" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "Третій Тост" № 24(504), грудень 2013 рік Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41036986 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Боевое Братство
"Третій Тост" № 24(504), грудень 2013 рік Надрукувати Надіслати електронною поштою
З Новим роком і Різдвом Христовим!
Дорогі бойові побратими!
Шановні сім'ї наших полеглих  друзів!
Від імені Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) сердечно вітаю Вас з Новим 2014 роком і світлим святом Різдва Христового!
Цього року Спілка багато зробила для підготовки й відзначення на державному рівні у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав і  25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану, а також у питаннях соціального захисту ветеранів війни і сімей загиблих, увічнення пам’яті воїнів-інтернаціоналістів.
На превеликий жаль, і досі триває політична і економічна криза в Україні, яка загострила протистояння в суспільстві, але сподіваємося, що все ж переможе здоровий глузд.
Новий 2014 рік приходить до нас з новими надіями і сподіваннями, планами і перспективами. Нехай в цьому році збудуться всі Ваші світлі мрії.
Бажаю Вам і Вашим рідним міцного здоров’я, любові й турботи близьких людей, миру і щастя, добробуту і злагоди, гарного святкового настрою, успіхів і наснаги у благородній праці в ім’я розквіту нашої Української держави.
З найкращими побажаннями –
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
 голова УСВА.

Правління УСВА
24 грудня відбудеться засідання Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), на якому запропоновано обговорити
наступні питання порядку денного:
1. Організація підготовки й проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав і 25-ї річниці виведення радянських військ з  Афганістану на загальнодержавному, територіальних і місцевих рівнях.  
2. Розгляд питання про присвоєння почесних найменувань організаціям УСВА.
3. Внесення змін до положень про нагороди УСВА.
4. Кадрові питання.  
5. Різне:
– про підготовку календарних планів роботи територіальних організацій УСВА на 2014 рік;  
– про посилення відповідальності керівників організацій Спілки за представлення до нагородження державними нагородами і нагородами УСВА.

Про роботу засідання Правління УСВА читайте у наступному номері газети і на сайті УСВА.

Дата
Так починалася війна
25 грудня ветерани Афганської війни відзначають 34-у річницю введення Обмеженого контингенту радянських військ.
34 роки тому, 25 грудня 1979-го на численні  прохання керівництва Афганістану відповідно до директиви міністра оборони СРСР розпочалося введення радянських військ до цієї країни.
По понтонному мосту через річку Амудар’ю в районі узбецького міста Термез першими перейшли кордон розвідники й десантно-штурмовий батальйон капітана Л. Хабарова, а потім пішли частини 108-ї мотострілецької дивізії під командуванням генерал-майора К. О. Кузьмина.З району туркменського міста Кушка перетнули кордон частини 5-ї гвардійської мотострілецької дивізії генерал-майора Ю. В. Шаталіна.
Водночас повітрям почалася передислокація на аеродроми Кабула і Баграма 103-ї повітряно-десантної дивізії генерал-майора І. Ф. Рябченка.
У січні 1980 року на територію Афганістану ввійшли три дивізії, одна бригада, два окремих полки, кілька армійських частин і авіаційних підрозділів.
Багато що змінилося за цей час, але назавжди залишилися дружба і  бойове братерство воїнів-інтернаціоналістів, яких в нашій країні об’єднує Українська Спілка ветеранів Афганістану. Цього дня ми зустрічаємося на святих місцях, вшановуємо пам'ять загиблих друзів і спілкуємось.
Прес-служба УСВА.

Думки про Майдан
       На адресу УСВА надходять численні запитання від учасників бойових дій, інвалідів, членів сімей загиблих з проханням роз’яснити офіційну позицію Спілки по проблемах, які останнім часом широко обговорюються в суспільстві. На деякі злободенні питання 18 грудня відповів голова УСВА Сергій Червонописький.
Про євроінтеграцію.
Ми, ветерани війни в Афганістані та інших зарубіжних країнах, за високі європейські стандарти в соціальній сфері. Але:
       1. В Україні і зараз встановлено найвищі серед країн колишнього СРСР стандарти в соціальній сфері щодо ветеранів війни – у нас найкращий Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту». Однак він не виконується через відсутність коштів у бюджеті держави. Нові, більш високі євростандарти, також не забезпечені ресурсами.
      2. У країнах Європейського Союзу – колишніх республіках Радянського Союзу (Литва, Латвія, Естонія) скасовано всі пільги ветеранам Великої Вітчизняної та Афганської війн.
      УСВА письмово зверталася до Президента України Віктора Януковича, Прем'єр-міністра України Миколи Азарова, публічно на нараді ветеранів – до першого віце-прем'єр-міністра України Сергія Арбузова, до міністра соціальної політики України Наталії Королевської з проханням надати гарантії, що існуючий рівень соціального захисту ветеранів війни не буде знижений при підписанні угоди про асоціацію і вступ України до Євросоюзу. Проте ні відповіді, ні роз'яснень не надійшло.
      Відстрочка у підписанні угоди про асоціацію з Євросоюзом надає ветеранам можливість отримати необхідні роз'яснення, оцінити та усвідомлено прийняти рішення в такому важливому політичному питанні.
Про силові дії спецпідрозділів МВС.
Ветерани війни в Афганістані та інших зарубіжних країнах проти застосування спецпідрозділів МВС для розгону мирних демонстрацій громадян України. Усі винні в епізодах силового протистояння мають понести відповідальність. Але:
       1. Політичні й військові керівники повинні пам'ятати, що спецпідрозділи МВС – це спеціальним чином фізично і тактично підготовлені й навчені підрозділи, що діють під єдиним командуванням. Це небезпечна зброя, що вражає, дії якої в ході виконання поставлених завдань важко оцінити або послабити.
      Кожне рішення на застосування спецпідрозділів МВС має строго документуватися.
       2. В інструкції спецпідрозділам повинні бути введені певні обмеження для особового складу, які співзвучні з положеннями норм Міжнародного гуманітарного права про заборону жорстокого поводження щодо осіб, котрі припинили опір.
Про участь ветеранів війни в Афганістані та інших зарубіжних країнах у протестних акціях.
УСВА не обмежує можливості усвідомленого волевиявлення своїх членів у цивільних мирних акціях, що не суперечать чинному законодавству. Але:
     1. Необхідно твердо розуміти цілі й завдання таких акцій, їх наслідки для ветеранів, а також їхніх сімей і організацій.
     2. Не можна принципово дозволяти використовувати авторитет і бойовий досвід ветеранів та їх організацій в силових протизаконних акціях.
Прес-служба УСВА.

