" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - Музей Пам'яті воїнів Вінниччини Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


41033335 Відвідувачів
Укрінформ
Орденские планки – ветеранам
Міністерство оборони
Боевое Братство
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Урядовий портал
Музей Пам'яті воїнів Вінниччини Надрукувати Надіслати електронною поштою
vinnica2014_06_1.jpg

Філіал Вінницького обласного краєзнавчого музею Музей Пам’яті воїнів Вінниччини, загиблих в Афганістані було відкрито 15 лютого 1993 року з нагоди четвертої річниці виведення радянських військ з Республіки Афганістан.
Експозиція музею розкриває трагічну сторінку історії радянського народу — Афганську війну, а саме, участь у ній вінничан. З Вінницької області у Афганістані проходили службу 3193 земляки. Загинули – 143, з них троє пропали безвісти, 182 – отримали поранення, 116 – повернулись інвалідами.
У музейній експозиції розміщені фотографії, особисті речі загиблих воїнів-«афганців», листи, адресовані рідним та листи від командування військових частин, де проходили службу наші земляки.
Експозиція музею розміщена у споруді колишньої водонапірної вежі, яка є пам’яткою архітектури місцевого значення і належить до міської символіки. Вона будувалася з метою забезпечення населення, яке проживало у центрі міста, питною водою. Будівництво вежі за проектом міського інженера та архітектора Григорія Артинова тривало впродовж 1911 року. За своїм призначенням башта працювала дев’ять років.
vinnica2014_06_2.jpg

На державний облік пам’ятку місцевого значення взято за рішенням виконкому облради № 96 від 17.02.1983 р. У 2000 році рішенням Вінницької міської ради водонапірна вежа була внесена до переліку об’єктів міської символіки.
Під час Великої Вітчизняної війни споруда використовувалася як спостережний пункт за ходом військових дій у місті. Саме тут 20 березня 1944 року замайорів прапор на честь визволення міста від фашистських загарбників військами 38-ї армії.
Сумний рахунок загиблих відкрив Петро Кущ із села Степашки Гайсинського району. Біографія хлопця нічим не відрізняється від біографій інших призовників, кому довелося служити в Афганістані. Він закінчив сільську восьми¬річну школу та Київський політехнічний технікум. 16 вересня 1979 р. був призваний до лав Радянської Армії. А 25 грудня разом з військовослужбовцями 40-ї армії під командуванням генерал-лейтенанта Тухарінова Ю. В. входив на територію ДРА. У важкому бою 20 січня 1980 р. молодший сержант П. Кущ загинув. За мужність та відвагу посмертно нагороджений медаллю «За відвагу».
Капітан Гарник Віктор Миколайович двічі представлявся до звання Героя Радянського Союзу. Заступник командира по політичній частині разом із підлег-лими брав участь у бойових операціях. На його рахунку більше 80 операцій та рейдів. 9 липня 1982 р. загинув під час бою в одному з районів провінції Саманган. За мужність та відвагу нагороджений орденом Леніна і посмертно орденом Червоної Зірки.
Серед загиблих єдина жінка – товарознавець Тетяна Врублевська. Вона працювала у військовій частині у Кабулі. Військкомати Вінницької області відправили до Афганістану 70 жінок різних спеціальностей: медичних сестер, лікарів, секретарок, бібліотекарів, кухарів, бухгалтерів, продавців, друкарок, лаборанток.
Старшому прапорщику Марущаку А. Д. не судилося зустрітися з родиною. У службових справах Анатолій Дорофійович виїхав за межі підрозділу. Раптом душмани відкрили шалений вогонь по бронетранспортеру. День 30 січня 1989 р. став для старшого прапорщика останнім. Фактично, він закриває рахунок загиблих земляків.
vinnica2014_06_3.jpg

