" /> Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) - "Третій Тост" №10(514),травень 2014 рік Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
 
 
 
    
 
Головна
Новини
Про організацію
Голова УСВА
Публікації
Електронні книги УСВА
Акції
Документи
Нормативні документи
Ветеранські закони
Фотогалерея
Зв`язок
Музей
Реабілітація
Питайте-відповідаємо
Локальні війни
Анонси
Книга вдячності
Організації УСВА
Сайти ветеранів
Фестивалі
Майбутнє України
 


Погода
Погода!


40992500 Відвідувачів
Боевое Братство
Міністерство оборони
Президент України Офіційне інтернет-представництво
Укрінформ
Урядовий портал
Орденские планки – ветеранам
"Третій Тост" №10(514),травень 2014 рік Надрукувати Надіслати електронною поштою
Звернення голови УСВА

Від імені Української Спілки ветеранів Афганістану висловлюю щирі співчуття сім’ям військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули 22 травня в ході Антитерористичної операції  під Волновахою.
Солдати і офіцери загинули при захисті цілісності нашої країни. Вічна пам'ять захисникам Вітчизни!  Ганьба і прокльони всім, хто підбурює, фінансує й роздмухує братовбивчій конфлікт на нашій землі!    
Ситуація, що складається в Донецькій і Луганській областях, є болючою для кожного українця. Ветерани Афганської війни добре знають ціну життя і смерті й близько до серця сприймають загибель кожного громадянина України.
Тому ми ще раз звертаємось і вимагаємо від керівників держави і регіонів, усіх учасників конфлікту на Сході відмовитися від ненависті й радикальних дій і кровопролиття, сісти за стіл переговорів і мирним шляхом вирішити цей болючий  внутрішній конфлікт.

Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА.
22 травня 2014 р.

П. О. ПОРОШЕНКУ – ОБРАНОМУ ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ
Шановний Петре Олексійовичу!
Від Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів), яка існує з 1990 року та об’єднує у своїх лавах 140 тисяч ветеранів-інтернаціоналістів, учасників бойових дій, інвалідів, членів сімей загиблих, від мене особисто прийміть щирі привітання з нагоди  обрання Вас Президентом України.
Український народ у цей драматичний і надзвичайно відповідальний історичний момент зробив свій вибір, поклавши на Вас величезну відповідальність за майбутнє нашої держави.
У цю сувору годину ми, ветерани воєн, разом зі своїм народом, добре знаючи ціну життя і смерті, будемо й надалі докладати своїх зусиль до зміцнення незалежності, цілісності й безпеки нашої держави, пам’ятаючи пророчі слова Тараса Шевченка: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава і воля святая!»
Бажаємо Вам, Петре Олексійовичу, творчої наснаги, мудрості, твердості й незламності духу в прийнятті державницьких рішень на благо утвердження і процвітання українського народу.
Сергій ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА, Герой України.
27 травня 2014 року.

Закон України
Про внесення змін до статті 2 Закону України
«Про пенсійне забезпечення осіб,
звільнених з військової служби, та деяких інших осіб»

Верховна Рада України постановляє:
1. Внести до статті 2 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (Відомості Верховної Ради України, 1992 р., № 29, ст. 399; 2005 р., №№ 17-19, ст. 267; 2006 р., № 30, ст. 258; із змінами, внесеними Законом України від 27 березня 2014 року № 1169-VII) такі зміни:
частину третю викласти в такій редакції:
«Пенсіонерам з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, у разі призову їх на військову службу під час часткової чи загальної мобілізації, на особливий період до Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів та підрозділів цивільного захисту виплата пенсій на час такої служби не припиняється. Після звільнення із служби цих осіб виплата їм пенсій здійснюється з урахуванням додаткової вислуги років від часу повторного прийняття їх на службу до дня демобілізації або звільнення. Якщо новий розмір пенсії цих осіб буде нижчим за розмір, який вони отримували до повторного прийняття їх на службу, виплата їм пенсій здійснюється у розмірі, який вони отримували до призову або прийняття на службу у зв’язку з мобілізацією, на особливий період»;
після частини третьої доповнити новою частиною такого змісту:
«Зазначений у частині третій цієї статті порядок збереження, нарахування та виплати пенсій поширюється на пенсіонерів з числа військовослужбовців та осіб, які отримують пенсію за цим Законом, прийнятих на службу на посади начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ до підрозділів патрульної служби міліції особливого призначення».
У зв’язку з цим частину четверту вважати частиною п’ятою.
2. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
Виконуючий обов’язки Президента України
О. ТУРЧИНОВ.
м. Київ,
6 травня 2014 року.
№1243-VII.