ДО 25-ї РІЧНИЦІ ВИВЕДЕННЯ РАДЯНСЬКИХ ВІЙСЬК З АФГАНІСТАНУ
11 грудня 2013 року Кабінет Міністрів України на своєму засіданні затвердив План заходів, який пропонуємо вашій увазі.       
ПЛАН
заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні
Року учасників бойових дій на території інших держав
1. Провести:
1) урочистості з відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан та заходи з увічнення пам’яті про загиблих і померлих учасників бойових дій на території інших держав (покладення квітів до меморіалів та пам’ятників).
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Міноборони, МВС, Адміністрація Держприкордонслужби,
ДСНС, Мінсоцполітики,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою),
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
15 лютого 2014 р.;
2) в Національному палаці мистецтв “Україна” урочистості за участю учасників бойових дій на території інших держав, представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, Збройних Сил та громадськості.
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Мінкультури, Міноборони, МВС, Мінсоцполітики,
Адміністрація Держприкордонслужби,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
15 лютого 2014 р.;
3) у військових навчальних закладах науково-практичні конференції за участю учасників бойових дій на території інших держав.
Міноборони, МВС, Адміністрація Держприкордонслужби,
МОН, Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Протягом року;
4) у загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладах тематичні уроки і лекції з історії війни в Республіці Афганістан та інших локальних конфліктів.
МОН, Міноборони, Мінкультури, МВС,
Адміністрація Держприкордонслужби,
Адміністрація Держспецзв’язку,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Січень — лютий 2014 р.;
5) всеукраїнський благодійний телевізійний марафон для підтримки сімей загиблих і померлих учасників бойових дій на території інших держав та статутної діяльності Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).
Держкомтелерадіо,
Українське національне інформаційне агентство “Укрінформ” (за згодою),
Міноборони, Мінкультури, Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою).
До 14 лютого 2014 р.;
6) обстеження матеріальних та соціально-побутових умов проживання учасників бойових дій на території інших держав та членів їх сімей з метою надання їм в установленому порядку матеріальної та іншої допомоги.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Постійно.
2. Підготувати з урахуванням пропозицій Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) та інших громадських об’єднань ветеранів подання про нагородження учасників бойових дій на території інших держав державними нагородами, відзнаками Кабінету Міністрів України.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Міноборони, МВС, СБУ (за згодою), ДСНС,
Адміністрація Держприкордонслужби, Адміністрація Держспецзв’язку,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою),
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
До 15 грудня 2013 року.
3. Забезпечити:
1) фінансування в установленому порядку заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав.
Мінсоцполітики, Мінфін,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Міноборони, МЗС, Мінмолодьспорт, Мінкультури,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Протягом 2013—2014 років;
2) у місцях проведення урочистостей з відзначення Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан:
медичне супроводження та належний санітарно-епідеміологічний нагляд.
МОЗ, Держсанепідслужба,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Січень — лютий 2014 р.;
охорону громадського порядку та дотримання правил дорожнього руху.
МВС.
Лютий 2014 р.;
3) проведення закордонними дипломатичними установами України роботи з інформування міжнародної спільноти про роль українських військовослужбовців і правоохоронців у міжнародних діях, заходах, спрямованих на виконання миротворчих та гуманітарних завдань.
МЗС, Міноборони,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів.
Протягом 2014 року;
4) проведення зустрічей керівників місцевих органів виконавчої влади з учасниками бойових дій на території інших держав, сім’ями загиблих і померлих учасників бойових дій на території інших держав.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Лютий 2014 р.;
5) підвищення якості технічних засобів реабілітації, якими забезпечуються інваліди.
Мінсоцполітики,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
промислове об’єднання “Укрпротез” (за згодою).
Постійно;
6) проведення капітального ремонту будівлі та оснащення сучасним медичним обладнанням державного закладу “Український госпіталь для воїнів-інтернаціоналістів “Лісова поляна” Міністерства охорони здоров’я”.
МОЗ, Мінфін, Мінсоцполітики,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів.
Протягом 2014—2017 років;
7) обговорення за участю громадських об’єднань ветеранів питань щодо реформування соціальної і медичної сфери, проектів актів законодавства з таких питань.
Мінсоцполітики, МОЗ, Міноборони, МВС,
Адміністрація Держприкордонслужби,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Постійно;
8) упорядження меморіалів, пам’ятників, місць поховань загиблих і померлих учасників бойових дій на території інших держав, що розташовані на території України.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
Мінрегіон, Мінкультури,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою).
До 14 лютого 2014 року.
4. Вжити заходів до:
1) підвищення рівня соціального захисту та медичного обслуговування учасників бойових дій на території інших держав, сімей загиблих і померлих учасників бойових дій на території інших держав та вдосконалення нормативно-правової бази з таких питань.
Мінсоцполітики, Міноборони, МВС,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
МОЗ, Пенсійний фонд України,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою),
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Протягом 2014 року;
2) удосконалення порядку встановлення громадянам статусу учасника бойових дій та посилення державного контролю за його встановленням.
Міноборони, МВС, Адміністрація Держприкордонслужби,
СБУ (за згодою), Служба зовнішньої розвідки (за згодою),
ДПтС, Управління державної охорони (за згодою),
Адміністрація Держспецзв’язку,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Мінсоцполітики,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою).
Протягом 2014 року;
3) поетапного забезпечення житлом учасників бойових дій на території інших держав, які потребують поліпшення житлових умов, а в разі їх
смерті — членів сімей, за якими зберігається право подальшого перебування на квартирному обліку:
у разі взяття таких осіб на квартирний облік в органах місцевого самоврядування до 1 січня 2000 року.
Мінсоцполітики, Мінфін, Мінекономрозвитку,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Починаючи з 2014 року;
у разі взяття таких осіб на квартирний облік в органах місцевого самоврядування після 1 січня 2000 року.
Мінсоцполітики, Мінфін, Мінекономрозвитку,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Починаючи з 2015 року.
5. Організувати:
1) проведення диспансеризації учасників бойових дій на території інших держав та у разі потреби їх стаціонарне лікування.
МОЗ, Міноборони, МВС,
Адміністрація Держприкордонслужби,
Адміністрація Держспецзв’язку,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Протягом 2014 року;
2) відвідування керівниками центральних та місцевих органів виконавчої влади учасників бойових дій на території інших держав, що перебувають у госпіталях та лікарнях.
