" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "Третій Тост" №2 (506), січень 2014 рік Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41038856 Відвідувачів
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Укрінформ
Міністерство оборони
Боевое Братство
Орденские планки – ветеранам
"Третій Тост" №2 (506), січень 2014 рік Надрукувати Надіслати електронною поштою
До 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану
Засідання Організаційного комітету
23 січня під головуванням міністра соціальної політики України Н. Ю. Королевської відбулося засідання Організаційного комітету з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав.
Обговорено наступні питання:
– про стан підготовки та організації проведення в Національному палаці мистецтв «Україна» урочистостей за участю учасників бойових дій на території інших держав, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, Збройних Сил і громадськості;
– про організацію в Києві ритуалів пам’яті з покладанням квітів до меморіалів і пам’ятників з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав і 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан;
– про стан підготовки та організації проведення Всеукраїнського благодійного телевізійного марафону для підтримки сімей загиблих і померлих учасників бойових дій на території інших держав і статутної діяльності Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів);
– про вирішення проблеми доступності для інвалідів війни та інших маломобільних груп населення експозицій Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років»;
– про стан фінансування заходів з підготовки і проведення у 2014 році в Україні Року учасників бойових дій на території інших держав.
Виступили заступник голови Державної служби з питань інвалідів та ветеранів С. І. Заражевський,  перший заступник міністра культури Т. Г. Кохан, заступник голови Київської міськдержадміністрації В. П. Корж, заступник директора департаменту державного телебачення і радіомовлення Т. Г. Нікітіна, завідувач відділом редакторів творчого об’єднання «Публіцистичних і соціальних проектів» Національної телекомпанії України Л. В. Даценко, директор департаменту фінансів і бухгалтерського обліку Мінсоцполітики А. А. Клименко та інші.
З усіх питань порядку денного виступив голова УСВА, заступник голови Оргкомітету С. В. Червонописький, який наголосив:
–  Заходи, які заплановано до 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану і Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав, будуть проведені на високому державному рівні. Це зустрічі ветеранів, концерт у Національному палаці мистецтв «Україна», де співатимуть зірки естради. Заходи з вшанування і увічнення пам’яті наших загиблих і померлих бойових побратимів, покладання квітів до пам’ятників і меморіалів.
Також планується на території Меморіального комплексу «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 років» проведення історичної реконструкції бойової операції в Афганістані, в якій візьмуть  участь представники ВГО «Червона Зірка».
Але головне, на що повинен звернути увагу Оргкомітет у 2014 році – Році учасників бойових дій на території інших держав, це питання забезпечення соціальних гарантій і підвищень пенсій і доплат сім’ям загиблих і померлих учасників бойових дій, інвалідам війни, учасникам бойових дій. Ми повинні зробити так, щоб кожен ветеран війни відчув державну підтримку.
Після обговорення виконавцям дано конкретні протокольні доручення голови  Оргкомітету.
Прес-служба УСВА.

Ні насильству! Не роздмухувайте справжню війну!
Від імені Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) висловлюю глибокі співчуття рідним і близьким загиблих у результаті масових заворушень у Києві. Ми поділяємо біль і  гіркоту втрат з сім’ями загиблих і бажаємо якнайшвидшого одужання всім постраждалим.
 Ветерани-«афганці», на жаль, добре знають ціну життя і що таке  кров і смерть, і  тому з особливим сумом сприймають трагічні події, які забрали життя і покалічили багатьох людей.
Насильство – не вихід! Не роздмухувайте справжню війну!
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА. 
23 січня 2014 року.