Закон України
Про внесення зміни до статті 6 Закону України
«Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

Верховна Рада України постановляє:
1. Частину першу статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (Відомості Верховної Ради України, 1993 p., № 45, ст. 425; 1996 p., № 1, ст. 1; 2001 p., № 22, ст. 106; 2005 p., № 4, ст. 98; 2006 p., № 14, ст. 116, № 33, ст. 281; 2007 р., № 22, ст. 295; 2013 р., № 38, ст. 499) доповнити пунктом 19 такого змісту:
«19) військовослужбовці Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, особи рядового, начальницького складу і військовослужбовці Міністерства внутрішніх справ України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також брали участь в антитерористичній операції.
Перелік осіб, які є учасниками бойових дій та брали участь в антитерористичній операції, визначається Кабінетом Міністрів України».
2. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.
Виконуючий обов’язки Президента України
О. ТУРЧИНОВ.
м. Київ,
6 травня 2014 року.
№1233-VII.


Робочі зустрічі голови УСВА
Під час зустрічі С.  Червонописького з головою Закарпатської територіальної організації УСВА В. Югасом і головою ревкомісії С. Лохаївським обговорювалися  актуальні питання  діяльності організації в складних умовах сьогодення. У розмові взяв участь Герой Радянського Союзу В. Капшук.
У нашій країні міжнародний франко-іспанський творчий колектив проводить зйомки документального фільму про минулі війни, в який, зокрема, пропонується включити матеріали про події війни в Афганістані й діяльність Української Спілки ветеранів Афганістану. Голова УСВА зустрівся з кіногрупою і дав вичерпні відповіді на всі запитання.
Тривають ділові контакти з Національною бібліотекою України для дітей. На черговій зустрічі  Сергій Васильович подякував колективу за тісну співпрацю в патріотичному вихованні молоді й вручив генеральному директору бібліотеки А. І. Гордієнко медаль УСВА «За заслуги» третього ступеня. У зустрічі взяли участь  ветерани Афганської війни В. Аблазов і В. Купрієнко.
Прес-служба УСВА.

«Афганці» допомагають вінницьким військовим

На адресу Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) звернулося командування військової частини А-1660 (Вінниця) про надання допомоги.
Відповідно до всеукраїнської акції УСВА з надання благодійної допомоги Збройним Силам України Вінницькій обласній спілці ветеранів війни в Афганістані перераховано 49500 гривень на потреби в/ч А-1660. Як повідомив голова обласної спілки Петро Кирилішин,  протягом квітня-травня закуплено і передано військовій частині необхідне обладнання і майно на суму 48402 гривні.

Прес-служба УСВА.   

Кошти для наших солдат

У Любарському районному Будинку культури на Житомирщині відбувся благодійний концерт на підтримку Збройних Сил України. Ініціаторами стали голова райради Л. М. Рогальська і районна організація ветеранів Афганської війни, яку очолює М. І. Кучерук.
На жаль, в боях на сході України загинуло вже 11 наших земляків. Пісні, що звучали з уст учасників благодійного концерту – художньої самодіяльності Будинку культури і, зокрема, автора-виконавця, соліста групи «Рикошет», воїна-«афганця» Сергія Курочкіна, наповнені болем, сумом, горем непоправних втрат, патріотичним настроєм, усім тим, що стало нам таким близьким сьогодні: «Не плачте, матері, ваші сини за Україну голови поклали…». Таких сильних емоцій у нашому залі ще не було.
Ми розуміємо, в якому стані перебуває армійська техніка, і те, що нашим військовим не вистачає найпростіших і найнеобхідніших речей. Виручені за квитки кошти, а це більше 5 тисяч гривень – не дуже велика сума, та ми не єдині, всі разом можемо допомогти. Що ж, так сталося, і сам народ має захищати власних солдат, одягати на них надійні шоломи і броню.
Не дивно, що серед патріотично налаштованих людей багато «афганців», які пройшли горнило війни, дивилися смерті в обличчя. І коли відбувалися події на Майдані, багато хто з наших земляків-«афганців» збирали гроші, возили медикаменти, теплі речі й просто їздили вшанувати пам’ять загиблих.
Хочеться подякувати всім учасникам благодійного концерту, ініціативній громадськості, працівникам культури, які підтримали ідею і максимально прозоро провели збір коштів.
Ірина ГОНЗУР.