МОЗ, Міноборони, МВС,
Адміністрація Держприкордонслужби,
Мінсоцполітики, Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Постійно;
3) виставки творів мистецтва, фотографій, архівних документів та матеріалів у музеях, мемуарної та історичної літератури в бібліотеках, проведення творчих зустрічей, концертних програм, фестивалів афганської та героїко-патріотичної пісні, присвячених Року учасників бойових дій на території інших держав.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
Мінкультури, Міноборони, Мінсоцполітики,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів, Укрдержархів,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою),
національні творчі спілки (за згодою).
Протягом 2013—2014 років.
6. Розглянути питання щодо:
1) присвоєння учасникам бойових дій на території інших держав чергових військових (спеціальних) звань (у тому числі військовослужбовцям, звільненим у запас), дипломатичних рангів та класних чинів працівників органів прокуратури відповідно до законодавства.
Міноборони, МВС, МЗС, СБУ (за згодою),
ДСНС, Адміністрація Держприкордонслужби,
Генеральна прокуратура України (за згодою),
Адміністрація Держспецзв’язку,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів.
До 14 лютого 2014 р.;
2) активізації співробітництва з Ісламською Республікою Афганістан щодо розшуку військовослужбовців, які пропали безвісти, обміну делегаціями ветеранів тощо.
МЗС, Міноборони,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів, Мінсоцполітики,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою).
Протягом 2013—2014 років;
3) забезпечення медичного обслуговування ветеранів війни, у тому числі учасників бойових дій на території інших держав, у разі перепрофілювання закладів охорони здоров’я в центри медичної реабілітації учасників бойових дій або їх скорочення.
МОЗ, Міноборони, МВС, Мінсоцполітики,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Лютий 2014 р.;
4) надання інвалідам війни з числа учасників бойових дій на території інших держав права на лікування в госпіталях для інвалідів Великої Вітчизняної війни за наявності відповідних показань.
МОЗ, Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Постійно;
5) надання дружинам померлих учасників бойових дій на території інших держав пільг, передбачених статтею 15 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”.
Мінсоцполітики, Мінфін.
Протягом 2014 року;
6) поетапного забезпечення автомобілями інвалідів війни I групи з числа учасників бойових дій на території інших держав, які перебувають на обліку в структурних підрозділах соціального захисту населення місцевих держадміністрацій.
Мінсоцполітики, Мінфін, Мінекономрозвитку,
МОЗ, Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Починаючи з 2014 року;
7) внесення змін до нормативно-правових актів з метою поступового збільшення розміру підвищення до пенсії інвалідам війни, учасникам бойових дій, членам сімей, зазначеним у пункті 1 статті 10 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та мінімального розміру пенсії інвалідам війни.
Мінсоцполітики, Мінфін.
Протягом 2014—2015 років;
8) доступності для інвалідів війни та інших маломобільних груп населення експозицій Меморіального комплексу “Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років”.
Мінкультури, Мінфін, Державна служба з питань інвалідів та ветеранів.
До 14 лютого 2014 р.;
9) збільшення обсягу фінансування з метою підвищення якості надання послуг із санаторно-курортного лікування у санаторіях, що належать до сфери управління Мінсоцполітики.
Мінсоцполітики, Мінфін.
Протягом 2014—2015 років;
10) увічнення пам’яті учасників бойових дій на території інших держав шляхом встановлення пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних дощок тощо), найменування (перейменування) їх іменами площ, вулиць, провулків тощо, присвоєння їх імен навчальним закладам, встановлення іменних нагород, премій та стипендій.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою).
Протягом 2014 року;
11) увічнення пам’яті першого командувача 40-ї загальновійськової армії на території Республіки Афганістан генерала-лейтенанта Ткача Б. І. шляхом встановлення пам’ятних знаків (пам’ятників, меморіальних дощок тощо).
Львівська, Одеська, Тернопільська,
Хмельницька обласні та Київська міська держадміністрації,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою).
Протягом 2014 року;
12) проведення реконструкції меморіалу воїнів-інтернаціоналістів у м. Києві та надання йому статусу національного.
Київська міськдержадміністрація,
Мінкультури, громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Протягом 2014 року;
13) введення в обіг поштової марки і конверта, присвячених 25-й річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан, та здійснення спецпогашення поштової марки (мм. Київ, Луцьк, Харків).
Мінінфраструктури,
Українське державне підприємство
поштового зв’язку “Укрпошта” (за згодою),
Національний банк (за згодою), Мінфін.
До 1 квітня 2014 р.;
14) можливості придбання не бюджетними організаціями за клопотанням місцевих органів виконавчої влади, відповідно до встановленого порядку відчуження та реалізації військового майна, демілітаризованої, виведеної з експлуатації військової техніки з метою встановлення її як елементів меморіалів, пам’ятників та музейних експонатів.
Міноборони,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
До 14 лютого 2014 року.
7. Сприяти:
1) широкому висвітленню державними засобами масової інформації заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав.
Держкомтелерадіо, Українське національне
інформаційне агентство “Укрінформ” (за згодою),
Міноборони, Мінкультури, Рада міністрів Автономної
Республіки Крим, обласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації.
Протягом року;
2) широкому висвітленню державними засобами масової інформації героїчних сторінок історії війни в Республіці Афганістан, інших локальних конфліктів, створенню художніх та документальних творів на відповідну тематику.
Держкомтелерадіо,
Українське національне інформаційне агентство “Укрінформ” (за згодою),
Мінкультури, Міноборони, Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою).
Протягом 2013—2014 років;
3) проведенню всеукраїнського турніру “Шураві” з міні-футболу, присвяченого вшануванню пам’яті загиблих учасників бойових дій на території інших держав.
Київська облдержадміністрація, Мінмолодьспорт,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
Українська спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) (за згодою).
Лютий 2014 р.;
4) проведенню молодіжними, громадськими об’єднаннями ветеранів та іншими громадськими об’єднаннями, військово-патріотичними клубами заходів, спортивних змагань, присвячених Року учасників бойових дій на території інших держав.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим,
обласні, Київська та Севастопольська міські
держадміністрації, Міноборони,
МОН, Мінмолодьспорт,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
До 14 лютого 2014 р.;
5) виданню книг і мемуарів про героїчне минуле учасників бойових дій на території інших держав, зокрема в Республіці Афганістан.
Рада міністрів Автономної Республіки Крим, бласні,
Київська та Севастопольська міські держадміністрації,
Держкомтелерадіо, Мінкультури, МОН, Міноборони,
Укрдержархів, Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Протягом 2014 року;
6) створенню художніх та документальних фільмів про героїчне минуле учасників бойових дій на території інших держав, зокрема в Республіці Афганістан.
Держкіно, Мінкультури,
Державна служба з питань інвалідів та ветеранів,
громадські об’єднання ветеранів (за згодою).
Протягом 2014 року.