Галерея Славы
В атаке был первым
16 января в Запорожском лицее состоялась встреча, посвященная памяти выпускника,  Героя Советского Союза П. В. Рубана. В этот день 30 лет тому назад он погиб в Афганистане.
Школа № 62 до переименования в лицей носила имя П. В. Рубана, и сейчас на сессию Запорожского горсовета внесено предложение вернуть учебному заведению имя героя. В лицее чтут память о своем ученике. Работает музей имени Петра Рубана, с посещения которого начинается знакомство с учебным заведением.
Во встрече участвовали лицеисты, воины-интернационалисты, Татьяна Викторовна, вдова героя, член Комитета по координации совместной деятельности ветеранских объединений Российской Федерации, сын Олег Петрович и внук Петр курсант Московского суворовского военного училища (на снимке).
Двенадцатилетний внук героя рассказал биографию легендарного дедушки и показал семейные слайды. Татьяна Викторовна вручила ветеранам войны в Афганистане юбилейные медали «25 лет вывода войск из Афганистана», изготовленные в России. На семейном совете были учреждены именные стипендии лучшим старшеклассникам лицея. В этом году такой чести удостоились 12 учеников, которые отлично учатся и активно участвуют в жизни школы, района и города.
Председатель Запорожской областной организации УСВА А. В. Наметченко подарил семье героя и библиотеке лицея книги «Памяти воинов-интернационалистов Запорожской области». Родные и ветераны Афганской войны возложили цветы к могиле П. В. Рубана на Аллее Славы Капустяного кладбища и почтили его память минутой молчания.
Александр НАМЕТЧЕНКО, 
председатель Запорожской областной организации УСВА.
Петр Рубан родился 11 июня 1950 года в селе Хильчичи Середино-Будского района Сумской области в семье рабочего. Воспитывался у  бабушки и дедушки, а мама работала в  Запорожье. После пятого класса сельской  школы учился в Запорожье. Поступил в Запорожский металлургический техникум имени А.Н. Кузьмина и работал подручным сталевара на заводе «Запорожсталь», посещал аэроклуб. После окончания в 1969 году техникума  его назначили разливщиком металла, но Петр решил посвятить свою жизнь авиации.
С 1971 года после окончания Черниговского высшего военного авиационного летного училища П. В. Рубан служил в ВВС.С августа 1983 года подполковник  Рубан – командир 200-й отдельной штурмовой авиационной эскадрильи в составе ВВС 40-й армии. военный летчик первого класса. Полетные задания выполнял на отлично, цели поражал с первого захода, летал смело и уверенно. Всегда решительно атаковал наземные цели, несмотря на зенитное противодействие мятежников. Большую работу проводил по поддержанию подразделения в высокой боевой готовности.
16 января 1984 года восемь самолетов, ведомых  П. В. Рубаном, наносили массированный удар в районе населенного пункта Ургун в условиях сильного противодействия зенитно-ракетных средств противника. Командир эскадрильи первым выполнил атаку, но на выходе из пикирования самолет Су-25 получил повреждения от попадания ракеты и стал неуправляемым. Летчик катапультировался на малой высоте, что необеспечило полное раскрытие парашюта...
За мужество и героизм, проявленные при оказании интернациональной помощи Демократической Республике Афганистан, 17 мая 1984 года подполковнику Петру Васильевичу Рубану посмертно присвоено звание Героя Советского Союза. Награжден орденами Ленина, «За службу Родине в Вооруженных Силах СССР» третьей степени, медалями.
Похоронен в Запорожье на Капустяном кладбище.
Имя Героя Советского Союза П. В. Рубана носит средняя школа № 62 в Запорожье, супертраулер, построенный в Николаеве. В городе Сумы в 2012 году открыт бюст земляку (на снимке), ежегодно проводится турнир по боксу, посвященный памяти П. В. Рубана.

В організаціях УСВА
Розуміють проблеми ветеранів
В Уманській районній раді під час зустрічі голови райради Сергія Кулібаби, його заступника Валентини Швець і депутатів з головою Уманської міськрайонної спілки ветеранів Афганістану Олегом Зайченком і активістами громадської організації обговорено питання, що стосуються відзначення 25-ї річниці виведення радянських військ з Афганістану.
Зокрема, Сергій Кулібаба наголосив на тому, що районна рада,  її депутатський корпус тісно співпрацюють з ветеранською організацією. Депутати завжди з розумінням підходять до вирішення проблем «афганців», ухвалюючи на сесійних засіданнях позитивні рішення. У районній комплексній програмі «Турбота»  нинішнього року передбачаються кошти на фінансову підтримку діяльності громадського об’єднання. Торік на такі потреби з районного бюджету було виділено 22,2 тисячі гривень. За рахунок коштів районного бюджету виплачується щомісячна грошова допомога батькам двох загиблих в Афганістані синів. Окрім того, за фінансової підтримки окремих депутатів районної ради і бюджетні кошти цього року буде видано книгу  «У горнилі локальних війн».
Серед позитивних напрацювань відзначено, що громадська організація значну увагу приділяє увічненню пам’яті героїв-земляків, що є вагомою складовою патріотичного виховання молоді. Спілка виступила організатором громадського обговорення про присвоєння Доброводівському навчально-виховному комплексу «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» імені Миколи Васильовича Руденка, який загинув 1984 року в Афганістані і посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки і медаллю «Воїну-інтернаціоналісту». На 28-й сесії районної ради депутати одноголосно ухвалили рішення про присвоєння навчальному закладу імені героя-«афганця».
Учасники зустрічі обмінялися думками про участь депутатів районної ради у розбудові Уманського краю і виконання обранцями наказів виборців, про економічний розвиток району, соціальний захист воїнів-«афганців», сучасний стан патріотичного виховання молоді.
Керівник міськрайонної спілки ветеранів Афганістану Олег Зайченко акцентував увагу на тому, що воїни-«афганці» Уманщини поважають традиції бойового братерства, піклуються про сім’ї загиблих і зберігають в душі світлу пам’ять про тих, хто не повернувся з війни. Він висловив вдячність районній владі й депутатам за  розуміння проблем ветеранів і забезпечення їхніх життєвих потреб.
Варто відзначити, що Олег Володимирович уже чверть століття очолює громадську організацію, став ініціатором багатьох доброчинних акцій, бере активну участь у районних заходах. Сам він колишній розвідник Кундузького розвідбатальйону, понад два роки воював у Афганістані. За значний особистий внесок у розвиток ветеранського руху, патріотичне виховання молоді, мужність і самовідданість  Олег Зайченко нагороджений орденами «За заслуги» другого і третього ступенів,  Богдана Хмельницького третього ступеня.
Днями очільник міськрайонної спілки ветеранів Афганістану відсвяткував свій золотий ювілей. Голова районної ради Сергій Кулібаба та його заступник Валентина Швець привітали Олега Володимировича Зайченка з 50-річчям і вручили йому Почесну грамоту райради і подарунок (на знімку). Учасники зустрічі бажали ювіляру козацького завзяття, усіляких життєвих гараздів, аби серце повсякчасно зігрівалося теплом любові, радості й щастя.
Дана ГАЙДА,
радник голови Уманської районної ради.