Більшу частину музейної експозиції, яка нараховує п’ять оглядових залів, займають матеріали про загиблих воїнів-«афганців».
З нагоди 15-ї річниці виведення радянських військ з Республіки Афганістан  у експозиційній залі № 6 відбулося відкриття нового розділу експозиції «Афганці» сьогодні». Матеріали знайомлять відвідувачів з діяльністю обласної, міської, п’яти районних спілок ветеранів війни в Афганістані, учасниками бойових дій, які проживають у нашому місті та області. Експозиція постійно доповнюється новими надходженнями.
Окремо в музеї представлена література – книги заслуженого журналіста України Анатолія Григоровича Гончара, члена Національної спілки журналістів України Никифора Лисиці, Книги Пам’яті, збірки поезій.
З нагоди відзначення чергових річниць виведення радянських військ з Афганістану в музеї проводяться різноманітні заходи по вшануванню пам’яті загиблих земляків воїнів-«афганців». Це – виховні години, уроки Пам’яті, зустрічі з батьками загиблих в Афганістані воїнів. Традиційними стали тематичні вечори, зустрічі з учасниками бойових дій. Мета таких заходів, які організовують для учнів вінницьких шкіл, студентів навчальних закладів, військовослужбовців – виховувати високий моральний дух, пам’ятаючи подвиги тих земляків воїнів-«афганців», яким не судилося повернутися додому живими, не забуваючи при цьому і живих ветеранів.
З нагоди відзначення 25-ї річниці виведення радянських військ з Республіки Афганістан 6 лютого 2014 р. у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття фотовиставки учасника бойових дій Сергія Борисовича Кравцова «Салям, Афганістан!». Слово «Салям» — вітання, яке перекладається як «доброго дня» — «Мир твоєму дому, Афганістан!».
У заході взяли участь заступник начальника управління культури облдержадміністрації С. Горбулінський, голова Вінницької обласної спілки ветеранів війни в Афганістані П. Кирилішин, учасник бойових дій, полковник запасу А. Стебелєв. Запрошені мали можливість послухати пісні на «афганську» тематику у виконанні С. Брайляна та студентів Вінницького училища культури і мистецтв ім. М. Леонтовича, переглянути кадри хроніки, уривки з фільму Є. Логінова «Звезду за Стингер».
vinnica2014_06_4.jpg

У рамках заходу відбулася презентація пересувної виставки «Час і досі не загоїв рану – цей одвічний біль Афганістану», створеної працівниками Вінницького обласного краєзнавчого музею. Інформація, вміщена на стендах, знайомить відвідувачів із статистичними даними загиблих воїнів-«афганців» по Вінницькій області, Україні, колишньому Радянському Союзу. Пам’ять про загиблих воїнів-«афганців» увіковічена у музеях та пам’ятниках, про що йдеться у наступному розділі виставки «Музеї та пам’ятники загиблим воїнам-«афганцям». Насамперед – це філіал Вінницького обласного краєзнавчого музею Музей Пам’яті воїнів Вінниччини, загиблих в Афганістані, народний Музей ветеранів війни в Афганістані (м. Гайсин), музей «Пам’ять» у вінницькій школі № 11. У 25 районних центрах Вінницької області споруджені пам’ятники загиблим воїнам-«афганцям».
Наступний розділ пересувної виставки «Вінничани – учасники Афганської війни» — розповідь про тих, хто пройшов Афганістан, повернувся і проживає у нашому місті та області.
У місті Вінниця проживає тисячу двісті учасників бойових дій. Виставку завершує розділ «Інтернаціональна місія вінничан у країнах світу»: Кубі, Чехословаччини, миротворчі операції у Анголі, Іраку, Ліберії, Південному Лівані, колишній Югославії. Серед тих, хто представлений на пересувній виставці, з нами немає Олександра Петровича Бурана і Івана Митрофановича Слободяника.

Надія ДОБРОВОЛЬСЬКА,
старший науковий   співробітник 
Вінницького обласного краєзнавчого музею.
02.06.2014
 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.