В організаціях УСВА
Звітували прикарпатці
14 грудня відбулася VI звітно-виборна конференція Івано-Франківської міської організації УСВА, яка об’єднує 15 первинних осередків і налічує 1239 членів.
Зі звітом правління  за останні п’ять років виступив голова організації В. П. Омелько, який розповів про роботу в справі захисту і підтримки ветеранів війни, членів сімей загиблих. За звітний період відпрацьовано і вирішено 264 питання. Це представництво інтересів «афганців» у судах, надання грошової допомоги ветеранам війни, безкоштовне медичне обстеження і лікування, працевлаштування і навіть сприяння з оплати комунальних заборгованостей сім’ям загиблих в Афганістані. 
За участі міської організації УСВА 12 воїнів-інтернаціоналістів отримали квартири, 21 особа поставлена на квартирну чергу при міському виконавчому комітеті, 6 – отримали для власного будівництва земельні ділянки у мікрорайоні «Черешеньки». 15 сімей загиблих військовослужбовців за рішенням міськвиконкому мають 100-відсоткову пільгу на комунальні послуги та отримують по 500 гривень доплати до пенсії.
Багато уваги приділяється оздоровленню й лікуванню колишніх солдатів і офіцерів, адже більшість з них повернулися додому з фізичними і моральними травмами. Тому, як повідомив Віктор Омелько, оздоровлення у різних медичних центрах і санаторіях пройшли 131 із них. Крім цього, відправили на відпочинок до санаторію «Ясень», що у Рожнятівському районі, 34 дитини «афганців». Також 676 осіб пройшли комплексне обстеження у медичних закладах Івано-Франківська.
Воїни-інтернаціоналісти беруть активну участь у суспільному житті міста, завдяки їхньому втручанню і публічному висловленню громадянської позиції керівництво Міністерства оборони України зупинило знищення єдиного на Прикарпатті військового медичного закладу – Івано-Франківської військової гарнізонної поліклініки. Коли стало відомо про плани скорочення цього медичного закладу, кілька сотень «афганців» разом з представниками ветеранської організації 38-ї армії вийшли на мирний пікет. 
Чимало було зроблено й для увічнення пам’яті полеглих в Афганістані прикарпатців. Зокрема, за звітний період в Івано-Франківську встановлено обласний пам’ятник загиблим «афганцям» і впорядковано парк Воїнів-інтернаціоналістів. У п’яти школах створено кутки пам’яті про афганські події й відкрито п’ять меморіальних дощок.
Після обговорення звіту правління відбулися вибори керівних органів. Одностайно головою Івано-Франківської міської організації УСВА знову обрано Віктора Петровича Омелька, обрано правління і ревізійну комісію. Опрацьовано і затверджено подальші дії організації до 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану і до 20-ї річниці створення організації в травні 2014 року, відкриття міського музею афганських подій.
Тарас ГРЕНЬ.