Школа имени героев
15 февраля мы отметим 25-ю годовщину вывода советских войск из Афганистана. Накануне юбилейной даты Первомайская городская организация воинов-«афганцев», возглавляемая Владимиром Йонгой, выступила с предложением о присвоении имени воинов-интернационалистов городской школе № 5. В редакцию поступают письма в поддержку такой инициативы, одно из которых мы публикуем.
Афганистан. Об этой стране я практически ничего не знала, пока горькие события тех лет не коснулись черным крылом и нашей семьи. Там воевал и погиб мой сын, гвардии лейтенант Алексей Зиновьев. Из боевых сражений не вернулись еще пятеро первомайцев – подполковник Андрей Сулима, прапорщик Леонид Бурнучан, старший сержант Сергей Белоус, ефрейтор Константин Звягинцев и рядовой Тарас Мазур. Выполняя интернациональный долг, наши сыновья принимали активное участие в оказании помощи афганскому народу. Проявив мужество, смелость и героизм, они погибли и посмертно были представлены к правительственным наградам.
«Ты сильная, мама, и выстоишь ты. За все остальное с отцом нас прости. Прости, по-другому мы жить не могли. И легкой тропою по жизни не шли. Наш долг нас позвал, он позвал нас вперед. По трудной дороге военных невзгод. Пойми меня, мама, поверь и прости. Иначе не могут Отчизны сыны». Эти поэтические строки ученица Новобугской школы Л. Грабарь посвятила нам, матерям сыновей, погибших на далекой афганской земле. Их нельзя читать без слез. В них боль и честь всех, кто не вернулся с той жестокой необъявленной войны. Сегодня мы говорим: будь проклята эта война, которая стерла с наших лиц счастливые улыбки, поселив в материнских сердцах боль невосполнимой утраты.
Но жизнь продолжается. Те, кто прошел Афган, выжил и вернулся домой, свято хранят в своих сердцах память о погибших боевых товарищах. Воины-«афганцы» нашего города, объединившись в организацию, ведут военно-патриотическую работу с молодым поколением, рассказывая правду о той войне, пробуждая в юных сердцах искреннюю любовь к Отчизне. Еще одним хорошим шагом в этом благородном деле, безусловно, станет и присвоение общеобразовательной школе № 5 имени воинов-интернационалистов. Ведь в этой школе учились двое из наших детей, не вернувшихся с войны.
Мы, матери погибших, горячо поддерживаем эту славную инициативу воинов-«афганцев» и будем очень признательны всем, кто услышит нас и примет такое решение. Мы преклоняем головы перед погибшими, отдавая дань уважения тем, кто выжил. И как здесь не вспомнить трогательные поэтические строки еще одного автора – Г. Кулика: «Позади Афган… Кровью своих ран я его земли не раз коснулся. Только нет милей мне земли своей. Я вернулся, Родина, вернулся. Здравствуй, добрый край журавлиных стай. Сквозь огонь я шел в твои объятья. За печаль в пути ты меня прости. Ведь не все со мной вернулись братья».
Увековечивание имен тех, кто воевал и погиб не ради славы, напоминает каждому о том, что главная ценность для человека – это жизнь. Надо любить каждое ее мгновенье, здесь и сейчас, проявляя человечность и милосердие к окружающим.
 
Евгения ЗИНОВЬЕВА,
член городской организации воинов-«афганцев».
На снимке: члены правления у памятника,
автор публикации – в центре.

Накази голови УСВА
Рішенням Правління УСВА від 24 грудня 2013 року, протокол № 15 (45), Афанасія Петровича Радукана усунуто від виконання обов’язків голови Одеської обласної організації УСВА й призначено проведення виборної конференції Одеської обласної організації УСВА 15 березня 2014 року в Одесі.
На виконання рішення Правління УСВА голова УСВА С. Червонописький своїм наказом № 2 від 9 січня 2014 року  призначив тимчасово виконуючим обов’язки голови Одеської обласної організації УСВА Олега Михайловича Куракова – члена Одеської обласної організації УСВА з покладанням на нього обов’язків з підготовки і проведення виборної конференції Одеської обласної організації УСВА.
Рішенням Правління УСВА від 24 грудня 2013 року, протокол № 15 (45), Станіслава Васильовича Козака усунуто від виконання обов’язків голови Чернівецької обласної організації УСВА й призначено проведення виборної конференції Чернівецької обласної організації УСВА 22 березня 2014 року в Чернівцях.
На виконання рішення Правління УСВА голова УСВА С. Червонописький своїм наказом № 1 від 9 січня 2014 року  призначив тимчасово виконуючим обов’язки голови Чернівецької обласної організації УСВА Петра Євсійовича Рацу – голову Новоселицької районної організації УСВА з покладанням на нього обов’язків з підготовки і проведення  виборної конференції Чернівецької обласної організації УСВА.
Прес-служба УСВА.