Концерти на підтримку армії
У Хмельницькій області триває акція з підтримки нашої армії, активну участь в якій беруть ветерани Афганської війни.
Кінець  квітня і початок травня запам’яталися жителям області яскравими пісенними виставами, які організували Полонська районна організація УСВА і  лауреат всеукраїнських, міжнародних фестивалів-конкурсів патріотичної і «афганської» пісні автор-виконавець Леонід Ярославович Мицак. Саме його пропозицію про проведення благодійних концертів підтримала президія Хмельницької обласної організації УСВА.
На концертах побували жителі  Нетішина, Славути, Полонного. Лунали пісні часів Великої Вітчизняної війни, народні, сучасні, на «афганську» тематику.  Глядачі тепло приймали  співака, даруючи йому свої оплески. У рідному місті співака – Полонному  участь у концерті взяли члени Шепетівської спілки ветеранів Афганської війни. Голова Хмельницької обласної організації УСВА Микола Приступа вручив Леоніду  Мицаку подяку за активну життєву громадянську позицію і проведення благодійних заходів.
Зібрані 12 тисяч гривень буде передано на потреби Збройних Сил України. Тур автора-виконавця, учасника бойових дій в Афганістані Леоніда  Мицака по області триває. Побажаємо йому успіхів і вдячних глядачів.
Людмила АЛЄКСЄЄВА.

Перші уроки ратної науки
    Уроки мужності, уроки пам’яті... Наскільки хвилююче і близько ми сприймаємо те, що пов’язане зі священним для кожного словом «Батьківщина»? Виявляється, ми повинні не тільки пам’ятати, а й внести свою частку в збереження єдності нашої держави, у захист її кордонів.
    У школах Шепетівського району проведено навчально-польові збори, під час яких одинадцятикласники здавали нормативи з прикладної фізичної підготовки.
    Учні Серединецької ЗОШ І-ІІІ ступенів під керівництвом викладача курсу «Захист Вітчизни» Володимира Миколайовича Румака демонстрували влучність у стрільбі з пневматичної зброї. Для них проводились тактичні заняття,  де майбутні воїни відпрацьовували навички дій у наступі та обороні.
    Навчально-польові збори відбулися на базі Городищенської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Юнаки і дівчата зустрілися з воїном-«афганцем» Володимиром Степановичем Пипичем (на знімку). Під його керівництвом учні удосконалювали знання будови, розбирання і складання автомата Калашникова, пригадали послідовність дій чищення і змащування частин.
    Гість розповів про діяльність Шепетівської спілки ветеранів Афганістану з патріотичного виховання підростаючого покоління. Спілка проводить уроки мужності, організовує змагання з футболу, волейболу, баскетболу серед школярів району. Воїни-«афганці» – часті гості у школах, не раз вони були і в Серединецькій школі, за що ми їм дуже вдячні.
    Перші ази військової науки наші учні засвоїли. Як засвоїли і те, що Батьківщина у нас — одна, і її потрібно не тільки любити, але й вміти захищати.
Л. ПЯНТКІВСЬКА,
вчитель Серединецької
ЗОШ І-ІІІ ступенів.