Братская поддержка
В Международный день инвалидов члены правлений Херсонской областной и городской организаций УСВА встретились с ветеранами.
В Афганистане 139 земляков получили ранения, контузии и увечья, сейчас в области в результате травм и заболеваний инвалидами войны стали более 200 человек. Но, несмотря на это, большинство из них – активные члены организации, не стонут и не жалуются на трудности. Это инвалид войны первой группы Станислав Власенко, который возглавлял «афганское» движение в области, Анатолий Булгаков, Сергей Ципцук, Виталий Никончук и многие другие.
За доброй дружеской беседой люди, потерявшие на войне здоровье, ощутили братскую поддержку. Председатель областной организации УСВА Владимир Столяр (на снимке) вручил инвалидам войны материальную помощь. 
Надежда ЛЕБЕДЕВА.

Встречи харьковчан
По инициативе Харьковского областного союза ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов) и других общественных организаций проведен «круглый стол» «Влияние ветеранских организаций на развитие гражданского общества».
В заседании приняли участие: председатель постоянной комиссии облсовета по вопросам местного самоуправления Н. И. Титов,  председатель областного союза ветеранов Афганистана, советник председателя облгосадминистрации по работе с ветеранами Афганской войны и других локальных конфликтов В. Н. Рыжков, председатели облсовета и горсовета Организации ветеранов Украины А. П. Хиневич и Н. А. Касьяненко, председатель областной организации «Союз Чернобыль Украины», депутат облсовета А. И. Винник, исполнительный директор областной ассоциации ветеранских и благотворительных организаций В. И. Дроботько, председатель областного комитета Международного Союза участников войны П. Е. Конюшенко, председатель областной организации инвалидов войны и вооруженных сил Н. Т. Титов.
После выступлений и обсуждения темы участники встречи решили проводить не реже одного раза в полугодие общественные слушания «Взаимодействие органов государственной власти с общественными организациями». Решено также расширить состав Координационного совета ветеранских организаций области; организовать встречу руководства облгосадминистрации с активом ветеранских организаций; провести научно-практическую конференцию «Развитие гражданского общества».
На заседании организационного комитета  по подготовке и проведению в области Года участников боевых действий на территории других государств и 25-й годовщины вывода советских войск из Афганистана выступили председатель облгосадминистрации М. М. Добкин, его заместитель В. В. Хома, секретарь оргкомитета, председатель правления ХОСВА-УСВА В. Н. Рыжков и другие. Обсужден план мероприятий.
По итогам заседания губернатор области дал поручения: провести полную диспансеризацию участников боевых действий, инвалидов войны, членов семей погибших с записью в индивидуальных медицинских картах; улучшить лечение ветеранов войны и семей погибших в отделении областного госпиталя инвалидов войны; создать региональный реестр памятников, памятных знаков, мемориальных досок; переиздать областную Книгу памяти; обеспечить организацию летнего отдыха для детей и членов семей участников боевых действий; оказать финансовую помощь областному союзу ветеранов Афганистана и его структурным подразделениям.
Пресс-служба ХОСВА-УСВА.