Війна – у спогадах «афганців»
Під час Всеукраїнської акції «Свіча пам'яті» до учнів Галицької гімназії прийшли  ветерани Афганської війни.
Про цю війну сучасне покоління майже нічого не знає. Звичайно, це не їхня вина, бо за шкільною програмою курсу історії події цієї страшної війни не вивчають. Тому з великою цікавістю гімназисти ознайомилися з експонатами виставки «Афганістан: 1979–1989 роки», яку підготували учні Ірина Воробчак і Любов Януш.
Молоді люди йшли в чужу країну не за орденами і медалями, свято вірячи, що виконують інтернаціональний обов'язок. Афганська війна тривала майже десять років. Вона триває і сьогодні, але, слава Богу, вже без участі наших солдатів. Кажуть, що час – найкращі ліки, хоча роки минають, а пам'ять вперто вертає назад. Своїми спогадами поділилися учасники бойових дій в Афганістані брати Михайло та Іван Залецькі, Михайло Бігун і Богдан Гнатюк.
Голова Галицької районної організації ветеранів Афганістану (Івано-Франківська область) Михайло Вітовський нагадав, що в афганських горах і пустелях полягли наші земляки Микола Маркін, Олексій Балащук, Роман Косило, Іван Братчук, Михайло Легін, Петро Литвин, Віктор Совтус, Василь Чмир, а Ярослав Клюба – пропав безвісти.
Гімназисти і гості оглянули фотовиставку і виставку книг «Афганістан болить в моїй душі», організовану працівниками Галицької дитячої бібліотеки.
Біля пам’ятника воїнам-інтернаціоналістам у Галичі бойові побратими і учні хвилиною мовчання вшанували світлу пам'ять загиблих в Афганістані. До підніжжя було покладено квіти, запалено скорботні свічки. Свічки пам’яті було також запалено на могилах полеглих воїнів-«афганців» у населених пунктах району.
Михайло ВІТОВСЬКИЙ,
голова Галицької районної організації
ветеранів Афганістану.

Згадали загиблих земляків
У Нижніх Сірогозах на Херсонщині вшанували живих й пом’янули загиблих і померлих вже після Афганської війни земляків. 
На мітингу біля пам’ятного знака загиблим в Афганістані голова Нижньосірогозької районної спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Юрій Кривцов, селищний голова Олександр Грушко, ветеран Збройних Сил України, офіцер запасу Євген Людін наголосили, що воїни-«афганці» не лише виконали свій патріотичний обов’язок, а й залишилися вірними воїнській присязі, а нині несуть молодому поколінню правду про війну, про солдатську доблесть. Вони побажали мирного неба і родинного затишку всім присутнім.
Згадали прізвища земляків, які не повернулися з війни і пішли з життя вже у мирний час. Хвилиною мовчання вшанували їх світлу пам’ять і поклали квіти до підніжжя пам’ятного знака.

Віта КОПЕНКО.

НАША ПАМЯТЬ – НАША ИСТОРИЯ

В харьковской общеобразовательной школе №7 состоялся урок мужества для учеников старших классов.
На встречу с молодежью пришли представители Харьковского городского союза ветеранов Афганистана (воинов-интернационалистов): участники боевых действий в Афганистане Геннадий Ломакин, Сергей Третьяков, участник боевых действий в Чехословакии Александр Шумаков, участник вооруженного конфликта на острове Даманский Владимир Шевырев, ветеран Вооруженных Сил Украины Михаил Шевченко.
Школьникам демонстрировали фотоэкспонаты и виды военного снаряжения и вооружения времен Афганской войны. Старшеклассников интересовало буквально все: от быта и условий жизни в других странах до причин вооруженных конфликтов и противостояний. Встреча прошла на одном дыхании, расставаться не хотелось, интерес молодежи к нашей истории очень важен и для самих нас. Ведь мы прямые ее участники и важно донести эту правду.
Ветераны войны выражают благодарность директору школы Маргарите Владимировне Шингаревой и завучу по воспитательной работе Наталье Виленовне Болховецкой за организацию этой встречи.

Геннадий ЛОМАКИН.