Щоб військова техніка не підвела

Представники Львівського бронетанкового заводу вже більше місяця у східних областях надають допомогу військовослужбовцям Збройних Сил України з ремонту і відновлення військової техніки, що перебувала на довгостроковому зберіганні.
Рівень професійних знань і практична підготовка львів’ян дозволяють провести ремонт і відновлення техніки в найкоротші терміни з дотриманням усіх норм безпеки при застосуванні. Фахівці заводу лише у військових частинах, які дислокуються на Дніпропетровщині, повернули в стрій понад 100 одиниць бронетехніки.
Як зазначив бригадир ремонтників, однією з основних проблем є те, що під час довгострокового зберігання приходять у непридатний стан гумотехнічні частини. За необхідності проводиться заміна двигунів, їх центрівка, ремонт коробок передач тощо.
А тим часом в одному із районних центрів області повним ходом йде оптимізація ремонтно-відновлювальних частин Збройних Сил України. Військовослужбовців завзято підтримують місцева громада і фермерські господарства, які надають посильну моральну й матеріальну підтримку. В останні місяці важливим елементом бойового вишколу стали завдання з технічного забезпечення підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України, які вдосконалюють навички з бойової підготовки у визначених районах.
Командир однієї з ремонтно-евакуаційних груп, яка перебуває у відрядженні в зоні протистояння, зазначив, що групи складаються з висококваліфікованих спеціалістів, які мають увесь набір необхідних технічних засобів, і це дозволяє виконувати весь комплекс ремонтних робіт поточного й середнього ремонтів на готових агрегатах і деталях військової техніки у польових умовах.
Усі ремонтні підрозділи «технарів» укомплектовані виключно військовослужбовцями-контрактниками. Військовослужбовці, які не задіяні у виконанні бойових завдань, і особовий склад воєнізованої охорони також не пасуть задніх – постійно вправляються у вогневій підготовці, особливу увагу приділяючи протидиверсійній (антитерористичній) підготовці.

Аркадій РАДКІВСЬКИЙ,
Віталій ІВАНОВ.

В організаціях УСВА
Новосілля в офісі-музеї

В Обухові на Київщині відкрито офіс-музей військової слави і Афганської війни міськрайонної організації ветеранів Афганістану.
Обухівська міськрайонна організація ветеранів Афганістану заснована у 1987 році на базі ВПК «Десантник». Головою всі ці роки є учасник бойових дій в Афганістані, кавалер ордена «За заслуги» третього ступеня , медалей «За відвагу» і «За бойові заслуги» Михайло Ілліч Теклян. У місті й районі проживає близько 300 воїнів-інтернаціоналістів, одна родина загиблого в Афганістані, 30 інвалідів.
Правління проводить роботу з соціального захисту ветеранів війни, увічнення пам’яті бойових побратимів і патріотичного виховання.  У 2006 році за сприяння організації в місті встановлено пам’ятник загиблим в Афганістані й померлим вже після війни учасникам бойових дій, а в селі Жуківці, де народився і навчався загиблий в Афганістані Вадим Петрович Гладуш, нагороджений медаллю «За відвагу» і посмертно орденом Червоної Зірки, на фасаді школи встановлено меморіальну дошку.
У відкритті офісу взяли участь «афганці» міста і району, представники влади, голова Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) С. В. Червонописький, який привітав членів організації зі знаменною і довгоочікуваною подією і побажав подальших успіхів у розбудові ветеранського руху.
Голова Обухівської міськрайонної організації ветеранів Афганістану М. І. Теклян розповів, що збирали експонати впродовж багатьох років, і головне завдання музею – показати образ солдата на війні з допомогою картин, фотографій, книжок. Музей матиме значну роль у патріотичному вихованні, тому  тут демонструються також макети зброї, спорядження військових, бронежилети. Такі речі завжди приваблювали юнаків і дівчат. Михайло Теклян говорив про виховання молоді, яке вже багато років веде організація, залучає ВПК «Десантник», а також про плани щодо будівництва каплиці біля пам’ятника. 
Відкриттю офісу і музею сприяли міський голова О. М. Левченко, а також спонсори, які допомогли з ремонтом і облаштуванням, це директор ЗАТ «Престиж група» І. В. Волошко, директор ВАТ «ККПК» В. О. Баско, директор  «Столичної будівельної групи» В. О. Гуляєв, директор міського водоканалу М. М. Калита, депутат Обухівської міської ради М. В. Гладкий, приватний підприємець О. І. Паламарчук, воїни-інтернаціоналісти міста і району.

Олександр КОВАЛЬОВ,
член правління Обухівської міськрайонної
організації ветеранів Афганістану.