Чернобыльские мотивы

Международный фестиваль под таким названием собрал более 160 участников из разных уголков Украины, России и Беларуси.
Благодаря неравнодушным людям столицей песенного праздника семь лет назад стал Днепропетровск. Именно здесь заговорили на  языке искусства о наболевшем те, кто ценой жизни и здоровья спасал родную землю от смертоносного атома, кого черным крылом коснулась чернобыльская трагедия.
 – Фестиваль, который мы организовываем с председателем Днепропетровской областной общественной организации инвалидов «Союз Чернобыль Украины» Олегом Геращенко при поддержке облгосадминистрации, традиционно проходит в дни чествования ликвидаторов, – отмечает председатель правления Всеукраинской ассоциации «Афганцы Чернобыля» Александр Рябека. – Раскрываясь творчески, участники с помощью музыки, поэзии, изобразительного искусства воспроизводят историческую правду о чернобыльской трагедии. Достучаться до сознания современников через эмоции – кратчайший путь, и в этом плане наш творческий форум переоценить невозможно. Из года в год сюда приезжают делегации из городов и районов области, мы собираемся как одна семья. Поэтому фестиваль будет проходить и в последующие годы. Насколько это важно, можно судить только по одной цифре: почти 23 тысячи жителей области участвовали в ликвидации одной из самых страшных аварий в истории человечества.
Два дня в консерватории имени Глинки царила неповторимая атмосфера.
– Здесь действительно лечит музыка, слово, – считает председатель жюри, народная артистка, Герой Украины Нина Матвиенко. – Такие трогательные душевные выступления объединяют, берегут память о героях. Это  олицетворение чернобыльской души, принявшей на себя такое беспредельное страдание, что нуждается не столько в сочувствии, сколько в понимании. Именно здесь чернобыльцы находят ответ на запрос своих сердец – искренний и  правдивый.
Во время гала-концерта победителей ждали щедрые аплодисменты зрителей и ценные подарки от организаторов. Среди них и десятилетний Дмитрий Назарик  из Орджоникидзе (руководитель – Антонина Жуковская). Мальчик из многодетной семьи стал лучшим солистом-вокалистом. Во время нашей беседы он признался, что давно мечтал о плазменном телевизоре, даже святому Николаю писал, а получил его на фестивале.
Гордятся победой и участники днепропетровского вокального ансамбля «Орфей».
– Быть на таком празднике очень почетно, – говорит руководитель коллектива Тарас Хмилюк. – Ведь нет ничего ценнее памяти. На фестивале «Чернобыльские мотивы» каждый аккорд диктуется сердцем.
Гран-при этого года – у восьмилетней киевлянки Оли Горбач, а приз зрительских симпатий получили Светлана Рандис и Александр Кананихин из Саратовской области. Лучшим автором-исполнителем признан Валерий Маньковский из Желтых Вод. Первое место в поэтическом конкурсе «Зірка полин» занял симферопольский поэт Владимир Федоров, а среди декламаторов – Тамара Васюк из Никополя.
В конкурсе детского рисунка «Чорнобильська палітра» в разных возрастных категориях лауреатами стали Марк Черечеча (Днепропетровск), Алина Соломатина (Зеленодольск) и представительница Беларуси Виктория Прихач.

Юлия БАБЕНКО.

Подарунок дітям від ветеранів
Воїни-інтернаціоналісти подарували освітянам Коломиї і району книгу «Сини Коломийщини в Афганській війні».   
Видання надруковано тиражем 1200 примірників, загальна вартість склала понад 60 тисяч гривень. Більшу частину витрат покрили членські внески, іншу зібрали за допомогою благодійників. Книгу пам`яті «афганці» передали побратимам в усі  республіки  колишнього СРСР, а також в області України.
– Ми хочемо, щоб діти і вчителі мали достовірну інформацію про цю страшну війну, – сказав головний упорядник видання, голова Коломийської міськрайонної організації УСВА Йосип Тодорів (на знімку).
Інф. «ТТ».

Рассказали о подвиге
В мариупольском музее истории и этнографии греков Приазовья учащиеся специализированной школы №8 поселка Сартана города Мариуполя встретились с ветераном Афганской войны   Г. К. Толмачевым и участником  Великой Отечественной войны, почетным гражданином Мариуполя И. А. Папушем.
Ребята подготовили рассказ о героях Афганской войны, среди которых их земляки  Э. Чакуч, В. Янгичер, А. Бовенко, А. Шердиц, В. Малай, А. Подопригора, Р. Хавалиц, Р. Узбек, А. Шиварев. 
Геннадий Константинович и Иван Агафонович  рассказали о трагизме войны, о боевых товарищах, о том, что знание истории необходимо так как тот, кто не знает прошлого, обречен на повторение пройденных человечеством ошибок. Звучали песни, стихи, из которых дети могли понять, что самое ужасное и самое безумное в мире – это война.
Олег КОРОТЫГИН.