Галерея Слави
Вірний традиціям бойового братерства
Незважаючи на тяжке поранення, кавалер ордена Бойового Червоного Прапора і медалі «За відвагу», голова Рівненської міської організації УСВА Сергій Зінич виграв черговий свій бій і став прикладом сили волі, громадянської мужності, вірності бойовим традиціям для інших учасників бойових дій і земляків.
Сергій Зінич був призваний в армію 15 жовтня 1984 року, з лютого 1985-го виконував інтернаціональний обов’язок в Афганістані у складі танкового батальйону біля міста Кандагара (в/ч пп 71176 70-ї ОМСБр). Брав участь у 24 бойових операціях.
11 жовтня 1986 року на черговому бойовому завданні екіпаж танку Т-62, командиром якого був гвардії старший сержант Зінич, прокладаючи шлях десантно-штурмовому батальйону, тричі підривався на протитанкових мінах. Після підриву на фугасній міні Сергій відчув сильний біль, що обпік лице і груди. В очах – темрява, кров заливала обличчя…
Потім були госпіталі в Кандагарі, Кабулі, Ташкенті, Подольську. Довелося перенести кілька операцій. Першу, яка була найтяжчою, танкіст запам’ятав назавжди. Робили її, ріжучи, як кажуть, по живому тілу, бо пораненого ніяк не брав наркоз.
– Може, хтось не повірить, але тоді трапився дивний випадок, яких, до речі, на війні було не так вже й мало, – пригадує Сергій. – Якимось дивом у той момент пригадав уривок із кінофільму про Велику Вітчизняну війну, де була майже подібна ситуація. І я заспівав, а хірург підспівував. І знаєте, неймовірно, але й справді відчув полегшення.
Після лікування у госпіталі Сергій повернувся додому, в Северинівку Маневицького району Волинської області. Земляки знали про страшне його каліцтво, тож коли побачили гвардії старшого сержанта, то не йняли віри, що той гордо крокує вулицею, міцно тисне товаришам руки, ніжно обіймає маму і тата.
З 1988 року Сергій Зінич жив у Луцьку. Був обраний делегатом першого з’їзду воїнів-інтернаціоналістів і ветеранів Збройних Сил, який відбувся у Севастополі й було засновано Українську Спілку ветеранів Афганістану.
У 1990 році Сергій одружився і переїхав у Рівне. Працював у товаристві сліпих. У 1996 році повністю втратив зір. З 2005 року – член територіального правління Українського товариства сліпих, заступник голови цієї організації.
5 червня 2011 року на позачерговій звітно-виборній конференції Сергій Зінич був обраний головою Рівненської міської організації УСВА.
 – Довгий час обмірковував пропозицію очолити організацію, – згадує Сергій Васильович. – Мені необхідно було все добре зважити перед тим, як дати згоду. Чи зможу я виконувати таку відповідальну роботу, чи впораюся з нею, чи виправдаю довіру? Мені нелегко було зважитися на цей непростий крок, хоча і відчував підтримку друзів і більшості членів організації. Перед обранням головою мені потрібно було роз’яснити свою позицію, довести бачення пріоритетів, розставити акценти, спланувати подальшу роботу. 
З перших днів роботи Сергій Зінич приділив основну увагу правовому і соціальному захисту інвалідів війни, вдів і членів сімей загиблих, малозабезпечених ветеранів. До правління обрали представників від жінок, які перебували в Афганістані, працювали медсестрами, й від сімей загиблих і померлих.
Усі рішення в організації виконували після доведення до відома членів правління, обговорення і прийняття більшістю голосів. Робота організації стала більш прозорою, а підхід до вирішення проблем кожної людини – більш конкретним і справедливим. Зміцнилася робота з місцевими органами влади, особливо з управлінням соціального захисту населення. Стали постійними зустрічі членів правління, інвалідів війни, вдів і членів сімей загиблих і померлих з міським головою. Це надало можливість звертатися зі своїми проблемами до міського голови віч-на-віч.
Сергій Зінич зумів згуртувати учасників бойових дій, налагодити дружню атмосферу, при цьому не опускаючись до рівня панібратства, а керуючись принципами справедливості й відповідальності кожного за свої дії та вчинки. Зумів відновити в організації дух і принципи бойового братерства.
З червня 2011 року минуло чимало часу, і ті, хто не вірив, що інвалід війни першої групи по зору зможе успішно керувати організацією, яка налічує близько 1000 членів, змінили свою думку.
Леонід ГОРОЩУК,
учасник бойових дій в Афганістані.


Передплата на газету «Третій тост» триває
Передплата на газету «Третій тост» триває Редакція вдячна прихильникам газети Української Спілки ветеранів Афганістану «Третій тост» за увагу до нашого видання. Тираж «афганської» газети цього року становить 5500 примірників.
Наводимо таблицю передплати газети «Третій тост» за даними ДП «Преса» (Форма СП-18) станом на 14 січня 2014 року в регіонах України помісячно і загальну, а також річну передплату за 2013 рік для зрівняння. Звичайно, тираж може збільшуватися, адже передплата триває протягом року. Наш передплатний індекс – 30224.

Картка обліку і контролю тиражів передплати, прийнятої з січня 2014 року
Форма СП-18