У Сумах збільшено щомісячну допомогу

         З травня цього року інваліди першої групи і сім'ї  загиблих учасників бойових дій в Афганістані на додачу до пільг, які передбачені державою, отримуватимуть щомісячну допомогу в розмірі 500 гривень з обласного бюджету.
         На 34-й сесії Сумської обласної ради шостого скликання з ініціативи депутата облради, голови Сумської обласної організації «СОВЕАФ» (Спілка ветеранів Афганістану) Анатолія Линника 23 квітня було внесено зміни до програми економічного і соціального розвитку області на 2014 рік, саме завдячуючи яким збільшено щомісячну допомогу.
         Депутати підтримали запропоновані зміни. З метою поліпшення матеріальної допомоги збільшено за рахунок вільних залишків субвенції на виплату допомоги сім’ям загиблих та інвалідів першої групи з числа учасників бойових дій на території Афганістану. Раніше сім'ї загиблих отримували з обласного бюджету 250 гривень щомісяця, а інваліди не отримували нічого.
         – Ми йшли до цього рішення довго. У 2012 році добилися виплат у розмірі 250 гривень, а сьогодні – вдвічі більше, – зазначив Анатолій Линник. За його словами, цій категорії людей необхідна така допомога, і вони щиро будуть вдячні за це.
         Хотілося б висловити величезну вдячність і щиру подяку від імені усіх «афганців», матерів і вдів загиблих учасників бойових дій на території ДРА, насамперед, голові обласної ради Миколі Клочку, всім членам бюджетної комісії, депутатам і всім тим людям, які підтримали й допомогли у вирішенні цього непростого питання.
         Щоб підтримати ініціативу голови організації, цього дня з усієї області приїхали учасники бойових дій, які також дуже переймалися таким рішенням.

Олексій ШАТОВ,
заступник голови Сумської обласної організації «СОВЕАФ».

Сторінками пам’яті

Зустрічі з бойовими друзями повертають ветеранів в обпалену війною молодість. Кожному хочеться згадати ті події, розповісти про них молоді, сказати, що тоді йшли воювати за чужу країну, як за свою, бо інакше не могли. Одна з таких зустрічей відбулась з нагоди відкриття експозиції «Афганістан. Сторінки пам’яті» у Бобровицькому районному історико-краєзнавчому музеї, що на Чернігівщині
Приїхали «афганці» з десяти районних і міських організацій воїнів-інтернаціоналістів Чернігівської і Київської областей. Серед шанованих гостей були батьки воїнів, які загинули в Афганістані, на чолі з головою Чернігівського обласного комітету сімей загиблих військовослужбовців в Афганістані Ларисою Олександрівною Кожар, заступник директора з виховної роботи Бобровицької школи № 1 Світлана Денчик з членами клубу «Пам’ять», голова обласної організації Партії ветеранів Афганістану Володимир Бєляєв і депутат обласної ради Сергій Чубовський.
Було приємно бачити, що велика і дружна сім’я ветеранів-«афганців» зібралася разом, що вони радо спілкуються і згадують бойових товаришів, яких вже немає поруч. Воїни-інтернаціоналісти вшанували пам’ять побратимів і поклали квіти до пам’ятного знака землякам, які загинули в Афганістані, на Пагорбі Слави, на могилу Володимира Турецького, який загинув при виконанні інтернаціонального обов’язку і похований у Бобровиці.
У війни сумна і страшна арифметика. На превеликий жаль, у ній Бобровиччина має свою статистику – вісім втрачених молодих життів. Центральна частина експозиції «Чорний тюльпан» – це своєрідний реквієм за загиблими. На фотографіях вісім загиблих земляків, які йдуть у вічність. Їхні імена золотом сяють на стелі пам’яті: Володимир Турецький, Микола Басанько, Василь Лухта, Василь Журибеда, Микола Кучерявець, Олексій Литвин, Валерій Ковнір і Олександр Нестеренко.
Інша частина експозиції насичена фотографіями, документами, речами, альбомами «афганців», листами до рідних, військовим спорядженням, що створює уяву про той час, який вибрав хлопців не для мирної служби, а для війни. Матеріали розміщено в ящиках для снарядів, що слугували і для зброї, і як стільці чи столи в походах і бойових операціях.
Багато нових експонатів подарували музею ветерани, які прибули на зустріч. Більшість – то безцінний дар, бо привезені звідти, з Афганістану, бо це частина їхнього життя, їхньої молодості.
Підростаюче покоління повинно знати, що війна несе біль і жах, сльози і горе, незагойні рани і скалічені життя, що це не спосіб вирішення політичних проблем, що ми зобов’язані пам’ятати історію, щоб не повторювати помилок минулого і жити в мирі й злагоді.
Такі сторінки пам’яті потрібні більше молоді, а не самим ветеранам, які знають ціну життя, бо боролися за нього і боронили його. Тому і довершують експозицію матеріали, що розповідають про сьогодення воїнів-«афганців».
Бобровицький районний історико-краєзнавчий музей щиро вдячний всім, хто долучився до створення цієї експозиції, насамперед, батькам загиблих, автору проекту Святославу Мулярчуку, Ігорю Мулярчуку – колишньому військовому льотчику, Сергію Чубовському – депутату обласної ради, голові Бобровицького відділення УСВА в Чернігівській області Віктору Акінцову, члену правління обласного відділення УСВА Олександру Ковальову, Віталію Бережному із Славутича і всім ветеранам-«афганцям», які взяли активну участь у цій роботі.
Алла МУЛЯРЧУК,
директор Бобровицького районного
історико-краєзнавчого музею.