Фестиваль
Живем и помним
На базе Болградского районного центра детско-юношеского творчества (Одесская область) состоялся первый фестиваль-конкурс «афганской» песни «Живи и помни», посвященный 25-й годовщине вывода советских войск из Афганистана.
Инициатором районного конкурса, проведеденного в рамках областного фестиваля военно-патриотической песни  выступило Болградское районное от-деление УСВА при поддержке отдела образования и культуры райгосадминистрации.
На сцену вышли 27 юных вокалистов из школ района. «Афганские» песни в исполнении детей получили вторую жизнь, прозвучав совершенно по-новому. Кому-то хватало для выступления собственного голоса и фонограммы музыкального сопровождения, кто-то вышел на сцену с гитарой в руках, а некоторые участники подарили зрителям небольшие спектакли на тему исполняемой песни. Мастерство участников оценивало жюри конкурса, но главную оценку дали ветераны Афганской войны, которые заполнили зрительный зал. Нередко на глазах мужчин, немало видевших в этой жизни, появлялись слезы.
Даже без слов юным артистам удавалось выразить чувства, которые передаются в песнях,  про войну, мужество и верность. Это наглядно проде-монстрировал воспитанник Болградской специализированной школы-интерната для детей с недостатками слуха Дмитрий Семков, который с помощью жестов ис-полнил песню «Пришел приказ», за что был награжден овациями зрителей.
 Победительницей фестиваля-конкурса стала ученица районного центра детско-юношеского творчества Людмила Стоянова. На втором месте – Наталья Панайотова и Илона Дерменжи, третье поделили Марина Михайлова и Ирина Зеленкова. Ветераны-«афганцы» вручили всем участникам памятные дипломы, а призеры получили дипломы победителей и денежные премии, которые учредила районная организация.
Сергей МЕДЫНСКИЙ.


Спорт і відпочинок
Не забыли руки автомат
Турнир по стрельбе из пневматической винтовки собрал «афганцев». Как сообщил  председатель Северодонецкого городского совета воинов-интернационалистов УСВА (Луганская область) депутат горсовета Александр Бондаренко, он был посвящен 27-й годовщине создания организации и 25-й годовщине вывода войск из Афганистана.
Воины-интернационалисты из соседнего Рубежного предложили провести региональные соревнования по троеборью. Подготовительным этапом для их боевых побратимов из Северодонецка и стал этот турнир.
Оружие всегда вызывает интерес у молодежи, но, как оказалось, не только. Уже убеленные сединой мужчины с азартом и ответственностью отнеслись к таким соревнованиям. Благодаря народному депутату Украины А. П. Кунченко, подарившему три винтовки МР-512 военно-патриотическому клубу «Каскад», который действует при Северодонецком городском совете воинов-интернационалистов уже почти 20 лет, у участников боевых действий появилась возможность вспомнить боевую молодость. Они стреляли из положения лежа и стоя, а также занимались разборкой и сборкой автомата.
Кавалер ордена Красной Звезды Николай Бульятов исполнял свой воинский долг на территории Афганистана с 1987 года до вывода войск. Служил в спецназе ГРУ.
– В нашу группу входило 10-12 человек, – вспоминает он. – Мы пешком преодолевали по 30 километров за ночь с грузом 60 кг в рюкзаке. Получали разведданные о том, где будет проходить караван из Пакистана, и отправлялись на задание. На стрельбище земли не было. Ствол – это продолжение твоей руки. Когда я получил сквозное пулевое ранение правого плеча, наводил левой рукой, правой только на курок нажимал. И попадал.
Сергей Дашевский служил в автобате. Говорит, что после Афгана стрелял с винташки только раз – в тире. Андрей Иванов стрелять начинал со школьной скамьи. В младших классах имел значок «Юный стрелок», в старших – «Меткий стрелок». Полученные в СШ №13 навыки обращения с оружием пригодились потом в армии, ведь служил снайпером.
По итогам соревнований первое место занял Сергей Дашевский, второе – Андрей Иванов, третий результат показал Игорь Удовенко.

Александр БОНДАРЕНКО.

Попереду – «Тайфун»
На базі спорткомплексу Волинського обласного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою відбулася першість області з карате, присвячена 34-й річниці початку Афганської війни.
Організаторами змагань виступили Федерація JKH WF UA і Волинська обласна організація УСВА. Відкрив турнір інвалід війни в Афганістані другої групи А. Б. Моргоєв.
У змаганнях взяли участь ВСК «Тайфун», клуб «Любарт» і Регіональна федерація рукопашного бою «Рубіж». Більш як 100 спортсменів різного віку виявляли свою майстерність у чотирьох версіях карате.
Вдало виступили 23 вихованці військово-спортивного клубу «Тайфун», засновником якого є обласна організація УСВА.
Григорій ПАВЛОВИЧ,
голова Волинської обласної організації УСВА.