 ДП «Преса»    Кількість комплектів по місяцях
Дата: 14. 01.2014р.
Дирекції УДППЗ «Укрпошта»
 1 2
3 4 5 6 7
8
 9
 10  11  12 всього
за2014
всього
за2013
40100 Вінницька дирекція УДППЗ
179  179
179 179
179
179 166 
166
166 
166 
166 
166
2070
1949
 40200 ВОЛИНСЬКА дирекція УДППЗ  56   56   56  54  54  54 51
51 
 51  51 51
 51 636
 449
 40300 ЛУГАНСЬКА дирекція УДППЗ  115  115 115
114
 114 114
 101  101  101 101
101
101
 1293  1424
 40400 ДНІПРОПЕТРОВСЬКА дирекція УДППЗ  171 190
190
 185 185
185
167
167
 167 167 
167
167 
2129
 2967
 43490 ЖИТОМИРСЬКА дирекція УДППЗ 60   
 60 60
59
59
59 
52
52
52
 52  52  52 669
830 
 40700 ЗАКАРПАТСЬКА дирекція УДППЗ  37 37
37
 37 37
 37 30 
 30  30  30  30  30  402 624
 40800 ЗАПОРІЗЬКА дирекція УДППЗ 479    
480
 480  477  477 477
 415  415 415
415
415
 415  5360 5362
 40900 КРИМСЬКА дирекція УДППЗ * 123
123
 123 122
122
 122 116
 116  116  116  116  116 1431
 531
 41000 ХМЕЛЬНИЦЬКА дирекція УДПП   298 298
298
 285  285  285 261
261
 261 261
 261 261
3285
 4161
 41100 КИЇВСЬКА ОБЛАСНА дирекція УДПП  246 246
246
224
224
224 207
207
 207  207 207
 207 2652
 3546
 41200 КИЇВСЬКА МІСЬКА дирекцій УДППЗ 228 
233
233
233
226
226
226
226
226
 226  226  226 2749
1204
 41300 КІРОВОГРАДСЬКА дирекція УДППЗ 227 229
229 229 229
228
197
197
197
 197  197  197 2551
2172
 41400 ЛЬВІВСЬКА дирекція УДППЗ 159 162
162
159
159
159
150
150
150 150
150
150
1860
1799
 41500 Миколаївська дирекція УДППЗ 177
177
177
176
176
176
170
170
170
170
170
170
2079
2045
 41400 ОДЕСЬКА дирекція УДППЗ 275  277 277
275
275
275
235
235
235
 235  235 235
3064 
5675
 41700 ПОЛТАВСЬКА дирекція УДППЗ 259 
259
258
256
256
256
198
198
198
198
198
197
2731
3245  
 41800 РІВНЕНСЬКА дирекція УДППЗ 173 
174
174
174
174
142
142
142
142
142
 142  142 1895
1897
 41900 ДОНЕЦЬКА дирекція УДППЗ 230 231 
231 
231 
231 
 231 226
226
 226 226
226
226
2741
2932
 42000 ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА дирекція УДППЗ 443 443
443
441
441
441
414
414
414
414
414
414
5136
5238
 42100 СУМСЬКА  дирекція УДППЗ 150 150
150
149 
 149  149 136
136
136
136
136
136
1713
2154 
 42200 ТЕРНОПІЛЬСЬКА дирекція УДППЗ 89
89
89
89
86
86
57
57
57
57
57
57
 860  792
 42300 ХАРКІВСЬКА дирекція УДППЗ 460 461
461
455
455
428
428
428
428
428
428
428
5315
4584 
 42400 ХЕРСОНСЬКА дирекція УДППЗ 176
177
177
167
 167 167
162
162
162 162
 162 162
2003
2144 
 42500 ЧЕРНІГІВСЬКА дирекція УДППЗ  201 201
201
195
195
195
89
89
 89  89  89  89  1722 1458
 42600 ЧЕРНІВЕЦЬКА дирекція УДППЗ  52 
 52  52  52  52  52 46
46
 46  46  46  46  588 651
 42700 ЧЕРКАСЬКА дирекція УДППЗ
 154  153 153
149
 149  149 134
 134 134  134  134 134
1711
1953 
 42800 СЕВАСТОПОЛЬСЬКА МІСЬКА   37 37
37
 37 37
37
36
36  36  36  36  36 438
1434


Звільнені від квартплати
Сім'ї загиблих «афганців» звільнені від квартплати – таке рішення ухвалили депутати Хмельницької міськради.
Відповідно до  Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» сім'ї загиблих сплачують 50 відсотків вартості комунальних послуг. Однак з 2014 року в Хмельницькому вісімнадцять родин учасників бойових дій, загиблих  в Афганістані та інших локальних  війнах, стовідсотково звільнені від плати за житло і комунальні послуги. Ці витрати будуть компенсовані з міського бюджету.
«Голос України».

Пенсии будут повышаться
Повышение пенсий и установление социальной справедливости в отношении их размеров – основные задачи Пенсионного фонда Украины в 2014 году. Об этом заявила министр социальной политики Наталия Королевская на заседании Правления Пенсионного фонда Украины.
 Повышение пенсий с учетом принятых в прошлом году изменений в законодательстве начнется уже с первого марта этого года. Это позволит постепенно ликвидировать диспропорции в размерах пенсий и обеспечить их стабильный рост. В текущем году предусмотрено три этапа повышения минимальной пенсии, первый из которых – на 20% от темпов роста заработной платы. Второй этап придется на 1 июля, третий – на 1 октября 2014 года в связи с ростом прожиточного минимума. С 1 октября страна забудет, что такое пенсия ниже 1000 гривен. Выплату пенсий в 2014 году будут осуществлять 63 банка.
Вместе с тем министр отметила, что в условиях нынешнего экономического и политического кризиса важно, чтобы у людей была уверенность в том, что они вовремя получат причитающиеся им выплаты.
Необходимо, чтобы люди вообще забыли о задержках выплат. Для этого Пенсионный фонд должен контролировать банки и почту, чтобы все народные средства, направленные на места, вовремя доходили до людей.