Виховують захисників Вітчизни
Для кращого засвоєння предмета «Захист Вітчизни» на базі Марганецького міського центру трудової підготовки учнівської молоді відбулися щорічні навчально-польові збори з випускниками шкіл міста.
Упродовж багатьох років воїни-інтернаціоналісти беруть участь в проведенні таких зборів. В урочистій обстановці голова Марганецької спілки ветеранів війни в Афганістані, депутат міськради В. А. Ткачук вручив прапор від організації знаменному взводу 11-А класу НВК «Ліцею - СЗОШ № 10».
Під час мітингу з найкращими побажаннями виступила заступник міського голови О. В. Медяник, заступник начальника управління з позашкільної освіти і виховання дітей А. Г. Мілько.   
Допомагали приймати нормативи з прикладної фізичної, тактичної і  загальновійськової підготовки, проводили бесіди з учнями ветерани-«афганці» підполковник Володимир Кузьмін, старший сержант Ігор Кумпан, сержант Віталій Григорьєв, рядові Сергій Скатов і Андрій Мамонтов.

Віктор ТКАЧУК,
голова Марганецької спілки ветеранів війни в Афганістані.



Районна спілка живе і діє


Іллінецька районна спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Вінницької області була заснована 15 лютого 1989 року.
Першим головою спілки був Віктор Анатолійович Матящук, заступником – Василь Вікторович Білозор, який  з 15 лютого 1990 року по сьогоднішній день очолює організацію. За¬ступником нині працює Віктор Іванович Сивак.
Спілка підпорядкована Вінницькій обласній спілці ветеранів війни в Афганістані та УСВА. Працює за Статутом УСВА. Має свій облаштований офіс, юридичну адресу, прапор, емблему, печатку, розрахунковий рахунок в банку, фіксоване членство. До спілки вхо¬дять 107 учасників бойових дій в  Афганістані й на території ін¬ших держав, 37 інвалідів війни, 6 сімей загиблих в Афганістані воїнів,  21 сім’я померлих учасників бойових дій.
Споруджено пам'ятні стели загиблим в Афганістані землякам у селищі Дашів,  місті  Іллінцях  (проводиться ре¬конструкція, буде відкрито в першій половині цього року). У січні в шести школах району, де навчалися наші загиблі в Афганістані земляки, відкрито меморіальні дошки. У Жорнищській, Леухській школах і в Іллінецькому державному аграрному коледжі діють музейні кімнати.
В офісі спілки діє облаштована кімната патріотичного вихо¬вання молоді. Тільки за минулий рік у цій кімнаті прослухали лекції на патріотичну те¬матику понад 900 учнів шкіл і студентів аграрного ко¬леджу.
Василь БІЛОЗОР,
голова Іллінецької районної спілки ветеранів Афганістану.