Із поетичного зошита
«Снег, рождаемый в старом году,
Опускается хлопьями в новом…»
***
З новим роком, браття милі,
В новім щастю, в новій силі
Радісно вітаю вас
І бажаю, щоб в здоров’ю,
В мирі, з братньою любов’ю
Відтепер ішов вам час.
І бажаю, щоб трудяще
Те життя вам якнайкраще
Без біди минало всім,
Щоб думками ви міцніли,
Багатіли, не бідніли,
Щоб веселий був ваш дім.
І бажаю, щоб ми згідно,
Сміло, свідомо, свобідно
Йшли до спільної мети:
В своїй хаті жить по-свому,
Не корити нікому,
Лад найкращий завести.
Сим бажанням вас вітаю
І по давньому звичаю
Повну чарку догори!
Щирій праці Бог поможе.
Дай нам Боже все, що гоже!
Що не гоже – чорт бери!
Іван ФРАНКО.

Довгождана ніч
За хребтом високим Гіндукуша,
Де зірки торкаються до пліч,
Я сьогодні зустрічати мушу
Довгождану новорічну ніч.

Новий рік — без тостів і без пляшки,
Без коханої, домашніх страв,
Лиш води ковток на дні баклажки,
Та вогонь душманів не стихав.

Домерзають грішні мої кості,
Вже не чути ліктів і колін.
Наче санта-клауси, у гості
«Духи» пруться з чотирьох сторін.

Весело — нема чого грішити, —
Голови підняти не дають,
Мабуть, гарно хочуть пригостити
Хлопці, що у горах цих живуть.

Йдуть вони до нас не поодинці,
Багатенько їх. І щось несуть...
Що ж, і в мене є для них гостинці,
Тільки хай ще ближче підійдуть.

Над хребтом високим Гіндукуша
З «духами» – зі смертю – віч-на-віч
Я сьогодні зустрічати мушу
«Веселеньку» новорічну ніч.

В’ячеслав ШИНКАР,
учасник бойових дій в Афганістані.


Новогодняя ночь
Новогоднюю ночь я с тобой проводил,
В новогоднюю ночь целовал и любил,
В новогоднюю ночь ты, как роза, цвела,
В новогоднюю ночь ты моею была.

Пил тебя, как бальзам, ласку, нежность дарил,
Ночь — свидетель тому, быть моею просил,
Но в ответ слышал я: «Не спеши, не спеши...»
Мне с гобой так легко, что сказал: «Повтори!»

Я всю ночь до утра повторял те слова,
Лишь бы, зорька моя, ты счастливой была.
В бездне ласковых глаз я тонул и всплывал,
Ты шептала «люблю», я от счастья пылал.

Я пьянел от тебя, до утра не уснул,
В бездне ласковых глаз все тонул и тонул.
Ох, как хочется мне, чтоб всегда ты цвела
И  цветущей такой лишь моею была.

Закружило
Закружило, завертело,
Белым снегом замело
Наши стежки и дорожки
И засыпало крыльцо,

На котором мы сидели
Наблюдали за зарей,
Побелели наши ели.
Где мы встретимся с тобой?

Не грусти, моя подружка,
Снегом нас не заметет,
Распахнет нам дверь избушка,
Снег в нее не попадет.

Петро КУЛИК,
учасник бойових дій в Афганістані.
 
Блакитні сніжинки

Блакитні сніжинки,
Пухнасті й легенькі,
На землю злітають,
Як з неба зірки.
І тихі стежинки
Вкривають, як ненька,
І наче питають
Минулі роки:
А де ж воно чуйне
Заквітчане літо,
Що красно вітає
Й наснагу сприйма?
Думками лечу я
До теплого світу,
Коли замітає
Стежинки зима.



Сніговій
 
Як гілочки схиляються в знемозі
Думки, не в змозі подолати  вир
Бажань, що зупиняє на порозі
Спокуття марень, наче лютий звір.

Нас у полоні холоду тримають
І не дають відвертих слів знайти
Замети сніжні, що призупиняють
Нестримний потяг серця до мети.

*  *  *

И снова зима над землею
Стокрыло укрыла простор,
И снова старухою злою
Глядит исподлобья, в упор.
Жестокого ветра угроза
Волчицею воет во мгле,
Гусиные лапки мороза
Шуршат на шершавом стекле

И тело от холода стынет,
Сжимаясь под острым углом,
И лето на старой картине
Прощается грустно с теплом,

Тоскливо взирая за двери,
Где злобой черна белизна...
Лишь сердце настойчиво верит,
Что скоро вернется весна.


Полуночный рубеж

Время мерит отрезками жизнь,
По окружности Землю вращая,
Век живи — век насущный учись,
Чем-то новым пути освещая.

Я полночный рубеж перейду,
Чтоб увидеть, как сладостным зовом
Снег, рождаемый в старом году,
Опускается хлопьями в новом!

ЯНВАРСКИЙ ДЕНЬ

Январский день, упругий, словно м’яч,
Накачанный добротно перед матчем,
Бодрящего стремления не пряча,
Слепит глаза стечением удач.
И в лад морозцу, оценив успех
Лихого, беспардонного задиры,
Сверкает снег, как белозубый смех
У зрителей на вечере сатиры!

Георгій КИРЕЄВ,
ветеран Великої Вітчизняної війни.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.