Перевозчикам запретили ограничивать количество льготников
Перевозчики, в том числе и частные, не имеют права ограничивать количество льготных мест в салонах и отказывать льготникам, мотивируя это тем, что «уже двоих везу». Об этом заявила Генпрокуратура. Перевозчики возмущаются, что государство не компенсирует льготные поездки.
«Закон не ограничивает количество льготников, которых должен перевозить перевозчик на отдельно взятом рейсе», — заявил замначальника одного из управлений ГПУ в сфере транспорта Артем Еременко. По его словам, чиновники разворовывают деньги, предназначенные для компенсаций автокомпаниям за перевозку льготников. Факты таких нарушений выявили в трети областей.
«Органы прокуратуры по результатам проверок выявили 38 фактов уголовно наказуемых деяний. Возмещено 2,5 миллиона гривен и привлечено к ответственности 95 должностных лиц органов государственной исполнительной власти», — сообщил А. Еременко.
«Мы всегда возили по два льготника, такую норму прописали в договорах на перевозку с местной властью. Мы же не можем набить полную маршрутку льготниками! Тем более, нам это не компенсируют», —  сказал частный перевозчик Николай Бацан.
В столичной мэрии признают: количество льготных мест прописывают. Но считают, что здесь палка о двух концах. «Закон четко говорит об обязанностях перевозчика перевозить льготников, но и об обязанностях государства оплачивать эту перевозку, — говорит  глава постоянной комиссии Киеврады по вопросам транспорта Дмитрий Олейник. — И, если частные перевозчики несколько лет не получают компенсацию, то считают, что имеют право ограничивать количество льготников».
«Сегодня».

Память в бронзе, металле и камне
Загинув у бою
У селі Красненьке на Вінниччині  з ініціативи  Іллінецької районної спілки ветеранів Афганістану на фасаді школи відкрито меморіальну дошку загиблому в Афганістані воїну-інтернаціоналісту Григорію Чернишову. 
У мітингу взяли участь родичі загиблого, воїни-інтернаціоналісти,  учні й педагоги, жителі села, голова райдержадміністрації Володимир Ящук, голова районної ради Олег Дмитрик, заступник голови райдержадміністрації Анатолій Фаріон, сільський голова Леонід Шеревера,.
Директор Красненьківської загальноосвітньої школи Галина Брижак розповіла про життя і військову службу випускника. Народився Григорій в селі Красненьке. Закінчив десять класів, працював у колгоспі робітником. У 1983 році був призваний на строкову службу. У навчальному підрозділі закінчив курси з підготовки військових водіїв. У грудні  потрапив до Афганістану. Неодноразово брав участь у бойових діях і перевезенні вантажів різного призначення, з честю виконував накази командирів. У листопаді 1984 року рядовий  Чернишов під час виконання бойового завдання в складі своєї групи загинув у бою. За мужність і відвагу  посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки.
Почесне право відкрити меморіальну дошку було надано учаснику бойових дій, голові  районної спілки ветеранів Афганістану  Василю Білозору.
Голова райдержадміністрації Володимир Ящук говорив про те, що війна в Афганістані принесла горе не в одну українську родину. Свого часу 159 іллінчан пройшли через її горнило. На превеликий жаль, не всім їм судилося повернутися на рідну землю живими. Шестеро земляків, ще зовсім хлопчиків, загинули. Серед них і Григорій Чернишов. Відкриття меморіальної дошки – данина пам'яті загиблому. Так повинно бути, щоб підростаюче покоління пам'ятало героїв, щоб ці хлопці, які навіки залишилися молодими, стали для майбутніх захисників Вітчизни прикладом виконання військового обов'язку. Меморіальні дошки за підтримки Іллінецької районної спілки ветеранів Афганістану встановлено вже в 6 навчальних закладах району.
Присутні вшанували пам'ять земляка та усіх загиблих воїнів-інтернаціоналістів хвилиною мовчання, відвідали могилу  Григорія Чернишова на місцевому кладовищі й поклали квіти.                                                                                  
Василь БІЛОЗІР,
голова  Іллінецької районної спілки ветеранів Афганістану.


Не забудуть подвиг
У Федіївці на Кіровоградщині на приміщенні сільської школи урочисто відкрито меморіальну дошку загиблому в Афганістані кавалеру ордена Червоної Зірки Віктору Григоровичу Яницькому.
На подвір'ї загальноосвітньої школи, де навчався воїн-інтернаціоналіст, зібралися жителі села, учні, воїни-«афганці», гості з району та області. На урочистому мітингу виступили голова райдержадміністрації Леонід Кравченко, голова районної ради Іван Танасієнко, голова Кіровоградської обласної організації УСВА Віктор Остащук, голова Федіївської сільської ради Галина Дацун, голова Бобринецької районної організації УСВА Микола Тосік, військовий комісар Бобринецько-Устинівсько-Компаніївського військкомату Микола Капітоненко.
Почесне право відкрити меморіальну дошку було надано керівникам району і сестрі загиблого воїна – Олені Корнієць. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять героя, поклали квіти, прозвучав салют.
Бобринецька районна організація УСВА планує протягом цього року встановити меморіальні дошки всім загиблим в Афганістані воїнам-інтернаціоналістам району.
Микола ТОСІК,
голова Бобринецької районної організації УСВА.