Про бачене і пережите

У Золотоніському краєзнавчому музеї імені М. Ф. Пономаренка відбулася зустріч дев'ятикласників міської школи № 1 з воїном-інтернаціоналістом, учасником бойових дій в Афганістані, поетом Анатолієм Скрипніком.
У нашому музеї є експозиція, присвячена землякам – учасникам бойових дій в Афганістані. На оглядових екскурсіях відвідувачі знайомляться з подіями, що відбувалися на далекій чужинській землі.
Працівники музею велику увагу приділяють патріотичному вихованню підростаючого покоління. Такі поняття як «обов'язок», «патріотизм», «дружба», «відвага», «вірність» – не просто слова, в них закладено глибокий зміст.
Відома пісня про журавлів стала ідеєю створення пам'ятника солдатам, які назавжди залишились молодими, виконуючи свій обов'язок. Бронзовий солдат-птах стоїть в Меморіальному парку Золотоноші. Шестеро золотонісців-«афганців» назавжди залишились для рідних юнаками з планами на щасливе майбутнє. Про них і ще про багатьох живих, уже посивілих інтернаціоналістів розповідав Анатолій Олександрович, який був очевидцем афганських подій. Про все бачене і пережите він пише у своїх віршованих і прозових творах.
Цього разу він розповів про свої дві нові книжки. Афганська проза і поезія в книзі «Примхи реальності» – це спогади учасників афганських подій. Поряд зі свистом куль, стогоном поранених було місце доленосним зустрічам, справжній чоловічій дружбі й навіть коханню, якому і війна – не перешкода.
«У складі контингенту. У кожного своя війна», як і перша книга, присвячена землякам, котрі воювали в гарячих точках світу. Люди, які разом виконували свій військовий та інтернаціональний обов'язок, завжди будуть друзями і братами. Вони живуть серед нас, а на сторінках книги оживають їхні розповіді.
Зустріч з молоддю, живе спілкування з юнаками і дівчатами, які війну бачили лише в кіно і далекими від тих подій, дуже потрібні. Адже історію та її героїв потрібно пам'ятати.

Віта ЯМБОРСЬКА,
науковий співробітник музею.

Верховной Радой внесены изменения о повышении пенсии

              Верховная Рада внесла изменения в закон о пенсионном обеспечении лиц, уволенных с военной службы и других лиц, которые предусматривают повышение размера пенсии семьям погибших военнослужащих. За соответствующее решение проголосовали 237 народных депутатов.
              «Целью принятия этого закона является создание условий для выравнивания пенсий погибших (умерших) военнослужащих и государственных служащих, которые назначаются в соответствии с законом Украины о государственной службе и о пенсионном обеспечении лиц, уволенных с государственной службы», – сказал народный депутат Сергей Гриневецкий, представляя законопроект.
              Согласно закону, в случае потери кормильца – военнослужащего при исполнении служебных обязанностей – члены семьи, находившиеся на содержании погибшего, получают  пенсию в размере 70% его денежного обеспечения (на одного нетрудоспособного члена семьи).
              Если же на содержании умершего кормильца находилось 2 и более членов семьи, пенсия назначается в размере 90% денежного обеспечения погибшего кормильца, которые распределяются между ними равными частями, но не менее 40% на каждого нетрудоспособного члена семьи.

Урезали пенсии госслужащим и народным депутатам 
Пенсии государственным служащим, в том числе и народным депутатам, научным работникам, прокурорам, уже с мая будут назначать из расчета 70% от заработной платы, а не 80%, как было раньше.
Об этом сообщила заместитель председателя правления Пенсионного фонда Украины Валентина Никитенко, передает Укринформ.
– С 1 мая при обращении о назначении пенсий государственным служащим, научным работникам, прокурорам, народным депутатам размер пенсии назначается в расчете 70% от получаемой ими заработной платы, – сказала она.
Кроме того, этим категориям населения также прекратят выдавать одноразовую выплату в размере 10 пенсий, тогда как для учителей и врачей при условиях наличия у женщин 30 лет, а у мужчин 35 лет стажа работы в государственных или коммунальных заведениях образования или здравоохранения эта норма сохранена.
Ранее министр социальной политики Людмила Денисова сообщала, что в мае на финансирование пенсий в 2014 году уже направлено 17,4 млрд грн. На 20 мая – это 85,2% от месячной потребности.

Спорт
Ветераны – в тройке призеров
В Комсомольске Полтавской области состоялся  чемпионат Украины по гребле на лодках класса «Дракон» на  Кубок памяти мастера спорта международного класса О. Литвиненко.
В заездах приняли участие профессиональные, любительские и юношеские команды из разных городов Украины. Впервые выступила команда «Ветераны Афганистана», сформированная из воинов-интернационалистов и их детей. Ее вдохновителем и активным участником стал председатель городского союза ветеранов Афганистана  Владимир Рубан. Честь организации защищали А. Атаманчук, С. Ващенко, А. Мынко, В. Бондарчук, С. Долгий, О. Ляшенко, С. Волков, В. Дьяченко. На двухсотметровой дистанции ветераны заняли почетное третье место. Воины-интернационалисты Комсомольска доказали, что они полны воли к победе, показав хороший пример молодому поколению.
Владимир РУБАН,
председатель Комсомольского
городского  союза ветеранов Афганистана.

