництво Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України ухвалило відповідні рішення, які суттєво покращать вмотивованість молодої людини присвятити своє життя військовій службі. Це, перш за все, поетапне збільшення грошового забезпечення, компенсація за піднайом житла. Приваблює й безкоштовне медичне забезпечення та інші соціальні гарантії, передбачені чинним законодавством.
—  Що побажаєте особовому складу Повітряних Сил Збройних Сил України напередодні професійного свята?
— Дякую всім військовослужбовцям Повітряних Сил, працівникам Збройних Сил України за самовіддану працю заради підвищення боєздатності нашого війська. Також висловлюю вдячність ветеранам виду за відданість справі, за вагомий внесок у виховання нинішнього покоління захисників Вітчизни.
Бажаю усім щастя, здоров'я, родинного благополуччя, нових успіхів у благородній справі служіння Українському народові.
Розмову вів Сергій ФУРДИК, Вінниця
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.


Украинская Баннерная Сеть
Защитники родины - Сайт о русских солдатах. Сервис авто регистрации в
каталогах, статьи про раскрутку сайтов, web дизайн, flash,
photoshop, хостинг, рассылки; форум, баннерная сеть, каталог
сайтов, услуги продвижения и рекламы сайтов