Спорт
Волиняни грали із запалом
У Згоранах на Волині відбувся щорічний турнір з волейболу, присвячений пам’яті воїнів-«афганців».
Юних волейболістів привітали й побажали гарного відпочинку і перемог заступник голови райради Валерій Фурманюк і керівник районної організації воїнів-інтернаціоналістів Володимир Сачук. Саме ця організація виступила спонсором, а разом зі Згоранською ДЮСШ – організатором змагань.
Господарі турніру – згоранці стали третіми, волейболісти  зі Старої Вижви - другими, а команда з  Володимира-Волинського посіла перше місце. При врученні дипломів, медалей та грошових винагород Володимир Сачук (на знімку) відзначив, що такого запалу, енергії, боротьби на волейбольному майданчику не бачив давно і головні перемоги в юних спортсменів ще попереду.
Григорій ПАВЛОВИЧ,
голова Волинської обласної організації УСВА.

У селі Смідин з ініціативи Старовижівської районної організації УСВА і за фінансової підтримки голови Волинської обласної організації  УСВА Г. Г. Павловича відбувся турнір з волейболу пам'яті загиблого в Афганістані Володимира Цалая.
Воїни-інтернаціоналісти поклали квіти до пам'ятника загиблому земляку, нагородженому посмертно орденом Червоної Зірки. 
Відкриваючи змагання, голова районної організації І. О. Шух розповів про бій,в якому загинув Володимир Цалай.

У гострій і безкомпромісній боротьбі кубок, грамоти обласної організації УСВА і грошову премію виборола команда села Кримне. Друге і третє місця розділили волейболісти Старої Вижівки і села Дубечне, яким вручено грамоти і грошові премії.
І. ШУХ,
голова Старовижівської районної організації УСВА.

Перемогли «шураві»
На базі Шепетівського спортивного комплексу «Локомотив» (Хмельницька область) відбувся традиційний турнір з волейболу пам’яті воїна-інтернаціоналіста Михайла Івановича Франчука. 
На урочистому відкритті змагань виступили голова Шепетівської спілки ветеранів Афганістану Валерій Окорський, учасник бойових дій в Афганістані Валерій Косогов. Вони згадали про трудовий і ратний шлях героя-земляка. Михайло Франчук народився 27 липня 1967 року в селі Жолудках Шепетівського району. Був працелюбним, чуйним і привітним юнаком, любив спорт, допомагав  іншим.  З  лютого 1986 року виконував інтернаціональний обов’язок в Афганістані. Загинув у день народження, 27 липня 1986 року, з честю виконавши солдатський обов'язок. Нагороджений посмертно орденом Червоної Зірки.
 Волейболісти показали високу спортивну майстерність і волю до перемоги. Особливо напруженими були поєдинки фіналістів. Перше місце виборола команда шепетівських «афганців» «Шураві» (на знімку), у складі якої виступали Юрій Ільчук, Олександр Гнатишин, Борис Балабей, Ігор Тодоренко, Володимир Комкар, Микола Зубрійчук. Другу сходинку п’єдесталу посіла команда «Сангушко» з Ізяслава, а третю – команда «Рудь» із Шепетівки. Команді-переможниці вручено кубок, грамоти і медалі.
Завдяки турніру вшановано пам'ять загиблих в Афганістані, привернуто увагу до сьогоднішніх проблем учасників бойових дій і проведено роботу з військово-патріотичного виховання молоді.
Володимир ПИПИЧ,
член Шепетівської спілки ветеранів Афганістану.

Боролись юные богатыри
В Сумском спорткомплексе «Олимп» состоялся традиционный Всеукраинский детско-юношеский турнир по вольной борьбе памяти Леонида Сергеевича Усика, погибшего в Афганистане.
Соревнования проводятся с 2008 года. Организатором стала Сумская областная организация «СОВЕАФ» (Союз ветеранов Афганистана), уделяющая большое внимание детскому спорту, патриотическому воспитанию будущих защитников Отечества на примере ветеранов.
– Приятно знать, что благодаря нашей помощи проведен такой турнир. Смотришь на юных спортсменов, и на устах лишь одно слово – богатыри. Нужно делать все для физического, духовного развития детей. Ведь дети –  наше будущее, – сказал заместитель председателя организации Алексей Шатов.
Победила команда Сумской области, на втором месте – гости из Тернопольской области, на третьем – юные борцы из Украинки Киевской области.
– Хочется отметить, что турнир собрал более 100 участников из многих регионов Украины. Этот вид спорта закаляет юных спортсменов.  Сегодня они защищают честь города и области, а завтра – страны, – отметил вице-президент Сумской региональной федерации вольной борьбы Юрий Голуб.
Марина ГАВРИЛЕНКОВА.

 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.