На татамі – каратисти

    У спортзалі Волинської обласної організації УСВА відбулися змагання з карате, в яких взяли участь 70 борців з різних районів.
    Організаторами турніру виступили Федерація японської асоціації карате в Україні та Волинська обласна організація УСВА.
    В особисто-командному заліку першими стали бійці клубу «Любарт» (Луцьк), на другому місці – ВСК «Тайфун» (обласна організація УСВА). Борці спортклубу Луцького національного технічного університету – на  третьому місці. Переможців і призерів нагороджено медалями і почесними грамотами Волинської обласної організації УСВА.

Прес-служба Волинської обласної організації УСВА.

Меморіал збирає ентузіастів

28-й районний футбольний турнір пам'яті воїна-«афганця» Петра Майстра відбувся у Старих Кривотулах Тисменицького району Івано-Франківської області.
Третій рік поспіль до програми змагань, окрім футболу, додається волейбольний кубок і шаховий турнір.
Меморіал Петра Майстра, котрий загинув у Афганістані навесні 1984 року і посмертно нагороджений орденом Червоної Зірки, започатковано 1986 року за ініціативи Василя Назарука, тодішнього граючого тренера старокривотульської «Іскри». До організаторів одного з перших на Прикарпатті меморіалів долучилася районна організація УСВА під керівництвом Дмитра Сатура. У Тисменицькому районі щороку проводять  шість турнірів з  різних видів, в яких беруть участь більш як три  тисячі жителів віком від 12 до 63 років – шанувальників фізичної культури і спорту. У такий спосіб «афганці» вшановують пам'ять загиблих побратимів і популяризують здоровий спосіб життя. Змагання  підтримують меценати і місцева влада в особі сільського голови Володимира Назарука, котрий, власне, започаткував проведення турніру і був одним з перших його організаторів.
На урочистому відкритті змагань учасників і гостей привітали депутат райради, голова Тисменицької районної організації УСВА Дмитро Сатур, сільські голови Старих і Нових Кривотул Володимир Назарук і Михайло Мантуляк, голова районної державної адміністрації Микола Зелінський. Благословив учасників спортивних баталій на безкомпромісну чесну боротьбу без травм отець Мирослав Сем’яник.
Пам’ять героїв Великої Вітчизняної, Афганської воєн і Небесної сотні присутні на місцевому стадіоні вшанували хвилиною мовчання. До могили Петра Майстра його рідні й  «афганці» поклали квіти.
Три колективи брали участь у футбольних змаганнях, До дорослого та юнацького складів місцевої футбольної команди долучилося старше покоління. Їхніми суперниками стали сусіди із Нових Кривотул, Тарновиці й Красилівки. У фіналі зустрілися старокривотульські ветерани і дорослий склад місцевої команди. Треба віддати належне старшим за віком, але не менш майстерним ветеранам, котрі завершили основний час з нічийним рахунком 2:2. У серії 11-метрових ударів переможцями виявилися молодші. Третіми стали новокривотульські футболісти.
Поруч із футбольними поєдинками уболівальники мали можливість підтримувати волейболістів. Тут за трофей боролися команди ветеранів і дорослих із Старих Кривотул, гості з Тарновиці, Нових Кривотул і Красилівки. До фіналу пробилися старокривотульські ветерани і волейболісти невеличкого села Тарновиці. Досвід переміг. 
Головний трофей у футболі та волейболі, кубки і грамоти, надані районною організацією,  вибороли представники Старих Кривотул. Учасників грамотами відзначила Тисменицька районна федерація футболу. Спеціальну подяку федерації отримав один із ініціаторів турніру Василь Назарук.
У шаховому турнірі призерами стали Роман Гошій, Василь Назарук, Михайло Заник.

Оксана САКОВСЬКА.


 
< Попередня   Наступна >

 

 
 
© 2005-2018, Українська Спілка ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів)
www.usva.org.ua
pressusva@ukr.net
При любом использовании материалов сайта гиперссылка на usva.org.ua обязательна.
Редакция usva.org.ua может не разделять точку зрения авторов статей
и ответственности за содержание републицируемых материалов не несет.